Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Декември, 2023 12:12 3 706 163

33 млрд. евро: за да може Украйна да продължи да се защитава

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • владимир путин

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници на страната му да продължат да ѝ помагат срещу руския агресор и през 2024 година

33 млрд. евро: за да може Украйна да продължи да се защитава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните съюзници на Украйна искат да осигурят финансово страната, за да може тя да продължи да се отбранява срещу руската агресия. През 2024 година Киев ще се нуждае от 33 милиарда евро. Откъде ще дойдат тези пари?

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници на страната му да продължат да ѝ помагат срещу руския агресор и през 2024 година. Тази битка се нуждае и от финансиране. Европейските държави и САЩ подпомагат бюджета на Украйна със солидни суми, страната поучава и щедра военна помощ - съюзниците осигуряват на Киев различни оръжейни системи и боеприпаси.

Украинският финансов министър Серхий Марченко обяви пред "Форбс", че през тази година страната му е получила 38 млрд. евро помощ за бюджета си. Нуждите за следващата 2024 г. той определи на 33 милиарда евро. Марченко е особено загрижен за 2025 г., за която все още няма поети дългосрочни финансови ангажименти.

Г7 проучва печалбите от задграничните активи на Москва

Италианското председателство на Г7, групата на седемте водещи западни демокрации, и Европейският съюз работят, за да могат да поемат дългосрочни финансови ангажименти за украинския бюджет.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони ще председателства Г7 през следващата година. Тя вече обяви, че иска да направи Украйна една от централните теми на италианското председателство. Нейната подкрепа за Киев е безспорна. Но други десни или деснопопулистки европейски политици, например един Виктор Орбан, застават на страната на Русия. На последната среща на върха на ЕС в средата на декември унгарският премиер наложи вето на дългосрочния финансов пакет на ЕС за Украйна на обща стойност от 50 милиарда евро.

Активите са замразени, но не и конфискувани

Италия иска да лобира пред Г7 (САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания, Германия и Италия) за финансова помощ и военно оборудване за Украйна. Дали и как точно приходите от замразените руски активи в Европа могат да се използват за тази цел, остава спорен въпрос.

Британският "Файненшъл таймс" съобщи тази седмица, че Вашингтон настоява Г7 да представи план за това как могат да бъдат изтеглени печалбите от активите на руската Централна банка в чужбина, възлизащи на 300 млрд. евро. От тях 191 милиарда евро стоят замразени в клирингова банка в Белгия, но въпреки това те носят приходи. Парите не са конфискувани в рамките на санкциите на ЕС срещу Русия, но стоят замразени. Разбирай: тези активи все още принадлежат на Москва.

Белгия се съгласи да прехвърли на украинския финансов министър дължимия данък върху доходите от руските капиталови печалби. Но на последната среща на върха на ЕС редица държави, в това число Германия, Франция и Италия, изразиха правни и финансови опасения.

Някои от делегациите заявиха, че стабилността на общата валута - еврото - може да бъде застрашена, ако финансовите пазари определят ЕС като място за инвестиции, което не е безопасно. Самата Италия се опасява от руски санкции срещу собствената ѝ индустрия.

Планът за изтегляне на руските печалби първоначално бе отхвърлен от ЕС. Сега обаче, заради натиска на САЩ, Г7 очевидно отново ще го постави на обсъждане. Очаква се специалната среща на върха на Г7 да се проведе около 24 февруари 2024 година. САЩ, Канада и Великобритания подкрепят използването на руските активи, намиращи се в чужбина.

50 милиарда евро от ЕС и без одобрението на Унгария

ЕС работи върху модел за финансиране на Киев със сумата от 50 млрд. евро. Унгария не подкрепя този ход. Европейската комисия желае да поеме ангажимента да разпредели тази помощ на Украйна за следващите три години.

Ако приятелски настроената към Русия Будапеща не бъде убедена да отстъпи на специалната среща на върха на ЕС в Брюксел на 1 февруари, това не означава непременно, че финансовият пакет няма да бъде на разположение на Киев. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел даде това ясно да се разбере на пресконференция в средата на декември. "Парите ще дойдат, независимо по какъв начин, просто е по-сложно", подчертаха и европейски дипломати, които в момента работят по план "Б".

Заеми и помощ за Киев

Европейската комисия (ЕК) предложи дългосрочната "макроикономическа финансова помощ" за Украйна да бъде насочвана през редовния бюджет на ЕС. Този модел вече бе използван през тази година за отпускането на общо 18 млрд. евро на месечни вноски.

Предвижда се тази процедура да стане задължителна за няколко години. Унгария блокира предложението, за да наложи собствените си искания на ЕС. Ако ситуацията не се промени, желаещите страни-членки ще създадат нов фонд за Украйна, извън общия бюджет на ЕС. Европейската комисия ще взема за този фонд заеми, които ще бъдат гарантирани от страните-членки с изключение на Унгария. След това комисията ще превежда тези пари на Киев. Както е било и преди, по-голямата част от тях ще представляват на практика безлихвени заеми, а не безвъзмездни средства.

На теория Киев ще трябва да изплаща тези военни заеми в продължение на 35 години. Според актуалните обсъждания и договорености лихвите по тях ще се поемат от страните-членки на ЕС.

Най-големият финансов донор на Украйна са САЩ. От началото на войната Вашингтон е предоставил 44 млрд. евро само под формата на военна помощ. Американският президент Джо Байдън поиска допълнителни 55 млрд. евро за военна и бюджетна помощ през следващата година. Засега републиканците отказват да дадат необходимото одобрение за това в Конгреса. Ако позицията им не се промени и през 2024 г., нещата за Украйна могат да станат много тежки във финансов план.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    137 17 Отговор
    Западните съюзници дават пари за по-бързо унищожаване на украинците.
  • 2 Ясно

    135 13 Отговор
    Айдееее ще продължаваме да храним фашисти...
  • 3 Уфф

    134 10 Отговор
    Спирате им парите и спасявате хиляди хора

    Коментиран от #134

  • 4 Голата истина

    133 10 Отговор
    Глупаците от ЕС ще дадат още пари за крадене.Нищо че европата живее по бедно.

    Коментиран от #137

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лъжа

    116 6 Отговор
    Не е за защита, а за нападение срещу руснаци!
    И за да се изравняват загубите на БлекРок там. Печалбите естествено отиват изцяло обратно към инвеститирите от атлантическия финансов картел.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе,

    107 6 Отговор
    Да се съюзат украинци и руснаци и да вдигнат оръжия срещу интригантите и подстрекателите-сатаните гн0сни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РУСИЯ ИМА РАКЕТИ ДА ЗАЛИЧИ СВЕТА

    82 7 Отговор
    ЗНАЧИ УКРАЙНА НЯМА ДА Я ИМА ! НИЩО ЧЕ ПУТИН Е В КОМА И ЧЕ Е СВЪРШИЛА РАКЕТИТЕ ! ТАКА Е КАЗАЛ РЕНЕ ОТ ,,АЛО , АЛО " !
  • 15 🦋 край огъня

    90 9 Отговор

    До коментар #9 от "Рaшиcран на колене":

    И какво очакваш от англосаксите, мразещи нас славяните от дъното на душата си.... от векове насам.

    Коментиран от #81

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Новичок

    62 4 Отговор
    Тагаревко къде е ???
  • 18 стоян георгиев

    11 42 Отговор
    Украйна ще получи няколко пъти повече от парите дето и трябват.другата година ще е същото

    Коментиран от #69

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Историк

    7 44 Отговор
    Това е само малка част която Украйна ще получи от Запада за 2024та година. Много малка.
  • 21 Хасковски каунь

    55 4 Отговор
    Др.Путин ВВ,
    Нетаняху ви даде нагледен урок как се демилитаризира .

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СЛЕД ГИБЕЛТА НА УКРИЯ

    58 9 Отговор
    НА РЕД СА ВСИЧКИ ДАВАЩИ ПАРИ И ОРЪЖИЯ НА ФАШИСТИТЕ - НАРКОЗАВИСИМИ !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калпазанин

    54 6 Отговор
    Тоя евреин нямс наяждане, кой кого изтощава сега. Още колко милиарда че и как ги печата тоя ротшилд бря. Да не е преместил печатниците в Китай
  • 26 ТАГАРЕНКО

    40 4 Отговор
    Дребна сума за зеления смъркач.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ФУСТАТА НА ТАГАРЕНКО КИРО БОКО БОЙКИКЕВ

    43 3 Отговор
    И ШАЙКАТА НА ЗЕЛЕНКЬО !
  • 29 Да се крие

    20 8 Отговор

    До коментар #21 от "Хасковски каунь":

    по навътре в бункера, щото и него го приближава същото.
  • 30 РЕАЛИСТ

    55 5 Отговор
    Колкото повече пари му давате на тоя, толкова по на запад се премества бъдещата граница.
  • 31 РЕАЛИСТ

    8 22 Отговор

    До коментар #24 от "Хмммм":

    Българско имам. Децата ми завършиха в Англия и знам , кво е това западно образование.

    Коментиран от #43, #55, #72

  • 32 МирО

    46 3 Отговор
    Управници , които разхищават обществените стедства , помагайки на нацисти, трябва да бъдат съдени и да лежът в панделата.
  • 33 морски

    45 3 Отговор
    Защо да се харчат парите Унгария Полша и Русия да си взимат техните територии и всичко приключва!!!!!!!!!!
  • 34 Охоохо

    47 4 Отговор
    Този Путин не се ли сеща, че трябва да удари Лондон и повечето проблеми по света ще приключат моментално. Дори и в Израел.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бегай

    20 3 Отговор

    До коментар #27 от "Последния Софиянец":

    да целуваш ръка на Шиши.
  • 37 БОЗА

    43 3 Отговор
    ЕС се самоуби наливайки пари в бездънна каца давайки пари (на страна,която дори не е член на ЕС) в интерес на сащисаните в борбата им с руснаците...шизофренията плавно премина в суицид...което не е лошо-от общност по стоманата и кюмюра се изроди,до това чудовище,което е в момента този ТКЗС "съюз"... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 38 Пан Зеленко

    28 2 Отговор
    Лошо ми е!
    Къеде е личният ми фармацефт?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Брендо, магистър по

    27 2 Отговор
    алтернативна фармакология:
    "Тук съм, майн фюр..., опааа, майн кокаинисумус".
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 РЕАЛИСТ

    18 5 Отговор

    До коментар #31 от "РЕАЛИСТ":

    Сега ми е ясно защо си закачен на хранилката. Трябва да плащаш за децата в Англия.
  • 44 Дивергент

    35 2 Отговор
    Стига с този гангстерски държавен капитализъм.Политици и корпорации,имащи персонални интереси от развитието на военния конфликт в Украина да ползват собствени средства или да договорят такива от ,,филантропските" фондации.Ползването на обществен ресурс за реализиране на частни интереси не е ли форма на корупция???!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гай Турий

    35 3 Отговор
    Еврейската Комисия и техните пионки в НАТО водят необявена война срещу РФ. Новата Антанта срещу руската страна. Този път не трябва да сме на погрешната страна. Предателите в Брюксел да бъдат изритани.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Киро е завършил ПУЦ-а

    24 1 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    на Хардард, с отличие.
  • 53 Не съм съгласен

    42 1 Отговор
    парите за България да отиват в Украйна,а в същото време ние да издържаме десетки хиляди украинци,които живеят на наш гръб и то много по добре от нас!
  • 54 ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ

    31 1 Отговор
    ............АМА КАК ЩЕ ИМ ИЗГОРЯТ ПАРИЧКИТЕ НА ВСИЧКИТЕЕЕЕЕ...............А И НИЕ СИРОМАСИТЕ БАРАБАР В .........ОБЕДИНЕНИЯ ИДЬО ТИЗЪМ
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 нннн

    23 1 Отговор
    пАри нЕма. Действай! Ти мене пита ли ме, като дърпаше мечката за опашката? Когото си питал, от него търси.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тома

    31 1 Отговор
    И трилиони да му дадат на зеления той е пътник
  • 62 9689

    32 2 Отговор
    33 милиарда евро за още погубени човешки животи.Тези които ги дават ще бъдат съдени до край.В Донбас,Запорожие,Одеса ,Крим....живеят руснаци.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ами

    27 1 Отговор
    ние да продължаваме да събираме капачки?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Перо

    35 1 Отговор
    Кой е длъжен да издържа Украйна, да си провокира и води война? Украинският народ допусна с жертви един ционистки, превратаджийски режим, провеждащ геноцид и дискриминация да го ръководи и сега ще гризне дръвцето! Оказваната външна помощ е за опазване на режима и удължаване на войната, не за подобряване дереджето на народа!

    Коментиран от #84

  • 68 Точен

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Лина Веселинова":

    Линче, бързо при доктора!
  • 69 Ех, стоянее

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    кой къде те хване, кравешка подложке...
  • 70 На тая

    18 2 Отговор
    Снимка са се събрали ръководителите на еврпеския нацистки съюз.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "РЕАЛИСТ":

    "Българско имам."

    Аз питах какво образование имаш, не къде си го получил. Явно образнованието ти е такова, че не можеш да разбереш дори въпроса ми.

    Коментиран от #89, #92

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Най-големите,

    3 28 Отговор

    До коментар #15 от "🦋 край огъня":

    единствени, убийци на славяни са руснаците! Замисли се.
  • 82 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "ИСТИНАТА":

    Като не вярваш на истината попитай лъжата.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Да, бе

    21 2 Отговор
    Изпозападналият свят продължава да инвестира милиарди във фашизма... Разбираемо е- всеки инвестира в детето си, дори когато това го убива. Добре, че не остана много до финала...
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Човек,

    2 19 Отговор

    До коментар #72 от "Хммм":

    оставил се да бъде заблуден от елементарната руска пропаганда е неграмотен. Няма нужда от въпроси!

    Коментиран от #99

  • 93 ехааа

    25 2 Отговор
    Отпускат пари за Украйна и орязват програми за страните членки на ЕС. Ще увеличат вноските и ще налагат по-големи глоби и то на страни като България. Трябва да намерят пари от някъде и затова ще натискатда приемем еврото за да доунищожат това което е останало от икономиката ни.

    Коментиран от #100

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Хммм

    5 3 Отговор

    До коментар #92 от "Човек,":

    Обаче това ще означва, че комунизма е създавал неграмотници.

    Кофти наистина.

    Коментиран от #114

  • 100 Ако

    6 18 Отговор

    До коментар #93 от "ехааа":

    днес не се намерят пари за Украйна, ще платим огромна цена и дори свободата си, за да се отървем злините, които ще ни причинят дирекно, руските варвари.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Дълго_Име

    16 4 Отговор
    Как Осранна ще се защити с тези 33 млрд., та те отиват в джобовете на "Защитниците"! Анадънма?
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Неграмотници

    5 7 Отговор

    До коментар #99 от "Хммм":

    и учени хора се създават постоянно. Въпросът е в способността, да се създава правилен мироглед и да се разберат опитите на руснаците да манипулират населението. Преди това ставаше с помощта на държавата, днес е по-лесно, но има отделни случай, когато това се осъществява.
  • 115 ИКОНОМИСТ

    15 3 Отговор
    Като гледам снимката американците ги няма. Като истински бизнесмени прехвърлиха пасивите на европейските съдружници. Европа да плаща на зелено белия.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Ставате

    4 11 Отговор

    До коментар #116 от "ХА ХА ХА":

    досадни с глупостите си! А с какви пари се утилизираха 350000 ватенки?
  • 119 Сами си присъдиха

    13 2 Отговор
    Колко ще кръводарявате бе урсулници? Още малко! После следва бедност, разруха и африкански банди.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 инж Химик

    12 3 Отговор
    Над половината пари са разкрадени. След войната, ще има много нови милионери - украинци. Там корупцията е по-голяма и от нашата, колкото и невероятно да звучи -да има по-корумпирани от нашите б.кл.ци.

    Коментиран от #123

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Корупцията

    5 16 Отговор

    До коментар #121 от "инж Химик":

    е руски патент и там ще е така докъто има русия. За украинците, това е остатък от ссср, но те бъзо се справят и скоро това ще е история.
  • 124 Ачо от ПП

    12 8 Отговор
    Значи 2 милиона пенсионери в БГ им слагаме запор една пенсия. По 500 лева средна пенсия прави 1 милиард лева. Никой няма да ги усети, а ще помогнем на украинците. Надявам се веднага след празниците да го гласуват.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 факуса

    13 0 Отговор
    икономисти и банкери няма ли в тоз запад,нали все печалби гледат и за мир се борят,зелени сделки мислят,а все за оръжия пари дават
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 сидероДРОМОС

    13 1 Отговор
    А кой и колко е платил на Виетнам , за да се защитава от агресията на САЩ , а след това и да ги изрита от земята си ?
  • 134 Гошо

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уфф":

    Англичаните имат точно същият случай от ПСВ с генерал Дъглас Хейли След неимоверното количество жертви дадени от английската армия, благодарение на неговото командване Лойд Джордж намалява снабдяването на командваните от Хейли съединения ,с цел да охлади ентусиазма му и успява Иначе е имало сериозен риск Британската империя да остане без армия На Хейли принадлежат и думите "жертвите ,а защо въобще трябва да мисля за тях" Казал ги е на военно съвещание
  • 135 МОДЮ РАТОРА

    9 1 Отговор

    До коментар #132 от "така наречените":

    За какво мислиш,че плаща Мадам Галя Събева,да не е за хубавите ми очи и аз челяд храня.Нищо лично,просто бизнес,метлата трябва да играе.
  • 136 ами

    7 4 Отговор
    украинците са руснаци говорещи украински, европа бързо да ги приема, така и така изцяло са на нейна издръжка
  • 137 Мммда

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голата истина":

    Тия които ги дават също са в далаверата, просто нямат друг вариянт с който да откраднат толкова от собствените си бюджети, които са отдавна на червено.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 ВЪПРОС

    12 1 Отговор
    Ако нас ни нападне някой , ще ни дават ли пари , ще отпадне ли въздушната , водна , слънчева , пешеходна и вело граници ? Ще пратил ли Бойко да обикаля световните лидери , които той нарича на малко име , да ги кандиса да се снима пак с тях , с ръка в джоба ?

    Коментиран от #143

  • 141 Бай Хой от Ханой

    13 2 Отговор
    Едни фашисти финансират други фашисти ама края им се вижда....Пак ще се вдигат антифашистки паметници по цяла Еропа и най напред в БГ-то....ХИ ХИ ХИ

    Коментиран от #142

  • 142 Само Джо спира Путин.

    3 16 Отговор

    До коментар #141 от "Бай Хой от Ханой":

    НАТОВСКО оръжие трепе руснаците

    Коментиран от #146

  • 143 НИЕ СМЕ НАТО

    5 7 Отговор

    До коментар #140 от "ВЪПРОС":

    И чакаме някой да ни "нападне"....ама нещо не ставало.
  • 144 баба Пена

    20 2 Отговор
    крайно време е да се спре финансирането на корумпирания режим на Зеленски евросъюза стига е одирал кожите на собствените си граждани и наливал пари в бездънна каца Украйна сама си надроби попарата сама даси я сърба

    Коментиран от #153

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Демократ

    9 1 Отговор

    До коментар #142 от "Само Джо спира Путин.":

    Джо единствено може да напълни яко памперса но не се усеща и затова има телепромптъри да му напомнят.
  • 147 Трендафил

    17 1 Отговор
    от 2014 до 2024 ни занимават само с проблемите на Украинците през тоя период изсмукаха милиарди евро и долари и няма оправия оставетеги и всичко ще се успокои просто ми омръзнаха за 10 години като чели нямаме собствени проблеми за решаване
  • 148 фбр

    9 2 Отговор
    Урсула и останалите кретени от ЕС ,са решили да помогат на краварите , да се бият до последния украинец!
  • 149 3.14К

    6 0 Отговор
    Отпадъци!
  • 150 Зильонъй

    7 1 Отговор
    33 млрд ми е само коката. Още 330 трябват. За жената за мола, за парцалки, за бижута, за пътни, за къща... Е такива едни къси джобни пари. ДО ДОВЕЧЕРА ДА СА МИ ПРЕВЕДЕНИ!!!
  • 151 е това е помощ

    6 0 Отговор
    още 33, после още 33 млрд., все така до пълното унищожение на Украйна, а те на това му викат "докогато е необходимо". Какво беше казал проф. Илчев за "управляващите ни",...нещо като "нищожества" ли беше, ...тцъ, не помня!?
  • 152 Обикновен фашизъм

    7 1 Отговор
    През 2024 г. без “военна книжка” няма да може да се прави нищо в Украйна. Нито пътуване, каране на автомобил, търговия, покупка жилище итн. С други думи, нова форма на робство или крепостничество.
    Това е проказа която ще се появи и у нас!
  • 153 бабче

    3 1 Отговор

    До коментар #144 от "баба Пена":

    не си съвсем права, укрите дробеха попарата, а "целият свободен цивилизован демократичен свят" помагаше и наблюдаваше да се спазва рецептата.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Българин

    3 0 Отговор
    В статията ясно се казва, че страните от ЕС трябва да поемат лихвите по този заем. Ясно е, че украинците няма да върнат парите, парите ще се върнат от страните членки като ще спечелят американските, банки, които отпускат заемите. Европа не е длъжна да издържа Украйна и да и плаща пенсии и заплати, специално България няма никакви интереси там. Интереси имат основно американците и по специално тяхния ВПК, затова и лобито, което стои зад него натиска за подобни ходове. Приказките за възпиране на Русия от по–нататъшна агресия са за малоумници. Едрия капитал който управлява войната там има едно единствено кредо: Максимална печалба и зесега го постига. Нека поне да не е на наш гръб.
Новини по държави: