Last news in Fakti

8 Януари, 2024 03:13 1 562 15

8 януари 1959 г. Шарл дьо Гол става президент на Франция

  • франция-
  • президент-
  • шарл дьо гол

Години по-късно една от знаковите фигури на Франция се справя с Алжирската криза чрез референдум

На 8 януари 1959 г. генерал Шарл дьо Гол е обявен за първи президент на Петата република на Франция.

Но, кой е Шарл де Гол?

Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол се появява на бял свят на 22 ноември 1890 година. Ражда се в Лил, в семейството на аристократи католици. Баща му е професор по философия и преподава литература в местното йезуитско училище.

Младият Де Гол е повлиян много от баща си. Още от ранните си години се увлича по военното дело. Обучава се във Военното училище Сен-Сир, което завършва на 22-годишна възраст.

Шарл де Гол се сражава срещу германците в двете световни войни. По време на Голямата война попада в плен и прави пет неуспешни опита за бягство. По време на нахлуването на дивизиите на Третия райх той геройски се сражава срещу тях. Принуден е да бяга в Алжир. Там организира остатъците на френската армия, за да се върне отново през 1944 г. начело на боеспособна армия и да заяви: „Париж е свободен”.

Следвоенна Франция е разкъсвана от политически борби.

28 септември 1958 година бележи края на Четвъртата френска република. Новата конституция е одобрена с гласовете на повече от 79% от французите. А в края на декември 1958 година генерал Шарл де Гол е избран за първият президент на Петата френска република.

Години по-късно една от знаковите фигури на Франция се справя с Алжирската криза чрез референдум.

На 16 септември 1958 г. Шарл де Гол се обявява за самоопределяне на алжирците. Това довежда до избухването на бунт в Алжир от неоколониалистите. Генералът бързо успява да потуши бунта. На 03 февруари 1959 г. Де Гол прокарва в парламента закон, който му дава извънредни пълномощия за една година. На 08 януари 1961 г. се провежда референдум по повод самоопределянето на Алжир. Резултатите показват, че 75% от населението стоят зад политиката на Де Гол.

В началото на 60-те години на миналия ХХ в. неособено активната социална политика на генерал Шарл де Гол

довежда до засилване на студентското движение.

На 01 май 1968 г. започват масови студентски манифестации и митинги. На 10 срещу 11 май безредиците прерастват в масов бой с полицията. На 13 май започва обща стачка, която придобива антиголистки характер. На 30 май Де Гол разпуска парламента и обстановката се нормализира.

На 27 април 1969 г. генералът провежда референдум за закон за реорганизация, който се явява своеобразен вот на недоверие към него. На следващия ден е принуден да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ген КЪСТЪР

    16 2 Отговор
    И ПЪРВАТА ЗАДАЧА Е ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ КОЕТО И ПРАВИ СЛЕДВАТ ОТКАЗ ОТ ПОДАРЪЦИТЕ УСА РАЗБИРАИ ДАНАИСКИ И ДВА ОПИТА ЗА АТЕНТАТ

    Коментиран от #2

  • 2 Дженерале ,

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ген КЪСТЪР":

    ДанаЙски ли , бе ? Като евреЙ
  • 3 Редник

    14 2 Отговор
    И така французи прецакат най добрия си президент след Наполеон. И днес стигат до дъното с Макрон.
  • 4 "ВРАГ НА НАРОДА"

    10 3 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО В Ч€РВ€Н БУЛГАРИ$ТАН $€ $ТРАХУВАТ ОТ РЕФЕРЕНДУМИ, ЩЕ ВЗЕМЕ ПО-УМНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА €вро-атлантич€$кото ни "развити€"!

    Коментиран от #8

  • 5 УЙКО КАЛЕКО

    10 3 Отговор
    ЗАЩО ЛИ В ТАЗИ СТАТИЯ НЕ СЕ ОТБЕЛЯЗВА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА КОЯТО Е ВОДИЛ И С КАКВА ЦЕЛ . САКЪН ДА НЕ СЕ НАПИШЕ НЕЩО СРЕЩУ КРАВАРИТЕ.
  • 6 Франция

    4 2 Отговор
    Той е бил последния президент на Франция.
    След него идват марионетките на банкерите и постепенно Франция от един от лидерите в света рухва стремително и неуклоно надолу и до ден днешен.
  • 7 Възражение

    5 3 Отговор
    Съвременната атлантическа "свободна" преса угодно премълчава фатка, че Дьо Гол изгонва централата на НАТО от Франция (заради шпионаж и вмешателство) и изкарва Франция от тази престъпна военна организация. След този акт СССР декларира ненападение на Франция
  • 8 ще изгонят радев

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    Референдум против кремълския слуга румен радев?!?
  • 9 УЙКО КАЛЕКО

    2 1 Отговор
    МНОГО МАЛКО КОМЕТАРИ ЗА ТОЗИ ПОЛИТИК.ЯВНО НА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ НЕ ИМ Е ВЪОБЩЕ УДОБНО ДА ГО КОМЕНТИРАТ.АКО БЕШЕ ЗА НЯКОЙ РУСНАК НЯМАШЕ ДА ИМАТ СПИРАНЕ,А В МОМЕНТА МЪЛЧАТ КАТО КЪПАНИ Г---ВЕ.

    Коментиран от #11

  • 10 Тахумба

    1 2 Отговор
    Ами този де Гол прилича повече на Ататюрк. Това може ли да е носа на Генерала?
  • 11 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "УЙКО КАЛЕКО":

    Генералът беше личност и знаеше какво иска. Точно такава Европа, каквато не е днес.

    Коментиран от #13

  • 12 До минусчиите

    3 1 Отговор
    Задниците да си скъсате с вашите минуси, все тая. Не можете да промените фактите.
  • 13 така е

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Така е":

    и той гьотлак като тебе.превърна франкия в евроарабия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: