Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 13:12 3 198 80

САЩ атакуваха цели в Сирия и Ирак. Какво следва?

  • йордания-
  • сирия-
  • ирак-
  • джо байдън-
  • сащ

"Нашият отговор започна днес", заяви президентът Джо Байдън

САЩ атакуваха цели в Сирия и Ирак. Какво следва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След убийството на трима американски войници в Йордания близо до сирийската граница САЩ реагираха с ответни въздушни удари срещу цели в Ирак и Сирия.

Американската армия съобщи, че е обстреляла над 85 цели от въздуха, включително командни централи, офиси на тайните служби и оръжейни складове, използвани от иранската Революционна гвардия и свързаните с нея милиции. Нито една атака не е осъществена на територията на Иран, а Техеран и Вашингтон подчертаха в последните дни, че не искат директен конфликт, посочва "Ню Йорк Таймс". По информация на американското правителство ответният удар е бил насочен срещу седем по-големи позиции - три в Ирак и четири в Сирия. В акцията са участвали множество самолети, включително стратегически бомбардировачи B-1, изпратени от САЩ, информира АРД.

Сведения за жертви и ранени

Говорителят на Националния съвет по сигурността Джон Кърби каза, че целите са били подбрани внимателно, за да няма цивилни жертви, а Вашингтон е предупредил предварително за готвената акция. Изборът е бил направен на базата на ясни, неоспорими доказателства, които свързват целите с нападенията срещу американски военни в региона. Въздушната атака е продължила 30 минути. Други подробности не бяха оповестени.

Кърби посочи, че засега не е известно дали по време на въздушните удари са загинали военни, пише АРД. Според съобщенията от сирийските власти в страната са били убити най-малко 18 члена на проиранските милиции. Тези сведения обаче не могат да бъдат проверени от независим източник. Иракските медии осъобщават за много жертви и ранени - както военни, така и цивилни граждани. Иракската армия потвърди нападенията на САЩ в граничните зони. Това е нарушение на иракския суверенитет, заяви военен говорител. Американските удари представляват заплаха, "тъй като ще доведат до необозрими последици за Ирак и региона. Тези последици ще бъдат ужасяващи за сигурността и стабилността", предупреди иракската армия.

Байдън: "Нашият отговор започна днес"

Непосредствено след ударите американският президент Джо Байдън заговори и за следващите военни действия в Близкия изток. "Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим", посочи той. "Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или някъде другаде по света", подчерта Байдън. "Но всички онези, които искат да ни нанесат щети, трябва да знаят следното: ако навредите на някой американец, ние ще реагираме."

В неделя при нападение с дронове в Йордания близо до сирийската граница бяха убити трима американски войници, още около 40 бяха ранени. Американският президент Байдън обвини за атаката "радикалните, поддържани от Иран военни групировки" и заплаши с отмъщение. В сряда американското правителство отправи и официално обвинение за атаката - към групировка с името "Ислямска съпротива в Ирак", която вече бе поела отговорността за нападението. Тази групировка събира няколко проиранските милиции в Ирак, които работят съвместно след терористичните действия на Хамас срещу Израел. Иран отхвърля всякакво участие.

Байдън е под вътрешнополитически натиск

В петък Байдън посрещна тленните останки на убитите американските войници във военновъздушна база в щата Делауер. Действията, предприети срещу милициите, са от изключително значение за него. От една страна, той иска да избегне включването на САЩ в регионална война в Близкия изток. От друга страна, президентът иска да покаже сила и да сложи край на нападенията срещу американски военни. Байдън е под натиск и на родна земя - някои републиканци настояват за по-агресивни и решителни ответни удари след нападенията срещу американски части. По данни на Пентагона през последните четири месеца подкрепяни от Иран милиции са извършили над 150 нападения срещу американски бази в Ирак и Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иран бързо

    74 35 Отговор
    Им върна удара като помете още 3 бази, ама сигурно по късно ще го кажат

    Коментиран от #16, #34

  • 2 Последния Софиянец

    72 31 Отговор
    Догодина когато се изнесат янките от Европа следва Народен съд
  • 3 фен

    80 30 Отговор
    Пак същото. Стрелят, съсипват, и след това панически бягат. И след тях - пепел...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    32 18 Отговор
    АМА НАИСТИНА ...НАИСТИНА....Е
    ГОЛЯМ МАЙТАП.....КОЙ СИ ПРАВИ
    МАЙТАП С....ПЕРСИЙСКТЕ КИЛИМИ...
    ДА СЕ „ЗАКАЧАТ” С...ЮНАЙТЕД СТЕЙТС😂

    Коментиран от #11

  • 6 Какво следва? А?

    46 26 Отговор
    Какво ? Принципа на махалото следва ....
  • 7 АУУУУУ

    33 56 Отговор
    ДА Е ЯСНО НА МЕДВЕДЕВ И СИЕ КАКВО ГИ ЧАКА АКО СИ ПОВЯРВАТ ....... И ОТ ГОЛИ ЗАПЛАХИ ТРЪГНАТ ДА НАПАДАТ ....ХА ХА ХА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гошо

    44 23 Отговор
    Следва атентат някъде из САЩ или Европа е това следва То в Париж един от правоверните ръгна с ножа няколко неверника Колко му е друг да гръмне я влак, я някой магазин по зимното намаление
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Юнайтед стейдс

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀":

    От аспарухово
  • 12 ЕВРОНЮЗ

    24 26 Отговор
    Следва даване на американско гражданство по най бързия начин на всички емигранти в обора и пръскайки ги по светът да сеят тероризъм
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ъгъл

    22 21 Отговор
    САЩ провежда ли специална военна операция или си пее Либодибодаб юууу?
  • 15 Анализатор

    27 43 Отговор
    Как какво следва, следва Москва, Кремъл, Путлер....

    Коментиран от #19, #68

  • 16 Жертвите

    48 26 Отговор

    До коментар #1 от "Иран бързо":

    са над 64 американци и ранени над 400-ударени са три бази в Ирак!

    Коментиран от #20

  • 17 Ъхъъъъъъ мозък

    4 27 Отговор
    групировка с името "Ислямска съпротива в Ирак"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Искаш да кажеш

    8 37 Отговор

    До коментар #15 от "Анализатор":

    че ще освободят Масква?
  • 20 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 28 Отговор

    До коментар #16 от "Жертвите":

    Похвално!
  • 21 групировка с името

    30 19 Отговор
    "Ислямска съпротива в Ирак"...Сега четете внимателно ! .......Още на 5 януари, ден след като САЩ "удариха" предполагаем бунтовнически лидер в Багдад, кабинетът на иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани заяви , че иракското правителство предприема първите стъпки към премахването на американските и коалиционните войски „за постоянно“, започвайки с определяне на точна дата за това.....преди три дена в БЕЙРУТ — За втори път иракският министър-председател изрази призива си към американските войски да напуснат страната, като този път призовава за „ бързо и незабавно “ напускане – въпреки че анализатори казаха на Breaking Defence, че искането вероятно е кухо и че американските войски няма да се насочи към вратата скоро......

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Малоумно е да се твърди че

    41 22 Отговор
    Правителството на суверенна държава е групировка с името "Ислямска съпротива в Ирак" !!! Наглостта на САЩ няма граници.

    Коментиран от #80

  • 25 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    27 21 Отговор

    До коментар #21 от "групировка с името":

    Като не са разбрали поканата с добро да напуснат, сега ще ги изгонят с огън!
  • 26 АЬОТОЛАХА НА ПЕРСИИЯ....

    30 5 Отговор
    „ТАЯ ИГРА НЕ Я ХАРЕСВАМ”...😢
  • 27 Анонимен

    21 34 Отговор
    Грешка в целите. САЩ, да бяха ударили Иран и хусите в Йемен. Да, ама не! Какво следва ли? Много е просто! Сега хиляди доктори от Сирия и айти инженерите от Ирак с цялата челяд ще хванат пътя на миграцията към Европа. Ердоган с радост ще трапоса мигрантите на българската граница. Бизнесът с трафика на мигранти направо ще процъфти. Австрия и Германия ще ревнат и съгласно договореното с Денков и Габриел, ще ни върнат преминалите мигранти обратно в нашите миграционни центрове. В крайна сметка България ще го отнесе ! Елементарно Уотсън.
  • 28 Урюрвкос

    19 25 Отговор
    според устава на ООНето всяка страна може да атакува друга страна когато си поиска безнаказано
  • 29 сащ е война

    38 22 Отговор
    терористите от сащ нападат държави на хиляди км. от тях.

    Сирия смята ударите на САЩ по нейна територия за нападение.

    Сирия категорично отхвърля всички предлози и лъжи, които оправдават това, заявиха от външното министерство на страната.

    „Не е изненадващо, че тази атака беше насочена към източния регион на Сирия, където нашите сирийски сили се борят с останките на терористичната организация ИДИЛ, докато САЩ работят за подновяване на нейната терористична дейност“, се казва в изявлението на Министерството на външните работи на Сирия.
  • 30 хех

    22 39 Отговор
    Гледай какво нещо е моралният деградант. Когато терористи обстрелваха цивилни кораби на САЩ се радваха, а когато САЩ обстрелва бази на терористи за да защити цивилните екипажи - реват и викат "лоши американци"!

    Коментиран от #43

  • 31 Когато лично

    27 19 Отговор
    министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани заявява по националната медия на страната два пъти за 3 дена, че САЩ моментално трябва да напуснат територията на Ирак какво значи това и какво трябва да направят САЩ ?.....

    Коментиран от #39

  • 32 Уса

    24 20 Отговор
    Вече има последствия,но не ги отразявате навреме.На натовските кораби им свършват ракетите и чакат безпомощни
  • 33 ха ха ха

    21 22 Отговор
    Изплакнаха американците с хладка вода- вижте, колко сме решителни! Чак от САЩ излетели стратегически бомбардировачи...! Реално , бой по кокошарници и селски паланки в Сирия и Ирак! Американските битивита сега ще се пръснат от гордост, а иранците от смях!
  • 34 КуКу

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Иран бързо":

    Да не си си ударил главата ? Халюцинациите са лошо нещо 😁😁😁

    Коментиран от #53

  • 35 Един там

    12 22 Отговор
    Инатливо глупавите хора и държави не са подценявани, те просто биват презирани. Човечеството не иска да го оглавяват такива примати.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ШарПей

    14 26 Отговор
    осмеляват се директно да бият само туземците с лъкове и стрели (калашници и джапанки), тъй като в Украйна бастисаха много повече американци (управляващи Пейтриът и Хаймърс, например), но не се осмеляват директно да отвръщат на руска територия, както и на иранска, затова удрят "индианците" в Ирак. Русия също не смее да тресне по истинските "центрове за взимане на решения"(Вашингтон и Лондон). И не бива да бъдат "подценявани" не защото са "мощна държава", а защото са "подла държава". Или по-точно - правителството, или седящите зад него, са подлеци... И да отбележа, че при мюсюлманите, ако някой "стовари няколко бомби в къра до селото", само ги нахъсва повече. За справка - войната срещу "тероризма", водена от 2001 г. до днес, която всъщност увеличи вероятността от терористични атаки.
  • 39 Ами

    24 12 Отговор

    До коментар #31 от "Когато лично":

    Да питат Путин какво се прави в такива ситуации, като те гонят от чужда държава.

    Коментиран от #45

  • 40 ха ха

    15 21 Отговор
    Изборът е бил направен на базата на ясни, неоспорими доказателства, които свързват целите с нападенията срещу американски военни в региона. Въздушната атака е продължила 30 минути. Други подробности не бяха оповестени./ доказателства по холивудски , дори не доказахте че взривилия се дрон е чужд , а не ваш
  • 41 Договора относно

    23 22 Отговор
    Присъствието на ""американските и коалиционните войски"" в Ирак изтече още преди повече от 9 месеца и дефакто вече са в хипотеза на "окупационна армия" и легитимна цел за иракската армия и за никакви групировки дума не може да става. .... ""американските и коалиционните войски"" в Ирак са без мандат и без правно основание за това. За това би трябвало да е статията а не бла-бла...
  • 42 ТаУмВзе

    22 23 Отговор
    Следва Крах на краварите у 2ра Гражданска война!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Чакам,чакам голямото мурабе

    13 20 Отговор
    ама все йок,защо ли?Големи аероплани чак от към Америката,прецизни удари,важни цели поразени а накрая някаква проамериканска агенция съобщава за 13 убити бедуини на камили!
  • 45 Не съм чул САЩ в Ирак

    25 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ами":

    Референдуми да са организирали за присъствието си там. А вече и договори нямат от близо година.
  • 46 Пешо

    22 20 Отговор
    Смятам за отвратително, нагло и недопустимо това да ти нанесат удари от дадена държава, а ти да удариш други две, че даже да се хвалиш, че си ги предупредил, че там ще паднат бомби! Все едно Някой от Куба да нанесе удари по Аржентина, примерно и Аржентина да избомби обекти в Щатите, само защото има данни, че там се крият прокубински сепаратисти, ама преди това предупреди Белия дом, че у тях ще падат бомби. Някой може ли да си го представи?!
  • 47 Николета

    17 21 Отговор
    Базата на сащисаните, която беше ударена не се намира в Сирия, та чий го дирят там? И друго удара не беше извършен от Иран, а най-вероятно под давление на британците, които напоследък май се опитват да им устроят на сащисаните проблеми на доста места, а те сащисаните са наясно, но требе нещо да се направи (нали са хегемон) и те ти удар с предупреждение по Иран. Да не вземе да скръцне нещо обаче.
  • 48 последни хегемониални издихания

    21 22 Отговор
    Ще скръцне и още как. Хутите обещали че при нов американски удар по територията на Йемен, щели да им отрежат подводните оптични кабели. Вчера изтеглиха американския самолетоносач на пожар от Червено море, защото пак хутите им казали, че имали мини с дистанционно изстрелване, а това може да се окаже смърт за самолетоносача в такива тесни акватории.
  • 49 Дивергент

    16 19 Отговор
    Нека да уточним нещо. САЩ имат военни в Йордания, която не е членка на НАТО. Някой друг удря тези военни. САЩ удря 2 други държави. Не трябва ли ние, като членки на НАТО, да ударим дружно според чл. 5 в самозащита, защото САЩ са нападнати? Сега, след като САЩ масивно атакува Сирия и Ирак, ако някоя от тези държави удари директно САЩ, ще отговорим ли дружно според чл. 5 на НАТО? Или това не важи ако е ударен контингент извън територията на САЩ? А ако не важи за близкия изток, защо пък да важи напр. за (бивша) Украйна?
  • 50 Бачо Кольо

    20 22 Отговор
    Браво! Те затова ги бива. Да нанасят въздушни удари по сили, непритежаващи ПВО. Остава да си спомнят и за доброто , старо ДДТ, с което ръсиха джнглите на Северен Виетнам...
  • 51 Гого

    16 21 Отговор
    Следва бой по разбойника САЩ
  • 52 САЩ нямат никаква работа

    22 20 Отговор
    И никакво законно основание да са нито в Сирия, нито в Ирак. Дефакто са терористи крадци и окупатори. Това са фактите.

    Коментиран от #64

  • 53 Не бе

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "КуКу":

    Изпуших нещо ужасно и не гледам пропаганджа
  • 54 Обобщение

    22 21 Отговор
    краварите си позволяват ДА ВЛИТАТ по чуждите държави и най-нахално безцеремонно да разрушават чужда собственост винаги с лъжа - от най-голямата лъжа за химическото оръжие на Саддам Хюсеин в Ирак (по бившия испански премиер Хосе Луис Сапатеро) през химическото оръжие на Асад в Сирия, до геноцида в Югославия и "заплахата" Русия. Така действат страхливците - бомбят от въздуха, защото знаят, че с лъжа далече няма да стигнат. И все някога ще им поискат сметката. Въпреки лъжата, насилието и милионите срещу които точат милиарди, все още.
  • 55 Марадона

    15 19 Отговор
    тежкият проблем на Саш и за всички нас е, че като държава и общественост са без история извън модерността, а същевременно са ядрена сила .

    Няма какво да се направи, протестантската етика и прецедентното право, на които уповават тия индивиди, би могли да се класифицират като форми/симптоми на модерно душевно разстройство.
  • 56 Бялата Златка

    19 11 Отговор
    Крим е ГРЪЦКИ!
  • 57 Направо е гнусно

    18 20 Отговор
    Да сме съюзник на такава терористична държава като САЩ. Вярно че е само на хартия, но пак е гнусно.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Жеко

    16 21 Отговор
    По-лошо е, колеги, от просто модерно разстройство! Фаш съзнателно и целенасочено са създадени като образ и подобие на лабораторно изработен смъртоносен вирус - един планетарен смъртоносен вирус. Чрез приказки за демокрация, законово върховенство и свобода, както и чисто материално - чрез безконтролно печатане на зелени хартии и подло въвеждане в борч на останалите
  • 60 я пишете

    18 20 Отговор
    Мощен взрив на газопровода между Оклахома и Тексас в САЩ миналата нощ
  • 61 фактически

    15 19 Отговор
    Крайно време е, световният терорист и мародер, да бъде озаптен и да понесе отговорността за действията си!!! Не може, държава създадена от престъпници да продължава да малтретира цял свят!
  • 62 Минчо

    16 21 Отговор
    Начи заради уж , утрепани трима грингоси, бомбардират две три държави .. А Путин какво чака?? Заради убитите дечица в Донбас, защо не гръмна стотина ракети по Париж, Берлин, Лондон... даже и София..Като сеят Демокрация, нека падне семе и в Европа ..
  • 63 Следва

    20 11 Отговор
    Иран
  • 64 Даааа....Това е истината

    15 19 Отговор

    До коментар #52 от "САЩ нямат никаква работа":

    САЩ нямат никаква работа и никакво законно основание да са нито в Сирия, нито в Ирак. Дефакто са терористи крадци и окупатори. Това са фактите. Ако някой може да обоснове противната теза нека да го направи но надали ще може с факти и аргументи.

    Коментиран от #78

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ле-ле!

    5 20 Отговор

    До коментар #66 от "Истината":

    Ще се включи Турция ама друг път.
  • 70 Тома

    12 20 Отговор
    Краварите знаят че ако бомбандират Иран не могат да избягат с 200
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Сор Рус

    8 19 Отговор
    Така е при демокрацията от сорусоиден тип - трепеш си където си искаш, но това не те прави терорист, а висш демократ
  • 73 Краватар

    6 18 Отговор
    Кравата разбира само от тукати в дзурлата
  • 74 Ком

    4 18 Отговор
    Следва ескалация нна конфликта, без всякакви правила. Краят не може да се предвиди. Но до изборите светът ще полудее.
  • 75 Дачо

    8 7 Отговор
    Краят на статията е показателен. Местни милиции извършили удари срещу американски бази в Сирия и Ирак. Видиш ли краварите не искали конфликти, но разположили бази и военни навсякъде и точат ли точат ресурси, за да може дебелогъзият малоумен средностатистически американец да живее на кредит.
  • 76 ДЖО СИ РАЗИГРАВА КОНЯ

    3 2 Отговор
    Триото ПУ, Си, Ким.....безмълвно.....
  • 77 РУСКИТЕ ВОЕННИ БАЗИ

    3 3 Отговор
    Хайменим и Тартус....в Сирия, безсилни да спрат американските бомбандировки в Сирия.
  • 78 ЧЕ КВО ТЪРСЯТ РУСНАЦИТЕ В СИРИЯ

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Даааа....Това е истината":

    Там има руски военни бази.
  • 79 дядо поп

    2 3 Отговор
    Следва това , че следващата пратка която ще посрещне ще е по голяма.
  • 80 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Малоумно е да се твърди че":

    Ти не знаеш ли,че Ирак и САЩ имат договор за сигурност. А в момента премиера на Ирак се подкрепя от шиитите които са проксита на Иран.