Last news in Fakti

2 Януари, 2014 10:43 1 243 0

Евакуираха блокираните в ледовете на Антарктика (обновена)

  • кораб-
  • заседнал-
  • ледовете-
  • антарктида-
  • антарктика-
  • "академик шокалски"-
  • ледоразбивач

Пътниците от закъсалия изследователски кораб ще бъдат прехвърлени в Австралия до средата на януари

Евакуираха блокираните в ледовете на Антарктика (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Всички 52-ма пътници от руския кораб „Академик Шокалски“, който заседна в ледовете край Антарктида, вече са евакуирани, съобщи Австралийското управление за безопасност на мореплаването AMSA.

Пръв началото на спасителната операция оповести в своя профил в Туитър Крис Търни - ръководителят на научната експедиция, която се намираше на борда на плавателния съд.

Хеликоптер, излетял от китайския ледоразбивач „Сюелун“, е пристигнал на мястото на инцидента за начало на спасителната операция и първо взел 12 пасажери. Новината бе потвърдена за ИТАР-ТАСС и от капитана на „Академик Шокалски“ Игор Кисельов.

Сигнал за бедствие от руския съд, който заседна в ледовете на 3000 км южно от Австралия, бе получен на 25 декември. На борда му се намираха 22-членен екипаж плюс 52-ма пътници – туристи и изследователи.

По-рано Кисельов предполагаше, че операцията ще бъде отложена за 3 януари, тъй като тръгналите на помощ китайски и австралийски ледоразбивачи също бяха спрени от ледовете съответно на 22 и 27 км от местонахождението на „Шокалски“. Към него се е насочил и френският ледоразбивач „Л`Астролаб“.

Хората от закъсалия кораб са били транспортирани в групи по 12 до китайския съд „Сюелун“, а след това по 22-ма души на лодка – към австралийския ледоразбивач „Орора Аустрелиън“. Екипажът обаче ще остане на борда.

Според австралийското управление за безопасност на мореплаването AMSA, атмосферните условия в района на операцията забележимо са се подобрили, вятърът е стихнал, видимостта е добра и по прогноза така ще бъде и в следващите 36 часа. Ръководителят на отдела за спасителни действия към AMSA Джон Янг е изразил надежда пътниците от „Академик Шокалски“ да бъдат върнати в Австралия до средата на януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: