Last news in Fakti

21 Януари, 2014 10:18 1 090 0

Бан Ки-мун призова за диалог в Киев

  • украйна-
  • киев-
  • протести

Трета нощ продължават протестите в Украйна. Президентът Виктор Янукович подписа рестриктивни разпоредби срещу демонстрантите

Бан Ки-мун призова за диалог в Киев - 1
Снимка: AP/БTA

Протестиращите и управляващите в Украйна да седнат на масата на преговорите, да не допускат разрастването на насилието и да избягват ексцесиите, поиска в нарочно обръщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от АП.

Той не пропусна да отбележи, че настоятелно продължава да настоява страните в конфликта да започнат конструктивен, устойчив и всеобхватен диалог. Генералният секретар на ООН смята, че самите украинци трябва да постигнат съгласие за пътя, по който да поеме тяхната страна.

Украинският президент Виктор Янукович вече подписа пакет от закони, които засилват мерките срещу демонстрантите и издигането на барикади. Новите мерки предвиждат и налагането на цензура в медиите и интернет.

Законите предизвикаха вълна от възмущение и радикално настроени демонстранти вече влязоха в стълкновения със специалните части за борба с безредиците „Беркут“.

Последните вече получиха широки правомощия да използват сила включително и да стрелят срещу бременни и възрастни, ако последните участват в протести, отказват да се подчинят на разпорежданията на силите на реда и техните действия заплашват живота или здравето на милиционерите, съобщава РБК-Украйна.

Все пак в издадената вътрешна разпоредба се препоръчва на милиционерите да се въздържат от употребата на сила, специални средства или огнестрелно оръжие срещу бременни жени, възрастни хора, инвалиди или малолетни.

В Киев трето денонощие продължават стълкновенията между служителите на Беркут и радикални демонстранти. Опозицията говори за голям брой ранени. Телевизия РЕН-ТВ съобщи, че техен кореспондент е бил ранен при отразяването на протестите по неофициална информация около 30-тина журналисти са пострадали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: