Last news in Fakti

25 Декември, 2013 14:54 3 299 0

Руски круизен кораб заседна в ледовете на Антарктика

  • руски-
  • кораб-
  • заседна-
  • антарктика-
  • ледовете

На помощ са изпратени 3 ледоразбивача, но те ще достигнат мястото най-рано след 2 дни

Руският круизен лайнер „Академик Шокалски" заседна в ледовете на антарктическото крайбрежие, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на информация от Австралийското управление за морска безопасност AMSA, което получило сигнала за бедствие.

На борда на плавателния съд се намират повече от 70 души – 50 пътници, изследователи и екипаж. Инцидентът станал на 2700 км от австралийския град Хобарт и на 180 км от френската антарктическа станция „Дюмон Д'Орвил“.

Хората на борда не са пострадали и не ги заплашва опасност, уточняват от AMSA, но обшивката на кораба е леко засегната. Екипажът работи за ликвидирането на пукнатината. Три ледоразбивача са се отправили на помощ на заседналия лайнер, включително и Aurora Australis на австралийската дивизия в Антарктика, но за да стигнат до него ще са им нужни поне два дни.

Ръководителят на научната експедиция, която се намира на кораба – Крис Търни, реагира на произшествието напълно спокойно и написа в Туитър: „Големи ледове. Красиво е. Лек вятър. Всичко е наред. На всички – честито Рождество“.

Лайнерът „Академик Шокалски“ е построен през 1982 г. и е предназначен за океанографски изследвания. Предполага се, че застраховката на съда ще покрие разходите за работата на ледоразбивачите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: