Last news in Fakti

24 Януари, 2024 06:00 3 312 51

Защо е толкова студено, въпреки че Земята се затопля

  • климатични промени-
  • климат-
  • студ-
  • студове-
  • сняг-
  • горещини-
  • планета

Преобладаващата част от промените в световния климат се дължат на човешките дейности и начин на живот

Защо е толкова студено, въпреки че Земята се затопля - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато хората говорят за климат и околна среда, те имат предвид постепенните промени в температурите в течение на дълъг период от време. Обикновено става дума за десетилетия или векове, а не за ежедневните промени в прогнозите за времето.

Климатичните промени могат да са свързани с естествени процеси – например промени в слънчевата активност или изригвания на вулкани.

Прахът и газовете от най-големите вулканични експлозии затъмняват отчасти слънчевата светлина и нерядко предизвикват спад в глобалните температури. Такъв случай е имало при изригването край връх Тамбора в Индонезия през април 1815 година. А необичайно обилните снеговалежи в Западна Европа и Северна Америка през летните месеци на 1816 година довеждат до прословутия феномен, наречен “годината без лято”.

Човешката дейност

Преобладаващата част от промени в световния климат в по-ново време обаче се дължат на човешките дейности и начин на живот. През последните 200 години в атмосферата постоянно се увеличаваха отделяните вредни газове - основно на въглероден диоксид и метан. Причина за тях са транспортът, земеделското стопанство, отоплението и други действия на хората. Тези парникови газове задържат топлината и постепенно затоплят цялата планета.

Изследователите на климата изучават как повишаващите се емисии от вредни газове, създавани от ползването на изкопаемите горива (като петрол, газ и въглища), са свързани с повишаването на температурите и зачестяващите екстремни метеорологични явления по света. Неотдавнашни анализи на Световната метеорологична организация и Службата на ЕС за борба с изменението на климата "Коперник" показват, че 2023 г. е била най-горещата година, откакто се правят измервания в света.

Как климатичните промени влияят на температурните колебания?

Конгломератът от научни организации World Weather Attribution (WWA) използва реални данни и климатични модели, за да изчисли връзката между изменението на климата и екстремните метеорологични явления по света. Изследователите са проучили повече от дузина бедствия през 2023 година. Това им помогна да покажат как емисиите, създавани от изкопаеми горива, които през 2023 г. достигнаха рекордно високи стойности, превръщат бурите, сушите, горските пожари и горещите вълни във все по-смъртоносни и разрушителни явления.

Рекордно дългият сезон на горски пожари в Канада през миналата година например унищожи повече от 18 милиона хектара гори - територия с размера на Сирия. Изследванията на учените показват, че горещините и засушаванията, които водят до подобни пожари, са най-малко два пъти по-вероятни при сегашното затопляне на Земята, отколкото, ако то не съществуваше.

Учените също демонстрират, че изменението на климата е увеличило интензивността на проливните дъждове в Либия през септември с до 50%. Това доведе до катастрофални наводнения, при които загинаха повече от 3400 души.

Екстремни студове

Въпреки че средната температура на Земята се е повишила, на много места по света все още има и екстремни студове. Това обаче също е част от климатичните промени. Заради глобалното затопляне въздушните течения в по-високите слоеве на атмосферата се променят. Изключително студеното време в Европа и Северна Америка става все по-вероятно, тъй като полярният вихър - студените ветрове, които бушуват около Северния полюс, изчезва, а същевременно въздушните течения отслабват. И двете са повлияни от затоплянето на Арктика.

Струйните въздушни течения (познати и с английското им име: джетстрийм) са много силни ветрове, които обикалят Земята на големи височини. Ако този процес бъде нарушен, топлият тропически въздух и студените полярни ветрове могат да си разменят местата, предизвиквайки необичайно топло време или ледени и снежни бури на хиляди километри от тях.

Защо са толкова важни промените в климата?

Според изчисленията на ООН при сегашното увеличение на емисиите на парникови газове до 2100 г. температурите ще се повишат с до 2,9 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Температурата на сушата вече се е повишила с 1,4 градуса по Целзий, което ще има изключително големи последици за климата.

Дори да живеем в част от света, където последиците от изменението на климата не са толкова екстремни, все пак ще бъдем засегнати. Засилената миграция, по-високите цени на храните и общата глобална нестабилност вървят ръка за ръка със затоплянето на планетата.

Автор: Мартин Кюблер


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    29 3 Отговор
    Компресора на хладилника прегрява.
  • 2 лелееее

    27 9 Отговор
    къв студ уе, за поредна година на коледа е 20 градуса

    Коментиран от #5

  • 3 Рсшист

    39 8 Отговор
    Запада е виновен. Само ви лъжат за затопляне.
  • 4 Хахаха

    45 8 Отговор
    ШвабскитеСвине и на това ли намериха обяснение? ТакиваДебили не трябваДаЖивеят на планетата Земя.

    Коментиран от #6

  • 5 Шопо

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "лелееее":

    Това го кажи на кучето вързано на синджир на двора.
  • 6 Миятович

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Най-големите са във форума тук. Там са вашите братя от Авганистсн и сирия

    Коментиран от #8, #9, #10, #11

  • 7 Градинар

    17 4 Отговор
    Аз искам да отглеждам портокали в България.
    Киви също.

    Коментиран от #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Миятович":

    А ти къде си? Изграждаш ми образ, че всъщност си ПомашкоСемеДжамба3оФ, което изкарва центове, точно тук създавайки този "форум".
  • 12 Геша

    36 3 Отговор
    Няма да се откажат от сладката трапеза тези сатанински лъжци и манипулатори.И пак фронтмен е дойчовото евреозеле.
    Защо било толкова студено след като земята се затопляла, а?
  • 13 151262

    34 4 Отговор
    "Засилената миграция, по-високите цени на храните и общата глобална нестабилност вървят ръка за ръка със затоплянето на планетата."
    Цялата статия е един много груб и евтин пасквил, но финалът изби рибата. Дали т.нар. "миграция" през последното десетилетие има нещо общо с "глобалното затопляне" или причините са други?

    Коментиран от #17

  • 14 ........

    33 2 Отговор
    Честно казано беше си ни добре като си беше Глобалното затопляне обаче онези са решили да намалят свръхнаселението ,за да не замърсява чрез лабораторни вируси,войни и изкуствено предизвикан глад.Даже домашните животни искат да унищожаг,което вече бие на чист сатанизъм.Видяхте ги в Давос...някаква шаманка им продухва мозъка и не са много адекватни.
    В момента самата природа се опитва да спаси човечеството,защото ние сме част от нея.Вулканите са точно да се намалят темперстурите и онези да се откажат от сатанинските си планове.
    По принцип няма лошо да се опазва околната среда,но онези са лицемери и дават оръжия,които замърсяват.Даже планират ядрена война уж,за да намалят Глобалното затопляне,а всъщност искат да унищожат цели народи.Това си е цел на сатаната от край време.Тотално са откачили.Като омагьосани от зли сили са.Даже пускаха статии как трябвало да се намали свръхнаселението чрез ядрена война.Да си "намаляват" себе си,а не другите!
    Дано Господ ни спаси някак.

    Коментиран от #32, #47

  • 15 Дойче веле 🚾

    38 0 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 16 Дойче веле

    33 2 Отговор
    Какво ще кажете за Алтернатива за Германия май ще са първа политическа сила???
  • 17 Ъх ах

    1 16 Отговор

    До коментар #13 от "151262":

    Ти как мислиш дали има..при условие че водата не достига и едни туземци се множат като мравки

    Коментиран от #43

  • 18 че и питат

    24 3 Отговор
    Защото не купувате евтин газ от Русия и сега патите.
  • 19 .....

    31 1 Отговор
    Засадете дървета на мястото на соларните паркове. По-голям ефект ще има.
  • 20 Защото затоплянето

    34 0 Отговор
    Е глупост и лъжа с цел ограбване и терор.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да Бе, Да

    26 0 Отговор
    Ах дойчета..... Тези дни умираме от студ в Северна Америка. Тръмп беше попитал: Къде е доброто старо глобално затопляне?
  • 23 Ами много ясно

    30 0 Отговор
    Това е така , защото глобалното затопляне е една огромна ЛЪЖА!
  • 24 DW и 'Земята се затопля"??? Мартин

    22 0 Отговор
    Клюгер и Зелените Шарлатани!! Зелената Далавера(C Сделка) донесе Милиарди на едни Зелени шарлатани!! Зелена Далавера, има ли някой още да не го е Разбрал??
  • 25 Партията на Сара и Алтернатива за

    20 0 Отговор
    Германия ще са Първи по Проценти на Избири в Германия! На Следващи предсрочни избори!! Шолц и Зелените Далавераджии са на Бунището
    на Иторията!?
  • 26 КовидманЯк

    17 0 Отговор
    Щото всичките каро с ковида - лъжа и измама!
  • 27 456

    12 0 Отговор
    Дай Боже Тръмп да забрани такива като ДВ.

    Коментиран от #44

  • 28 Верно ли

    11 0 Отговор
    "Защо е толкова студено, въпреки че Земята се затопля" - изобщо нямам никаква идея и тръпна от нетърпение точно зелето да ми я обясни тази работа :)))))

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Умирам от смях

    10 1 Отговор
    затопля се на ма,йк-а ви ут,ката дойчевелевска
  • 31 Сорос

    5 0 Отговор
    Лъжи.
    Мижете, че ви лъжем.
  • 32 Трифонов

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    Господ... имаш предвид невидимият човек, дето живее на небето и има списък с 10 конкретни неща, които не иска да правим, а ако все пак направим нещо от тези 10 неща, има специално място под земята пълно с огън и жупел и с дяволи с тризъбци и с казани с вряща мазнина, където ще бъдем изпратени да се печем, да се пържим, да се душим и да плачем в адски мъки до края на вечността... но който, в същото това време, ни обича. Обича ни и има нужда от пари. Той е вездесъщ, всезнаещ, всеможещ, но... по някаква причина, не може да се оправя с пари. И винаги има нужда от още малко... На този ли "Господ" се надяваш "да ни спаси"? Е, да не те разочаровам, ама надали... Ха, ха, ха...

    Коментиран от #35, #42

  • 33 Мнение

    8 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ НА НИТО ДУМА ОТ ДВ!!!
    ТАЗИ МЕДИЯ ТРЯБВА ДА Я ЗАКРИЯТ, ЩОТО КАТО МН ДР БЪЛГАРСКИ, СЕ ПРОДАДЕ НА ДАВОСДЖИИ!!!

    ДОБРЕ ЩЕ Е ДА ОБЯСНЯТ ФАЩИСАНИТЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ С Т.НАР. "ГЕО ИНЖЕНЕРИНГ"?!
    ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ КРАВАРИТЕ СА ДОПРИНЕСЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНО КЪМ ЗАТОПЛЯНЕТО, ЧРЕЗ РАЗНИ СВОИ ПРОГРАМИ (ВКЛ ХААРП)???!!!

    С ТАКИВА "ПАРТНЬОРИ" КАТО ЗАДОКЕАНЦИТЕ, ПЛЮС ТЕХНИТЕ ОВЛАДЕНИ МЕДИИ (КАТО ДВ), ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!!!

    Коментиран от #45

  • 34 Така Така

    8 0 Отговор
    Както ви наредят така и ще го обясните. Инсче за учения и войни пари има и вредни емисии изобщо няма. Що не си ...........та
  • 35 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Трифонов":

    За кви пари говориш бе чувак?
    Защо вас кинтогонците, винаги пари са ви в съзнанието?!

    Кое те кара да мислиш, че Създателят не е истински?!
    Ти за атеист ли се определяш?!

    Дори големи учени като Айнщайн, Тесла и Хоукинс, говореха за Висша сила, без която реалността която виждаме е НЕВЪЗМОЖНА! НЯМА как да няма Висша Сила!
    Дори една хромозома да се създаде случайно от само себе си е близко до невъзможно, камо ли разнообразието в цялата природа!!!
    Отделно учени потвърдиха, че т.нар. материя в основата си е чиста енергия, която е оформена точно по определен начин!
    Потърси в мрежата и ще намериш доста научни доказателства за Създателя!!!
  • 36 Читател

    5 0 Отговор
    Като стигнах, до " според изчисления на ООН" и спрях да чета.
  • 37 Радио Еребан

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Верно ли":

    Сините сливи са червени, защото са зелени! Бухаха Цялата статия е боза, издържана в стил реферат за вдигане на оценката за срока.
  • 38 DW И Зелените Крадци се Оплетоха!?

    5 0 Отговор
    ЕВРОПЕЙЦИТЕ Вденаха, че Зелените спечелиха много милиарди и власт с Измислената Зелена Далавера, Но идва и нейния Край!?
  • 39 Киро

    3 0 Отговор
    Глупости на таркалета!
    Всичко е обяснено в книгата на Майкъл Крайтън "Състояние на страх"
  • 40 Гост

    5 0 Отговор
    Остана да кажат Дойче Зеле студа ви го праща Путин.
  • 41 Георги Георгиев ГЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Градинар":

    Пък аз искам да играя хокей на улицата като в детството ни и да си правя тунели в 1,5 м сняг, ама нямааааа
  • 42 В$ичко “зелено“ € ИЗМАМА!

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Трифонов":

    Има предвид ето този, казал следното...
    Езекиил 7:
    3 Сега е дошъл краят върху тебе; Защото ще изпратя гнева Си върху тебе, Ще те съдя според постъпките ти, И ще възвърна върху тебе всичките ти мерзости.
    4 Окото ми не ще те пощади, Нито ще ти покажа милост; Но ще възвърна върху тебе постъпките ти, И въздаянията ти за твоите мерзости ще бъдат всред тебе; И ще познаете, че Аз съм Господ.
    После да не кажеш, че не си знаел или не си бил предупреден?
  • 43 Пепе Дебе Се Герп

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ъх ах":

    Можеш да провериш от колко години твоите господари направиха водата борсова стока, както и защо всички извори в България изведнъж СЛУЧАЙНО влезоха във владението им.
  • 44 акад.Пърфект Соуп

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "456":

    ЦРУ дали ще позволят?
  • 45 Джасан Самар

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мнение":

    Всички са в играта, откакто пуснаха мобилните мрежи влезохме в микровълновото им поле и въздуха се загрява все повече, понеже вече и от космоса ни облъчват. А дефакто института за земята казва, че в последните 3 години тя изстива с 0,7 градуса.
  • 46 гост

    2 0 Отговор
    Пръъъцц.......и се усети аромат на втасало зеленце.
  • 47 Бял

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    Лошото е , че искат да намалят хората от бялата раса, за да направят място за другите.
  • 48 Станимир Драганов

    9 0 Отговор
    Не, промените не се дължат на хората и начина им на живот, а дойче веле обичат много да насаждат сериозно сбъркани идеи.
    Впрочем и ФАФКти.бг.
    Поздрави от затоплена София на минус 16 в момента :)
  • 49 Хаха

    2 0 Отговор
    Ту топло, ту студено, ту умерено. На това ли му викат "климатични изменения".
  • 50 Е... Хубава работа

    2 0 Отговор
    Сега глобалното застудяване ли настъпва? Да пускаме обратно високи въглеродни емисии тогава, че да го моделираме този климат.
  • 51 Ненадежден това са древни знаци

    0 0 Отговор
    Затуй ли ХИМтрейлърите се грижат за баланса на климата и ни спират слънчевата енергия???????????Като изгарят с радиацията си нас и всичко живо на ПЛАНетата Земя..........и с отровите,които години наред ръсят от сатанинските НАТОвски бази.Затуй ли дойдоха базите на Балканите,след бомбите в Югославия????????Хора,изгонете Еврощасистите от планетата и техните военни античовешки бази,,работещи под прикритие "защитници"!!!!!!