Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 15:45 3 884 10

Защо всички в Гърция говорят за тази сватба

  • гърция-
  • сватба-
  • атина-
  • данъци-
  • укриване на данъци-
  • данъчни

Споделените в социалните мрежи снимки и видеа от събитието привлякоха вниманието на данъчните

Защо всички в Гърция говорят за тази сватба - 1
Снимка: Shutterstock

Пищно тържество в имение край гръцката столица Атина: богата шведска маса и реки от шампанско, именит диджей и звезден поп певец, грижещи се за доброто настроение на ВИП гостите, специална украса от известен флорист, гирлянди с лампички и още... "Сватба на годината" - така гръцките медии нарекоха тържеството на телевизионната водеща и участничка в риалити шоу Елизабет Елеци, която през декември се омъжи за известен лекар, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) . Щастливата младоженка се похвала дори в социалните мрежи, че сватбата е струвала 50 000 евро, научаваме още от публикацията.

От няколко дни въпросното сватбено тържество се коментира в Гърция и по друг повод: споделените в социалните мрежи снимки и видеа от събитието привлякоха вниманието на данъчните власти - и по-специално на Независимия орган за публични приходи (AADE), който е по следите на измамници, укриващи данъци, пише НЦЦ.

Бързо станало ясно, че почти никой от участниците в светското събитие не е обложил с данъци доходите си - от звездния сладкар, изработил пищната сватбена торта, до шивача, ушил блестящата сватбена рокля за булката. Никой не е издал касова бележка за предоставената услуга. И всички в един глас уверили, че не са плащали данъци, защото предходните години били реализирали само загуби. Диджеят например, който постоянно има участия в известни клубове, казал, че изкарва около 200 евро на месец, посочва по същата тема и германското издание RND.

Гърците - първенци по укриване на данъци

Гърция е на първо място в Европа по укриване на данъци, а делът на сивата икономика е между 21 и 30 процента от БВП на страната. През 2021 година гърците са похарчили 124 млрд. евро, докато декларираните им доходи са били едва 84 млрд. евро. Освен това в Гърция около 30 процента от работната сила е самонаета, което увеличава потенциала за укриване на данъци, посочва НЦЦ. По данни, публикувани от вестник "Катимерини", 71% от хората със свободни професии декларират доходи, по-ниски от минималната заплата от 910 евро. Ето само няколко примера за това, цитирани и от НЦЦ: през 2021 г. таксиметровите шофьори са декларирали среден месечен доход от 310 евро, фризьорите - 285 евро, водопроводчиците - 635 евро, а зъболекарите - 675 евро.

RND на свой ред цитира управителя на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, който казва, че с данъци не се облагат приходи в размер на общо около 40 милиарда евро. Само този дължим данък представлява около 20% от БВП на Гърция. Към това се прибавят и укритите данъци върху добавената стойност за над три милиарда евро, добавя изданието.

Тежката битка срещу данъчните измамници

Преди година и половина гръцкото правителство пусна приложението "appodixi", с което се бори срещу укриването на данъци. Там гражданите могат да качват получените от тях касови бележки за извършени покупки. QR кодът, който се генерира автоматично от касовия апарат за всяка касова бележка, съдържа всички данни за транзакцията - час, сума и данъчен номер на фирмата. А касовите апарати на всяко дружество вече са свързани с цифровия данъчен портал на финансовото министерство.

Така клиентите вече могат да проверяват в реално време дали търговецът е докладвал цялата сума на министерството на финансите. Това се налага, тъй като ако едно предприятие укрива данъци, то често има два касови апарата, единият от които не е свързан с данъчния портал. Именно от него се издават касовите бележки на клиентите.

По този начин правителството иска да включи гражданите в борбата срещу укриването на данъци. Предоставено на информация се стимулира с награди от 100 до 3000 евро. Междувременно 250 000 души са изтеглили приложението, а подадените дотук сигнали към данъчните власти са 160 000, посочва НЦЦ. Критици обаче казват, че това си е чисто доносничество, посочва швейцарското издание.

Едно е ясно: и в бъдеще Атина ще залага все повече на дигиталните технологии и изкуствения интелект в борбата срещу данъчните измами, става ясно от публикацията на НЦЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турчин

    3 2 Отговор
    UNRWA беше обект на критики през последната седмица, след като израелски служители обвиниха дузина нейни служители в участие в нападението на Хамас на 7 октомври. Израелски служители твърдят, че един от тези членове е участвал в отвличанията. ООН осъди предполагаемите атаки и девет от тези работници бяха уволнени. Съобщава се, че двама от обвиняемите са мъртви. И какво става? Някои жители на северна Газа казват, че доставките са трудни за достигане, а тези, които успеят, често препродават храна на високи цени.
    „Бях виждала хора да гледат в боклука на други хора за храна. И ми беше толкова тъжно за тях. Но никога не съм си представяла, че ще направя нещо подобно“, жена от Северна Газа, която поиска анонимност поради опасения за нейната безопасност каза ABC News.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор
    А нашите данъчни не се интересуват от сватби на Южния полюс‼️‼️‼️

    Коментиран от #4

  • 3 Като направят електронно евро и всеки

    3 4 Отговор
    Ще сложи пос терминал
  • 4 Сила

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В нашия случай не е до данъчни а до парламент, министри, държавен бюджет и т. н., не ги разбирам точно...... НО НЕ Е НОРМАЛНО ГОДИНИ НАРЕД ДРУЖИНКА ВЕСЕЛИ ПИЯНДЕТА ДА СИ ПРАВЯТ ВОАЯЖИ, КУПОНЧЕТА И СЕГА ЗА КАПАК СВАТБИ В АНТАРКТИДА ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И С ВСЯКА ИЗМИНАТА ГОДИНА ДА ПЪТУВАТ ХОРА НЯМАЩИ АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С КАКВАТО И ДА Е НАУЧНА ДЕЙНОСТ
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    7 0 Отговор
    Кво ви има днеска ве, Мисири? На кристали ли сте? 50000 евро струва бутилка рядък коняк !

    Коментиран от #6

  • 6 Музикант

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "⚜️Просветен⚜️":

    То роклята на булката у нас струва 50000 евро / без часта и обувки/Ами за музиката По 4-5000 евро се взема само да ти Пеят за колата
  • 7 плюс минус

    6 0 Отговор
    Снимката не е от Атина, а от остров Санторини.
  • 8 Баш Батка

    5 2 Отговор
    А всичко живо в БГ работи на минимална заплата...та Гърците били първенци в сивия сектор.
  • 9 ккк

    2 1 Отговор
    Срамният пагански и езически ритуал сватба,това е богохулство,сватбата е инструмент на гнилия запад!
  • 10 Ироничен

    0 0 Отговор
    "Щастливата младоженка се похвала дори в социалните мрежи, че сватбата е струвала 50 000 евро, научаваме още от публикацията."
    50 000 евро не е голяма сума за заможни хора. Само фукни, неплатени данъци и други циганийки в прехваланата Гърция.
Новини по държави: