Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 17:41 3 051 27

Забравените хора: милиони в Сирия гладуват

  • сирия-
  • глад-
  • война-
  • башар асад-
  • сирийци-
  • оон-
  • идлиб

Много от местните са загубили всичко, а помощите за Сирия са все по-малко

Забравените хора: милиони в Сирия гладуват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От повече от пет години Хана А. живее заедно със своите деца и внуци в бежански лагер в Марат Мисрин, разположен на 25 километра северно от сирийския град Идлиб. Бежанският лагер е изграден върху неукрепена земя, която през зимата се превръща в такава киша, че хората затъват, докато ходят.

През лятото пък палатките стават толкова горещи, че обитателите разказват как почти не се издържа вътре. Хана А. и 14-членното ѝ семейство живеят нагъсто един до друг без течаща вода. "Зле сме, палатките ни не са уплътнени и възможностите ни за миене са много ограничени", разказва 55-годишната жена. "Вдовица съм и трябва сама да се грижа за всичко."

Семейството на Хана споделя, че когато родният им град Маарат ал Нуман в провинция Идлиб все още е бил под контрола на бунтовниците и не е бил отвоюван от сирийския режим, са живели по-добре. Съпругът ѝ тогава още е бил жив. Той намира смъртта си, докато бяга от Маарат ал Нуман от руски и сирийски нападения.

Големи части от провинцията Идлиб са последните територии под контрола на сирийски бунтовници и ислямисти. Контролът там е основно в ръцете ислямски милиции, най-вече групировката Хаят Тахрир аш Шам, която от своя страна произлиза от близкия до Ал Кайда фронт Ал Нусра.

Много от местните са загубили всичко

За Хана А. и семейството ѝ бягството не е било лесно. Те трябва да загърбят собствения си дом, спомените, целия си живот. Губят и сигурността, че ще имат достатъчно храна на масата. "Всичко е поскъпнало, нямам работа и получаваме по-малко помощи от международните организации", споделя сирийката. Много други в района на Идлиб са в положението на Хана А.

От четири и половина милиона души, които живеят в Северозападна Сирия, 2,9 милиона са вътрешнодържавни бежанци. Около 2 милиона от тях живеят в бежански лагери, най-вече по границата с Турция.

В лагерите липсват продукти от първа необходимост. Местните организации почти не смогват да помогнат на хората. "В тази част на Сирия положението се е влошило", казва Абдула ал Кумайт, сътрудник към местната организация "Молхам Тийм". "Хората тук зависят главно от помощите на ООН, които са намалели."

Помощите за Сирия са все по-малко

Продължителната война, тежкото икономическо положение в Сирия и земетресението от 6 февруари 2023 г. са довели до това, че над 90% от 4,5-те милиона, които живеят в северозападна Сирия, разчитат на международна помощ. Обстрелите и нападенията на сирийски и руски войски през август 2023 г. отнеха живота на безброй хора и прогониха над 100 000 от домовете им.

По време на посещение в страната в края на януари Дейвид Карден, заместник-регионален координатор на ООН за помощта за Сирия, заяви, че през 2023 г. ООН е успяла да осигури само 37 процента от необходимата хуманитарна помощ.

Поради значителните финансови затруднения Световна програма по прехраната на ООН (СПП) бе принудена да преустанови хранителната помощ в цяла Сирия от януари 2024 г. с фатални последици за населението, особено в бежанските лагери в северозападната част на страната. Там хора като Хана А. са свикнали да получават основни хранителни продукти, като ориз, брашно и леща. "Тези храни изобщо не ни стигат и е скъпо да ги купуваме в необходимите количествата. За съжаление, нямам и работа", казва тя.

Нарастващата инфлация и увеличаващата се безработица допълнително изострят ситуацията и изправят населението пред огромни предизвикателства. За мнозина задоволяването на основни нужди се е превърнало в почти невъзможна задача. Така е, защото липсват не само хранителни продукти, но и лекарства и медицински грижи. Рос Смит, заместник-директор на СПП в Сирия, се опасява, че все повече хора ще страдат от недохранване в резултат от прекратяването на помощта.

Един милиард евро за Сирия - капка в морето

Според мнозина дарителската умора и нарастващият брой кризи в други части на света са в основата на недостига на подкрепа за Сирия. "След пандемията от коронавирус гладът остава на рекордно високо ниво. Въпреки това хуманитарната помощ е спаднала до нивата отпреди пандемията", казва пред ДВ Мартин Пенер, говорител на Световната програма по прехраната. За да намали риска от т.нар. дарителска умора и да подкрепи сирийските граждани през 2017 г., ЕС проведе конференции на тема "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона". През 2023 г. бяха поети международни ангажименти на обща стойност 5,6 млрд. евро: 4,6 млрд. евро за 2023 г., но само един милиард евро за 2024 г. Това е капка в морето, предвид оценката на Световната банка, че само земетресението през 2023 г. е причинило щети за почти 5 милиарда евро в Северна Сирия.

Абдула ал Кумайт от "Молхам Тийм" е загрижен: "Сега хората се нуждаят от повече помощ, отколкото преди, не от по-малко", подчертава той. СПП планира и занапред да подпомага деца под петгодишна възраст, бременни и кърмещи майки чрез хранителната си програма. Предвидени са и програми за осигуряване на храна в училищата, както и подпомагане за семействата, които се изхранват от земеделие.

Пред ДВ Рос Смит потвърждава, че програмата ще "продължи да подкрепя засегнати от извънредни ситуации и природни бедствия семейства в цялата страна с по-малки, временни и целенасочени спешни помощи."

Тези помощи не стигат до хора като Хана А. и семейството ѝ. А ако стигат, не са достатъчни. Хана все още не знае как ще се нахранят тя и близките ѝ - без необходимата подкрепа и без собствени доходи.

Автори: Диана Ходали | Омар Албам


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДБил

    12 4 Отговор
    Затова ли викат Салам,Салам?
    Гладуват само щатските продажници, а така трябва!
  • 2 честен ционист

    12 0 Отговор
    Съдбата на страдалеца пропуснал да се хване за колесника на Херкулеса.
  • 3 Хахахаха

    11 20 Отговор
    Защо, нали русия ги освободи?

    Коментиран от #5

  • 4 АБВ

    9 20 Отговор
    Путлер да ги нахрани
  • 5 честен ционист

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Там шетат янките. Дупчат яко за петрол.

    Коментиран от #7, #10, #15

  • 6 Руски приятели някакви

    5 17 Отговор
    Дядя Путин да им даде да ядат
    той ги освободи все пак има отговорности там

    Коментиран от #16

  • 7 Хахахаха

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Едни и същи опорки, всеки божи ден.
  • 8 Българка

    23 2 Отговор
    Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и други арабски държави не ги ли е срам да оставят братята и сестрите си по вяра в тази мизерия? Вземат само богаташи като Роналдо и Меси. Какво лицемерие. Турция и Египет също могат да вземат палестинците, но и те се услушнат Срам.

    Коментиран от #17

  • 9 Легитмно избраното сирийско

    12 3 Отговор
    правителство било "режим". Верно ли бе? Кои бунтовници? "...9 години по-късно, OPCW (Организацията за забрана на химическите оръжия), идентифицира Ислямска държава като отговорна за химическата атака в Мареа, Алепо...." За тия бунтовници ли иде реч? Тая новина не беше широко отразена нещо? През това време Чичо Сам помпа сирийски петрол, един Бог знае по кои международни правила. В Ирак, Либия, Египет да не е по-различно?
  • 10 ха ха хааа

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Там шетат "братишките" , нали били поканени ...🤭😁
  • 11 Баш софиянец

    16 4 Отговор
    Такова е амери канското "благородство". Такава им е и "демокрацията". Такова е и "приятелството им". Да мислим с кого другаруваме.
  • 12 Ка бе

    6 10 Отговор
    Нали уж Брикс Асад Путин, цветя и розово навсякъде 🤭
  • 13 Умните старци от изток

    7 10 Отговор
    За тъпите руснаци човешкия фактор както винаги е нищо..младото поколение сирийци ще ги запомни като хората които събориха градовете им и следващата гражданска война там е гарантирана
  • 14 НЕБЛАГОДАРНИЦИ

    10 4 Отговор
    Значи, вместо да целуват ръцете и нозете на Обама, Тръмп и Байдън, които пазят петролните им залежи от кръвожадния диктатор Асад и с парите от "пазенето" подпомагат родолюбиви брадати главорези, борещи се и загиващи храбро за демокрацията, човешките права и свободна търговия в Сирия, тези неблагодарници мрънкат, че са гладни! Сори, ама демокрацията (американската) иска жертви, на готово не става!
  • 15 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Янките са електрически вече, петрола само за асфалт по магистралата един път не няколко години
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мдаа

    4 8 Отговор
    Нали Русия я пази. Да им прати ватенки, ушанки и валянки. На никой не му трябват самолети, бомби и войни. Трябват му храна, топлина и покрив. А Сирия си иска Путин. Да им е честито.

    Коментиран от #20

  • 19 Циба

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Пеперуда":

    Какви граници бе другарке..нали фактите са видими без очила от хиляди километри

    Коментиран от #23

  • 20 Путин

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мдаа":

    Ще ги опути, той ги е опутил вече ама те тепърва го разбират
  • 21 Хорошо там, где нас нет !

    5 7 Отговор
    От където мине московския ботуш е така - глад, мизерия, диктатура и робсия
  • 22 ЦАДАЛ

    4 3 Отговор
    окупантите да си ходят!
  • 23 Пеперуда

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Циба":

    Ти си имаш други другарки, а това с фактите силно ти убягва. За ци низма става дума, ама нямаш капацитет да схванеш. Те това е факта.
  • 24 Нов

    5 0 Отговор
    Много мъка има по този свят. Моето семейство е тричленно. Тяхното - 14 членно. Кого чакат да им павира пътищата в лагера? Мен ли? 14 бройки са си седнали на ръцете и чакат храна, вода, инфраструктура и жилища. Да ги търсят от тези, които им заграбиха нефта. Не от нас. Защо ги публикувате на български? Достатъчно са ни мигрантите от там на наша територия на хранилката. Защото не са бежанци веднъж минали границата ни с турция.
  • 25 МЕРКЕЛИЦА

    4 1 Отговор
    Дайте ги бързо насам в ЕВРОПИСТАНСКИЯ КИНДЗЕВ

    Коментиран от #26

  • 26 там ли се раниш

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "МЕРКЕЛИЦА":

    копейке
  • 27 Колективен Запад

    1 0 Отговор
    Дойчетата, едни от главните участници в строгите санкции срещу Сирия, лицемерно оплакват гладните и жадните там
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания