Last news in Fakti

27 Декември, 2023 15:15 2 313 30

Може ли да се провали "Зелената сделка"?

  • климатични промени-
  • ес-
  • зелена сделка-
  • климат-
  • атомна енергетика-
  • аец

Някои държави, Франция например, смятат, че ядрената енергия е устойчив енергиен източник

Може ли да се провали "Зелената сделка"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По време на климатичната среща в Дубай през декември за първи път близо 200 държави се обединиха около намерението да ограничат зависимостта си от въглища, петрол и газ. Еврокомисарят по климата Вопке Хукстра демонстрира задоволство. "Човечеството най-накрая направи това, което отдавна трябваше", заяви той.

Европа има амбициозни цели за климата

В международен мащаб Европейският съюз се числи към отличниците. 27-те държави членки на Общността си поставиха амбициозни цели по отношение на климата и приеха съответните закони, за да ги реализират. До края на това десетилетие те искат да намалят емисиите на парникови газове с поне 55%. През 2023 година ЕС затегна правилата за търговията с емисии, като реши постепенно да сложа край на безплатното разпределение на квоти в някои сектори, припомня АРД. Занапред търговията с емисии ще обхваща и сградите, и автомобилния транспорт. А от 2035 година няма да се регистрират повече нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

ЕС изгражда нови станции за зареждане на електромобили, като на всеки 60 километра ще трябва да има по една. В същото време делът на енергията от слънце, вятър и вода в общото потребление трябва да се увеличи до 42,5 % до 2030 г.

"Зелената сделка": пропуква ли се консенсусът?

Но държавите членки спорят по други политики, свързани с природата и климатичните промени. Някои държави, като Франция например, смятат, че ядрената енергия е устойчив енергиен източник, който ще помогне за опазване на климата. Германия е на противното мнение. И макар в Европейския парламент "Зелената сделка" - европейският план за устойчив икономически преход - по принцип да се ползва с подкрепата на проевропейските фракции, има и обратните сигнали.

Наскоро евродепутатът от Зелените Михаел Блос заяви: "Някои вече напуснаха кораба на това съвместно пътуване, което всички демократични партии предприемат към опазването на климата, най-вече сред консерваторите."

От европейските избори зависи и съдбата на "Зелената сделка"

В края на ноември предложението за драстично ограничаване на употребата на глифозат в Общността се провали в Европейския парламент. Законът за възстановяване на природата пък бе приет сред сериозни полемики. Групата на Европейската народна партия искаше да блокира плана, но не успя. На конференция в Мюнхен през май нейният лидер Манфред Вебер предупреди да не се натоварват прекомерно земеделските производители. Политиците от ЕНП редовно се оплакват, че Брюксел регулира твърде много.

Някои държавни и правителствени ръководители също призовават за ограничаване на екологичните разпоредби. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща повече диалог със земеделските производители и по-малко задължения за докладване на европейско равнище.

Но според Блос въпросът е принципен: консервативните партии са по-малко ангажирани с опазването на климата. "Ще трябва отново да се борим помежду си. И вярвам, че европейските избори ще дадат решение за това дали ще продължим със "зелената сделка" или не", допълва той, цитиран от АРД.

Автор: Якоб Майер АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    47 1 Отговор
    Гретенианците ще ни подлудят ❕
  • 2 Така Така

    55 2 Отговор
    Сделка за наивници зелени са им само сополите и нснкпвите сметки на тия крадци

    Коментиран от #7

  • 3 Зелената мафия

    57 2 Отговор
    Тея зелени измишльотини имат повече вреди от ползи ...
  • 4 Енергетик

    52 3 Отговор
    Студът и тъмницата ще ги решат много бързо тия колебания.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    48 1 Отговор
    Ще намаляват освен колите с ДВГ и кравите и овцете 🤔🤔❕

    Коментиран от #11, #20

  • 6 Сатана Z

    52 3 Отговор
    Някой знае ли къде отиват парите ,които България плаща за вредни емисии?
    Никой няма отговор на този въпрос.
    Зелена сделка,Зелен фюрер,Зелен чорап,Зелен фашизъм.Всичко гадно е зелено ,освен тревата.Тя не трябва да се гази,а да се пуши!
  • 7 Така Така

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Така Така":

    Банковите сметки
  • 8 ЕС приключи!!!

    47 2 Отговор
    Всички можещи държави започват изграждане на АЕЦи!Зелената сделка е една голяма глупост(бих казал друго,но ще ме заличат)за наивници,и глупаци като нашите управляващи!Апропо: и ние ще изграждаме АЕЦ-два блока(американски)по 30милиарда долара всеки!
  • 9 Едно ще....

    20 2 Отговор
    ...ви кажа, ако ще и пешбда ходя, аз в микровълнова печка няма да вляза!
  • 10 ........

    45 3 Отговор
    Урсула Лай да ходи да си лае на кучетата.Напоследък се държат с хората като с кучета.Искат да ги ваксинират принудително,да ги кастрират,да им намалят популажията,да ги вкарат в клетки и да ги чипират,за да не замърсяват.Главозамаяли са се и са забравили,че имат работа с човешки същества,а не с улични псета.
  • 11 Гост

    45 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Ще ограничат със закон вулканите да изригват и да изхвърлят пепел и вредни газове.

    Коментиран от #13

  • 12 Дете Индиго

    41 2 Отговор
    Вероятната причина за затоплянето е че земята временно се приближава и отдалечава от слънцето като дойде време да се приближи ще се затопли малко а като дойде време да се отдалечи от слънцето ще се позахлади малко , а зелените са си чисти терористи само утежняват живота на земята
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Смешно ни е , но Ирландия обмисля
    едно предложение -
    за да се постигнат целите на Европейския съюз (ЕС) в областта на климата, през следващите три години ще бъдат убити почти 200 хил. крави. ❕❕❕❕

    Коментиран от #16

  • 14 инфо

    41 1 Отговор
    Всяко безумие рано или късно се проваля. Настоящия европейски елит е некадърен да произведе нещо полезно за европейците. Хубавото е, че зелената глупост за пореден път ще се провали.
  • 15 Мишел

    29 0 Отговор
    Зелената сделка е новото име на приказката " Барон Мюнхаузен издърпва и коня си от блатото."
  • 16 Гост

    38 1 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    На мен никак не ми е смешно.Тези зелените са по лоши от фашистите.
    Земята се развива на цикли,имало е ледников период,сега е период на затопляне.Зелената сделка е една измама.

    Коментиран от #19

  • 17 Зелената сделка

    32 1 Отговор
    е заложена в това качество с цел да провали икономиката на Германия, на ЕС и оттам създаване на социални напрежения в голям мащаб.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Моарейн

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Лошото е, че планират да намалят и хората. Дали с войни, дали с вируси и бактерии, доста по-смъртоносни от коронката, дали с гендерските идеологии или с доброзорна ев....зия след определена възраст, но е предстоящо рязкото свиване на населението. И ние сме сред първите нарочени за анихилиране.
  • 21 Урсула фон Мюнхаузен

    19 0 Отговор
    Не се вижда каква е маруля, зелени зелки ще прави.
  • 22 Гъдьо Гъдев

    25 1 Отговор
    Ако планетата се охлаждаше ,т.е. температурата се понижаваше, пак щяха да кажат че въглеводородите са причината.
  • 23 Истината:

    23 0 Отговор
    Горкия ЕС нищо добро не го чака, щом го управлява една @кушерка!
  • 24 Знаем знаем

    20 0 Отговор
    Точно тази взема най-големите комисионни именно от "провали" с нейно и на мъжо й участие.
  • 25 Абе

    21 1 Отговор
    Набийте си го в главите, изменението на климата няма нищо общо с човешката дейност. И да насадим 9 милиарда дървета нищо няма да се промени. Всичко е пропаганда свързано с бизнес интереси. Ако разсъждаваме , като тях, в световен мащаб най голям производител на СО2 е животновъдството. Това означава ли , че трябва да го ликвидираме. Пълна идиотщина.

    Коментиран от #27

  • 26 Баце ЕООД

    6 0 Отговор
    Не знам дали може, ама трябва.
  • 27 Гръцка салата

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    Селяните у нас вече могат да си насадят, смокини, маслини и мандарини в двора.
  • 28 Тя вече се е

    10 0 Отговор
    провалила. Въпросът е дали ще провали и Европа, преди да отпадне.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пфу!!!

    11 0 Отговор
    зИлената сделка е мега измамата на века. А облещеният бабок на снимката е престъпник №1 за гЕвропката, още с експерименталните отрови.