Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 07:19 2 860 35

Сърбия не търпи хора, които протестират срещу Путин

  • сърбия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • балкани-
  • нато-
  • югославия-
  • елена копосова

Дори и само един подпис, поставен на погрешното място, може да се окаже съдбоносен

Сърбия не търпи хора, които протестират срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В началото на февруари Елена Копосова получава съобщение от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, в което я обявяват за “заплаха за националната сигурност” и ѝ дават срок от 30 дни да напусне страната. Оттогава жената все се надява да получи по-добри новини - например, че всичко е било просто някакво недоразумение.

Рускинята, която емигрира в Сърбия преди пет години, е съвсем обикновена жена - 54-годишна преводачка с две деца. Сама казва, че никога не е била политически активна. Освен че преди две години подписала онлайн петиция във Фейсбук против руската война срещу Украйна.

Още новини от Украйна

Сега обаче сръбските власти са отнели разрешителното ѝ за пребиваване. Жената не може да си обясни каква “заплаха за националната сигурност” би могла да представлява тя. А и сръбското министерство не дава обяснение по този въпрос.

Случаят не е изолиран

Копосова в никакъв случай не иска да се върне в Русия. Тя се страхува, че там ще се озове зад решетките заради публично изразената си позиция срещу войната. Жената подозира, че Кремъл стои зад искането на властите да напусне Сърбия, отбелязва АРД.

Елена Копосова далеч не е първата руска гражданка, станала обект на преследване в Сърбия. Все повече хора получават отказ за пребиваване в страната и натискът над руснаците в изгнание расте.

Информация на организацията “Руско демократично общество” сочи, че досега са известни 13 подобни случая, пише АРД. Възможно е обаче броят им е да е значително по-голям, просто защото засегнатите не искат да коментират случаите си публично.

Сърбия е лоялен партньор на Русия

Основателят на “Руско демократично общество” Петър Никитин смята, че руската държава си поставя именно тази цел – да сплашва хората и да запуши устата на опозицията зад граница. По думите му това е и причината руската диаспора в Сърбия да не може да се обедини в движение, което да се противопостави на режима в Москва. “Въпреки че всъщност има достатъчно хора с подобни възгледи”, казва Никитин пред АРД.

Независимо че кандидатства за прием в Европейския съюз, Сърбия продължава да е лоялен партньор на Русия. Белград все още отказва да наложи санкции на Кремъл и доставя около 90 на сто от природния газ за страната от Русия.

Репресии и срещу Кара-Мурза

Твърди се, че Сърбия и Русия са си сътрудничели и в действията срещу на един от отявлените критици на Кремъл - Владимир Кара-Мурза. Руският журналист преди време сам съобщи, че сръбските служби за сигурност са подслушвали негови разговори, водени в Белград, припомня АРД. В сръбската столица той се беше срещнал с руски опозиционери в изгнание. Записите от тези разговори са били изпратени на властите в Русия. Кара-Мурза беше осъден на 25 години лишаване от свобода за критични изказвания във връзка с войната срещу Украйна.

“Основата за сътрудничеството между Сърбия и Русия е едно споразумение за борба срещу т.нар. „цветни революции“, подписано през 2021 година”, коментира пред германската обществено-правна медия Александра Томанич, председателка на Европейския фонд за Балканите. Тогавашният сръбски вътрешен министър Александър Вулин обяви, че подобни обществени движения са инструмент на Запада за дестабилизирането на държави като Сърбия и Русия.

Много руснаци в изгнание са в Сърбия

Като новост Томанич отбелязва факта, че в Сърбия вече има сериозен брой руски емигранти, които са готови да излязат на улицата, за да демонстрират срещу режима в Кремъл. Случаи като този на Елена Копосова са знак, че Москва се опитва да пресече именно тази тенденция.

Копосова разказва, че много от нейните близки я съветвали да не изказва мнението си публично. Но тя не желае да мълчи, защото Сърбия междувременно е станала нейна втора родина - семейството ѝ има там къща, децата ѝ говорят сръбски и ходят на училище в страната. Копосова сега оспорва решението на вътрешното министерство пред съда, за да печели време.

Автор: Леон Волебен ARD


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    17 30 Отговор
    Сърбите са най-големият враг на България-Кемал Ататюрк

    Коментиран от #20

  • 2 Путинофил

    9 27 Отговор
    Да вземем Србия в путинофилски ЕС!
  • 3 Фен

    44 13 Отговор
    Ами то само така може да се оправи една държава! Като изгони структурите на Сорос!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да де-ама

    44 8 Отговор
    А в САЩ търпят л хора които казват истината за САЩ..? Асандж в кой затвор е..? А Сноудън защо избяга..? А заплахите и обидите за Такър Карсон от американски политици какво са..? Ай стига с тези елементарни промивки...
  • 6 Някой

    36 12 Отговор
    И правилно. Сърбия не търпи и хора, които подкрепят НАТО. И правилно.
    Те да не са глупаци като българите?
  • 7 Някой

    30 8 Отговор
    Сега това ли са ви опорките. Понеже песента с победата на Украйна и колективния запад се оказа фалшива.
  • 8 Грета Тунберг

    26 8 Отговор
    Зелето щом реве значи са в правелен път
  • 9 Сърбия

    25 9 Отговор
    Явно я управляват умни хора, защото винаги досега се е оказвала на страната на победителите. За нас е ясно..
  • 10 Тити

    9 22 Отговор
    И Сърбите да мазохисти като Рашистите.
  • 11 Егати глупостите

    19 4 Отговор
    Подписала се преди 2 години онлайн някъде и сега я гонят заради това...И Нотариуса се е подписал без да иска някъде преди пет години и затова го гръмнаха.
  • 12 Браво

    25 7 Отговор
    На сърбите,имат топки и самочувствие.И да не би в Бг да живеем по-добре от тях... Не.Само дето всички скапани неща измислиха от еврогея ни ги натресоха и ни разбиха икономиката .Да ти такова eu-то
  • 13 Демократ

    11 20 Отговор
    Това е диктатора от Кремъл Путлер, който тероризира руснаците навсякъде по света, където му разрешат и убива несъгласните с него. Жалките нашенски путлеророби да заминават за Москва. България няма да стане руска губерния. Тиранинът на 21 век не може да е идол на нормален човек.

    Коментиран от #17, #28

  • 14 АНТИ СОРОСОИД

    21 10 Отговор
    Сърбите не са мухльовци като нас. Не са забравили кой им бомбандира и разруши страната и кой ги подкрепя.
  • 15 Ми,да

    21 10 Отговор
    Преди две години,когато Путин посети Сърбия,милиони излязоха да го посрещнат.После негови портрети стояха с месеци по спирки и фасади.А,ние?Ми,пак от страната на булката...
  • 16 Механик

    19 7 Отговор
    Да се чете така:
    Па тия пичове в Сърбия, не искат да пуснат нашето сороско НПО да си развява байрака там. А ние така искаме да го правим и много ни боли. И гадните унгарци и те ни наритаха. И както е тръгнало, май и българите ще им писне и ще ни издавят като мръсни котета в ледените води на някоя река. Ще кажат, че сме скочили да вадим кръста на Йордановден и даже няма да ги осъдят. Ма ноууу мъй яд начийййй....."
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Артилерист

    22 7 Отговор
    Сърбия никога няма да забрави американските жестоки бомбардировки ,вкл. и с боеприпаси с обеднен уран. Затова тя, за разлика от нашия платен атлантически "елит",винаги ще остане лоялна на Русия и няма да позволи някакви купени размирници да й мътят водата...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Олга

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Накрая ти си се разкри, че не си българин.
  • 21 Демократ

    8 13 Отговор

    До коментар #17 от "Еш па тоа":

    Виждаш ли колко се ядосваш ,че те пращам при Путин. Всички русороби сте такива, хвалите и обичате убиеца военнопрестъпник Путин и мрази те САЩ и ЕС, ама сметките ви са в долари и Евро и не искате да ходите в Москва, а децата ви са в САЩ и ЕС. Превърнахте България в лудница и имате нужда от масова психотерапия.

    Коментиран от #23, #24, #26

  • 22 Перо

    13 5 Отговор
    В Русия, цветна революция никога няма да се случи и ционистките ръководители на джендърията трябва да го разберат един път за винаги, да не се напъват и да не ни побъркват с неспираща денонощна пропаганда по Нова ТВ, БТВ, БНТ и др.! Отделеното време, от тези ТВ за годишнината от гибелта на В.Левски е 1/100 от това за руския престъпник Навални!
  • 23 Перо

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Демократ":

    А твойте сметки са в шекели!

    Коментиран от #32

  • 24 Механик

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Демократ":

    Виж сега, мили мой! Аз съм имал и имам възможност да отида законно да живея в която и де е западна страна, но съм се върнал в България. Тук отраснаха децата ми, тук поостарях и аз. И през цялото това време аз съм плащал ДАНЪЦИ към българската хазна. Открил съм 12 работни места, където работят и хранаят семействата си 12 БЪЛГАРСКИ момчета/мъже. На всеки един от тях аз плащам пълни осигуровки и не само.
    Мисля, че имам пълно право да живея в България. Не си ти човека, дто ще ме пращаш насам-натам.
    Я кажи ти, отворения, какво направи за България?
    Ако на тебе ти плащат в Шекели, долари и евро, за мен това не е валута. Не ме блазни, но явно тебе да.

    Коментиран от #31

  • 25 Нямат си слугинаж

    11 2 Отговор
    За разлика от нас
  • 26 Механик

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Демократ":

    А, и още нещо, че забравих.
    Ти сега си анонимен зад монитора и едва ли някой ще тръгне да те издирва. Но не си ли си мислил, че някой път в реален разговор, по навик, ще решиш да пратиш някой някъде? Ми ако се окаже някой като мен с по рунтави гърди и те прати за мнооого дълго в ортопедията? Това минавало ли ти е през акъл?
    Мисли, момче! Мисли! Само с шекели не става. Трябва си и акъл.

    Коментиран от #29, #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Реплика

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Не е необходимо да повтаряте внушенията от статията.Сърбия е предоставила статут за временно пребиваване на руски граждани,но има собствена държавна политика.Създаването на диаспора,занимаваща се с политика,противоположна на официалната,не е в интерес на държавата.В този ред на мисли има достатъчно държави в Европа,където тези руснаци ще бъдат приветствани да излязат на улицата и да демонстрират срещу режима в Кремъл.Защо са избрали да емигрират в Сърбия?
  • 29 Демократ

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Не ме изненадващо, за тези като тебе насилието е начин на разправа с инакомислещите и платите с рунтава си гърци. По-добре да използвате главата си и ума си, ама това не възможно в чугунена глава с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл.
  • 30 Юсуф

    7 2 Отговор
    Швабите искат да запалят Балканите. Щото номерата им не минаха в Укрия
  • 31 Демократ

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Не разбрах защо си живял в западна държава, а не в Русия. Май си решил до провериш как е в нормалния свят, защото те е страх от ненормалния.
  • 32 Демократ

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Каква валута е това шекели ? Коя държава я ползва?
  • 33 Аспарух

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Ха ха с рьнтави гърди ,гъсти вежди и нискочелен интелект.Типичен обпаз на русороб.
  • 34 фАНТОМасс

    2 1 Отговор
    Проблемът е , че ние в България не търпим някой да протестира срещу Бойко и Делян ! За тях , като към МЪТЪВЦИ - или ДОБРО или НИЩО !
  • 35 Да ходи

    1 1 Отговор
    в демокартична украина , там я чакат, нали подписа петицията
Новини по държави: