11 Януари, 2014 11:56 1 349 0

Отново ранени при сблъсъци в Киев, бивш министър в реанимация

  • сблъсъци-
  • киев-
  • полицията-
  • протест-
  • юрий луценко

Сред пострадалите има поне трима опозиционни депутати

Отново ранени при сблъсъци в Киев, бивш министър в реанимация - 1
Снимки: АП/БТА и Туитър

Бившият министър на вътрешните работи на Украйна Юрий Луценко е в реанимация, след като в хода на снощните стълкновения пред сградата на съда в Киев хора от специалните части "Беркут" му разбиха главата, съобщи РИА „Новости“. Конфликтът започнал, когато активисти на протестите, настояващи за евроинтеграция на страната, блокирали полицейски автобуси и поискали от пазителите на реда с маски на главите да си покажат лицата.

Луценко е изявен опозиционен политик - съратник на бившия премиер Юлия Тимошенко, министър от нейния кабинет и един от организаторите на „оранжевата революция“ в Украйна. Прокуратурата в Киев е повдигнала наказателно производство за превишаване на служебните правомощия при побоя над политика. Според Министерството на вътрешните работи на страната, спецполицаите са имали основания да употребят сила, като при безредиците близо 20 от тях са пострадали, а един дори е със счупен крак.

Сблъсъците са свързани с процеса срещу т.нар. „Василковски терористи“, трима от които вчера бяха признати за виновни за намерението си да взривят паметника на Ленин в града в Деня на независимостта през 2011 г. Съдът им даде по 6 години зад решетките и отхвърли свидетелските показания в полза на обвинените.

Размириците започнали още в съдебната зала след обявяването на присъдите, след което активисти на националистическата партия "Свобода" блокирали изходите на сградата. Протестиращите хвърляли бутилки с вода и камъни. Над 10 души са пострадали при сблъсъците с полицията, поне шестима са в болница, а след пострадалите има най-малко трима опозиционни депутати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: