Last news in Fakti

28 Декември, 2023 20:52 4 249 18

Реджеп Ердоган се похвали със страховита бойна машина! ANKA-3 демонстрира мощ в небето за първи път

  • anka-3-
  • дрон-
  • турция-
  • байрактар-
  • реджеп ердоган

Дронът е оборудван с турбореактивен двигател, максималната височина на полета се определя като 12 км, времето за престой във въздуха е 10 часа, товароподемността му е 1200 кг, а максималната скорост, която развива – над 800 км/ч

Реджеп Ердоган се похвали със страховита бойна машина! ANKA-3 демонстрира мощ в небето за първи път  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Безпилотният летателен апарат ANKA-3, разработен от турската компания TAI (Турска аерокосмическа индустрия), извърши успешно първия си полет днес, съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише БТА.

„Надяваме се, че нашият самолет със своята усъвършенствана технология, дизайн и характеристики ще подсили отбранителните ни способности", написа Ердоган в социалната мрежа „X“.

ANKA-3 е тежък атакуващ дрон. Според специализирани военни издания, разработката му е започнала през февруари 2022 г., но до края на миналата година е била пазена в тайна. Апаратът е създаден по схемата „летящо крило“, по технологията „стелт“, позната като технология с ниска радарна видимост. Това прави дрона незабележим за радарните станции.

ANKA-3 е оборудван с турбореактивен двигател, максималната височина на полета се определя като 12 км, времето за престой във въздуха е 10 часа, товароподемността му е 1200 кг, а максималната скорост, която развива – над 800 км/ч.

Безпилотни летателни апарати от серията ANKA се произвеждат масово в Турция от 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    41 19 Отговор
    Зетят на Ердо с помощта на укрите удари в земята Локхийд. Евала.

    Коментиран от #15

  • 2 Ген Мутафчийски

    12 59 Отговор
    Пълен боклук!

    Коментиран от #14

  • 3 Веселяк

    17 22 Отговор
    Американците създали компютър, който пресказвал бъдещето. Зеления решил да го попита:
    - Ще има ли трета световна война?
    - Да.
    - Ще я има ли Украйна?
    - Да.
    - Мойте близки ще бъдат ли живи?
    - Да.
    - А аз ще бъда ли жив?
    - Да.
    Зеления решил да си направи майтап и попитал:
    - А колко ще стува украйнския квас след войната?
    - Три рубли...
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 37 Отговор
    Турция е обградена отвсякъде с неприятелски държави. Западните чакали и САЩ затова винаги гледат турците да са обърнати към тях, рухнат ли западните чакали от Турция няма да остане нищо!
  • 5 Илюминат

    47 32 Отговор
    Браво на нашата бивша държава Османската империя, дано Турция надмине БРИКС и ШОС по икономика и военни възможности
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Е и 'кво?

    19 39 Отговор
    Абе той и Путин много се хвалеше ама от две години само в началото имаше малко успех, после го върнаха кръгом и повече от година марширува на място.
  • 8 Шахматист

    13 31 Отговор
    Дървено копие на Boeing Phantom ray. И Иран сътвори нещо, което външно наподобява "Сентинел", но всъщност е много далеч от оригинала по възможности. Турците определено правят по-качествени машини, но и техните стелт дронове и новият стелт истребител са опит за копиране на американски технологии. Както и китайските и руските полуфабрикати. САЩ са абсолютен лидер в авиокосмическите и ракетни технологии и всички си мъчат да ги копират. Между другото, американски Ф-16 свали в началото на октомври в небето на Северна Сирия, турски дрон "Анка-С".

    Коментиран от #11

  • 9 Алексбг

    40 12 Отговор

    До коментар #6 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Понеже в главата ти е пълен хаос и голяма празнота....не бива за се изказваш. ! НИКОГА не сме били роби в Отоманската империя.Имало е толерантност към народности , вяра ,езици. Имало е изстъпления и п огромни ,но са били рядкост. Ако беше иначе ,българите нямаше да ги има.Другото е нагла руска ,имперска пропаганда.
  • 10 А ние ще се похвалим

    27 5 Отговор
    С чушкопек "Ванка" - 3
  • 11 Разлика

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "Шахматист":

    Това че си приличат по дизайн не значи ,че е директно копие . Ти като правиш такъв вид летален апарат с такъв дизайн на летящо крило винаги ще прилича на друг вид такъв ,което съществува това трябва да се разбере . Турция не е като Иран или Китай да копи пейства такива важни неща . Вдъхновява се или си взема като модел западните системи понеже трябва ,щото така им е заложена системата в НАТО. А и е нормално да вземеш съществуващо като представа иначе как очакваш държава, която не правила нещо такова преди да си измисли нещо от нищото докато доказано нещо ?
    Последното като добави не се разбра какво имаш предвид с това ? Ф-16 боен самолет свалил безпилотен летателен апарат не е нищо за учудване, но доказа че американците не са доверчиви съюзници понеже не само на съюзника не се доверяват ,а и тръгват да свалят нещо което принадлежи на съюзника им . Турските муниции имат само няколко метра неточност от целта ,които значи че няма как да заплашат някаква си американска база ,щото не са слепи бомби а точни . Не ако искаха да целят американска база направо щяха да хвърлят ,но това значи война като цяло това всичко беше пълна глупост .

    Коментиран от #12

  • 12 Шахматист

    10 33 Отговор

    До коментар #11 от "Разлика":

    Ти нещо явно не си разбрал. Турция е ненадежден съюзник, който се опитва да провокира американците в Сирия, заради кюрдите. Каубоите обаче не си поплюват и стрелят. Разбраха го на собствен гръб спецназовците на Путин през 2018 г., като над 300 от тях станаха на пастет. Ще го разберат и турците, ако продължават в същият дух. Не само Путин, но и Реджеп се изцепи навремето, САЩ да се махат от Сирия. Но американците още са си там и никой не може да ги накара да се махнат, освен ако сами не решат.

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 13 Иван

    21 8 Отговор

    До коментар #12 от "Шахматист":

    Ша си тръгнат бе де ще одят, колкото и да е сладък чуждия петрол, ще ги принудят да избягат, като от Афганистан и оставят всичкото си оборудване, ама те имат много за изоставяне!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 3837

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "Шахматист":

    Ако американците не подкрепяха въоръжени тероризиращи организации нямаше да се провокират . Не забравяй че американците се оттеглиха от по северните части малко по на южните, когато турците тръгнаха да правят операция през 2019та . Ердоган лично им каза ако не се оттеглите ще се наложи да ви предадем вашите войници с вашите знамена на вас нещо подобно . После турците като влязоха минаха през Йпг на бързо веднага този от Пентагона дойде да се споразумеят с Ердоган .
  • 17 Номад

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шахматист":

    А какво правят янките там на хиляди км от държавата си?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: