Last news in Fakti

25 Януари, 2024 19:30 1 996 43

Твърдостта срещу Русия ще реши тези президентски избори

  • финландия-
  • нато-
  • русия-
  • саули ниинисто-
  • мигранти

Финландия беше приета в НАТО миналата година, слагайки край на седем десетилетия военно необвързаност и предизвиквайки заплахи от Москва за ответни мерки

Твърдостта срещу Русия ще реши тези президентски избори  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поддържането на приятелски отношения с Русия беше важна задача за финландските президенти, но изборът на нов лидер в неделя ще отбележи безпрецедентно втвърдяване на подхода им към стария съсед, пише "Ройтерс".

За първи път след Втората световна война кандидатите за президент на Финландия се състезават да представят най-твърдата позиция срещу Русия по време на кампаниите си, целейки да угодят на гласоподавателите, които възприемат поведението на Русия спрямо нейните съседи като враждебно и агресивно, казаха политически анализатори.

Финландците бяха разгневени от руската инвазия в Украйна и се притесняват от нарастването на мигрантите, пристигащи във Финландия през Русия, което накара скандинавската страна да затвори цялата си 1340-километрова граница с Русия за пътнически трафик.

"Ако по-рано целта беше да се състезаваме кой има най-добри отношения с Русия и кой е най-способен да преговаря и тълкува руската политика, сега състезанието се измести повече към това кой има най-твърда позиция по отношение на Русия и може би също по отношение на отбранителната политика ", каза политологът Йохана Вуорелма от университета в Хелзинки пред Ройтерс.

Президентът на Финландия ръководи външната политика и политиката на сигурност в тясно сътрудничество с правителството и представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно действа и като главнокомандващ на финландските отбранителни сили.

Скандинавската страна беше приета в Западния отбранителен алианс миналата година, слагайки край на седем десетилетия военно необвързаност и предизвиквайки заплахи от Москва за "ответни мерки".

Новият президент ще замени пенсиониращия се Саули Ниинисто, наричан "шепнещият на Путин" заради предишните си близки връзки с руския лидер.

Фаворитът в социологическите проучвания, дясноцентристът Александър Стуб от Националната коалиция каза, че следващият президент ще бъде не само първият финландски президент на НАТО, но и първият про-западен президент в много отношения.

"Начинът, по който го виждам, е, че склонността му е много към Запада", каза Стуб в интервю за Ройтерс на 12 януари.

Кандидатът на националистите Юси Хала-ахо от партията на финландците, който е трети в анкетите и се издига, зае най-твърдата позиция спрямо Русия, докато се опитва да настигне Стуб и либералния кандидат Пека Хаависто.

Хала-ахо , критик на ЕС и хардлайнер против имиграцията, публично нарече Русия "държава измамник" и иска да отнеме финландското гражданство на двойните руско-финландски граждани.

Проевропейският бивш премиер Стуб се присъедини към Хала-Ахо и двама други десни кандидати в подкрепа на идеята за отмяна на двойното гражданство в неотдавнашен предизборен дебат.

Хала-ахо също призова за сурови мерки в отговор на това, което Хелзинки нарича насочване на мигранти към границата на Финландия от Москва като отмъщение за членството на Финландия в НАТО и засиленото сътрудничество в областта на отбраната със САЩ .

Кремъл отхвърли обвиненията, но Финландия се опасява, че Русия ще започне да прекарва мигранти през огромните гори, които покриват по-голямата част от огромната граница между страните, подобно на това, което се случи на полско-беларуската граница.

Лидерите на анкетата Стуб и Хаависто не споменаха отблъсквания, но изразиха подкрепа за защита на границата чрез насилствени средства, ако е необходимо.

Ролята на президента в ръководенето на участието на Финландия в НАТО е неизследвана територия, която победителят в изборите ще оформи и определи, каза професорът по политическа история в Хелзинкския университет Юхана Аунеслуома.

"Има истински опасения за това какво е така нареченото парламентарно прикритие за политиката на Финландия за НАТО. Тоест до каква степен парламентът ще може да контролира политиката на Финландия за НАТО", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    8 4 Отговор
    Населението на Германия се покачвало много, Хаха след 50 г имиграция зорлем 84 млн и то, с 30 млн имиграни, а през Втората световна без имигранти, имаше чисто 95 млн немци, които досега трябваше да са поне 250 млн население, а то всъщност доста е спаднало, а до 50 г ще има застаряване и дори напускане на имигранти тоест ситуациата ще става по зле и от япония

    Коментиран от #13, #21

  • 2 горски

    15 3 Отговор
    Няма по голяма глупост от това,да превръщаш приятелите си във врагове....
    В случая е и двойна глупост,понеже от кавгата печели трети...Разделяй и владей...
  • 3 Урюрвкос

    11 5 Отговор
    на тази 1340-километрова граница Русия няма никаква военна инфраструктура, блата и комари ако тук таме има будка на граничар тя се захранва с ток от Финландия. След влизането в НАТО започва проект за създаването на северозападен военен окръг със щат и оборудване както си трябва.

    Коментиран от #9, #22

  • 4 Да бе да

    18 3 Отговор
    Не населението, а правителството.
    Финландците друго казват в соц мрежи. Не живеем в 19 век. Всеки, който знае чужди езици.може да прочете.коментарите им. Лъжете си в кръчмата на село.

    Коментиран от #8

  • 5 чичо доктор гей билтс чичо сорос

    8 4 Отговор
    искат да ви изучат генома и при нужда да ви "помогнат" бързо: 13-ата биологична лаборатория на САЩ ще бъде открита в Армения в близко бъдеще. Споразумението за пускането на съоръжението беше подписано от министъра на отбраната на страната Сурен Папикян.
  • 6 Акула

    5 19 Отговор
    Украйна Разгроми Братска Русия
    Унищожи Вероломно Целия им Флот и Авиация
    Който сее Ветрове Жъне Бури

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе да":

    Знаеш ли какъв език е финландският?
    На кой друг език е близък?

    Коментиран от #19, #42

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пасажер

    12 2 Отговор
    На изборите в Русия нянма да има изненади. А британските политически кулинари ще си сърбат сами буламачите, ако слуяайно не се случи някой "природен катаклизъм" и да ги залее 10м вълна.

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Tётя Myтpoфaнoвa

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Какво общо има със статията ?
    Пак станахте за смях копейки !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русофил

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "Акула":

    1 Контрнасира върви ,Украйна побеждава,цял свят е с нея,Америка Дава пари безчет,ЕС Има и Дава оръжие безкрай,руснаците нямат яйца,домати ,ракети,украинците тичат към фронта,загинали са 1млрд руснаци и трима украинци,Байдън ще е президент 125г и не си е загубил акъла и паметта,БГ е най богата в ЕС ,немската промишленост строи заводи в БГ ,не в Китай и САЩ,построиха американска Аец за 10млрд евро,руския флот е изгоден от Крим,Зеленски си пие кафето в Крим,санкциите работят ,долара е 200 рубли,Русия няма приятели и съюзници,в БГ всички карат нови коли,населението получава пари от Европа и яде и пие и се множи,руснаците мръзнат,Наполеон и Хитлер не са победени,те са замръзнали,българите нямат нищо общо с руснаците,България е освободена от украинци

    Коментиран от #36

  • 16 Акула

    7 8 Отговор
    Слава на Русия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русофил

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    1 Контрнасира върви ,Украйна побеждава,цял свят е с нея,Америка Дава пари безчет,ЕС Има и Дава оръжие безкрай,руснаците нямат яйца,домати ,ракети,украинците тичат към фронта,загинали са 1млрд руснаци и трима украинци,Байдън ще е президент 125г и не си е загубил акъла и паметта,БГ е най богата в ЕС ,немската промишленост строи заводи в БГ ,не в Китай и САЩ,построиха американска Аец за 10млрд евро,руския флот е изгоден от Крим,Зеленски си пие кафето в Крим,санкциите работят ,долара е 200 рубли,Русия няма приятели и съюзници,в БГ всички карат нови коли,населението получава пари от Европа и яде и пие и се множи,руснаците мръзнат,Наполеон и Хитлер не са победени,те са замръзнали,българите нямат нищо общо с руснаците,България е освободена от украинци
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Акула

    5 11 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #26

  • 21 Ред Нек

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Ти кажи за Раша .

    Наредбата на Путян

    Всяка Рускиня по 8 деца .
    Да има пушечно месо.
    А оня Депутата Милонов
    Оплождане изкуственно на всяка Рускиня над 24 години ако не е омъжена .

    Хахаха

    Всяка година намалява Раша с над 500 хиляди , а покрай войната още повече .
    .хахаха

    Коментиран от #35

  • 22 ама си объл

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    като речен камък другарю, като не разбираш и не знеш и си явна незнаещ , не пиши...
  • 23 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    ВНИМАВАЙ КАКВО си ПОЖЕЛАВАШ

    Коментиран от #31

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 9 Отговор
    А цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията ❗
    Цял свят ненавижда масовия убиец пycлеp❗
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове❗
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове❗
    Умишлени и цинични ракетни по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения❗
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас❗

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А, кой провали

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Акула":

    мирните, преговорите, в стамбул града през 2022, кат си толкуз умен?

    Коментиран от #29

  • 27 Да де

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пасажер":

    И най малката заплаха
    Която беше от Гиркин.
    Веднага отстранена .

    Гиркин в Затвора .
    Бункерния Ботокс 1
    Го е страх да не да стане някоя изненада да изберат
    Терориста Стрелков.

    Хаха
  • 28 Пригожин

    3 3 Отговор
    Шойгу

    Где Герасимов
    Где Адмирал Соколов
    Где Генерал Олег Пчела.

    Где А50
    Где Ил 76

    С.....у......к.....ааааа
  • 29 Първото предложение

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "А, кой провали":

    за договор от страна на русите /руснаците/ , е най-милостиво от тяхна страна и приемливо... Ого фон Бисмарк.
    Първото, най- нежно предложение към т.н. запад, те /руснаците/, в лицето на техния Пезидент, г-н В. Путин го заявиха още 2007 г. в Мюнхен, ""бъркате ситуацията с боя....."", а русите знаят да бият, Историята помни.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Има Карма и Всичко се Връща

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Малееей

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Толкова жестоко съдбата да накаже някой ужас...Не само глух но и с инсулт на всичко отгоре и дърт и без Семейство и Жена...Страшно наказание от съдбата

    Коментиран от #37

  • 35 ДаБе

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ред Нек":

    Русия намалява а България расте но старее
  • 36 Акула

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Русия е Непобедима

    Коментиран от #40, #41

  • 37 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Малееей":

    Вярно и факт! Всичко това наказание е за Вальо глухия инвалид от Козлодуй инсултиран 64 годишен наказан от съдбата болник без нищо гаврен и смазан пред всички нито един не му съчувства ,всеки злорадства публично, омазан с фекалии...Няма по голямо наказание за живо същество в света

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 хммм

    3 1 Отговор
    Напротив!! Точно мекостта срещу Русия ще ги реши. Финландия не трябва да гласува за един от фашистите!!
Новини по държави: