Last news in Fakti

27 Декември, 2023 10:01 1 384 20

Климатичните промени влияят на здравето и психиката ни

  • климатични промени-
  • здраве-
  • климат-
  • кръвно налягане-
  • време-
  • горещини-
  • лекари

Климатичните промени са предизвикателство за сърцето и кръвообращението на човека

Климатичните промени влияят на здравето и психиката ни - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изменението на климата се отразява на физическото и психическото ни здраве. Роля тук играят е феномени като психологическата екотревожност. "Големият проблем зад всичко това е въпросът какво означава промяната на климата за моето бъдеще", казва пред АРД Юлиан Вайлбахер от инициативата "Здраве за бъдещето". Той е лекар по психосоматика и психотерапия в Хесен, Германия.

"Климатичните промени могат да засилят страховете ни за бъдещето или да насърчат депресията", казва Вайлбахер и дава следния пример: "Когато жегата ви стресира или не можете да се справите с екстремно събитие, каквото беше например бедствието с наводненията в долината на река Ар."

Изменението на климата обаче може да се прояви и като соласталгия - психологически стрес, причинен от промяна в познатата жизнена среда, допълва експертът, цитиран от германското издание.

Последствия от промяната на климата

Видима е връзката между климатичните промени и някои заболявания - от повишен риск от рак на кожата, резултат от прекомерно силното слънце; през някои тропически болести, най-вече инфекции, предавани от животински видове, които преди не са се проявявали толкова често; до различни болести - на стомаха, червата, проблеми с метаболизма, сърцето, кръвообращението и дихателните пътища.

"Всички видове - както животните, така и растенията - желаят да запазят собствения вид. Когато например брезите са подложени на топлинен стрес и "повярват", че трябва да запазят вида си, те отделят повече полени", казва за АРД Карл-Кристиан Бергман. Шефът на Германската служба за информация за полените посочва още, че, в допълнение към топлинния стрес, много растения имат и по-дълги периоди на цъфтеж. Освен това нови видове, като амброзията, също са колонизирали региона ни. Тя е типичен пример за растение, произвеждащо особено голямо количество силно дразнещите полени. Освен всичко, тя цъфти и в края на годината, удължавайки по този начин сезона на полените.

Климатичните промени са особено предизвикателство за сърцето и кръвообращението. Топлинното изтощение, флуктуациите в кръвното налягане, слънчевият удар - подобни симптоми стават все по-разпространени. Въпреки че изследванията все още не са приключили, в момента увеличението при тях вероятно е между 6 и 10 процента, казва кардиологът Давид Лайстнер от Франкфуртската университетска болница. И добавя: "Наблюдаваме промяна в класическия рисков профил на пациентите ни. Преди 12 години всичко все още бе сравнително просто. Ако пациентът имаше наднормено тегло и високо кръвно налягане или диабет, то той беше определян като високорисков. Днес останалите рискови фактори включват екстремните температури, промените на времето и на въздушното налягане".

Топлинният стрес води до повече смъртност

Друг рисков фактор е замърсяването на въздуха, добавя Томас Майнерц от Германската фондация за сърдечни заболявания. Заради слънчевата радиация, топлината и сушата се образуват и повече прахови частици. "Ако те навлязат в белодробните алвеоли през дихателните пътища, а оттам и в кръвоносните съдове, това може да доведе до артериосклероза, инфаркти или инсулти." Според Майнерц съществува и повишен риск от дехидратация на тялото заради засиленото изпотяване. Това може да промени способността на кръвта да тече и да се съсирва. А днес дори вече знаем, че увеличението на топлинния стрес води до повишена смъртност - нещо, което е статистически доказуемо.

Заради това изменението на климата влияе върху клиничните картини, с които здравните специалисти трябва да се справят. То, също така, води и до повишена нужда от осъзнаване на новата здравна ситуация. Като резултат от това в момента се наблюдават промени в методите на работа и организацията на медицинските практики и разработката на нови научни концепции. Все повече се осъзнава, че опазването на климата винаги е и опазване на здравето на човека.

Автор: Щефан Хюбнер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Климатичните промени

    18 0 Отговор
    влияят на психиката ИМ, а не на “психиката НИ"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дойче шит

    15 0 Отговор
    Чесно ли бе Дойчета?
  • 5 Ван дер Любе

    9 0 Отговор
    Изкуствен интелект, та изкуствен интелект, но когато използвате гугълтранслейт или подобни чете хубаво текста и го пренаписвайте. Пълно е с грешки. Човек ще си помисли, че журналистите са най-неграмотни тук.

    Коментиран от #17

  • 6 плюс минус

    13 0 Отговор
    По време на ковида имаше един лекар-генерал, който всяка утрин по тивитата сееше шок и ужас.
    Продължавам да се будя рано, рано, обляна в невъзможен страх.
    Мисля или да го съдя, или да му тегля една м-йна.
  • 7 Доктор Ох Боли

    14 0 Отговор
    Прав е човекът. Преди 60 000 000 години така замърсихме, че динозаврите измряха. Тогава спряхме всички електроцентрали, заводи, отказахме се даже от ДВГ. Но, за съжаление, забравихме за случая и от 19 век пак започнахме...
  • 8 Оги

    12 0 Отговор
    Жалко,че промяната на климата се отразява на здравето на хората ,заради хищничеството на евроатлантиците за войни, войни и милиони жертви!! Хората умират като мухи след като нямат пари за лечение ,не говорим за спокоен живот и здравословна храна , всичко това остана в миналото!!! Жестока съдба очаква младото поколение !!
  • 9 Ха ха ха

    14 0 Отговор
    И днес не пропуснаха да ни гостят с поредната порция глупост.
  • 10 Жжж

    10 1 Отговор
    Разбира се, че влияят. Средната продължителност на живота се увеличва драстично в световен мащаб, а човешката популация бележи невиждан ръст. Значи се отразяват отлично и средата става все по-благоприятна.
  • 11 мдам

    5 1 Отговор
    е така България ше мине през комунизъм, през демокрация и без апокалипсис, все надупен...

    Коментиран от #13

  • 12 И моята психика

    10 1 Отговор
    страда от зелената истерия! Страхувам се, като чета накъде ни водят промитите на тема екология мозъци! Съсипват ни живота, искам да живея на светло и на топло, на достъпна цена, и въобще не ме интересуват проблемите на бъдещите поколения. Да си берат дертовете, както ние се справяме с нашите. Аман от утописти и инфантилни идеалисти!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дойче веле 🚾

    8 0 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 15 Ку-ку

    8 0 Отговор
    Ако нещо влияе на човешката психика, то това е бясната затоплистка пропаганда, с която ни заливат за да ни плашат, че едва ли не до няколко години ще стане невъзможно да се живее на Земята.
  • 16 Верно ли

    6 0 Отговор
    Дааааам, всекакви "тревожности" вече наблюдаваме в нео-еко-транс-либералното общество: "екотревожност", "ковидтревожност", "путинтревожност". С нетърпение чакаме следващата!
  • 17 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ван дер Любе":

    А така, скарай им се на мисирчоците - нема само грантове да папат, па грам усилие да не влагат :))))
  • 18 Айде бе

    2 0 Отговор
    Влият на психиката на таквиз кат Тулумберг
  • 19 Объркано Атлантиче

    5 0 Отговор
    WEF - Световният Икономически Форум на Шваб, ускорява плана за организиране на глобален глад и контрол на човечеството: 13 държави са готови да премахнат селското стопанство като част от програмата Clean Zero на WEF, за да "спасят климата", разбира се.

    Никой ли не се смущава, че „спасяват климата“ само чрез селското стопанство, чрез хранителния сектор? Защо военно-промишленият комплекс е признат за въглеродно неутрално производство, а фермите за основен враг на климата?

    Площта на антарктическия леден шелф се е увеличила с 5300 квадратни метра от 2009 до 2019 г. км, както се вижда от сателитни данни. Това явно е от"глобалното затопляне", предизвикано от добитъка, който твърде много диша, пърди и се оригва - може и да ви е смешно, но точно такъв довод изтъкват, за да изискват унищожав
  • 20 Зелен

    0 0 Отговор
    Екокомунизъм.
    Това ме тревожи и притеснява.