Last news in Fakti

7 Януари, 2014 16:48 1 578 2

Китайският ледоразбивач "Снежен дракон" вече плава в открити води

  • ледоразбивач-
  • академик шокалски-
  • антарктика-
  • китайски кораб-
  • кораб-
  • ледове

Корабът остана в ледения капан, след като спаси пасажерите от руския кораб Академик Шокалски

Китайският ледоразбивач "Снежен дракон" вече плава в открити води - 1
Снимка Синхуа/БТА

Китайският ледоразбивач, който остана в плен на антарктическите ледове, след като помогна за спасяването на пътниците на руския круизен кораб „Академик Шокалски", е успял да се освободи сам от ледения капан, съобщава агенция Синхуа.

Корабът "Сюе-Лун" или „Снежен дракон” „се е освободил от леда и плава в открити води”, се казва в информацията на китайската информационна агенция.

Това е станало около 18:00 часа пекинско време или 12:00 часа българско време.

Вестник „Чайна дейли“ съобщи по-рано във вторник, че все по-силният западен вятър може да предостави на „Снежен дракон” добрата възможност да се освободи от леда, в който заседна  миналия петък.

Хеликоптер, излетял от китайския ледоразбивач успя да спаси всички 52-ма пътници, които се намираха на борда на руския кораб.

Но след спасителната акция се оказа, че самият китайски кораб остана в капан сред антарктическите ледове. Още в събота екипажът направи неуспешен опит да се освободи.

Ледоразбивачът, който разполага с фитнес зала, кино и пинг-понг маси има достатъчно провизии, за да изкара сред ледовете до края на април и достатъчно прясна вода за следващия месец.

Американският кораб „Полярна звезда“, ледоразбивач от бреговата охрана на САЩ е изпратен да се притече на помощ на двата хванати кораби и се очаква да пристигне в неделя. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    2 0 Отговор
    Ето-това е наистина достоен пример на различните
    държави,независимо от различията си,обединени
    В ИМЕТО НА Н.В.ЖИВОТА!
  • 2 Монго

    0 1 Отговор
    Това добре, но някой запитал ли се е, какво търси китайски "ледоразбивач" в Антарктика..., аха просто е почиствал Земята от ледени боклуци...