Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 17:01 2 051 16

Къде е скривалището на кукловода на Хамас

  • хамас-
  • израел-
  • тунел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • палестина

Израелската армия твърди, че е открила скривалището на лидера на Хамас

Къде е скривалището на кукловода на Хамас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Касапинът от Хан Юнис“ - лидерът на Хамас в ивицата Газа Яхия ал-Синуар - успешно се крие от израелските служби вече месеци наред. Израелската армия публикува видео, за което се твърди, че показва укриващия се Синуар. Израел съобщава, че видеото е заснето в един от прочутите тунели на Хамас дни след терористичното нападение на ислямистите на израелска територия. Ако видеото е автентично, това ще са първите кадри със Синуар от началото на войната.

В момента никой не знае къде се намира ислямисткият лидер. Втора германска телевизия ZDF цитира армейския говорител Даниел Хагари с думите: „Преследването на Синуар ще продължи дотогава, когато го заловим – жив и или мъртъв.“

Кой е човекът от това видео

В краткото видео се вижда човек в гръб, който прекосява периметъра, контролиран от камерата. Силуетът му прилича на този на Синуар. Според израелските военни, другите хора, които се виждат във видеото, трябва да са съпругата и децата на ислямисткия лидер. Само един човек попада в кадър с лице, обърнато към камерата – израелците твърдят, че това е братът на Синуар, Ибрахим.

Дали видеото е автентично – това засега не е потвърдено от независим източник. Не е ясно също така къде точно се намира въпросният тунел. Армейското ръководство съобщава само, че на видеото се вижда как лидерът на Хамас „бяга“ заедно със семейството си. Израел обвинява Синуар, че е главният кукловод на безпримерния терористичен акт от 7 октомври миналата година. Израелската армия твърди още, че се е натъкнала и на скривалището на Синуар. В един от тунелите под град Хан Юнис в южната част на Газа, за който вече от седмици се водят тежки сражения – тъкмо там Синуар заедно със семейството си и неколцина верни бойци се е укривал, докато над главите им се пролива кръв. Това оповести Хагари, който пусна в обращение и още едно видео, показващо оглед на откритото скривалище.

Бронирана каса, пълна с милиони

В това видео един израелски войник показва помещението, където се бил укривал Синуар, включително и бронирана каса, пълна с милиони в израелска и американска валута. За автентичността и на това видео обаче няма потвърждение от независим източник. В скривалището имало тоалетни и душове, както и кухня със складирани провизии за много време напред. Открито било и помещение за телохранителите и за тяхното оръжие. Според официалното съобщение, Синуар и неговите близки са напуснали скривалището, когато чули, че израелската армия наближава. Междувременно продължават усилията за размяна на палестински военнопленници срещу отвлечените от Хамас заложници, както и за ново прекратяване на огъня. В ръцете на Хамас все още се намират 134 израелски заложници, от които поне 30 вероятно вече са мъртви. Медиите дори предполагат, че броят на убитите може да възлиза и на 50.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мозъчен тръст

    2 4 Отговор
    В белия 🏢
  • 2 Скривалището е

    8 3 Отговор
    в един бункер в РФ.
    Хаяско разсейва вниманието от Украйна
  • 3 Бау

    3 8 Отговор
    Кукловода на Хамас е Мусат!
  • 4 Българка

    16 4 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС

    Коментиран от #5, #6

  • 5 мдаа

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Еврейска гадинке никаква българкане си

    Коментиран от #9

  • 6 пппп

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Не си българка, българите никога няма да си помислят такъв сатанински план! Криеш се под български Ник
  • 7 В бункера

    11 2 Отговор
    Под Кремъл хихихи плъховете са все под земята се крият
  • 8 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    12 5 Отговор
    Няма геноцит. Има реалност! На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 9 Българка

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "мдаа":

    На 7-ми октомври 2023г., ХАМАС направи показно пред светът как се трепят жени и ДЕЦА. Как се изнасилват жени и отвличат хора. Някакви примати, седнал тоя или оня да плаче за тия убийци
  • 10 Джоко

    0 2 Отговор
    Така като гледам и слушам вожда си е в Белия дом и за едните и другите.

    Коментиран от #11

  • 11 Сандокан

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Джоко":

    Е, какво да прави "вожда" в Белият дом като е сред чук и наковалня. Никак не му е леко да играе и от двете страни..
  • 12 Какви кукловоди бе

    1 8 Отговор
    Болни мозъци?
    Христо Ботев и Левски също ли бяха навремето кукловоди?
    Много жалко че не си знаете и помните своята история....

    Коментиран от #13

  • 13 Българка

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Какви кукловоди бе":

    Недей да цапаш светлите имена на Ботев и Левски с тези на приматите убийци от ХАМАС.
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    КУКЛОВОДА НА ХАМАС СЕ ......... КРИЕ В БУНКЕР ......... В КРЕМЪЛ ...... ФАКТ !
  • 15 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ZA TЕРОРИСТИTE OT ............ XAМАС КРАЯ ЩЕ Е ............ ГЕРОЙСКА СМЪРТ .......... ФАКТ !
  • 16 Ванев

    1 0 Отговор
    Като сринат всички сгради ще го убият , ако не е в друга държава. След като ХАМАС копаят тунели за нападения преди няколко години, те се готвят за война. Иран и Ливан се заканваха много на Израел, Но израелците могат да воюват срещу всички араби.