Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 16:35 2 762 5

Картина на опустошение: година след земетресението в Сирия

  • сеизмология-
  • опустошение-
  • сирия-
  • турция-
  • земетресение-
  • трус-
  • дамаск-
  • башар асад

В засегнатите райони на Сирия положението продължава да е катастрофално, а хората да страдат

Картина на опустошение: година след земетресението в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На Мариам Або Атбан ѝ е трудно да повярва, че е изминала цяла една година след опустошителното земетресение, разбило напълно и нейния живот. Спомените за ранните часове на 6 февруари 2023 г. и до днес отекват болезнено в съзнанието на 42-годишната жена и майка.

"Когато слънцето изгря, половината от семейството ми бе мъртво", спомня си тя. "Сега живеем в палатка само на няколко метра от мястото, на което две от нашите деца загинаха, затрупани под развалините на къщата ни", разказва на ДВ жената от Джиндирес, малък град в Северозападна Сирия.

"Съпругът ми искаше да напуснем, но аз отказах, тъй като няма значение къде ще отидем - техните образи са все пред очите ни", казва тя през сълзи.

Според ООН най-малко 6 000 сирийци са загинали при земетресението. Други организации твърдят, че броят на жертвите е към 8 хиляди. А неправителствената организация "Сирийска мрежа за човешки права" съобщава дори за над 10 хиляди загинали.

Асад лъска имиджа си в разделена Сирия

След 13-годишна гражданска война държавата е разделена на райони, контролирани от правителството на президента Башар Асад, което се ползва с подкрепата на Русия и Иран. Част от страната се контролира от опозиционни групи и милиции, поддържани от Турция, САЩ и други чужди сили.

Тази политическа фрагментация спомогна за възстановяването на позициите на Асад начело на страната. В продължение на дни след земетресението той настояваше, че всяка една помощ за Сирия, каквато предложиха ООН, Русия, Иран и около дузина съседни арабски държави, трябва да минава през Дамаск. Включително и помощите за контролираните от противниците му райони в страната.

Недостатъчно финансиране и липса на внимание

Година по-късно положението в страната не се е подобрило. "Сирия продължава да е в тежка ситуация", каза за ДВ Жулиен Барнс-Дейси, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външна политика. Според него вместо да има подобрение, "Сирия е отпаднала от международния дневен ред. И виждаме, че финансирането пресъхва".

"Една година по-късно хуманитарната и икономическата криза в Сирия се е влошила", коментира и Хиба Заядин, старши изследователка в отдела за Близкия изток и Северна Африка на "Хюман Райтс Уоч". "Много разрушени структури остават непокътнати, а финансирането на агенциите на ООН се свива в момент, в който все повече и повече хора разчитат почти изцяло на помощи, за да оцелеят", допълва тя.

Това е валидно и за Абдул Разак Халед Ал-Сах, който е изгубил 10 членове на своето семейство и дома си при земетресението. "Преди година се върнах под нулата и останах без помощ", разказва на ДВ мъжът от Джиндирес. "Никой не ми даде палатка. Затова трябваше да взема назаем пари, за да си купя такава. Никой досега не ме е компенсирал", обяснява мъжът.

"Миналогодишният план за хуманитарна помощ за Сирия беше финансиран само на 38 процента. Това е най-недофинансираният план в процентно съотношение от началото на кризата през 2011 г.", казва зам.-регионалният координатор на ООН по хуманитарните въпроси за кризата в Сирия Дейвид Карден.

По данни на Световната програма по прехраната към ООН, Сирия е сред 10-те страни в света с най-голям брой гладуващи. Около 12,9 млн. жители на страната, или повече от половината население, са засегнати от глада. Въпреки това през януари Световната програма по прехраната обяви, че ще прекрати програмата за хранително подпомагане в страната заради "недостиг на средства".

"Повечето сирийци сега са фокусирани върху това да оцеляват ден за ден, тъй като колапсът на Сирия продължава. Включително продължаващата имплозия и неспособността на правителството да осигури някакви смислени услуги или перспектива за подобрение", обяснява още Барнс-Дейси от Европейския съвет за външна политика.

Възходът на диктатора след земетресението

Хуманитарната ситуация е тежка не само в контролирания от бунтовниците Северозапад, но и в районите, управлявани от правителството.

След земетресението много арабски държави, даже и такива, които бяха прекъснали връзките си с Асад, предложиха помощ. А това проправи пътя за подновяване на диалога с режима в Дамаск. Три месеца по-късно, през май 2023 г., Сирия на Асад отново беше приета в Арабската лига. През 2011 г. групата от 22 страни отстрани официален Дамаск от организацията заради репресивните мерки, прилагани срещу местното население.

Според различни оценки досега в гражданската война в Сирия са загинали между 500 000 и 650 000 души. Силите на Асад са обвинявани в нападения с отровен газ срещу собственото население, както и за това, че хиляди опоненти на режима изчезват в печално известните затвори на страната.

Автор: Дженифър Холайс | Омар Албам


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    7 1 Отговор
    Значи за ХАМАС могат да дават пари Иран, ма за хората в Сирия не могат?
    Значи за ХАМАС могат да дават пари Турция, ма за хората в Сирия не могат?
    Значи за ХАМАС могат да дават пари Арабите, ма за хората в Сирия не могат?
    Значи за ХАМАС могат да дават пари РусИслямите, ма за хората в Сирия не могат?
    то това не било като онова. МА виждаш ли "Чалмата уж фърст"
    А
  • 2 ИНЖ1

    6 2 Отговор
    Милиардерът Асад защо не дари милиардите си на бедстващите???? А РФ харчи 2 млрд. долара НА ДЕН в Украйна!?
  • 3 Рашън ЛейдиБой

    2 1 Отговор
    Само за 6 хиляди Шахеда

    Раша плаща на Аятолаха

    1 милиард и 200 милиона долара.

    200 хиляди долара е един Шахед .

    Иначе се бият в Гърдите , а плащат като Попадийки
    ,Кремъл .

    Ако сделката е била само 2 хиляди Шахеда

    Цената е била 280 хиляди на парче.

    Докъде я докара Путян ,да плаща на Иран за оръжия

    Хахаха
  • 4 ........

    0 1 Отговор
    Докато да копали за нефт са ударили разлом.Точно до нефтения кладенец беше епицентъра.Сега е затрупан,сащисаните нямат работа вече там и да се омитат.Стига им на тези хора там мъка.Оставете ги на мира и няма да има мигранти.

    Коментиран от #5

  • 5 мрива

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "........":

    офса
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания