17 Юли, 2024 15:04 1 529 1

За първи път в Турция държавни служители ще бъдат разследвани заради смъртоносно земетресение

  • сеизмология-
  • разследване-
  • земетресение-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган

Държавните служители, които ще бъдат разследвани, са заподозрени за причиняване на смърт и телесни повреди по непредпазливост

За първи път в Турция държавни служители ще бъдат разследвани заради смъртоносно земетресение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път в Турция държавни служители ще бъдат разследвани по дело за причинени от земетресение щети, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Случаят се отнася до разрушения, нанесени от катастрофалните земетресения на 6 февруари м.г., при които вследствие на рухнал блок в град Дулкадироглу, окръг Кахраманмараш, загинаха 69 души, а 16 бяха ранени.

Тримата държавни служители, които ще бъдат разследвани, са заподозрени за причиняване на смърт и телесни повреди по непредпазливост и за неправомерно изпълнение на служебните задължения. Те са служители на общината на Дулкадироглу - тогавашният заместник-директор по въпросите на териториалното устройство и урбанизацията Арзу Йозайдън, електроинженерът Йонер Гюрбюзел и архитектът Серап Биниджи, за които в експертния доклад е установена вина.

Прокурорът е поискал разрешение от областната управа на Дулкадироглу тримата да бъдат разследвани, каквото е било дадено на основание, че заподозрените са действали в нарушение на регламента за строителен надзор.

След разрешението срещу Йозайдън, Гюрбюзел и Биниджи, които все още са служители на общината, е започнало разследване по обвинения в причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост и в злоупотреба със служебно положение. Окръг Кахраманмараш беше епицентър на унищожителните земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер на 6 февруари м.г., при които загинаха над 53 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    2 0 Отговор
    се тая, хората си заминаха
Новини по държави: