Last news in Fakti

12 Януари, 2024 15:21 5 459 133

"В Германия е страшно": кой и защо разказва тази лъжа

  • германия-
  • германци-
  • протести-
  • бежанци-
  • дв-
  • лъжа-
  • парно-
  • владимир путин

Кой има полза от лъжите за Германия, които се разпространяват в българското медийно и виртуално пространство?

"В Германия е страшно": кой и защо разказва тази лъжа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Александър Андреев:

Да, Германия в момента преживява неспокойни времена. Рецесия измъчва икономиката, фермерите излязоха с тракторите, за да си опазят държавните субсидии, машинистите стачкуват, правозащитници предупреждават за зачестили прояви на антисемитизъм, популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) печели все по-голяма подкрепа, а нейни функционери участват в тайна среща с неонацисти, на която обсъждат как да бъдат експулсирани милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени. Всичко това наистина се случва в момента. Но да напишеш "В Германия е страшно!" е не само безотговорно преувеличение - то си е направо опашата лъжа.

Небивалици за Германия

Тъкмо това обаче единогласно написаха през седмицата две големи булевардни медии в България, които щедро наръсиха информацията с епитети като "брутално" и "тотално". В една публикация дори се говори за недостиг на храни в супермаркетите, като се цитира особено достоверният източник "пишат в социалните мрежи живеещи в страната българи". И по вече добре разработения тертип част от потребителите в същите тези социални мрежи подхванаха припева "В Германия е страшно!" и го напомпаха до истерично кресчендо. Същото, впрочем, се случи и след безредиците с пиратки в новогодишната нощ в няколко германски града, които в някои български медии бяха наречени "бунтове". И пак същото избива в нелепите твърдения, разпространявани из мрежите, че български строителни работници масово напускали Германия, защото нямало работа - източникът отново е "мои познати ми разказаха". А всичко изброено поразително напомня за налудничавите писания в България преди година и нещо как германците студуват и не се къпят, защото им спрели руския газ.

Когато човек в самолета се е заредил с тези булевардни новини и пристигне от България в Германия, когнитивният дисонанс го зашеметява още по маршрута от летището към съответния град. Магистралите са почистени и проходими, трактори се виждат тук-там на някой мост, стачката на машинистите приключва, а в супермаркета празни са единствено погледите на няколко преситени от празнично потребление пазаруващи. Отваряш местния вестник и четеш за остър дефицит на строителни кадри. Четеш още и новината за това как "северните потоци" били използвани от руските служби, за да шпионират Бундесвера, а на съдебния процес срещу други руски шпиони постепенно става ясно, че Москва е плащала стотици хиляди евро за измъкване на разузнавателни тайни.

Безобидният отговор е ясен. Но не е само той.

Така стигаме до простичкия въпрос: Кой има полза от лъжите за Германия, които се разпространяват в българското медийно и виртуално пространство? Безобидният отговор насочва към традиционния глад за сензации, от който се хранят булевардът и мрежите. А също и към традиционната завистливост под мотото "важното е на Вуте да му е зле". Всичко това го има, разбира се - и едва ли е нужно надълго и нашироко да се доказва, че в Германия животът е по-уреден, а населението по-заможно, отколкото в България. Но има и друго. Когато в Русия хората се редят на километрични опашки за яйца и мръзнат без парно, защото войната изсмуква целия ресурс на държавата, привържениците на Путин и на агресивната му война срещу Украйна (включително и немалкото им привърженици в България) остро се нуждаят тъкмо от такива "алтернативни факти". А за руските управници и техните подизпълнители е въпрос на оцеляване да убедят колкото може повече хора, че "в Германия е страшно". Защото отчетливо формулираната им цел гласи: да се събори Европейският съюз. И пътят към тази цел минава първо през Германия и доверието в нейната стабилност.

В обобщение: наистина, хората в Германия се тревожат, а страната има проблеми. Но също така има: ред, яйца, парно, топла вода и колкото щеш работа по строителните обекти. И нищо "страшно" с просто око не се вижда.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УКРАЙНА🇺🇦

    33 158 Отговор
    Гадната рашистка пропаганда
  • 3 1001

    113 15 Отговор
    Да вие помпите крайно дясните с евроатлантическите си решения.
  • 4 Последния Софиянец

    154 16 Отговор
    Страшно е за Шолц и другите нацисти
  • 5 Еврогей

    110 10 Отговор
    Сашо, новия френски премиер много те кефи нали :)
  • 6 Кирчо

    121 25 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #13, #28, #65, #69

  • 7 Реалист

    137 16 Отговор
    Слугите веднага наскачаха да обясняват, че при господарите им от запад вс е Ок. Нищо не Ок в Германия на 15 Януари Шолц си отива и края на покварения съюз наречен ЕС се задава

    Коментиран от #103

  • 8 Копейка

    19 63 Отговор
    На нас така ни казаха да викаме!
  • 9 Алтернативата

    74 11 Отговор
    Ще победи.

    Коментиран от #66

  • 10 Гориил

    18 51 Отговор
    Дългите ръце на Москва и късите ръце на Вашингтон са изненадващи.
  • 11 Професора

    105 16 Отговор
    В България има мошеници на хранилка които лъжат в защита на работодателите си от ЕС.
  • 12 Обикновен

    51 4 Отговор
    То голяма идилия....стягам куфарите и идвам :-))))
  • 13 Успокой се!

    16 53 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо":

    Референдумът е проведен през 2007.
  • 14 Сила

    61 11 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Само знам, че по документи СССР са победители а Германия е победена и разорена.......нали така?
  • 15 абе там има райони с

    75 10 Отговор
    много студ и сняг също . рецесия е когато не могат да се изпълнят бюджетните рамки и външния дълг не се изплаща . Шолц е мъж на крякането - нисък рейтинг , 0 срещи с политици от балканите , плаши и беларус и РФ .
  • 16 Истината съм аз

    96 14 Отговор
    Пълни лъжи ,аз съм в Германия...тежка криза и безработица

    Коментиран от #55, #67

  • 17 💠♻️🔆

    87 8 Отговор
    Германското Министерство на Истината (справка Йозеф Гьобелс) се опитва да ви убеди че, Вие сте Емоционално Натоварени и че това което виждате е лъжа, Вярвайте на Дойче Веле, моля.
  • 18 Абе руски шушумиги,

    21 44 Отговор
    Германците измръзнаха,ли?

    Коментиран от #89

  • 19 Аз я разказвам

    80 8 Отговор
    Защо? Ами от последните 15 г нещата не вървят на добре. Меркел отвори границите и има подмяна на народа. Уж бежанци от война, но те си остават завинаги тука. Отделно правителствата, канцлерите, всички работят против народа. Това беше много силно изразено по време на "великата хрема"! Лекари, професори, хора на науката и практиката казват истината за болестта и мерките против нея, но има силна цензура от страна на държавата и ЕС. Е, това много напомня на СССР! Отделно обръщат понятията. Алтернатива за Германия е единствената народна партия в момента, но всичкият "комунистически" апарат на държавата я притискат и етикетират с "крайно дясна и радикална"... Еми много съжалявам, но това го изживяхме ДО 1989 г. Защо да го повтаряме? Държава, която е диктатура и работи против своя народ... Не мерси...

    Коментиран от #40

  • 20 инфо

    70 9 Отговор
    "...нищо "страшно" с просто око не се вижда".
    До авторчето - просто ти е окото А. Андреев, и няма как да "видиш". Анализът ти е тъп, а манипулациите ти - малоумни. Сложни процеси с проста пропаганда не могат да бъдат решени. Но от такива невнятници като тебе - толкоз.
  • 21 Бесен-_ Язовец

    74 11 Отговор
    В Германия изпитват рецесия защото вече не получават достатъчно руски евтин газ и други суровини , то беше ясно, че слугите немски ще го закъсат щом обслужват интерсите на Ротшилдите от Америчката.
  • 22 Русофил

    21 52 Отговор
    Като в Германия е страшно, елате в рая на земята - русията. Защо не идвате бе?

    Коментиран от #132

  • 23 Дойче Зеле

    68 10 Отговор
    На които само заглавието им е немско
    пак увартат !
    А революцията в Германия предстои:
    15 Януари 2024-та
    Аутобаните въпреки ниските температури и черния лед са запушени, а към немските фермери вече се присъединяват и фермери от Холандия, Белгия и всички съседни страни, както и пожарната и полицията !
  • 24 Райнхард

    59 9 Отговор
    Когато вземем властта в Германия (AFD) Доче Велле ще бъде забранена медия!
  • 25 Е чак

    34 3 Отговор
    Па страшно не е Германия си е Германия 🙂 Искат си своето германците
  • 26 В Германия НЕ е страшно

    56 12 Отговор
    В Германия е трагично и все по трагично ще става.

    Коментиран от #31

  • 27 Така Така

    44 8 Отговор
    Така е в Германия и ес е ужасно но все още слънцето не е толкова силно имате късмет с природа, но иначе политиците са ви болни хора продажници. Изключвам Алтернатива за Германия единственият спасителен пояс
  • 28 Два милиона българи избраха

    17 38 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо":

    Да живеят и работят в Западна Европа и САЩ.
    Това е референдумът.

    Коментиран от #54

  • 29 Германец

    13 40 Отговор
    Как кой?

    Руската пета колона здраво застопорила се в българските медии и по върховете на властта и икономиката се опитва да ви обяснява как "не само в Русия е зле".

    Направо да се скъса от смях човек.
  • 30 ха, ха, ха...

    33 6 Отговор
    Оле мале, германците идат в България да се стоплят и да си напазаруват за ядене...
  • 31 Германец

    12 44 Отговор

    До коментар #26 от "В Германия НЕ е страшно":

    Даже афганистанците и етиопците са по-умни от русофилите и знаят къде е добре и къде не :)

    Коментиран от #61

  • 32 3.14К

    54 7 Отговор
    Слабичко DW, слабичко! Точно в германският Бундестаг се говори за най-слабото правителство в Германия и катастрофалното му управление.
  • 33 Дедо ви

    56 8 Отговор
    Альоооо, защо тогава българското външно министерство излезе с призив към българите да не предприемат пътувания към Германия преди 3 дни щото всичко е наред там. 64 % ог германците искат оставката на Шолц и искат управлени със стария си канцлер Шрьодер!!!
  • 34 4-5 евро кило хляб

    46 9 Отговор
    Свински шол 18-21 евро килограма..... Голяма хубост им става да знаете.... Една франзела 165 гр. -1евро... Хипермаркети Кока Кола спряха даже да продават заради новите цени..... Все по хубаво става....

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Когато ни приемат в еврозоната и шенген

    23 5 Отговор
    Ще разберете къде ще отидат чужденците със смесени корени
  • 37 да помислим

    57 4 Отговор
    Хиляди фермери в Германия са по пътищата в знак на протест срещу правителството. Към тях се присъединяват и други сектори на икономиката. Инфлацията в Германия е достигнала сериозни нива, а с нея и общественото недоволство. Германците губят стандарта си на живот, посрещнатаха поредната нова година с атаки от мюсюлмански бежанци, принудени са да пестят от топлото в домовете си и от храната си. Протестите се радват на одобрение от страна на повечето граждани на Германия. Всичко това означава, че Германия има много сериозни проблеми и между народа и правителството е назрял сериозен конфликт. Това, авторе, е страшно, затова можем накратко да обобщим ситуацията с две думи - в Германия е страшно. И не само там. В цяла Европа е страшно по същите като германските причини.

    Коментиран от #70

  • 38 пешо

    45 2 Отговор
    минаха времената когато народа го информирахте с една радио точка , сега сателити интернети , не си правете труда да манипулирате хората
  • 39 Твърдо съм против

    33 3 Отговор
    И бежанци от Германия да приемаме.
  • 40 По време на лъжата

    52 4 Отговор

    До коментар #19 от "Аз я разказвам":

    свързана с медицината даже имаше арести и убийства на хора, които се опитваха да казват истината. Брате Банер каза на демонстрация, че мерките срещу хремата не са законни и полицията я арестува, биха я, хвърлиха я в психиатрията. Андреас Ноак направи видео, какво причинява Графеноксидът в организма, който беше намерен в т.н. "ваксини" и почина при "странни обстоятелства" на около 40 г мъж?? Отделно един анатом-патолог от Ройтлинген, който правеше аутопсии на починали и показа, че някои от тях бях апопинали ОТ т.н. "ваксини" и също почина при "странни обстоятелства"! Е, това не ви ли напомня на Северна Корея, на методите на КГБ? Ама се случва тука в Германия и Австрия... Е, какви "лъжи"???
  • 41 Германец

    13 26 Отговор

    До коментар #34 от "4-5 евро кило хляб":

    "Свински шол 18-21 евро килограма....."

    Килото хляб е 1,90. Вчера купувах. Свинския шол е 8.90. Купувах преди няколко дни.

    Балканския червен цирк продължава.

    Коментиран от #46, #84, #114, #128

  • 42 Пешо от Г вход

    43 4 Отговор
    Щом са минали в обяснителен режим от зелето значи понамирисва работата.
  • 43 Всички в Германия

    24 4 Отговор
    НАТО и САЩ обичат и майките на Атлантиците също

    Коментиран от #47

  • 44 Едно не ми ясно.

    11 45 Отговор
    Защо не се вземат по-сериозни мерки срещу руската пропаганда и интернет троловете им? Всеки Божи ден леят помия в полза на фашисткия агресор Русия.

    Коментиран от #50, #52

  • 45 Истината

    32 4 Отговор
    Хахахахха изписали един абзац с “рецесия”, “протести”, “неонацисти” и какво ли не, но видиш ли, не било “страшно”…ще плашите вие ДВ, “стожерът” на журналистиката, борците срещу “фалшивите” новини с някаква си рецесийка…
  • 46 Що лъжеш ?

    18 3 Отговор

    До коментар #41 от "Германец":

    Гнид ?

    Коментиран от #53

  • 47 Германец

    9 32 Отговор

    До коментар #43 от "Всички в Германия":

    След като вече не могат да понасят мизерията в Русия, руските мегафони решиха, че единствения начин да я забравят е да лъжат как е при другите. :)

    Ами, другаре, нали 23 години най-големия политик на нашето време управлява Русия, защо е мизерия?

    Коментиран от #57

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 дойчето пак ръси пропаганда

    38 5 Отговор
    И други медии има бе дойчета , не сте само вие .
    Не е ли истина че бай Шолц вчера искаха да го бият и ангажираха сума ти полицаии да го пазят ?
  • 50 Копейка

    7 12 Отговор

    До коментар #44 от "Едно не ми ясно.":

    На нас така ни казаха да викаме!
  • 51 защо

    7 1 Отговор
    Искаше ми се да цитирам Ванката, ама ще ме изтрият.
  • 52 Ив-ан

    27 6 Отговор

    До коментар #44 от "Едно не ми ясно.":

    Добре, бъди различен, изсипи ти малко краварски истини, представи си че изсипваш милиарди прясно напечатани долари, за да удавиш руснаците.
  • 53 Германец

    8 5 Отговор

    До коментар #46 от "Що лъжеш ?":

    За кое "лъжа"?

    Я кажи, колко струва 1 кг бауернброт в Нето ДНЕС?

    Коментиран от #74

  • 54 ЗАЩОТО

    24 3 Отговор

    До коментар #28 от "Два милиона българи избраха":

    В БГ НЯМА РАБОТА И АКО ИМА Е ЗА МИЗЕРНИ ПАРИ

    Коментиран от #56

  • 55 БАРС

    35 4 Отговор

    До коментар #16 от "Истината съм аз":

    ПРАВ СИ .ОТ КАКТО СЛОЖИХА САНКЦИИ НА РАША ВСИЧКО ТРЪГНА НАДОЛУ В ГЕРМАНИЯ.ЦЕНИТЕ В СУПЕРМАРКЕТИТЕ СКОЧИХА ДВОЙНО ТА И ТРОЙНО .НА НАФТАТА СЕДИ НЯКЪДЕ 1.64 И ТО ВЕЧЕР И БЕНЗИНА А-95 ВЕЧЕР 1.74 .КОЛИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА СЪЩО СКОЧИХА ПОЧТИ ДВОЙНО И ТО НЯМА РАЗЛИКА ДАЛИ Е НАД ДЕСЕТ ГОДИНИ.ДАЖЕ НАД 15 ГОДИНИ СЪЩАТА УЧАСТ ДВОЙНО.КОЛКОТО ЗА РАБОТА ВЗЕМАТ ТЕ ДОКАТО СИ ИМ НУЖЕН .ПИШЕ В ДОГОВОРА ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИШ ОТПУСКНИ ПАРИ КАКТО И НОВОГОДИШНИ И ЩО ЛИ НЕ И КАТО НАБЛИЖИ ВРЕМЕТО ДА ТИ СВЪРШИ ПРОБНОТО ВРЕМЕ ТИ БИЯТ ШУТА.МНОГО ЧЕСТО ТИ КАЗВАТ ЧЕ НЕ СЕ СПРАВЯШ ИЛИ ПЪК НЕЩО РАБОТАТА НАМАЛЯ.ЗНАЧИ 6 МЕСЕЦА СИ СЕ СПРАВЯЛ С РАБОТАТА А ИЗВЕДНЪЖ ХОП АМИ ТИ НЕ СЕ СПРАВЯШ .ДА ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ ОБЕЩАНИТЕ ПАРИ И ТИЯ ПОСЛЕ 6 МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА ТИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТАТА ТА ПОСЛЕ ГЛЕДАШ ДРУГ СА ВЗЕЛИ И ТАКА

    Коментиран от #62

  • 56 Оне

    7 20 Отговор

    До коментар #54 от "ЗАЩОТО":

    А защо не избягаха в Русия да работят?
  • 57 Виж,ся!

    7 25 Отговор

    До коментар #47 от "Германец":

    В Куба вземат $290 заплата.В русия$150.Тия са ПО-ЗЛЕ.

    Коментиран от #112

  • 58 в германия има непълномащабна

    31 6 Отговор
    гражданска война

    Коментиран от #59

  • 59 Германия

    16 12 Отговор

    До коментар #58 от "в германия има непълномащабна":

    Добре, че в Германия не знаят за това :)
  • 60 Добре

    23 5 Отговор
    Добре че написахте източника -Дойче Го неле
  • 61 Батето

    17 5 Отговор

    До коментар #31 от "Германец":

    Вероятно си германец от Абисиния,мургав,къдрав,но германец.Истински ариец!Аре беж бе...

    Коментиран от #64

  • 62 Барни,

    9 26 Отговор

    До коментар #55 от "БАРС":

    Какъв е проблемът с тези цени,при 4000€ заплата?
    Виж накъде върви Рашата.

    Коментиран от #113

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Германец

    9 9 Отговор

    До коментар #61 от "Батето":

    По-българин съм от теб. Айде на самолетоносача.
  • 65 555555

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо":

    Що не се завреш тема от където си се пръкнал-роб източен.
  • 66 Алтернативата ще я има.

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "Алтернативата":

    Докато свършат едни пари.
    Тоя рашистки цирк го гледахме с Атака.
    .
  • 67 Стилияян

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "Истината съм аз":

    Заплатата в строителството е 6-8000 чисто на месец.
  • 68 Иванушка 🇷🇺

    29 13 Отговор
    Хак да ви дойчовци, да видите кво е да пишете - Руснаците изпитва сериозен недостиг на муници и са зле екипирани, Путин изпадна в ярост от .......
    А сега да видим кой изпада в ярост и безумие от напълно обективни анализи и статии за катострофалната ситуация в Германия, когато стотици хиляди фермери и селяни подгонени от невиждан глад и безпаричие , обезумели наводниха площадите търсейки сметка къде са им парите и защо са длъжни да гладуват и страдат децата им заради безумното финансиране на Украйна )))

    Коментиран от #76

  • 69 ИДИ НА

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо":

    ХИУЙ ,бедняк скъсан.
  • 70 хайде в русия

    11 21 Отговор

    До коментар #37 от "да помислим":

    Ама ,защо толкова копейките са загрижени за Германия?На фона на руското "благополучие" Германия е рай.Никой от Германия не бяга в Русия.Тези професионални форумници, червени копейки какво руско имат?Колата,часовника,печката, пералнята слипа ли им е руски.?Комични сте.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 БАНко

    12 5 Отговор
    ОПАШАТИТЕ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ !!!
  • 73 💠♻️🔆

    20 4 Отговор
    Сегашната правителствена коалиция е загубила почти цялото доверие на обществеността, но въпреки това те са решени да влошат нещата за по-голямата част от германците. Зелените настояват за още войни, Свободните демократи искат още съкращения на социалните разходи, а канцлерът Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия (ГСДП) са по средата, като приемат най-лошото от двете страни и водят Германия към разруха.

    Вземането на решения от канцлера вероятно няма да се подобри след коледния мач с Ковид-19, ако той остане още дълго (повече за това по – долу).

    На международния фронт Дойче Веле заявява, че тази година " Берлин трябва да намери начини да се справи с две войни, един все по-агресивен Китай и един световен ред в преход.”

    Водена от зле екипираната и самоуверена зелена Аналена Баербок, външната политика на Германия е катастрофална и се пренася на вътрешната арена. Откъсвайки се от руската енергийна източена държавна хазна, в същото време, в допълнение към парите и оръжията, които вече са изпратени в Украйна, Берлин иска да увеличи военните разходи и да стане по-интервенционистки. След увеличаването на разходите в тези области сега има призиви за подновяване на фискалната отговорност, което означава намаляване на социалните разходи у дома.

    Нескопосаният енергиен преход, воден от зелените, който доведе до срив на индустрията и по – високи цени за потребителите, милитаризация и строги икономии, се оказа ужасна комбинация за средния гражданин.
  • 74 Какво ме питаш ?

    13 4 Отговор

    До коментар #53 от "Германец":

    Колко струва ръжения черен хляб ли ? Немски хляб Bauernbrot 24oz е 6,50 евро минимум, сложи ги и 7....Евтино ли ти се вижда а?

    Коментиран от #99

  • 75 Много е страшно, да

    9 24 Отговор
    Приятелско семейство заминаха преди седмица за постоянно в Германия. Момичето завърши медицина при нас и там стартовата заплата й е 3600 евро (7000лв) и то без бонуси, извънредни смени и т.н. Цените на храните са като нашите, че и по-ниски. Та така, много е страшно, даже умират от студ. Тия ЛЪЖИ ги разнасят от министерството на пропагандата на Русия, а нашите копейкаджии ги раздухват тука, за да ни убедят някак си, че Европа е в разпад, ЗАМРЪЗВА, не се къпе, няма пари и единственото спасение ни е при блатните същества с външни тоалетни.

    Коментиран от #77, #125

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ

    7 10 Отговор

    До коментар #75 от "Много е страшно, да":

    БЕ СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ!
  • 78 Мемфис

    6 15 Отговор
    Всички сайтове знаятМНОГО ДОБРЕ кои са руските тролове! Какво мислите, че като ви пълнят коментарите с лъжите на Путин и хората ще ви четат повече? Напротив, аз все по- малко влизам да чета платени идиотщини. Иначе този сайт ми беше интересен, но…
  • 79 виктория

    5 2 Отговор
    айде за модераторите на факти!!!! бъкано е с емигранти.
  • 80 скоро,скоро!!!

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    за парцала си прав!!!
  • 81 Да,да

    10 0 Отговор
    Няма проблеми в Германия. Зелето е със свинско.
  • 82 💠♻️🔆

    22 3 Отговор
    Данните са мрачни.

    Инфлацията продължава да бъде проблематична, икономиката се свива, докато промишлеността се свива, износът за Китай намалява и има постоянен натиск от страна на атлантистите да наложат по-нататъшно намаляване, жизненият стандарт намалява, политическата парализа царува по повечето въпроси, освен социалните съкращения и повече военни разходи, неравенството в богатството нараства и индустрията продължава да напуска страната.

    “ Лоши новини от Германия.

    Един от световните лидери в производството на безшевни тръби, Валурек, затвори производството на тези продукти в Германия.

    Заводът на компанията в Мü ан дер Рур ще бъде затворен за постоянно на 31 декември.

    Решението за затваряне на заводите във Валурек в Дüселдорф и Мü Хайм беше обявено през май миналата година поради, познайте какво, високите цени на енергията. Благодаря ти, Шолц.

    Аз самият съм Металург. За да бъда честен, тази "погребална церемония" почти ме докара до сълзи. По-опитни мъже, изкарващи прехраната на семейства, които са посветили живота си на упорита работа, но ще бъдат обявени за "безполезни" от общество, което цени само хипстърите, които вършат безполезни глупости пред компютъра.”
  • 83 Некой си

    19 4 Отговор
    За Германия не знам, ама колегите от централата в Париж ходят с пухенки в офиса заради пустите 15% намалено енергопотребление. Някои колежки си носят и шапките.
  • 84 Нито си в Германия

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Германец":

    Нито кило хляб е 1,90 евро , нито пък свинския шол е 8.90 евро .....

    Коментиран от #97

  • 85 💠♻️🔆

    18 4 Отговор
    Производствата в Германия се изнасят много в други страни, а работниците след една година остават на улицата.
  • 86 Мемфис

    5 20 Отговор
    Не зна колко са зле в Германия, но на наши познати дъщеря им живеят от скоро там и понеже ще имат второ дете от общината им се обадили да си изберат от предложени им общината по- голямо жилище ЗАЩОТО ИМ СЕ ПОЛАГАЛО!!!
    Да, драги руски гъZ..лизци- също като в рассия!!!

    Коментиран от #93, #107

  • 87 Хахаха

    11 2 Отговор
    Дойче зеле. Коментарите са излишни
  • 88 123456

    19 2 Отговор
    Викаш - добре е в ГЕрмания ! Вчера гледах една инсценировка как як трактор бута назад полицейски микробус като сламка. Абсолютен фейк , викаш.... И имаше още 1000 такива трактора , ама още бяха на полусъединител ...
  • 89 456

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абе руски шушумиги,":

    Отвори Bild и там ще видиш много интересни неща и ще си отговориш на въпроса.

    Коментиран от #92

  • 90 Почти седмица

    20 0 Отговор
    не обелвайте дума за това което става в Германия по площадите, а сега изведнъж ни замеряте с някакъв коментар на, някакъв си Сащо. Който се осуква и мазни на спонсора си.
    А DW си въобразава че може да му придаде тежест.
    Имало две медии които отразили ситуацията в Германия и пощрълкя слугинажа:)

    Да , и аз имам познати и родини в Германия. И с Геманци съм гоеорил.

    Коментиран от #95

  • 91 Абе

    17 0 Отговор
    пепудки от Долно Зеле , пропагандата ви не издържа.Никой не трябва да ви чете глупостите че да знае как е в Германия.Нали има хора , които от 20 и нагоре години живеят там и разказват как е , и как е било когато се приберат тук.Онзи ден излязоха данни че потреблението им на ток е на нивата от 93-та година,повтарям 93-та с 30 години назад им е икономиката.Навсякъде имат спад , а сетих се имат 1000% прииждане на шампанзета от Сирия и Авганистан и там където живеят полицай не може да влезе.Не са зле много са зле и ние сме зле,но ще го разберат всички по най лошия начин докато има бо.лу.и като вас.
  • 92 Германец

    4 5 Отговор

    До коментар #89 от "456":

    Билд е еквивалента на едновремешния Жълт труд, Уикенд и други подобни булевардни "издания".

    От Билд даже и прогнозата за времето не бих чел.
  • 93 Германец

    2 8 Отговор

    До коментар #86 от "Мемфис":

    Не им говори така, че ще решат, че и на тях им се полага и ще тръгнат насам, а вече стягаха багажа за рая на Путлер :)

    П.С. Шегувам се, тия с топ не можеш да ги накараш да отидат да живеят в Русия.
  • 94 една държава е във възход когато

    17 0 Отговор
    има производство и стабилен износ ,германия не е конкурентноспособна и минава към внос на всичко, и вече не е това което беше, и става и ще става все по зле ако не се сменят коренно политиките и политиците
  • 95 Ами

    17 0 Отговор

    До коментар #90 от "Почти седмица":

    Франция , там пък какво е , протести навсякъде и за всичко но тук дума не се обелва.Облъчване на хората от сутрин до вечер с пропаганда , с Данито Смилов най-отпред.Топ пеперудата на Зелето.
  • 96 Краватар

    9 0 Отговор
    по-коректно е да се каже - ще става все по-страшно. Глупостта винаги се заплаща
  • 97 Германец

    4 1 Отговор

    До коментар #84 от "Нито си в Германия":

    "Нито кило хляб е 1,90 евро , нито пък свинския шол е 8.90 евро ...."

    Колко е килограм бауернброт в НЕТО ДНЕС? :)

    Защо не напишеш, да те видим?
  • 98 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 17 Отговор
    Нали ви дадох данни ,преди месец и нещо бях в Хорбен,Фрайбург и Шварцвалд.Не е цвете никъде,но в сравнение с русията и бг е Фантазия!А,бг в момента сравнена с кремълска ,просия е също супер страна.Макар много да хвалите икономиката на русията.....там е трагедия в момента,а ще става още по зле.В герматния средна пенсия 1200€,в бг средна пенсия ......малко под 350€,а в русия средна пенсия под 180€........Добре си живеят там,нали путинохили.Да кажеш нещо да им е евтино.......Ток,парно,вода и интернет...В Хорбен 280€,а във Фрайбург около 330€.......В бг,е малко по евтино,да кажем230-240€,а в русията....Токът им поскъпна и отива към бг-плащания,а парно .........не знам дали имат...Войната разказа игратана всички,но ще унищожи русия и кремълските....,които я почнаха!В Германия поскъпна не толкова храна,а услуги и Наеми!Но за рецесия в Германия там не говорят,а само някой бг-русохили!
  • 99 Германец

    7 1 Отговор

    До коментар #74 от "Какво ме питаш ?":

    "Немски хляб Bauernbrot 24oz е 6,50 евро минимум"

    ХАХАХАХА.

    ТИ ГАРАНТИРАНО НЕ СИ СТЪПВАЛ в Германия.

    Нямаш представа какви фантасмагории пишеш.

    Коментиран от #109

  • 100 Иванушка 🇷🇺

    11 0 Отговор

    До коментар #76 от "Не бери грижата на дойчовците.":

    "....Глей си кочината...."

    Малиййй...ма те жегнах баш дет най-боли.
    Извинявай и офидерзен.... квото и да значи тази "дума" непроизносима от нормален човек 😄😄😄
    Не напразно Германските Кайзери и управници са разговаряли с подчинените си на изискан Френски, а немския е бил за конете, кучетата и слугите. Ферхщен ?

    Коментиран от #101

  • 101 Германец

    2 6 Отговор

    До коментар #100 от "Иванушка 🇷🇺":

    "Ферхщен ?"

    Тази дума нито се пише, нито се произнася така, тъй че явно я знаеш от фолклора на руските другаре, което означава, че ти не "ферщеен".

    Коментиран от #102, #104

  • 102 Чуш Копек

    6 1 Отговор

    До коментар #101 от "Германец":

    бегай да те обогатяват културно арапите шошон смешен
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Иванушка 🇷🇺

    6 1 Отговор

    До коментар #101 от "Германец":

    Немския не е за нормални хора.
    Ако го поназнайваш това не говори нищо добро за тебе.....Гюнтер 😄😄😄

    Коментиран от #106

  • 105 Пак плява

    10 1 Отговор
    Ей пак Русия ви е в глъвъта. Ти да видиш
  • 106 Германец

    0 7 Отговор

    До коментар #104 от "Иванушка 🇷🇺":

    "Немския не е за нормални хора.
    Ако го поназнайваш това не говори нищо добро за тебе.....Гюнтер

    Путлер говори перфектен немски.

    :)
  • 107 Германец

    20 1 Отговор

    До коментар #86 от "Мемфис":

    Не я знам дъщерята на познатите ти, но знам вече че живее в общинско жилище. И е под наем там. И си плаща наема. Сега на "мода"там са малките общински жилища, защото се плаща по-малко. И се търсят. Верно е че в Германия все още не е пълна катастрофа но посоката е ясна и няма светлина в тунела.
    И не става дума само за фермерите както ни внушава Дойче Веле.
  • 108 Брат ДАНКО

    1 20 Отговор
    Младите не знаят как ахкахме по всичко немско Като коли дрехи и каквото се сетиш Мечтаехме за западен живот Мечтите идват бавно трудно с упорство Не мислете че всичко ще ви дойде на готово но е по добро от руския нацизъм ХВАЛА на УКРАЙНА че отстояват на рашистите а ние да се срамуваме от нашите копейки и комуняги имного като тях
  • 109 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 12 Отговор

    До коментар #99 от "Германец":

    Този Селският хляб е над Кило,огромен,не се продава във веригите,а в частните пекарни!И защо го сравняваш.Хляба в бг е по-скъп от същия там.Там хляб с орехи е по-скъп за 400гр е над 3€,но Брецел като тук е 0,35 а тук е 0,4.Масло250грнемско 1,6€,а тук2 €,ако го хванеш с голямо намаление иначе 3€!храната тук е по скъпа отТам в Германия.Маслото и хлябът им са много качествени,докато тук не са.А,в просия е в пъти по зле от бг!Ако бе хубаво в русията щяха ли да пият до безпаметност???
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Некой си

    19 1 Отговор
    Германия отдавна не съществува.Това е някакъв цигански халифат.Милиони да ми дават,повече няма да стъпя там.

    Коментиран от #117

  • 112 Краси

    13 0 Отговор

    До коментар #57 от "Виж,ся!":

    Кога успя да стигнеш до Русия и Куба за да видиш какви заплати вземат.
    Огледай се в България какво е.
    Една Гърция е на светлинни години по заплати и пенсии от нас.
  • 113 реру

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Барни,":

    Ръбъл и кои са тези единици с заплати 4000Евро?
  • 114 456

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "Германец":

    Така е свинският шол е 8,90 в НЕТО, НО за 500 грама. И колко е килото? Гледай и грамажите, не само цената. И все пак има значение и в кой град си.
  • 115 Реплика

    10 1 Отговор
    В сравнение с масовия стандарт в България не е страшно.Но толкова масови протести срещу политиките на икономии за сметка на разходи за въоръжаване не помня да са се случвали в близките години.

    Коментиран от #123

  • 116 флипп

    10 0 Отговор
    Пропаганда Веле отчаяно и безуспешно бълва поредната порция лъжи
  • 117 Хм Хм

    4 13 Отговор

    До коментар #111 от "Некой си":

    Германия е една прекрасна европейска държава, въпреки емигрантите. Дъщеря ми учи в Щутгарт и е много далече от твоите заключения. А стачките показват една развита демокрация, в която всеки има право на мнение. От началото на войната на Русия срещу цивилизацията насам на никого в Европа не му е лесно, но трябва да издържим.

    Коментиран от #119, #121

  • 118 Аршлох

    17 0 Отговор
    Не знам кво се се опитвате да ми сравнявате руския стандарт със германския.Това ли е целта на статията?Скрито се опитват да замажат,че нещата напоследък в Германия не вървят на добре и най вероятно тенденцията ще се запази.Колко дълго? Не знам.
  • 119 Мдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #117 от "Хм Хм":

    Стискай,вярата крепи глупака.
  • 120 Чичо

    6 0 Отговор
    Ох хо хо ,бръкнаха му на Дойчо в гъ ца. Зелето яко отрича.
  • 121 Германец

    1 7 Отговор

    До коментар #117 от "Хм Хм":

    "Дъщеря ми учи в Щутгарт и е много далече от твоите заключения."

    Недей така, руските мегафони, които я са минали през Германия веднъж в живота си на гости на някоя роднина, я не, знаят най-добре, че опорките, които ръсят са "верни". :)
  • 122 Факт

    6 0 Отговор
    Само АзГ и крайно десните могат да спасят Германия ! В противен случай виждате левите до какво я доведоха ... разруха и разпад ! Австрийският художник беше прав за всичко, но късно и МНОГО болезнено всички ще го осъзнаете! рано или късно Европа върви към сигурна гибел !

    Коментиран от #124

  • 123 Германец

    1 4 Отговор

    До коментар #115 от "Реплика":

    Пф. Профсъюзите редовно стачкуват за какво ли не. Последната МНОГО ГОЛЯМА стачка беше на летищните служители. Немските железници стачкуват РЕДОВНО и т.н.
  • 124 Германец

    1 7 Отговор

    До коментар #122 от "Факт":

    АзГ са дясна радикална групировка финансирана от Кремъл и скоро ще бъде изцяло забранена :)

    Коментиран от #127

  • 125 456

    8 0 Отговор

    До коментар #75 от "Много е страшно, да":

    Те са заминали в Германия преди седмица и са ти казали, че момичето започва веднага работа като медицински работник. 🤣🤣🤣
    Това не е вярно и защо: 1. Трябва да знае много добър почти перфектен немски и да има сертификат от завършен курс, в Германия. 2. Дипломата за медицинско образование трябва да бъде първо ПРИЗНАТА от Германия, а това става в IHK по медицина. Признаването отнема време. И в много случай IHK казва, че нещо още трябва. Така, че какво са ти казали и това което реално е по закон са две различни неща. Така стоят нещата, ако образованието е завършено в страни различни от Германия. Друго е, ако има завършено образование в Германия. Успех й желая.

    Коментиран от #126

  • 126 Германец

    1 5 Отговор

    До коментар #125 от "456":

    Не се изказвай неподготвен защото:

    1) не е въобще да имаш "перфектен немски", за да работиш в здравната им система. Всъщност, наскоро при едно среднощно ходене на спешен кабинет заради детето лекарката, която говореше руски, работеше с РЕЧНИК на бюрото и комуникираше с медицинската сестра на развален немски.

    Второ, ниво на немския се доказва и ПРЕДИ да пътуваш за да започнеш работа. Не е нужно да емигрираш и едва тогава да започваш процеса.

    2) от написаното от човека никъде не е писано кога и как е кандидатствал за работа лекаря. Признаването на дипломата вероятно се е случило много преди да замине за Германия

    Успех със сигурност ще има, защото за кадърните и висококвлифицирани специалисти това е гарантирано.

    Коментиран от #131

  • 127 Истината

    3 1 Отговор

    До коментар #124 от "Германец":

    Е че Германия е гето.. А ти след като си германец и ти харесва, си си у дома в гетото...
  • 128 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Германец":

    Хапвай си й воля, Ракът които неизбежно ще имаш е специално за теб. Искрено твоя, Германия!
  • 129 !!!?

    1 0 Отговор
    "В Германия е страшно", а Москва е като Чукотка казва Путин !!!?
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 456

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Германец":

    Не разбра ли, че не става въпрос за рецепция, а за най-малкото медицинска сестра или доктор. А, чети първо и после се изказвай.
    За където и да си тръгнал, първо потърси информация как са законите.
  • 132 Бай Хой от Ханой

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Русофил":

    Спи спокойно....и това ще стане!
  • 133 DW Вие смятате че сте абонира да ни

    1 0 Отговор
    Лъжете, може и да имате Патент!? В германия е Страшно, Шолц заминава на бунището на Историята, заедно със Зелената мафия!! Идват нови хора, почтени и с прав гръбнак!! САРА Вагенщайн с Нова партия!!
Новини по държави: