Last news in Fakti

28 Декември, 2023 21:12 3 185 60

Руски пари за Украйна? Къде са замразените от Запада активи на Москва за 300 милиарда долара

  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • кремъл-
  • елвира набиулина-
  • владимир путин

Миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред представители на медиите, че Русия може да оспори по съдебен път всяко едно конфискуване на замразените ѝ активи

Руски пари за Украйна? Къде са замразените от Запада активи на Москва за 300 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като президентът на Русия Владимир Путин започна инвазия в Украйна през февруари миналата година, САЩ и техните съюзници забраниха прехвърляния на пари с участието на Руската централна банка и министерството на финансите на Русия, като по този начин блокираха на запад неприкосновени руски активи на стойност около 300 милиарда долара, пише БТА.

Сега, според информация на "Файненшъл таймс", САЩ са предложили създаването на работни групи от страните от Г-7 - организацията на най-развитите държави, които да проучат начини за конфискуването им.

Агенция Ройтерс на свой ред проучва какви и къде са тези активи и какво би направила Русия, ако те бъдат конфискувани.

Резервите на централната банка

Както други централни банки, така и Руската централна банка е разпределила част от своите златни и валутни резерви в ликвидни активи като основни валути, злато и държавни облигации. Около половината от тези резерви са на територията на Запада.

Централната банка на Русия потвърди, че активи на стойност около 300 милиарда долара са замразени от Запада. Общата стойност на руските резерви в чуждестранна валута и злато възлизаше на 612 милиарда долара към момента, в който Путин обвини Запада във водене на икономическа война срещу Русия и нарече замразяването на активите "кражба".

Управителката на Руската централна банка Елвира Набиулина бе разкритикувана от руски националисти, че е допуснала такава голяма част от резервите на банката да бъдат замразени.

Какво е замразено

Руската централна банка не е представила подробна разбивка на замразените активи, но може да се добие груба представа от документите, описващи в детайли притежаваното от Русия към началото на 2022 г., тоест, преди инвазията в Украйна. Тогава Руската централна банка притежава активи в евро на стойност около 207 милиарда щатски долара, активи в долари за 67 милиарда и активи в британски паунди на стойност 37 милиарда долара.

РЦБ е притежавала също така активи в японски йени за 36 милиарда долара, в канадски долари за 19 милиарда щатски долара, в австралийски долари на стойност 6 милиарда щатски долара и в сингапурски долари за 8 милиарда щатски долари.

Стойността в американски долари на активите в швейцарски франкове беше около 1 милиард. Руската централна банка обяви, че тези активи са били вложени основно в чуждестранни ценни книжа, банкови депозити и сметки в други банки.

Най-големите притежания в облигации бяха в държавните облигации на Китай, Германия, Франция, Великобритания, Австрия, и Канада. Златните резерви на Русия се държаха в самата Русия. Вложенията в юани се държаха в Китай.

Как са блокирани активите

Руската централна банка не се скри зад сложна верига от притежатели на активите само на хартия, така че тяхното засичане няма да бъде трудно. Повечето от активите, включително тези, които са частна собственост на руски граждани, са замразени във финансовите институции, в които са депозирани.

Конфискуването

Руските представители многократно предупредиха, че конфискуването на държавните активи нарушава принципите на свободния пазар.

"Нека да видим какво ще решат", заяви за Ройтерс високопоставен представител на Русия, пожелал анонимност. "Защитата на частната собственост е "свещена крава", която ги храни в продължение на векове", допълни той.

Някои руски представители предположиха, че ако руските активи бъдат конфискувани, то тогава същата съдба може да имат активите на чуждестранните инвеститори, които се трупат в така наречените сметки от тип Це в Русия.

Част от чуждестранните активи бяха успешно блокирани в тези сметки от типа Це. Не е известно точно какви суми има в тях, но руски представители твърдят, че сумите са съизмерими със замразените руски резерви на стойност 300 милиарда долара.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви миналата седмица, че страната има достатъчно активи, които са замразени в сметки от тип Це.

Също миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на представители на медиите, че Русия може да оспори по съдебен път всяко едно конфискуване на замразените ѝ активи.

"Ако нещо наше бъде конфискувано, ние ще видим какво можем да конфискуваме на свой ред. И ще го направим незабавно", заяви Песков.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    74 6 Отговор
    Подготвят поредната наглосаксонската кражба, но тоя път яко са сбъркали кого да преджобят.

    Коментиран от #8, #18

  • 2 Русофил

    15 63 Отговор
    Те руснаците вече всичко законно конфискуваха с укази на Путю. Сега е ред на Запада.

    Коментиран от #40

  • 3 Софиянец

    57 10 Отговор
    Първо не смеят да пипната руските пари щото знаят, че после ще се молят на Русия за газ, петрол, стомана и какво ли още не! А ако толкова ги изнуди цру, че решат да ги дадат на укитата, то няма да има никъв смисъл понеже окрайна е вече пак Руска!

    Коментиран от #9

  • 4 Какво да предложи

    59 3 Отговор
    дъното на обществото САЩ, освен кражби и лъжи!
  • 5 Дааа

    57 5 Отговор
    Това говори много лошо за запада.. защитника на всичко частно.
    Ще откраднат едни пари, да ги дадат на друг.
    Края им се вижда ако го направят.
    Вече никой няма да им вярва.. всеки един момент, едни крадци, в случая "демократи", ако решат и имането изчезва.

    Коментиран от #13

  • 6 От страни

    33 4 Отговор
    До кризата в отношенията руските банки са теглили финансиране от западни банки на близо 600 милиарда долара. Днес в Русия има активи на западни компании на 103 милиарда долара. Аре сметайте ако се започне играта на замразяване и отнемане кой ще е на делавера?
  • 7 Ала бала

    54 4 Отговор
    Миналата седмица Руската федерация върна 1/3 от външния си дълг, а България затъва в дългове и коментира богатите от губещо положение все едно всичко зависи от нея

    Коментиран от #21

  • 8 Що,бе?

    8 43 Отговор

    До коментар #1 от "Да, бе":

    Къде видя тук кражба?!Това е СФО./Специална Финансова Операция/.

    Коментиран от #10

  • 9 Русофил

    6 42 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Руските пари в момента са в рупии. Чудят се какво да ги правят.

    Коментиран от #15

  • 10 Когато

    45 3 Отговор

    До коментар #8 от "Що,бе?":

    един актив, собственост, движима или недвижима, смени собственика си по незаконен начин, се нарича кражба!
  • 11 Ева Браун

    48 3 Отговор
    И моя се опита да краде от руснаците и знаете как свърши.
  • 12 Ха-ха

    5 34 Отговор
    Ще ги оскубят като бройлер.
    Пък и парите да на руският народ,дето бъхти за 200 $ на месец.
  • 13 От страни

    41 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Верваш ли им? Ще дадат пари на Украйна? Ще им дадат кога ми никне на едно място нокът.
    Те и тия пари уж които ги дават това не са пари а са скрапа дето са го сбрали из цял свят. Парите които уж се канят да свият от русняците ще ги дадат само на американски фирми дали оръжие на Укра. Нема германци нема българи - Арсенал ще духа таратора нищо че бачка на 3 смени. Европа ще духа таратора с техните помощи. А връщане от кра нема. Русняците ще приберат териториите обратно в Русия и нема да има кой да връща тия версии.
  • 14 ИСТОРИК

    40 3 Отговор
    Англосаксите са се наточили да гепят нещо. Бандити и пирати.
  • 15 Да си купят

    5 22 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Яйца.

    Коментиран от #43

  • 16 стоян георгиев

    34 3 Отговор
    От Русия за Окрайна може да има само ракети нищо друго.
  • 17 Хохо Бохо

    8 38 Отговор
    Тези милиарди са за репарациите, които
    РУСИЯ ЩЕ ПЛАТИ НА УКРАЙНА...

    Коментиран от #55

  • 18 Ми да

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "Да, бе":

    Другари, как е възможно такава велика държава като Русия да държи активи във вражеска Европа? Ми това е непростим пропуск, другари!
  • 19 БАБА ВАНГЯ

    32 4 Отговор
    Който краде злато или от руснаците остава
    нещастен за цял живот
  • 20 Хурка майка , хурка за Краварите !!!

    26 4 Отговор
    Хурка майка , хурка за ЕС и целия ""колективен"" запад !!!!!!!
    Хурка майка , хурка и за нас , че нашите продажни политици дават мило и драго от народа .....но не и от своето !!!!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Крадците и лъжците

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    се разбират!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Запада умира !

    36 5 Отговор
    Запада е в реанимация !!!!!! Чуде се от къде да открадне за да продължи да диша и живее ......тъй са си свикнали да живеят на чужд гръб от векове !!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 От страни

    28 2 Отговор
    О́тто Едуа́рд Леопо́лд, граф фон Би́смарк-Шьонха́узен фюрст фон Бисмарк херцог цу Ла́уенбург имаше такъв умен дядка в Германия - "железния канцлер му казваха. Так каза той че русняците винаги идват за парите си.
  • 29 УЙКО КАЛЕКО

    20 1 Отговор
    Ами то какъв смисъл има щом чуждестранните активи в РУСКТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА са на същата стойност.Явно ни чака голям гърч по малките страни като нас,,,КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ,МАГАРЕТАТА СТРАДАТ,,има една такава приказка.
  • 30 Бесен-_ Язовец

    25 1 Отговор
    Нищо не могат да вземат защото това не са пари кеш, а руски облигации и някакви си ценни книжа на стойност. Руснаците ше ги обявят за невалидни и ше вземете.....
  • 31 Влади-Мир

    27 2 Отговор
    За пояснение само,... Руските активи са на 17 млн кв. Километра!!! Съдържат пшеница злато уран литий желязо и т.н...тва ако някой плаща по 10000 долара за снаряд, а на Русия и струва 10000 рубли ...си е негов проблем, Русия ще конфискува не американските тугрици, а заводите и предприятията;))
  • 32 Май дори

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    не си прочел статията, а кълвеш на заглавие..

    Коментиран от #34

  • 33 Урюрвкос

    24 7 Отговор
    за тази операция Елвира Набиулина беше наградена от Путин. Тя остави червейче на кукичката за 300млрд дол но успя да върне 1,2 трлн. дол които много лесно можеха да ги конфискуват а тези 300 (не се знае къде се намират но се предполага че са в Белгия) ще им излязат през носа ако ги пипнат.
  • 34 Той е грамофон на оня боклук САЩ

    12 7 Отговор

    До коментар #32 от "Май дори":

    Какво го интересува статията?
  • 35 клоуни сред кравите

    15 8 Отговор
    В Русия има замразени активи за над 500 млрд. долара
  • 36 ПРОСТОТИЯТА СЪСИПВА СВЕТА.

    20 7 Отговор
    ДИВАЩИНАТА НА ТИЯ КРЕТЕНИ ПРОДЪЛЖАВА.ПРОДЪЛЖАВАТ С ЕСКАЛИРАНЕ НА НАПРЕЖЕНИИТО С НЕЗОКОННИТЕ СИ ТАЛИБАНСКИ ДЕЙСТВИЯ, ВМЕСТО ДА ТЪРСЯТ ПОДХОДЯЩИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ С ЦЕЛ ПОДОВРЯВАНЕ НА ВЗАИМООТНОШЕНИЯ . ДО КЪСЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ТОВА НЕПРЕКЪСНАНО ЕСКАЛИРАНЕ , РАЗРУШИТЕЛНО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ТОВА НЕ СА ПЛИТИЦИ ,ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И ПОЛИТИЦИ.
  • 37 Реалист

    17 10 Отговор

    До коментар #27 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Запада агонизира последните напъни са отчаяната пропаганда.

    Коментиран от #49

  • 38 Дон Корлеоне

    21 7 Отговор
    А какво ще си помислят другите вложители, от Китай през Саудитска Арабия до Азиатските и Африканските държави, когато започнат да си теглят парите. Колкото и да са насъскани Англосаксонските бандити режат клона на който стоят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мммда

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Само където всички фирми които си останаха на руския пазар продължават да си работят както обикновено, а всичко останало е една зле скалъпена пропаганда. Русия за съжаление остана единствената прогресираща икономически държава в Европа.
    А замисля ли се някой какъв ще е негативът върху еврото- сривът му е гарантиран по ред причини.

    Коментиран от #46

  • 41 Любопитен

    18 2 Отговор
    Кой луд вече ще си държи парите в банки, които могат да му ги откраднат?
  • 42 Васил

    5 13 Отговор
    Алооооооо Песков а вие като взехте самолетите без да платите и стотинка и някои големи компании не е ли същото а кой съд ще ви обърне внимание.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кравария

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    никога досега не е имала 34 трилиона дълг!!! Твоята мушмула изгни
  • 45 Я помисли

    1 5 Отговор
    Ще конфисквате грънци. То в русия почти нищо не остана
  • 46 Смях

    1 11 Отговор

    До коментар #40 от "Мммда":

    Много зле са те информирали. Нищо не работи и карат на мускули. Ако не са подземните изкопаеми и седмица няма да изкарат.
  • 47 А тук?

    6 0 Отговор
    Колко фашистки активи са замразени в България? До кога ще им се кланяме ан тия ....

    Коментиран от #48

  • 48 Какви фашистки активи

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "А тук?":

    сме замразили, като сме управлявани от фашисти и спонсорираме фашистите в Украйа!

    Коментиран от #50

  • 49 Е на запада

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    не му се налага да се промъква в България с унгарски визи, за да интервюира случайника Волгав.гин.

    Коментиран от #53

  • 50 Единствените фашисти

    4 8 Отговор

    До коментар #48 от "Какви фашистки активи":

    обитават московията с гнездо кремъл.

    Коментиран от #52

  • 51 Алфа херинга

    5 1 Отговор
    Западните демократи ги откраднаха, как къде?
  • 52 Тъз плоча я знаем

    8 1 Отговор

    До коментар #50 от "Единствените фашисти":

    Нови няма ли? Ако не свири и на тея, ама вече ни е гнус от НПО-тата на САЩ!

    Коментиран от #54

  • 53 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "Е на запада":

    Само с НПО-та и грантове се промъкват и заливат всичко с лъжи и пропаганда!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Крадеца на никове

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    и жалкият лъжец за трохите на националните предатели ПП, ДБ и НПО-тата на САЩ! Ко да се очаквеа от спонсори лъжци и крадци, освен и тролеи лъжци и крадци! Как е на дъното? Копаеш ли жалко? Копай!
  • 58 Артилерист

    7 0 Отговор
    Западните хищници сън не ги лови заради руските активи, блокирани в техните страни. Голям сърбеж ги сърби мерака да си ги присвоят, ама и голямо шубе ги гони, че това чесане без болка няма да мине. Русия ясно заяви, че американците и западняците само я лъжат и тя повече по никакъв начин няма да им се доверява. Това може да се преведе и като вземане на решения без да се съобразява с тях. И понеже се е заела да се изгради нов, по-справедлив световен ред, удрянето през пръстите вече няма да е привилегия само на тях, западняците начело с американците, а ще е за всеки, който нарушава правилата на новия ред. Когато се преустанови възможността на американците да нападат и ограбват, който си нарочат, когато се ограничи влиянието на долара им и изобщо се преустанови хегемонията/властта им над света, силно се надявам мощта за влияние на американците да се прекрати. И световните проблеми да се решават на равноправна основа на всички свободни и независими държави...
  • 59 Смях

    0 1 Отговор
    Ооо бедната Русия, всеки ден умира. Блажени са вярващите.
  • 60 в цял свят

    0 0 Отговор
    бе душа! сега ли разбра, да е малоумник!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания