Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Януари, 2024 15:35 2 683 53

Новогодишните обръщения! Какво казаха Владимир Путин и Володимир Зеленски

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Нито Путин, нито Зеленски споменаха 1000-километровата фронтова линия, където контраофанзивата на Киев имаше незначителен успех и където Москва продължава с най-новата си, но бавна офанзива по източния фланг

Новогодишните обръщения! Какво казаха Владимир Путин и Володимир Зеленски  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски похвали издръжливостта на своя народ във времена на кръвопролития в продължително и емоционално новогодишно обръщение, докато в контраст с него руският лидер Владимир Путин подчерта единството на страната си в кратко и строго послание, в което войната бе спомената само бегло, отбелязва Ройтерс.

Новогодишните обръщенията на президентите на 31 декември, които са традиционни както в Русия, така и в Украйна - бяха произнесени в момент, когато двете страни отбелязаха края на годината със засилена размяна на въздушни атаки. Нито една от страните обаче не може да се похвали с някакви големи постижения на фронта през 2023 г., отбелязва Ройтерс.

"Основният резултат от годината, нейното основно постижение: Украйна стана по-силна", заяви Зеленски в телевизионно обръщение, съпроводено с кадри от атакувани градове и срещи с лидери на западните съюзници на Украйна. Украинският лидер благодари на войниците на фронта и на всички, които ги подкрепят в тила.

Украинският президент и първата дама - съпругата му Олена, направиха съвместно обръщение към нацията за новата 2024 година, като отбелязаха, че "по-доброто бъдеще не идва само", предаде Укринформ.

"Украинската Нова година е време не само за честитки, но и за действия. Не само за пожелания, но и за това да направим всичко възможно те да се превърнат в реалност. Ние, украинците, разбираме по-добре от всеки друг, че по-доброто бъдеще не идва само, а ние защитаваме правото си на всеки наш утрешен ден. Нашата нова година ще бъде такава, каквато ние я направим. Чудесата на Нова година, но и чудесата през цялата година, изцяло зависят от вас: отдадените, отговорните, загрижените и ефективните", каза първата двойка на страната.

Зеленски пожела здраве и сила на хората, които защитават правото на свободно и безопасно бъдеще, защото то не е само за тях, но и за целия свят.

Споменавайки войната 14 пъти в 20-минутното си обръщение, Зеленски също така се зарече, както и преди една година, че свободната Украйна ще надделее.

"Независимо колко ракети изстрелва врагът, независимо колко обстрела и атаки - подли, безмилостни, масирани - извършва врагът в опит да сломи украинците, да ги сплаши, да срине Украйна, да я вкара под земята, ние пак ще се издигнем", увери той.

Обръщението на Путин, който е изправен пред избори през март, представляваше рязък контраст с това на Зеленски, а също и със собственото му новогодишно послание от миналата година, когато той определи войната като почти екзистенциална борба.

За разлика от миналата година, този път Путин не бе обграден от хора във военни униформи. На заден план в тазгодишното обръщение се виждаше Кремъл - нещо характерно за повечето новогодишни обръщения на руския лидер.

"Доказахме неведнъж, че можем да решаваме най-сложните задачи и никога няма да отстъпим, защото няма сила, която може да ни разедини", каза Путин в излъченото по телевизията обръщение.

Въпреки че руският президент не спомена изрично войната в Украйна, той намекна за нея, като изрази признателността си към руските войници, които нарече "нашите герои".

През 2023 година "ние решително защитавахме националните си интереси, свободата си и сигурността си, нашите ценности", каза Путин в обръщението, което бе излъчено най-напред в райони на руския Далечен изток, в които Нова година настъпи по-рано.

Руският президент увери, че Русия, която преминава през "исторически етап", ще бъде "още по-силна" през новата година. "Ние сме една държава, едно голямо семейство", допълни той.

Войната на Русия срещу Украйна - най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война - наближава втората си годишнина и няма изгледи скоро да приключи, посочва Ройтерс. Хиляди са убити, милиони украинци са разселени, а безброй градове са превърнати в руини.

Нито Путин, нито Зеленски споменаха 1000-километровата фронтова линия, където контраофанзивата на Киев имаше незначителен успех и където Москва продължава с най-новата си, но бавна офанзива по източния фланг, целяща да поеме контрола над повече украински територии.

И докато Зеленски говори за около 6000 сигнала за въздушна тревога в Украйна през изминалата година, Путин не спомена за никакви нападения - дори за атаката срещу Белгород през последните дни, при която според Русия са загинали най-малко 28 цивилни.

И двамата президенти говориха за силата на своите страни и народи, като Путин заяви, че бъдещите общи усилия ще направят Русия и нейния народ още по-силни, а Зеленски каза, че войната вече е показала силата и издръжливостта на украинците.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джо

    22 1 Отговор
    Каквото и да са казали като новогодишни обръщения няма никакво значение...

    Коментиран от #20

  • 2 по западните стандарти

    35 4 Отговор
    Тотален провал се тълкува като"незначителен успех". Ех ако можеше думите дупки да правят.

    Коментиран от #40

  • 3 Ко тарак

    21 3 Отговор
    Козяци,50 лева ми плащате ,за да п р о че т а. тази о г р о мн а. Статия.
  • 4 Ботокса кво да каже

    15 28 Отговор
    Че му потънаха гимиите ли, или за предстоящата след изборна мобилизация или даже къде отидоха старите 300 хиляди могилизирани и то след като обеща че няма да има нужда от мобилизация за арестуването на зеленски и денафицирването на Киев за вие си знаете колко дни 🤭

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Путин смачка

    32 30 Отговор
    фасона на Зеленски и ко.Те това е.

    Коментиран от #29

  • 6 Българин

    29 23 Отговор
    Зелю е пътник

    Коментиран от #19, #25, #43

  • 7 Готвача

    14 15 Отговор

    До коментар #4 от "Ботокса кво да каже":

    А и руските готвачи почнаха да готвят супа от пилешки крака можеше да спомене

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Някой си...

    5 6 Отговор
    За Зельонски не знам,ама че на новогодишната траза на ВВП е имало сервирано това блюдо, превърнало се в хит напоследък в руската кулинария, съм на 100% сигурен

  • 9 Факти 🚾

    24 6 Отговор
    Най продажната лъжлива медия

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Не вини вестоносеца

    4 13 Отговор

    До коментар #9 от "Факти 🚾":

    За вината тавариш
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пха ха ха ха

    11 1 Отговор
    Много ми дреме че ще ме блокирате
  • 13 Айде сега

    7 17 Отговор

    До коментар #9 от "Факти 🚾":

    Факти виновни че ботокса ще се осесесесре в новия капан в който сам влезна като и сесесерето влезна с варшавския договор в Афганистан, резултатите ги знаем
  • 14 Готвачо, спомени и това

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Готвача":

    Десетки ресторанти във Вашингтон са затворени поради нарастваща престъпност. Един от собствениците на заведението призна, че му е писнало от заплахи, грабежи и кражби на коли на персонал и клиенти. Градът е видял затваряне на 52 ресторанта през 2023 г., според Вашингтонската ресторантьорска асоциация. Вашингтон надмина 20-годишен рекорд за убийства. Грабежите също растат до небето с 69% от началото на годината, а кражбите са с 24%.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Белтъчини няма от къде

    8 15 Отговор

    До коментар #7 от "Готвача":

    Белтъчините са нужни за човешкото тяло и са най евтини и достъпни от яйцата, братския на руснаците турски народ им помага с турски яйца че всемогъщата русия остана без кокошки
  • 16 Де да знам

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "Готвачо, спомени и това":

    Не съм бил там, там само живее дъщерята на Сергей Лавров, американска гражданка, питай я къде ходи да обядва?
  • 17 двама

    3 4 Отговор
    пръдльовци

    Коментиран от #23

  • 18 Варненец

    10 16 Отговор

    До коментар #14 от "Готвачо, спомени и това":

    Знаеш ли колко са като процент тези 52 ресторанта за град, като Вашингтон? А и там казват на всяка закусвалня ресторант. То щото в рашка няма грабежи и кражби, нали? Там всичко е цветя и рози.

    Коментиран от #21

  • 19 Пътник към Крим

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Този Крим колко държави да му сменяли собствеността и колко пъти вече, като на ба ба ти килотите се сменят
  • 20 Забелязал!

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Джо":

    Кремълското джyдже (менте) беше сравнително, добре направена холограма... Нищо общо с оригинала... Който иска да гледа.

  • 21 Естествено

    21 17 Отговор

    До коментар #18 от "Варненец":

    В Рашка няма престъпност няма, затвори няма а и вече и затворници няма, наториха чернозема в Украйна най плодородния чернозем гнус200
  • 22 стоян георгиев

    7 18 Отговор
    Тази година ще се срути империята на злото.руската държава ще трябва да търси нов модел иначе ще се разпадне окончателно.

    Коментиран от #24

  • 23 Ми няма с какво да се похвалят

    7 13 Отговор

    До коментар #17 от "двама":

    Единия щеше да превзема Киев или поне един голям град на третия ден другия пък щеше да превземе Крим....извода е че и двамата са един дол дренки което е голям ама голям комплимент за Украйна и зеленски
  • 24 Историята се повтаря

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Точно както насесесерето преди днешната РФ
  • 25 Прав си 😂

    17 20 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Зеленски обиколи света, докато късия диктатор обикаля в бункера си... 😂

    Коментиран от #27

  • 26 Никой

    8 15 Отговор
    Украинската майка към сина си войник : " Да си дойдеш жив и здрав ". Руската майка към сина си войник: " Да си дойдеш с повече подаръци ".

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Мдааа

    7 12 Отговор

    До коментар #25 от "Прав си 😂":

    Провисналия нос ботоксов ходи само в новите си братски афроарабски народи, Кадиров окончателно с иранците ще ислямизира побратимената им РФ
  • 28 Палто ладичка в началото

    5 12 Отговор

    До коментар #26 от "Никой":

    Сега е само торба с картофи, сериозно не се майтапя, майка на руски войник се оплаква в социалните мрежи че са и дали торба с картофи вместо операция на ранения и син, намерете си го
  • 29 Обратното

    24 20 Отговор

    До коментар #5 от "Путин смачка":

    е реалността... Зеленски беше канен по целия свят, а късия диктатор обявен за престъпник...

    Коментиран от #32

  • 30 Добре че има интернет

    4 20 Отговор

    До коментар #26 от "Никой":

    Мобилизираният руски войник Олег Рибкин е бил тежко ранен през юни край Роботино. От тогава той безуспешно се опитва да оперира крака си.

    Не е получил нито необходимото обезщетение от 3 милиона рубли, нито помощ за операцията от Руското Министерството на отбраната.

    Но Руската държавата не е забравила верния си войник:

    Съпругата на Олег Ирина обясни пред "Телеграм" "Можем обьяснить", че през декември властите на Волгоградска област компенсирали мъката му с две кофи с моркови и мрежа с лук.

    Военните лекари обаче не искат да направят необходимата операция защото тогава ще трябва да обявят мобилизираните за негодни и да плащат пожизнена пенсия както и да осигурят въпросните 3 милиона рубли.

    Въпреки невъзможността на Олег да продължи своето участие в "специалната военна операция", той все още не е демобилизиран.

    Коментиран от #36

  • 31 Русия попиля НАТО

    26 2 Отговор
    В своите новогодишни поздравления Макрон говори за Русия, Шолц говори за Русия, Байдън говори за Русия, Зеленски говори за Русия, Путин говори за Русия. )))

    Коментиран от #39

  • 32 и Хитлер като

    21 1 Отговор

    До коментар #29 от "Обратното":

    става канцлер 1933 го канеха в цял свят и накрая кво стана ?!
  • 33 В. В. Путин

    17 2 Отговор
    Няма нужда да се говори много.
    Чичо Тошо казваше:
    "Дела, дела и пак дела..."!!!
  • 34 3.14К

    10 0 Отговор
    До избирането му за президент и част от шоуто му Квартал 95, наркомана се казваше също Владимир. Откъде се появиха тия "О" та по имената на Алексеевци, Елени, Владимировци и подобни?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БАРС

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Добре че има интернет":

    УКРАИНСКИ ФЕЙКОВЕ СА ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛ.НЯМА СМИСЪЛ ПРВЕЧЕ ДА СЕ НАПРЯГАШ И ДА СИ ГУБИШ ВРЕМЕТО С КОМЕНТАРИИ.ПО ДОБРЕ ИЗЛЕЗ РАЗХОДИ СЕ КОЕТО МНОГО ПО ЗДРАВОСЛОВНО

    Коментиран от #46

  • 37 Историк

    5 7 Отговор
    Путлер каза, че му трябва още пушечно месо.

    Зеленски каза, че ще се бият до пълното изгонване на руските фашисти от Украйна.
  • 38 Жалка история

    7 6 Отговор
    Бункерния джуджак каза, че етническото прочистване на Русия не завършило и има още бедни малцинствени групи които да изпрати на заколение в Украйна. Не му трябват гладни неруски гърла за хранене, така остава по-малко за него и кликата му.
  • 39 Браво

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Русия попиля НАТО":

    Все така рушията да попилява НАТО с 350 хиляди чувала с трупове и потънали кораби подводници срещу 0 натовски войници камо ли пък техника на НАТО, абе то въобще НАТО знае ли? Или западните президенти са говорили трагедията която става с двата братски християнски рускоукраински народи?
  • 40 По руските стандарти

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "по западните стандарти":

    Значителен успех се тълкува като тотален провал.
  • 41 Бесен-_ Язовец

    9 2 Отговор
    Прзидента Владимир Путин каза в новогодишната нощ, че и през 2024 ше ви маризи соросн.ята както и през последните 23 години.

    Коментиран от #44

  • 42 1234

    6 9 Отговор
    Робашките изгубиха войната, Украйна попиля руспия

    Коментиран от #45

  • 43 Баш Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Всички сме пътници на тази земя,но бъди по вече от сигурен че ще го изпревариш.
  • 44 Няма никакво значение

    0 6 Отговор

    До коментар #41 от "Бесен-_ Язовец":

    Какво е казал Путлер. Рашаните могат и да схрускат през 2024
  • 45 666

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "1234":

    Не пиши глупости ами започвай да учиш да пееш Güzel Turkiyem.
  • 46 Да бе да

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "БАРС":

    Те украинските фейкове изгониха великата червена армия от Киев Харков Херсон и потопиха руските кораби и подводници, абе рашистите няма ли да кръстят някой друг нов боен кораб Москва
  • 47 окрайнеЦЪ

    5 0 Отговор
    зеленото наркоманче фантазира..
  • 48 Дон Корлеоне

    1 3 Отговор
    Палячовската Русия става Москалия!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 1 Отговор
    Дивака си нарече мародерите герои. Интелект, манталитет и следствието. Нищо не се забравя на този свят. Накрая крепостните му ще платят с лихвите. Само за собствените му убити и ранени, няма да има кой да даде и копейка. Комунисти, Сър
  • 52 Лятна ушанка

    1 0 Отговор
    Не спря да дрънка глупости това миризливо наркоманче.
    Време му е вече за поза "Мусолини"!!!
  • 53 Гост

    0 0 Отговор
    Нова Година? В Русия? Айде бе, написахте нор календар!
Новини по държави: