Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 15:47 1 313 4

Предизборни обещания! Политически съюзник на президента поиска връщане на смъртното наказание

  • турция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган-
  • смъртно наказание-
  • мустафа дестиджи

В последно време в южната ни съседка се надигат все повече искания към правителството в Анкара за връщане на смъртното наказание с превантивна цел

Предизборни обещания! Политически съюзник на президента поиска връщане на смъртното наказание - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на националистическата Партия на великото единство Мустафа Дестиджи, съюзник в Републиканския алианс на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, поиска връщане на смъртното наказание за извършителите на определени престъпления, съобщава БТА.

В акаунта си в социалната мрежа "Екс" Дестиджи заяви, че смъртното наказание трябва да се прилага за убийците на граждани, за терористите и за онези, които отвличат, изнасилват и убиват жени. “През 2018 г. внесохме в нашето предложение за изменение на конституцията с включване на смъртното наказание, но нито една политическа партия не ни подкрепи”, посочва политикът.

Дестиджи направи изявлението си във връзка с убийството на Огуз Eрге, таксиметров шофьор в Измир, който бе застрелян от клиент - млад мъж, когото взел на пътя, за “да не студува“. Шофьорът почина от раните си в болницата. Нападението предизвика силни протести в Измир и в страната.

“Това убийство нарани дълбоко нашето общество. Такива убийци не трябва да могат да напускат затвора чрез споразумение или друга практика”, посочва Дестиджи.

В последно време в Турция се надигат все повече искания към правителството за връщане на смъртното наказание с превантивна цел.

Смъртното наказание в Турция бе премахнато през 2004 г. от правителството на Бюлент Еджевит, в което вицепремиер беше лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Бахчели е съюзник на Ердоган в Републиканския алианс заедно с лидера на Партията на великото единство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 2 Отговор
    Не само в Турция, а и в България!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Значи

    5 0 Отговор
    Много правилно би било защо трябва да бъде жив някой идиот отвлякъл изнасилил и убил дете или момиче или някой терорист причинил смъртта на полицай войник или изобщо цивилни граждани или пък причинил пожар в гора защо трябва изобщо народа и държавата като цяло ца прави разходи за подобни изроди

    Коментиран от #4

  • 4 ДонЧоГлу

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Значи":

    Нали държавата трябва да го храни и гледа до другото му отвратително деяние или поточно деяния.
    А пък държавата това е народа щото ние сме данъкопладците .
Новини по държави: