Last news in Fakti

22 Декември, 2023 09:18 3 544 19

Гигантски удар: В Германия откриха каптагон за 60 млн. евро

  • каптагон-
  • германия-
  • наркотици-
  • сирия-
  • хамас

Наскоро го откриха у някои от терористите на Хамас, атакували Израел

Гигантски удар: В Германия откриха каптагон за 60 млн. евро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Количеството на „стоката“ и професионализмът на „доставчиците“ – това са двете големи изненади за германските митничари през този октомврийски ден. В един гаражен комплекс близо до Аахен (на границата с Белгия и Нидерландия) те откриха 300 килограма каптагон. В същия ден в района на Аахен бяха арестувани и четирима заподозрени – сирийци на възраст между 33 и 45 години, пишат група разследващите журналисти на сайта на обществената германска медия AРД.

Ако към каптагона от Аахен добавим и конфискуваните количества на летищата Кьолн-Бон и Лайпциг-Хале през последните месеци, които също се приписват на четиримата сирийци, митничарите са конфискували общо 460 килограма каптагон. Според разследващите журналисти от германските обществени медии BR, MDR, SWR, RBB и от медийната групировка „Бавария“ става дума общо 3,2 милиона таблетки, чиято стойност на черния пазар би била 60 милиона евро.

Заровени в пясък, укрити във филтри

Трафикантите били укрили таблетките в чували с пясък – съвсем нормални найлонови чували, които могат да се купят навсякъде в Германия. Пликчетата с каптагон били заровени в 16-те тона пясък.

Ударът срещу трафика на каптагон беше предшестван от дълго разследване. Още миналата есен митничари конфискуваха десет килограма амфетаминови таблетки в пакетния център на летището Кьолн-Бон. Хапчетата бяха скрити в седем пратки със спирачни цилиндри, адресирани за Бахрейн. Митничарите ги откриха при проверка с рентген. После намериха и още два транша, укрити във въздушни филтри. А колегите им в Лайпциг изровиха каптагоновите таблетки от пратка с ароматични свещички и от фурна за пица, адресирани за Саудитска Арабия.

Репортерите на AРД съобщават още, че в момента се разследват и други случаи на трафик на каптагон с участието на сирийски граждани. Още миналата година в Есен бяха осъдени трима мъже, участвали в контрабанда схема. А в Регенсбург през юли беше разкрита поточна линия за каптагонови таблетки и бяха арестуван двама сирийци. Тогава митничарите конфискуваха 300 килограма каптагон на хапчета, плюс суровини за производството на цели три тона каптагон.

Организирана престъпност

Говорителката на прокуратурата в Аахен Катя Шленкерман-Питс казва пред екипа разследващи журналисти, че доскоро каптагонът е играел второстепенна роля в областта на наркопрестъпността в Германия. Като имаме предвид колко големи количества таблетки бяха конфискувани напоследък и колко висока е тяхната потенциална цена на черния пазар, очевидно се налага изводът, че трябва да става дума за организирана група извършители, обяснява говорителката.

Преди две години в Берлин бяха конфискувани 60 килограма таблетки каптагон, притежание на сириец, но след три месеци наказателното производство беше спряно, защото властите не откриха други заподозрени. Тогава те стигнаха до извода, че хапчетата са пристигнали от Ливан и са пътували към Белгия. Досега обаче не са установени връзки с последните разкрития на трафик на каптагон.

Разследващите журналисти, чиито изводи са публикувани от портала на федералната обществена медия АРД, смятат, че конфискуваният през последните години каптагон достига цена от половини милиард евро, ако излезе на черния пазар. А експертите предполагат, че неразкритите пратки с веществото многократно надхвърлят конфискуваните количества. Опитът сочи, че властите успяват да засекат само 10 процента от контрабандата.

Сирия печели от производство на каптагон?

Каптагонът се произвежда в нелегални фабрики най-вече в Сирия и Ливан и се контрабандира предимно към арабските страни. Съществува подозрението, че сирийското правителство участва в наркотрафика и печели от него милиарди. Част от „стоката“ обаче тръгва по море и към Европа, после се преопакова с някакви други стоки за прикритие, товари се в контейнери и по море или по въздуха се връща към арабските страни.

За каптагона стана дума в началото на сегашната война в Близкия изток, когато израелските медии съобщиха, че някои от терористите от Хамас, участвали в нападението срещу Израел, са притежавали таблетки от този наркотик.

Каптагонът всъщност е химическата субстанция, известна като „фенетилин“ – психостимулатор от групата на амфетамините и метамфетамините, чиято консумация води до зависимост.

Автори: Арне Майер-Фюнффингер АРД | Маргерита Бетони АРД | Лудвиг Кендзия АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    23 3 Отговор
    Далаверка за ЕС.Първо ги пуснаха свободно на своя територия да им вземат наркотиците и продадат своите залухави граждани
  • 2 Искандер М

    14 1 Отговор
    Това се практикува масово по време на война. Втората световна война германците са използвали амфетамини.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    22 3 Отговор
    Не случайно се говори за удар по Европа чрез наркотици. Сега остава да познаете коя организация от коя държава го организира за да затвърди световното си господство. /и двете са с по 3 букви/

    Коментиран от #14, #19

  • 4 Дърт даскал

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Искандер М":

    Амфетамина се нарича "Первин" и осигурявало непрекъснати военни действия в продължение на 72 часа по време на т.н. "Блиц криг" във Франция и СССР. Английската армия също е ползвала подобпи вещества, а Червената армия - водка.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 дядо поп

    18 4 Отговор
    Кой с каквото може с това търгува , западняците с напредналите технологии продават оръжие , сирийците каптагон. С оръжията на запада се избиват мирни хора , при това насилствено. Каптагона го приемат доброволно и се вижда след употребата на веселушки докъде я докараха в Европа , от мечтаната Западна Европа се превръща в Западаща Европа.
  • 6 каптагона е на Баба канала от

    10 0 Отговор
    живково време . сирийци ядат каптагон за закуска , а хамас дават на военнопленниците за закуска и за вечеря . 120 милйона лева не са много . Павлова има бол .
  • 7 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дърт даскал":

    Швабите са му казвали "панцер шоколаде" шоколад за танкисти, затова превзеха Белгия през Ардените за 24 часа. Пилотите на Луфтвафето също са го приемали. Сега му казват екстази. След това ходиш като марсианиц.
  • 8 Танас

    7 3 Отговор
    Сега ще има масова стрелба в още един университет. Май идва Батаклан 2.

    Коментиран от #11

  • 9 Дреболии, дреболии!

    15 1 Отговор
    Я вижте с какъв размах действа Киро Гела! Кокаин, а не бонбони за тийнейджъри!
  • 10 Копейкин

    11 1 Отговор
    Добре, че не сме в Шенген. Вижте кво става там.
  • 11 Дрънчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Танас":

    Да, ама къде? Та да си направя маршрута .
  • 12 Руски Чукундур

    5 4 Отговор
    Ватника и Хамас масово ползват Каптагон.
    лидерите на Хамас във Емирствата си харчат милиардите , Ху...ли в Бункера се крие като плъх .
    А заблудените умират натъпкани с Каптагон .
    Жалка история
  • 13 срам че си се нарекъл даскал!

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дърт даскал":

    я провери дали съществува такова вещество “первин”? това което са използвали немците се нарича перветин и е първия вид на амфетамина който от тогава до ден днешен е един от най-употребяваните наркотици в медицината но не и за болните а основно за хирурзи и лекари работещи повече от 24 часа но това никоя медия няма да ви ко каже а вие както знаем живеете само по информация от медиите някой да хаване нещо да прочете е пълен абсурд 2-3% има само тук които са чели малко я литература я история
  • 14 Асад Камен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    нека не забравяме и вездесъщия тандем в Близкия изток - БААС + Айятлоах-Комунистите от Иран
  • 15 3.14К

    4 0 Отговор
    Братята ни извъртяха свински номер и ни прецакаха Шенген по въздух и вода.
  • 16 Жмръц

    10 0 Отговор
    От завода за "Фервекс" в Рязград е.Все пак отборът име е "Каптагонец" Рз.Шефът им вчера изгорял с много милиони,едно корабче с 300кг к0каин...Схванахте ли връзката?Иде краят на агата!
  • 17 Познайте

    9 0 Отговор
    От къде идва каптагона..Домусите
  • 18 Я го знам !

    4 0 Отговор
    Соффарма също произвежда каптагон в Украйна.Познайте къде отива !
  • 19 1944

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    българия винаги е била един от големите производители на каптагон. с това се издържаше народната ви република след третия фалит.
Новини по държави: