Last news in Fakti

9 Януари, 2024 18:37 1 800 8

Забраненият празник: Когато се роди Република Сръбска

  • република сръбска-
  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • балкани-
  • югославия

Тъкмо датата 9 януари е свързана с мрачен спомен - смята се, че тя е една от причините, довели до кървавата гражданска война от 1992 година

Забраненият празник: Когато се роди Република Сръбска - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Милорад Додик умее да разпалва емоции. "Да си го сложат в рамка това решение“, провокативно заяви той през 2015 година, след като стана известно решението на Конституционния съд на Босна и Херцеговина (БиХ). С него съдът, в който участват и трима международни юристи, обяви за нелегално прокламираното на 9 януари 1992 г. създаване на Република Сръбска (РС) в Босна, с което на практика бяха дискриминирани хърватите и бошняците, живеещи на същата територия.

Защо 9 януари поляризира така силно?

След това Конституционният съд на няколко пъти потвърди решението си от 2015 година, които обаче и до днес си остава неизпълнено. Нещо повече – и на този 9 януари Република Сръбска отново ще се представи за държава в държавата – отделна република в състава на Босна и Херцеговина.

Датата 9 януари поляризира силно обществото – смята се, че именно провъзгласяването на Република Сръбска на тази дата е причината за гражданската война от 1992 година - най-голямото масово гонение и етническо прочистване, както и най-тежкото дотогава кръвопролитие в Европа за времето след Втората световна война.

Честването на тази дата е обида най-вече за босненските мюсюлмани, които са основните жертви на войната. Клането в Сребреница, където сръбските военни избиха около 8000 босненци под погледа на международните наблюдатели, е мрачният символ за извършените тогава зверства.

Годишнината като политически сигнал

Празнуването на 9 януари 2024 г. в Република Сръбска е нещо повече от тържествен ритуал. За проницателния политик и опитен провокатор Додик и за повече от един милион сърби в Босна и Херцеговина денят, който се отбелязва всяка година с помпозност и паради, е политически сигнал. За тях общата държава на сърби, мюсюлмани бошняци и хървати съществува само на хартия. А мечтата на Додик е Република Сръбска да се присъедини към Сърбия под мотото "Всички сърби в една държава".

Този спор показва дълбокото разделение в Босна и Херцеговина, особено на фона на постоянните провокации от страна на Милорад Додик, опитващ се да дестабилизира цялата държава. Наскоро той назначи в Сената на Република Сръбска бившия шеф на сръбското разузнаване и проруски пропагандатор Александър Вулин, който е санкциониран от САЩ.

Додик е в постоянен открит конфликт с върховния международен представител за Босна и Херцеговина Кристиан Шмидт. Бившият германски министър на земеделието (2014-2018 г.) е вече осмият политик, който заема този пост, съществуващ от 1995 г. насам. Правомощията му са широки и варират от законодателни инициативи до освобождаването на служители, назначени след избор.

Завишени санкции

В началото на декември 2023 г. Шмидт упражни предоставените му права: Додик трябваше да отговаря пред съда по обвинение, че игнорира решенията на Върховния представител. Преди това с промени в Наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, инициирани от Шмидт, бяха завишени санкциите за политици, които не изпълняват решенията на Върховния представител. Сега за такова провинение може да се лежи до 5 години в затвора.

Това е важен политически и юридически тест за правомощията на Шмидт и неговата служба, който ще определи дали Върховният представител може да преследва политици, които открито отхвърлят Споразумението от Дейтън. Мирното споразумение от 1995 г., което сложи край на гражданската война, постави двете полуавтономни части на страната - Република Сръбска и Хърватско-бошняшката федерация - под егидата на централно правителство, което Додик многократно е саботирал.

64-годишният президент на босненските сърби, който заемаше този пост от 2010 до 2018 г. и отново от 2022 г., използва влиянието си и срещу държавните институции. Междувременно РС оттегли тримата си съдии от деветчленния състав на Конституционния съд. Миналата година Додик демонстрира влиянието си във вътрешните дела на крехката общностна държава. На 9 януари 2023 г., за 31-ата годишнина от създаването на Република Сръбска, Додик отпразнува събитието с парад в едно от предградията на Сараево. Само в Сараево по време на гражданската война от 1992-1995 г. сръбската армия е убила повече от 11 000 души.

Повече паради няма да има?

Миналогодишният парад имаше за цел не само да вдъхнови сръбските му сънародници, но беше и един вид обявяване на война на ЕС и САЩ, архитектите на Дейтънския мир. Малко преди парада Додик почти демонстративно връчи най-високото отличие на РС именно на Владимир Путин, като по този начин подчерта ролята на Русия за Република Сръбска. В Съвета за сигурност на ООН Русия неведнъж е защитавала РС с правото си на вето, като по този начин е гарантирала нейното съществуване.

С такива приятели Додик не трябва особено да се страхува. Миналата година, след военния парад край Сараево, Кристиан Шмидт бе категоричен, че в бъдеще такива паради повече няма да има.

Автор: Фолкер Вагенер


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    12 6 Отговор
    Кървавата гражданска война я подпалихте вие западняци!
    До тоя момент в Югославия си живееха мир и разбирателство всички тамошни етноси. Вие спретнахте там първата "цветна революция" и естествено първия МАЙДАН.
    Само един пример ще ви дам от времето малко преди да "насъскате комшия срещу комшия и приятял срещу приятел. Само един цитат от псен, която по онова време се пееше от всички в тогавашната ЮГОСЛАВИЯ:.
    "От къде си хубава девойко
    Кой ти даде сините очи
    кой ти даде косите позлатени
    кой те направи такава огнена
    Пр.
    Очите са ми Адриатическо море
    косите са ми Пононско жито
    сестра ми е душата на Словения
    аз съм Югославянка."
    как ви се струва? Ама преди да ми отговорите, мислете!

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Пуканка

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Пееше се да, защото беше хит на Лепа Брена. Ако това са ти аргументите - мани, мани.

    Коментиран от #6

  • 3 Баце

    9 3 Отговор
    Най-лошото започна когато умря НРБ!!!
  • 4 Косово поле

    8 3 Отговор
    Западните служби правеха същото, което направиха и в Украйна. И резултатите са същите, бомбардировки в Киев и разпадане на по-малки държави.

    Коментиран от #5

  • 5 Баце

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Косово поле":

    Не е точно същото.
    В Югославия, която не е прозападно ориентирана, но много голяма по територия, се явява опасен аванпост на Русия и за това я "разпаднаха", виж в Окраина, където са бандеровци и нацисти и също е голяма по територия и население, само смениха неутралните с крайно десни и напротив, промиха им още повече мозъците, въоръжиха ги до зъби, раздадоха пари на който трябва и ги "засилиха" срещу Русия.
    Така правеха с всички големи държаваи Ирак, Либия, Югославия - непокорни, независими, с потенциал значи долу.
    Украйна, Полша, големи, подвластни, мразещи Русия помпай с оръжие ненавист и пари. Същото е за Балтийските джуджета, малки но зли, помпай ги все някаква работа ще свършат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бухаха

    1 0 Отговор
    Автор: Фолкер Ваг.И.нер
  • 8 Ехее

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    50 години песни, ядене и пиене на маса. Но като дойде времето да се плаща сметката и да се връщат дълговете се изпокараха и се разпаднаха на отделни държави