Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Февруари, 2024 17:37 4 794 66

Грандиозен скандал в Киев! Министърът на отбраната отстрани висш служител за корупция

  • рустем умеров-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • оръжие-
  • русия-
  • война

Рустем Умеров встъпи в длъжност миналата година с обещанието да се справи с подкупите в министерството, докато западните партньори на Украйна обмислят изпращането на повече военна помощ на Киев след пълномащабната инвазия на Русия

Грандиозен скандал в Киев! Министърът на отбраната отстрани висш служител за корупция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров отстрани от длъжност високопоставен служител, докато властите разследват съмнения за корупция при възлагането на обществени поръчки за закупуване на оръжия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Умеров встъпи в длъжност миналата година с обещанието да се справи с подкупите в министерството, докато западните партньори на Украйна обмислят изпращането на повече военна помощ на Киев след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г.

Тоомас Нахкур, който ръководеше отдела на министерството на отбраната за техническа политика и разработване на оръжия, беше отстранен от длъжност, след като бе обявен за официално заподозрян в неуточнен криминален случай, съобщи министерството в приложението "Телеграм".

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви миналата седмица, че е разкрила схема, включваща настоящи и бивши служители, както и бизнесмени, за присвояване на около 40 милиона долара чрез осигуряване на авансови плащания за артилерийски снаряди, които никога не са били предоставени.

СБУ не назова имената на заподозрените, но украинските медии посочиха Нахкур като един от тях.

Предшественикът на Умеров беше уволнен през септември миналата година след няколко корупционни скандала в министерството на отбраната, въпреки че той имаше стабилни отношения със западните съюзници на Киев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тагаренко

    68 5 Отговор
    Не издържам повече!Ще скоча от прозореца на министерството!

    Коментиран от #12

  • 2 Хохохоли в канализация

    66 4 Отговор
    Украинският журналист Юрий Бутусов пише, че руснаците са се приближили до така наречената 9-та четвърт, заемайки която ще сринат украинската отбрана.
    "Това е комплекс от девететажни жилищни сгради, който е ключов за контрола на града. Сега се водят тежки боеве в южните покрайнини на Авдеевка - атаки и контраатаки от двете страни... Ако руснаците превземат 9-ти квартал, ще стане тактически неизгодно да се държи целия град“, уточнява Бутусов.
    "Трябва да се отбележи, че някои подробности от операцията на руските войски за пробив на отбраната ни в Авдеевка със сигурност ще бъдат включени в методическите публикации на специалните части.През тръба пълна ..канализация, украинците се помъчиха да избягат, но руснаците успяха да проникнат зад вражеските линии в района на базата на Царская Охота и да разрушат мощно укрепление, като взеха много пленници.
    Служителите на ЦИПСО, разбира се, викаха известно време, публикувайки снимки на руснаци, стоящи в тръба до кръста в канализацията, но когато стана известно, че това са наши момчета и операцията на руснаците е повече от успешна, нашите медии бързо млъкнаха.. и свалиха снимките."

    Коментиран от #17

  • 3 МИТ

    63 3 Отговор
    Тоест с 90% унищожена руска професионална армия , все пак има страх в НАТО че може да бъде напдната ЕВропа и може да бъде победена Украйна без повече оръжия от Запада
  • 4 Бандера

    35 2 Отговор
    Томас Нахкур иди на к.р!
  • 5 Последния Софиянец

    59 6 Отговор
    Бас ловя че в тази далавера със снаряди участва и Тагаренко.
  • 6 Тото

    59 4 Отговор
    Целият режим на Зеленски е корумпиран !!!!!!!!
  • 7 Ветеринарен психолог

    47 2 Отговор
    Ами при условие,че Тагарев им е съветник,ОПГ-то си краде.
  • 8 МИТ

    4 44 Отговор
    Хаха Русия казват че побеждават УКрайна и са в пъти по добри оръжията им от тези на НАТО за това са и тези близо 400 000 жертви за няма и 2 г само в ИЗточна УКрайна, докато САЩ воюваха в Северен Виетнам ,Южен Виетнам, Камбоджа, Лаос 60 години и дадоха 50 000 жертви

    Коментиран от #14, #22, #42, #49

  • 9 Василев

    44 1 Отговор
    И къде точно е новината?
    Покрайна винаги си е била най-корумпираната кл оа ка в Европа.
  • 10 Тоомас НахКур,

    28 0 Отговор
    Си е баж Украинско име
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Скачай!

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тагаренко":

    НахКур,те чака отдолу...
  • 13 среднощен

    19 0 Отговор
    "..Тоомас Нахкур...";

    Истински "донски казак", но може би с "двойно гражданство"...
  • 14 Мит е

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "МИТ":

    Толкова са в козяшката Марийкина пропаганда. А иначе са 7 пъти по-малко от украинските, според Кенеди и Херш.

    Коментиран от #60

  • 15 50 милиарда евро пари

    29 1 Отговор
    Има за крадене. Нови крадци са нужни на хунтата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уффффф

    3 24 Отговор

    До коментар #2 от "Хохохоли в канализация":

    Каква 9та-четвърт ще превземат, те я превзеха на Коледа, сега нашите руски богатири пълзят в канализациите в Тексас, и медведя е приготвил атома за останалите врагове.

    Коментиран от #19

  • 18 Педшественика на Умеров

    25 2 Отговор
    е топла служба в Лондон! Резников и той украинец колкото Зеленски. И си е в още по-стабилни отношения. Просто бизнес. Който си плаща процента, проблеми няма. И сега се разиграва същия театър за наивници, за да дадат парите си.

    "Предшественикът на Умеров беше уволнен през септември миналата година след няколко корупционни скандала в министерството на отбраната, въпреки че той имаше стабилни отношения със западните съюзници на Киев.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    22 3 Отговор
    Публична тайна е, че ВСИЧКИ са корумпета, иначе как ще се води война!
    Освен това, зад уКРАЙНА стоят 3 дузини държави, та КОРУПЦИЯ бооол!
  • 22 Ветеринарен психолог

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "МИТ":

    Ако Русия воюваше като САЩ ,на пълно опустошение с напалм с разрушаване на градове до основи,с касетъчни бомби с 2 нощи бомбардироеки на Киев ,Лвов и Одеса-Тогава щеше да даде 10 жертви. Русия не е обявила война на Украина и пази цивилните. Доколкото може.И един съвет- Носи си главата ,не само за красота.
  • 23 Механик

    28 1 Отговор
    Преди около час писахте, че руснаците били неефективни, понеже там царяло корупция.
    Помните ли изобщо какво пишете или ни смятате за американски ГМО-бройлери?
    Безмозъчната ви пропаганда,накара хората да намразят Украйна, влесто да и съчувстват. Това не го ли усещате?
    Всичките ви статии почват с некакви фалшиви фантасмагории от сорта на "разкри", "проговори", минават през някакви победи на укрите и завършват с "нищо непредизвиканата", "пълномащабна инвазия" и пр.

    Коментиран от #31

  • 24 a пандела за корупция в урк?

    5 2 Отговор
    питат русофоборчаги къде до бункера да изпратят по заплата
  • 25 А бе стига бе

    6 0 Отговор
    Какви обществени поръчки при военно положение бе кой ще чака оферти срокове пунти мари бе вече съвсем изтрещяхте……
    Всичко се поръчва директно и се праща напред а истината е че просто са плащали а не са получавали поръчаното класика в жанра….
  • 26 Сатана Z

    17 0 Отговор
    🇷🇺2 февруари 1943 г. - Ден на поражението на нацистките войски от съветските войски в битката при Сталинград

    До 2 февруари 1943 г., благодарение на координирани отбранителни и настъпателни операции, съветските войски напълно разгромиха групировката на противника при Сталинград. Тази победа е началото на радикална промяна във Великата отечествена война и Втората световна война.

    Като цяло по време на битката при Сталинград Червената армия унищожи около една четвърт от всички фашистки сили, действащи на съветско-германския фронт. Общите загуби на нацистите възлизат на над 1,5 милиона убити, ранени, пленени и изчезнали. Стратегическата инициатива премина в ръцете на съветското командване, бяха създадени условия за разгръщане на общо настъпление на Червената армия и масово прогонване на фашистките нашественици от територията на СССР

    Коментиран от #28

  • 27 Не е скандал

    4 8 Отговор
    В нормалните държави преследването на корупцията не се нарича "скандал", а "очакван резултат от функционирането на разследващите и правораздавателните органи".

    Само в руските губернии е "скандал" някой висш служител да бъде уличен в корупция, едно защото всички "разследващи" органи се използват само като бухалка срещу неудобните (което значи противниците на режима), второ защото всичките висши служители там са свързани с баш другарете, а те, както знаем, не понасят някой да ги обвинява (тях или техните марионетки) в корупция.

    Вижте само какво стана с Навални когато извади корупционните практики на фашисткия режим на показ.

    Коментиран от #52

  • 28 Объркал си мястото

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    Нямате ли кинопреглед в съветска плевня, за да си правите тези анонси?
  • 29 Украинец

    18 0 Отговор
    Е как бе тя хунтата в Киев се бори за свободата на родината си съвсем безкористно - няма никаква корупция в укрия - даже и зеленска пазарувала в бутиците на Европата облекла за войниците си а не бижута и дрешки по за един милион. Всички висши служители на хунтата са си купили по един остров стратегически за да могат от там да нападат Русия ако ги превземат руснаците. Всички мислят за пушечното месо което ловят по улици и градинки за да пращат на фронта - ето разкладката на всеки войник е на същата цена все едно е ял в реномиран ресторант в Дубай и е имал най-малко трима лични келнера. Пък за зеления е лъжа че е станал милионер в долари - той отдавна е милиардер но си ги е заслужил човека - никак не е лесно да затриеш една просперираща държава и цяло поколение от населението им за интересите на чужда държава.
  • 30 Степан

    5 1 Отговор
    Пипал повече от него

    Коментиран от #54

  • 31 Българин

    2 9 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    В Украйна нивата на корупция са близки до тези в Русия, което не е чудно. И в България е така. Изобщо, навскъде, където руснаците имат силно влияние. Корупцията е един от основните им инструменти за намеса в други държави.

    Коментиран от #34

  • 32 Хмммм

    5 0 Отговор
    Тая новина беше в телеграм миналият месец!
  • 33 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 6 Отговор
    Съвсем обикновенна и очаквана ситуация. Страна пръкнала се от комунистическата кочина ако не почне да се чисти от измета , нищо добро не я чака в бъдеще. Ние сме в същата ситуация, ама при нас производните на кочината държат 80% от икономиката. Та затова сме на тоя хал

    Коментиран от #37, #38

  • 34 Антитрол

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    "В Украйна нивата на корупция са близки до тези в Русия"

    Ех пусто не върви пропагандата - трябва да излъжем нещо да защитим укрите само че господарите ти признаха Укрия за най-корумпираната държава но пък ми е интересно от къде знаеш за нивата на корупция в Русия че били близки с тези в укрия. Да не са ти го прошепнали от посолствоТО на ушенце или имаш връзка с извънземните които те информират.

    Коментиран от #40

  • 35 нищо ново

    11 0 Отговор
    в Украйна, където и да го чукнеш, все корупция излиза. Там това е начин на живот, при това от много отдавна, още от времето на СССР. За последните 30 години, тия достигнаха до нечувани никъде другаде висоти - да не забравяме, Украйна е най-корупмираната държава в света - просто тази държава е другото име на корупцията.
  • 36 пешо

    7 0 Отговор
    усрайна утече у канало
  • 37 при нас

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    действително 70-80% от бизнеса се основава на корупционни практики. Но при украинците си е 100%
  • 38 Китаец

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    В "комунистическата кочина" Китай няма корупция - там разстрелват на стадиона за корупция а в кравария корупцията е съвсем законна - там му казват лобизъм и всички сенатори имат лобистки фирми - който си плати те съвсем законно "лобират" за него - например да купят самолети от Локхид Мартин а не от Бойнг или да принудят българите да си купят самолети от тях на картинка.

    Коментиран от #48

  • 39 МИНИСТЕРСТВО НА ПРОПАГАНДАТА

    9 1 Отговор
    Фалшива новина. В окраина няма корупция.
  • 40 Българин

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    Каква "пропаганда" те гони?

    Има световен индекс на корупцията, където Русия е почти на дъното, а Украйна е малко над нея.

    Коментиран от #44, #45, #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 защо

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "МИТ":

    рудия никога не са имали такива жертви дето пишеш - да не говориме че те толкова не са имали от вачалото на конфликта в украина 1/9 са жеертвите русия / украйна според пентагона
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    "Има световен индекс на корупцията, където Русия е почти на дъното, а Украйна е малко над нея"

    Е така де но този "световен" индекс го правят господарите ти нали - и аз си мислех че са ти го прошушнали те. Ама според "несветовния" индекс май е друго та пак стигаме до пропагандата.

    Коментиран от #47, #59

  • 45 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    А ние сме първенците,нали?
  • 46 Антитрол

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Последния Софиянец":

    Хайде напиши нещо свое а не само копи-пейст на едно и също под всяка статия - или акъла не стига за повече.
  • 47 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Антитрол":

    "Е така де но този "световен" индекс го правят господарите ти нали"

    Аз няма господари, а индекса се прави на базата на комплексни наблюдения и множество данни.

    За разлика от твоето "мнение".

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ДеКа

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "МИТ":

    Американците бомбардират една седмица и тогава изпращат войските.
  • 50 айде стига

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    като имаш предвид кой изготвя тази класация, то сам се сещаш, че Украйна е дори под дъното.

    Коментиран от #55

  • 51 Антитрол

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    "Аз няма господари, а индекса се прави на базата на комплексни наблюдения и множество данни"

    И как ще нямаш - живееш в колония и нямал господари. Та кой от господарите ти е провел тези "комплексни наблюдения" и кой му е дал тези "множество данни" за Русия можеш ли ми каза. Както казах ловите се като шарани на бастун на пропагандата на господарите си - ама то не е зле да може да се мисли от време на време но на някои не им се отдава.

    Коментиран от #53

  • 52 ДеКа

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не е скандал":

    Сигурно си гледал българските новини за нашите политици.
  • 53 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Антитрол":

    "И как ще нямаш - живееш в колония"

    Ти си нямаш представа какво значи "колония" и ако те попитам ще се скриеш през девет баира в десети.

    Както всъщност и от другите неща, з които пишеш.
  • 54 хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Степан":

    Едва ли...
  • 55 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "айде стига":

    Точно обратното, ако инстинктивните ти реакции бяха верни, Украйна нямаше изобщо да е сред тежко корупмпираните в този индекс.

    Факта, че е доста, подсказва че класацията е обективна.
  • 56 Боцко Тиквенски

    5 0 Отговор
    Грандиозен скандал... колко да е грандиозен?, колко шкафчета има този че да му е грандиозен скандала?
  • 57 Путко

    8 0 Отговор
    Снарядите може и да не са доставени, но бялото се доставя навреме и във достатъчни количества.
  • 58 Сократ

    6 0 Отговор
    Това е руска пропаганда. В укрия всички са честни. Никой не краде и не си купува имения и имоти по света за милиони. А вие еврогейци наливайте още пари на клоуна. Да има за още няколко имота, че тези са му малко и милиардите в сметки също.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Адрес 4000

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мит е":

    Викаш Сиймор Херш го казал
    Ще да е вярно тогава
    Както не един път съм казал
    Четирихилядниците само истината гАвАрят
    Дори Американските такива
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Татаръ и евреъ командват

    5 0 Отговор
    Каква държава е тва-татароюдея...не узрайна...същите гоймна
  • 64 Швейк

    3 0 Отговор
    И какво е толкова грандиозното ?
  • 65 жйу жицу

    3 0 Отговор
    Тия да си вземат всички урки от България и да вървят с бетеерите на фронта да се бивт за страната си, стига са дмукали от европейците като кърлежи.
  • 66 ПОКАЗНИ ФАЛШ ДЕЙЕСТВИЯ.

    3 0 Отговор
    Какъв грандиозен скандал бе, това са обикнвени ,рутини ежечасни неща които си вървят знайно в УК. Набедили един от цялата крадлива пасмина за да покажат нещо като нищо но за пред господарите , които да ни съобщят как хунтата се бори с/у корупцията и какъв напредък само има. НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ , ВСИЧКО СЕ ЗАМАСКИРВА , КРАДЕНОТО ,КОРУПЦИЯТА СИ ВЪРВЯТ С ПЪЛНА СИЛА. НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА И ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА ДА СИ РЗВИВА КОРУПЦИЯТА !!!! НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ НА ИЗМИСЛЕНИТЕ СКАЛЪПЕНИ ЛЪЖИ!!!
Новини по държави: