Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 10:34 4 344 32

Защо Гърция продава магистрали и летища

  • инфлация-
  • гърция-
  • летища-
  • магистрали-
  • финансова криза-
  • икономика-
  • ес-
  • дълг

Страната възнамерява да си изплати дълговете, които натрупа по време на финансовата криза

Защо Гърция продава магистрали и летища - 1
Снимка: Shutterstock

Международното летище на 30 км източно от Атина е най-важното в Гърция. Това същинско бижу е свръхмодерно, изключително печелившо и има около 28 милиона пътници годишно. До момента държавата държеше малко над половината от дяловете, сега се разделя с голяма част от тях, информира германската обществена телевизия АРД.

Част от акциите ще бъдат пуснати на борсата, другите се поемат от компанията AviAlliance със седалище в Дюселдорф. До момента тя притежаваше 40 процента от летището, а сега вече става собственик на половината от капитала. Като цяло гръцкото правителство разчита на постъпления от над един милиард евро, пише германската обществено-правна медия. Това е най-силното гръцко участие на борсата от дълговата криза насам, т.е. от около десет години.

Продават се и магистрали

По онова време Гърция се ангажира да заложи на приватизацията и така да изплати получените кредити. Един пример: концернът "Фрапорт" пое преди осем години обслужването на 14 регионални летища в Гърция. Но като цяло през последните години приходите от приватизацията се оказаха по-малки от очакваните.

През 2024 година това трябва да се промени: сега ще се приватизира не само атинското летище, но и голяма част от магистралите, обяснява АРД. Особено големи постъпления се очакват от околовръстното шосе на Атина - над три милиарда евро. Сред другите обекти за приватизация са например дългата над 600 км магистрала между Турция и пристанищния град Игуменица в Северозападна Гърция, както и пристанището Лаврио край Атина.

Приватизацията намалява дълговете

Гърция очаква приходите от приватизацията да надхвърлят пет милиарда евро, което би било истински рекорд, отбелязва германската обществено-правна медия. Задлъжнялостта на Гърция - 160 процента от брутния вътрешен продукт - остава най-високата в ЕС, но тенденцията е отчетливо низходяща.

Наред с отново процъфтяващата икономика и особено с бума в туризма, приватизационните сделки ще допринесат за намаляването на задълженията. Климатът за чуждестранни инвестиции е благоприятен: голяма част от рейтинговите агенции определиха напоследък Гърция отново като "достойна за инвестиции", припомня АРД.

Стратегически важните пристанища остават държавни

По отношение на някои приватизационни проекти обаче Гърция е станала по-предпазлива - особено в северната част на страната. Там доскоро се предлагаха за продан пристанищата в Кавала и Александруполис, но в последния момент правителството се отказа. Междувременно то оценява двата обекта като твърде важни в геополитически план: първо заради войната в Украйна и значението като военни бази, на второ място като важни енергийни пунктове за гръцките планове в бъдеще да се изнася "зелен ток" за Северна Европа.

В Атина реагираха особено рязко, след като за пристанището Александруполис се кандидатира консорциум, част от който е руски бизнесмен с гръцки корени, посочва АРД. От 2017 година той е в управлението на солунското пристанище и е смятан за довереник на Путин. Да, Гърция трябва да приватизира - но кои проекти да отидат в частни ръце остава суверенно решение на държавата.

Ролята на прагматизма

Така бе и в случая с най-голямото и най-важно пристанище на страната - Пирея край Атина. Китайският държавен концерн COSCO стъпи там още през 2009 година, преди финансовата криза, припомня германската обществено-правна медия. От 2016 година насам китайците разполагат с две трети от дяловете и диктуват нещата. Тогавашният гръцки премиер Алексис Ципрас от лявата партия "Сириза" подкрепи сделката.

Дали предаването на Пирея в китайски ръце е било грешка? Гръцки политици от различни партии изтъкват, че икономическият успех говори в полза на Китай. Под ръководството от Далечния изток пристанището стана ефективно и печелившо, а и се разрасна: междувременно Пирея е четвъртото по големина товарно пристанище в Европа - докато по-рано бе по-скоро незначително, отбелязва АРД.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис постоянно изтъква, че китайските инвестиции в Пирея са от полза и за двете страни. И не вижда зависимост от Китай. А как ще реагира Гърция, ако Китай навлезе в Тайван? В Атина предпочитат да не си задават този въпрос.

"Правителството жертва перспективите за бъдещето"

Що се отнася до продажбата на стратегически дялове от атинското летище, тя не буди задоволство у всички. Правителството жертва перспективите за бъдещите поколения, за да постигне малка непосредствена полза, казва депутатът Павлос Геруланос от социалдемократическата партия "Пасок".

Според него за държавата ще е по-добре да запази дяловете си - точно сега, когато всичко отново е наред: в Гърция никога не са идвали толкова много туристи, колкото миналата година, посочва АРД.

Автор: Мориц Помпл ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много умните гърци

    41 3 Отговор
    продават златните кокошки.

    Коментиран от #16

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 1 Отговор
    Кредиторите идват за ИПОТЕКИРАНАТА държава❕🤔❕
  • 3 Трол

    36 5 Отговор
    Защото пиха прекалено много узо и друсаха прекалено много сиртаки.
  • 4 ЕС ДАВА, НО НЕ ЗАБРАВЯ

    40 2 Отговор
    Борчовете ша са връщат с....имущество.
  • 5 Последния Софиянец

    36 4 Отговор
    Щото е в Еврозоната.
  • 6 Банкер

    48 5 Отговор
    Защото я набутаха в Еврозоната.
    Това е добър пример, да се води какво я очаква България.
  • 7 Последния Софиянец

    43 4 Отговор
    Разпродават си държавата за жълти стотинки.Същото чака и нас.

    Коментиран от #21

  • 8 Думам ти дъще ,

    32 2 Отговор
    сещай се снахо ! Това я чака и БГ.
  • 9 Безплатен обяд няма

    33 2 Отговор
    След фазата преглъщай , идва фазата повръщай .
  • 10 УдоМача

    29 2 Отговор
    Гърците поне са борбен народ. Дано се освободят от робията на западняците и хазарите!
  • 11 Някой

    32 2 Отговор
    Е, как защо? Защото така им казва ЕС и МВФ. А защо им казват така ЕС и МВФ? Защото преди това са ги набълбукали с кредити, които за всички е било ясно, че гърците няма да могат да върнат. И сега ги притискат да се разплащат с реални активи, вместо с евтини хартийки, дето се наричат пари (евра, долари и т.н.).
    Гледайте и си правете сметката какво ни очаква и нас. Щото, онези в правителството на некоалицията вземат яко кредити, които не можем да си позволим. Но те ще отидат по островите, когато тук стане напечено. А вие къде ще сте тогава?
  • 12 касапина

    12 10 Отговор
    дА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ГЕРМАНЦИТЕ ЧЕ РАБОТЯТ ЗДРАВО ДА ПЛАЩАТ НА ТИЯ ПАРАЗИТИ ДЪЛГОВЕТЕ
  • 13 Дъгът не бил абсолютна стойност

    19 2 Отговор
    а % от БВП.
    А когато БВП спадне , дългът намалява ли също , че да се запази съотншението?
  • 14 Zа родину

    3 3 Отговор
    И НАЩЕ СЕ ГОВОРИ, ЧЕ ЩЕ ГИ ДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ.. АМА ВСЕКИ СИ ТРАЕ.....

    Коментиран от #19

  • 15 Цент Тавър

    22 3 Отговор
    Гледайте Гърция и мислете България какво ще продява дето няма нищо. Ще продавате децата си в робство да плащате островите на Кики и корки

    Коментиран от #20

  • 16 Ел Греко

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Много умните гърци":

    Споко, те поне имат какво да продават и го продават на големи пари, докато теб те окрадоха до шушка и си голтака на Европа..иначе, не ги мисли толкова гръчолята, речено е- когато умре един евреин се раждат две гърчета..
  • 17 Иво

    14 0 Отговор
    То ние вече няма какво да продаваме
  • 18 хххх

    5 7 Отговор
    Защото са си фашисти и центристи!
  • 19 Асан

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Zа родину":

    Че то остана ли ти нещо, което си струва ве.. голи и боси, това сте българите..иначе курназ го давате и големи разбирачи
  • 20 БГ Туриста

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Цент Тавър":

    Не ги мисли толкова гръчолята, ами се виж себе си, ч сис се уринал до ушите в ..йната..Гърчолята имат по 40млн туристи годишно, а на тебе пак ще ти вдигат чадъри и шезлонги и ще набиваш пиуе със зейе с таратор за десерт на ол нахлузив..

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сандо

    5 4 Отговор
    Ами такива са резултатите от лъжливите данни,с които влязоха в европейски структури.След години всичко се срути и наяве излязоха лъжите и фалшификациите на гръцките управляващи.И сега на мястото си идва въпроса:Вярва ли някой,че нашите управляващи предоставят верни данни за да влязат в Шенген и Еврозоната?И какво ще стане с България някой ден,ако тези данни са фалшиви като гръцките?

    Коментиран от #25

  • 23 Тапа Нар

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "БГ Туриста":

    Гледам те, че си същият царвул, както си се описал, пък си се затичал към еврото като гуведо към кланица

    Коментиран от #24, #26

  • 24 БГ Туриста

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Тапа Нар":

    Май си ти харесва да седиш у ла//ата..ми сЕди си ве, каиш. Твой проблем. Аз където съм се затичал ще стигна и без тебе...пък като не ти изнася- чемодан и вокзал..ма да не забравиш да си вземеш и една цинкова кофа, че да има къде да ...реш и ..каеш , че зимата у Раша да ходиш нощем на двора..иначе никът ти кърти мивки и рЕди плочки..
  • 25 Да ти кажа..

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    Че си краднат гърчолята- краднат си..ама виж какви са им пътищата, селата..гробищните паркове дори...па после се плюнчи и се прави на разбирач.. Проблемът ни е, че все в чуждата паничка гледаме, а не се виждаме , че сме се ос..али до ушите..
  • 26 Хи Хи Хи

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Тапа Нар":

    Тапа Нар седнал мозАк да ръси.. тва е нон сенс му викат ората
  • 27 300 000 000 000 ДОЛАРИ ЗАЕМИ ЗА ГЪРЦИТЕ

    4 1 Отговор
    Сега идва денят на страшния съд.....нема да им простят.
  • 28 ГЪРЦИТЕ СВАЛЯТ ГАЩИТЕ

    4 1 Отговор
    Иде големият х......
  • 29 Истината

    4 1 Отговор
    Нали трябва да изплаща оръжията, които купува Франция и сащ! Само с туризъм и зехтин не може да изплаща изтребители рафал и бойни кораби по 1 милиард бройката! Трябва още много неща да продаде за да се изплати!
  • 30 БЪДЕЩЕТО НА ГЪРЦИЯ Е В ЕДНОПОЛОВИТЕ

    5 1 Отговор
    БРАКОВЕ !

    Коментиран от #31

  • 31 Буда Ала

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "БЪДЕЩЕТО НА ГЪРЦИЯ Е В ЕДНОПОЛОВИТЕ":

    Гърците отдавна са открили любовта! А след тях римляните са въвели и жената в нея.
  • 32 .ивелин

    0 0 Отговор
    Мислеха да продадат пристанището Пирея на Китайците като щеше да бъде разширено и една от от най- големите пристанища като Китайците мислеха да вложат милиарди в инфраструктурата от където щяха да печелят , както и в Италия - Триесте и част от Александрuполис но Американците им забраниха като им казаха ,че това " Застрашава Националната им безопасност" - за да спрат влиянието на Китай в Европа това е истината другото е за баламите
Новини по държави: