Last news in Fakti

23 Декември, 2023 16:36 2 856 18

Власт и медии: за да спре този срам в Полша

  • полша-
  • варшава-
  • медии-
  • ярослав качински-
  • право и справедливост-
  • доналд туск-
  • ес

Новото правителство на Туск направи първи стъпки тази седмица, за да сложи край на контрола, който ПиС упражняваше върху медиите в страната

Власт и медии: за да спре този срам в Полша - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Конфликтът между медиите и политическите лагери в Полша продължава да се ожесточава. Десетки депутати от свалената от власт консервативна партия "Право и справедливост” (ПиС) прекараха часове наред в сградата, където се помещава полската информационна агенция. По информация на местни медии новият главен редактор на медията Марек Блонски е бил възпрян от това да стигне до работното си място.

Новото проевропейско правителство на Доналд Туск направи първи стъпки тази седмица, за да сложи край на контрола, който ПиС упражняваше върху медиите в страната. Новият министър на културата уволни цялото ръководство на обществените медии, припомня АРД.

Проблеми с обективността

След това беше излъчена и първата новинарска емисия след кардиналните промени. В началото ѝ журналисти от обществените медии и експерти обясниха, че доскоро националните телевизия и радио са били под контрола на консервативното правителство и това е било в нарушение на принципите на обективност и безпристрастност.

Новото правителство на Туск обвинява предходните управляващи, че са са разпространявали партийна пропаганда през медиите, които са овладели по време на управлението си, пише АРД. Редица международни организации също са отправяли критики към едностранчивото отразяване на актуалните събития от обществените медии в Полша.

Според правозащитници досегашната работа на националните медии е била в противоречие с принципите, на които трябва да отговарят обществените медии в една демократична държава. Вместо това от ефира на националните медии се е разпространявала проправителствена пропаганда и дори очернящи кампании за представителите на ЛГБТИ-общността в Полша.

ПиС не са готови да се откажат от контрола си над медиите

Лявоцентристката коалиция прие резолюция в парламента, в която призовава правителството да възстанови "правовия ред, обективността и честността" в обществените медии. В нея се казва, че през последните осем години тези медии са изпълнявали пропагандни задачи за правителствения лагер и са давали на обществото "напълно невярна картина на действителността" дори след смяната на правителството.

Освен ПиС обаче срещу новото решение на министъра на културата се обяви и президентът на Полша Анджей Дуда. В интервю за радио Zet Дуда нарече решението на министъра на културата "грубо нарушение на конституцията". Това е "противозаконно поведение, това е анархия", каза той в четвъртък.

Как управляваше ПиС?

След успеха си на президентските и парламентарните избори през 2015 г. десният популистки лагер около Качински обяви контрола върху медиите и съдебната система за основна цел на своята политика. Медийната политика на Виктор Орбан в Унгария им послужи за модел. Свикването на нов орган през 2016 г. - Национален медиен съвет (RMN) - позволи на ПиС да извърши кадрова чистка в обществените медии и да ги приведе в съответствие с партийната линия. Повече от 200 журналисти бяха уволнени или подадоха оставки.

Процесът, който ПиС тогава наричаха "реполонизация” на медиите беше оглавена от Яцек Курски, който стана директор на националната телевизия TVP. Под ръководството на Курски медийната политика беше проста: осъждане на опозицията, хвалене на правителството и прикриване на скандали.

Като част от "реполонизацията" на медиите от страна на ПиС преди три години държавната петролна компания Orlen купи повече от 100 регионални вестника и онлайн портали от издателската група Passau и ги превърна в инструмент за пропаганда. Независимите редакции бяха подложени на наказателно преследване и вече не получаваха договори за реклама. В класацията на "Репортери без граници" за свободата на печата Полша се смъкна от 18-то място през 2015 г. на 57-мо място тази година.

Краят на пропагандата?

"ПиС знае, че няма шанс да запази влиянието си в TVP. Въпрос на време е да приеме поражението си. Целта на този политически театър е да се мобилизира основният електорат", пише Михал Шулджински в умерено консервативния вестник Rzeczpospolita.

Въпреки протестите на депутатите от ПиС в централата на TVP, новият редакционен екип ще започне да работи. "Няма да излъчваме пропаганда, а ще предлагаме честна, професионална и вярна информация", каза Марек Чиз, който напусна TVP през 2016 г., а сега отново е в редиците на медията. ”Вместо супа от пропаганда, ние ще доставяме чиста вода".

Автор: Яцек Лепиарж


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълkът

    30 5 Отговор
    Поляците се усетиха и почнаха да гонят петоколонниците на ФАЩ в България кога ще се случи това?

    Коментиран от #13, #17

  • 2 Реалист

    32 5 Отговор
    В Полша новото правителство подгони поокраинчените фашизоидни слуги на САЩ.

    Коментиран от #14

  • 3 Българин 🇧🇬

    28 3 Отговор
    Браво на поляците малко късно, но все пак почнаха чиската на НПО слугите.

    Коментиран от #15

  • 4 ха ха

    14 9 Отговор
    Давос взе властта в Полша. Сега поляците горчиво ще съжаляват.

    Коментиран от #6

  • 5 стоян георгиев

    28 2 Отговор
    Чичо Сорос ви спира финансите от 2024 и почвата да изгасвате един по един продажни списвачи пропагандисти на русофобия.
  • 6 стоян георгиев

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Давос е Dw
  • 7 Късно е

    19 2 Отговор
    Ако слушаме бай Дън ....следващата СВО ще е в полша
  • 8 хммм

    10 10 Отговор
    Браво на Туск! Дефашизиране на държавата... и тук ни трябва.
  • 9 Лгбтито взе властта в Полша

    23 4 Отговор
    С една дума Полша върви по пътя на България,т.е пълна цензура в медиите и облъчване с русофобска истерия.
  • 10 Срамът със соросовите медии

    13 1 Отговор
    в Полша и не само там, може да бъде спрян само по метода на Орбан.

    И всъщност- кой го избрал тоя Туск. че се вихри в Полша?? Народа на Полша или Сорос?
    Някой може ли да отговори?

    Коментиран от #11

  • 11 забравихте ли, че

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Срамът със соросовите медии":

    Туск както и Шолц са внуци на съветници на Хитлер (давани са снимки, те дори си приличат), и че Туск по едно време не беше предложен от Полша за европейска позиция? Нещата не са черно-бели, а полски.
  • 12 Оги

    9 1 Отговор
    И преди и сега поляците са донори на фашистка Украина !!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Първите трима

    1 1 Отговор
    коментиращи пишете глупости - новото правителство начело с Туск е евроориентирано, т.е. лакейско и слагаческо на Брюксел т.е на Сащ, така че нито е срещу Сащ нито срещу НПО организациите, а за тях
  • 17 Първите трима

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълkът":

    коментиращи пишете глупости - новото правителство начело с Туск е евроориентирано, т.е. лакейско и слагаческо на Брюксел т.е на Сащ, така че нито е срещу Сащ нито срещу НПО организациите, а за тях
  • 18 Умен по цялата глава

    1 1 Отговор
    И в Полша пуснаха флекса.Руския Окупатор го изритват със здрави шутове обратно в Кочината му!!!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания