Last news in Fakti

11 Януари, 2024 16:16 1 181 4

Под обстрел в Червено море! Световната търговия спада с 1,3% заради атаките срещу търговски кораби

  • червено море-
  • пирати-
  • хуси-
  • иран-
  • йемен-
  • контейнеровоз

Превозът на товари през Червено море се е понижил понастоящем до около 200 000 контейнера дневно от средно по 500 000 контейнера на ден през ноември миналата година

Под обстрел в Червено море! Световната търговия спада с 1,3% заради атаките срещу търговски кораби  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обемът на световната търговия се е понижил с 1,3 на сто от ноември до декември 2023 г., тъй като атаките на екстремисткото ислямистко движение на хусите в Йемен срещу търговски кораби в Червено море са довели до срив на превоза на товари през този ключов морски търговски маршрут. Това сочат данните на германския Институт за световна икономика в Кил (IfW Kiel), публикувани днес и цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Превозът на товари през Червено море се е понижил понастоящем до около 200 000 контейнера дневно от средно по 500 000 контейнера на ден през ноември миналата година.

Редица компании за морски товарен транспорт, сред които гигантите "Мерск" (Maersk), Ем Ес Си (MSC) и "Хапаг Лойд" (Hapag-Lloyd), пренасочват корабите си, пътуващи от Азия, към пристанища в Европа. Вместо през Аденския залив в Арабско море и през Червено море те плават по значително по-дългия маршрут покрай нос Добра надежда, разположен в южната част на Африка.

Това удължава плаването им с до 20 дни, посочва германският Институт за световна икономика. Неговото проучване показва, че през декември вносът за страните от Европейския съюз е намалял с 3,1 процента, а износът от ЕС е паднал с 2 процента.

При САЩ е отчетен спад от 1,5 на сто на износа и 1 на сто на вноса, въпреки че търговският маршрут през Червено море не е толкова значим за страната, посочват авторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хохо Бохо

    9 1 Отговор
    А помните ли как едни терористи взривиха един газов поток на север? Ся що ревете? Какво очаквахте? Цветя и рози?
  • 3 Скоро

    5 2 Отговор
    този проблем ще бъде решен и нормалното корабоплаване възстановено! Е, някой "ще отнесе шамарите", да видим само кой ще бъде....
  • 4 томахавката

    0 0 Отговор
    Ко стана бе...колко брадвички съборихте?
Новини по държави: