Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 17:44 1 528 47

Как вижда Израел бъдещето на Газа

  • ивицата газа-
  • махмуд абас-
  • газа-
  • израел-
  • оон-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина-
  • палестинска държава

Израелският премиер Нетаняху представи плана си за бъдещето на Газа след войната

Как вижда Израел бъдещето на Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелският премиер Бенямин Нетаняху представи на кабинета си по сигурността план за политическото бъдеще на ивицата Газа след края на войната. Тя започна след терористичната атака на Хамас срещу Израел на седми октомври 2023-а година. Тогава бяха убити около 1160 души, а към 250 заложници бяха отведени в ивицата Газа, по израелски данни. Те сочат и, че в Газа все има 130 заложници. За САЩ, ЕС, Израел и други държави Хамас е терористична организация.

Кой ще управлява Газа?

Формулировките в плана на Израел за Газа засега обаче не са твърде конкретни. Така например в него се посочва, че в бъдеще ивицата трябва да се управлява от "местни служители с професионален опит". Те не трябва "да имат никакви връзки с терористични организации или с държави, подкрепящи тероризма, нито да получават заплащане от тях". Какви обаче трябва да бъдат тези служители? Палестинската автономна власт, която управлява Западния бряг, не е изрично спомената в документа. Въпреки това нейно участие в бъдещата администрация на ивицата Газа също не е изключено.

Буферна зона под контрола на израелската армия

Според публикации във вестниците "Таймс оф Израел" и "Хаарец" в бъдеще израелската армия трябва да поеме "пълен контрол върху сигурността" над цялото крайбрежие. Това означава, че всички военни структури на Хамас ще бъдат унищожени. Според плана израелските военни ще могат да действат по всяко време в ивицата Газа и ще разполагат с "неограничена свобода" за операции. Медиите съобщават и, че Израел се надява контролът върху сигурността да се подобри чрез нов път, разделящ ивицата Газа на северна и южна част. Наблюдателите обаче се опасяват, че тази инфраструктура може да бъде използвана и за предотвратяване на завръщането на север на палестинските бежанци, избягали на юг в началото на войната.

"Хаарец" пише, че планът предвижда и създаването на контролирана от израелската армия буферна зона между Газа и Израел, в която цивилните няма да имат право да се завръщат. Но подобна буферна зона би намалила обитаемата площ на ивицата. Освен това Израел иска да оперира на границата между Египет и Газа, както и да наложи "южно затваряне" на границата с цел ограничаване на контрабандата към ивицата.

Край на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци?

Друга следвоенна цел на Нетаняху е закриването на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA). Израелският министър-председател обвинява хуманитарната организация, че е била инфилтрирана от Хамас. Твърди се, че служители на организацията са участвали в мащабната атака на Хамас срещу Израел. ООН е освободила заподозрените и е инициирала вътрешни разследвания. В отговор на обвиненията на Израел много държави, включително САЩ и Германия, преустановиха плащанията си към хуманитарната организация.

Отхвърляне на крайнодесните искания

Въпреки това Нетаняху очевидно не отстъпва пред исканията на някои свои крайнодесни министри. Наред с всичко останало, те поискаха ивицата Газа да бъде използвана за израелски заселници. Финансовият министър Безалел Смотрич и министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир също призоваха палестинското население да бъде заселено извън ивицата Газа. Нетаняху вече отхвърли идеята за изграждане на еврейски селища в Газа през януари тази година. Американският държавен секретар Антъни Блинкен също разкритикува изявленията. Разширяването на израелските селища в палестинските територии ще попречи на мира, смята Блинкен.

Израел е против решението за две държави

Но Нетаняху продължава да е против желаното от международната общност решение за две държави, като по този начин противоречи на американските цели. Вашингтон подкрепя преструктурирането на Палестинската автономна власт, ръководена от президента Махмуд Абас, която би трябвало да възвърне контрола си върху ивицата Газа. Говорител на Палестинската автономия също отхвърли плана на Нетаняху. "Ивицата Газа ще бъде само част от една независима палестинска държава със столица Йерусалим", заяви той, цитиран от официалната палестинска информационна агенция Wafa. Ако светът иска сигурност и стабилност в региона, той трябва "да сложи край на израелската окупация на палестинските територии и да признае независимата палестинска държава със столица Йерусалим", каза още говорителят на Абас.

Автор: Силия Томс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 6 Отговор
    Евреите да помислят де ще се дянат като им опре яйцето на Дъто.
  • 2 За по нацистки глупости

    14 6 Отговор
    И Хитлер даже е нямал толкова фантазия. Всички окупирани територии трябва да бъдат освободени и Израел да се навре в дупката от която изпълзя. Ако иска там да се загражда с бодлива тел и бетон негова си работа и никой от там да не излиза
  • 3 Спокойно можеше просто да се напише

    11 5 Отговор
    Че Нацистки Израел в лицето на Хитлеряху (Нетаняху) продължава да е против желаното от международната общност решение за две държави !!!!! Нацистки Израел с нацисткото си законодателство и липсата дори на конституция остава последната страна в света където са нарушени всички възможни, международно приети норми за човешко поведение....

    Коментиран от #17, #44

  • 4 в чували го виждат

    2 3 Отговор
    от снимката и действията им е ясно
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ивицата Газа

    3 4 Отговор
    Паркинг?
  • 7 Истината е че сме

    7 6 Отговор
    Свидетели на повторение на
    ГЕНОЦИДЪТ В РУАНДА с над 1 000 000 жертви
    При Геноцидът в Руанда, за период от 100 дни, са избити над 937 000 души......свидетели сме и на повторение на Геноцидът в Дарфур който е едно от най-тежките престъпления, извършени срещу човечеството през 21 век, принуждавайки приблизително една трета от населението на територията да напусне домовете си и да живее в бежански лагери. Повече от 100 000 души са загинали в Дарфур от началото на конфликта. Повече от 1,8 милиона са напуснали домовете си, за да избягат. 200 хиляди от тях избягаха в съседен Чад. ........Свидетели сме точно на това според мен : Израелски геноцид и терор съизмерим с този в РУАНДА и надминал вече този в Дарфур ....

    Коментиран от #18

  • 8 Посланика на Нацистки Израел

    9 6 Отговор
    Защо още не е изгонен от България. До кога ще чакаме ?

    Коментиран от #45

  • 9 Валери

    6 13 Отговор
    "Ивицата Газа ще бъде само част от една независима палестинска държава със столица Йерусалим" Това показва наглостта на палестинците. Никога не е имало палестинска държава. Никога Йерусалим не е принадлежал на палестинците, обаче искат Йерусалим за столица. Е, няма как да стане. По-добре палестинците да се замислят: защо нито една арабска държава не иска да ги приеме? Дали, защото са мързеливи, лъжливи, нагли и крадливи терористи, които създават проблеми, където се появят???

    Коментиран от #13, #26

  • 10 Демократ

    2 4 Отговор
    Едно е сигурно комунделите трябва да бъдат заличени
  • 11 Истината е че

    8 5 Отговор
    Няма друга демократична или НЕдемократична държава в света освен Израел, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“ Просто НЯМА друга подобна хора ! Основополагащия характер и широкообхватния обхват на Закона за еврейската национална държава НЕ съдържа никакви ангажименти към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел. Законът за еврейската национална държава на Израел, „законът на законите“, е способен да отмени всяко обикновено законодателство. Той променя всяка конституционната рамка на държавата, като прави промени, които нарушават установените международни норми и няма демократична конституция в света, която да определя конституционната идентичност на държавата на расова основа, като обслужване на една етническа група освен Нацистки Израел ...Категорично ако сме демократична държава Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари трябва да бъдем изгонен от България и посолството временно закрито докато Израел нормална държава не стане някога. Израел е държава нацист осъществяваща апартейд и геноцид .
  • 12 Още през далечната

    7 5 Отговор
    1975 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която определя ционизма като „форма на расизъм и расова дискриминация”. От 1975 г. до сега ционизма реално се превърна в еманация на нацистката идеология на Хитлер. ....Хитлер накара Химлер да извърши зверствата вместо него, както и Нетаняху накара Галант да извърши абсолютно същото в днешно време. Химлер беше близък съюзник на Хитлер, а Галант е близък съюзник на Нетаняху. Геноцидът, който е Холокостът, беше дело на Химлер, геноцидът, случващ се в момента в Газа, е дело на Галант но управлението и пълната отговорност е на Натаняху. Забележките, казани от Галант в началото на войната, могат да бъдат направени само от нацистки служител от калибъра на Химлер, наричайки палестинците животни в човешки образ и призовавайки от първият ден за тяхното тотално унищожение. И накрая , много е трудно да се разделят двамата мъже по отношение на манталитет и положение в два геноцидни режима. Галант би станал отличен служител на SS по времето на нацистка Германия, както и Химлер в сегашната епоха на Нетаняху. Няма да е пресилено да се каже, че Галант е превъплъщението на Хайнрих Химлер!

    Коментиран от #46

  • 13 Нищо не ти е ясно,

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Валери":

    Нито за Йерусалим, нито въобще нещо по темата. Пълна боза ти е в главата, вместо да пишеш вземи попрочети и се образовай. Кога според теб точно Йерусалим е бил еврейски ? Дай някаква година приблизително ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Даааа така е

    6 4 Отговор
    Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари отдавна трябваше да бъде изгонен от България и посолството временно закрито ....За жалост ни управляват подлоги без морал и без собствено мнение.

    Коментиран от #31

  • 16 Генерал Колев

    7 1 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #27, #33, #34

  • 17 Генерал Де Гол

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Спокойно можеше просто да се напише":

    На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.

    Коментиран от #28

  • 18 Сердиканец

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е че сме":

    В Руанда са убити 1 милион както казваш за 100 дни, а в ивицата Газа за 150 дни са убити има-няма 20 000 палестинци и то защото терористите се крият между цивилните палестинци и израелската армия няма избор, точно както украинските псевдонацисти се крият между цивилни укри и като руската армия удари - после обявяват руската армия, че била убивала цивилни. Така, че сравнението ти е крайно некоректно, цифрите ти не излизат!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Генерал Колев

    4 5 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е как да го вижда

    0 3 Отговор
    Както Ботокса вижда бъдещето на Украйна.

    Коментиран от #25

  • 25 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Е как да го вижда":

    Объркал си Форума. Виж къде е темата -войната Украйна -Русия.

    Коментиран от #30

  • 26 Българка

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Валери":

    Край с ГАЗА, палестинците ще го видят, когато цъфнат налъмите. Избраха си ХАМАС за управляващи, радваха се и играха кючеци в деня на победата-7октомври 2023г, и сега ревЪт! Да ревЪт, така е, защото са много умни.
  • 27 мето

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал Колев":

    колега разбирам пристрастието ти към темата и аз съм ,,твърдо за палестинците,, но аз съм малко по осведомен така да се каже.И истината е че египетската граница е отворена от властите във Египет и тировете със помощите предвидени за палестинците от всички държави по света чакат там със месеци защото нацистките чиф... затвориха палестинско египетската граница и не допускат тировете със помощите затова много палестинци може да загинат от глад не дай си Боже но за другото за богатите арабски държави и отношението им към палестинците съм съгласен с теб.Но ще дойде видовден и извергите ще си платят прескъпо дано да го доживеем и да го видим
  • 28 мето

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Генерал Де Гол":

    еврейче така можеш да залъгваш само твоите събратя но никой друг и 5годишните вече четат или знаят ,,теория на конспирацията,,
  • 29 мето

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Генерал Колев":

    аз пък казвам откъдето е дошла помията там да се върне тоест при майсторите джедаи ах пардон при американските си еврейско-масонски ложи и всевъзможни майстори от тая степен и да вземат със себе си и теб и в региона да възцари стабилност
  • 30 Нищо не съм объркал

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Колкото и да не ти харесва сравнението с ботокса.

    Коментиран от #32

  • 31 Мутрофанкова

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Даааа така е":

    А мене ще ме гоните ли?
  • 32 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Нищо не съм объркал":

    Не е въпросът до харесване или нехаресване. Чотокси, мотокси и т.н. Чисто и просто си объркал Форумът. В този форум се коментира войната Израел-Палестина, а не Русия-Украйна. Виж си Форумът къде е.
  • 33 Ти така си мислиш обаче

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал Колев":

    =====. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. ========= Точно за това става дума : за геноцид и за принудителна военна депортация ! Разбирай всичко което съвременният свят отрича нали ? ......Става дума за една престъпна нацистка държава (Израел) зародена в тероризъм и нарушаваща от много, много години международното право и норми на поведение......още през април 1948 г. повече от 100 палестински мъже, жени и деца са убити в село Деир Ясин в покрайнините на Йерусалим.
    Това задава тона за останалата част от събитията от 1947 до 1949 г. повече от 500 палестински села, градове и градове са унищожени в това, което палестинците наричат ​​Накба или „ катастрофа “ на арабски.
    Приблизително 15 000 палестинци са били убити, включително в десетки кланета.
    Ционисткото движение завладя 78 процента от историческа Палестина. Останалите 22 процента бяха разделени между това, което сега е окупираният Западен бряг и обсадената Ивица Газа.
    Приблизително 750 000 палестинци са били принудени да напуснат домовете си.
    Днес техните потомци живеят като шест милиона бежанци в 58 мизерни лагера в Палестина и в съседните страни Ливан, Сирия, Йордания и Египет........
  • 34 Трябва да се срамуваш от

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал Колев":

    това което си написал ! Египет и останалите богати арабски държави вина нямат и няма от какво да се срамуват. Реално ти искаш престъпленията на Израел да продължат а Египет да стане съучастник в принудителната военна депортация осъществявана от Израел така ли ? Хммм.... Газа да бъде завладяна незаконно и обезлюдена ? Само да те информирам, че тя реално не е на палестинците от юридическа гледна точка а под юрисдикцията на ООН със статут на бежански лагер на 96% от територията си и палестинците там и наследниците им са със статут на бежанци... Не Египет носи вина а Израел и не прехвърляй вина от болната глава на здравата. И ООН носи вина също защото какъв беше планът на ООН за разделяне до 1947 г. По това време еврейското население вече е нараснало до 33 процента от Палестина, но те притежават само 6 процента от земята. И Обединените нации приеха Резолюция 181, която призоваваше за разделянето на Палестина на арабски и еврейски държави.
    Палестинците отхвърлиха плана, защото той разпределя около 55 процента от Палестина на еврейската държава, включително по-голямата част от плодородния крайбрежен регион.
    По това време палестинците притежаваха 94 процента от историческа Палестина и съставляваха 67 процента от нейното население. После Накба от 1948 г. или етническото прочистване на Палестина
    Дори преди британският мандат да изтече на 14 май 1948 г., ционистките паравоенни формирования вече започват военна операция за унищожаване на палестински градове и сел
  • 35 Не е морално хора

    3 1 Отговор
    Да се защитават престъпленията на Нацистки и Расистки Израел ! От 1948 г. Израел е сериен окупатор и терорист и нищо не се е променило до сега. Това е една от най терористичните държави която в историята е съществувала. В момента е точно нацистка държава на 101% и по законодателство и по действия. Вирус който уби гостоприемника си.

    Коментиран от #38

  • 36 Как вижда Израел бъдещето на Газа ?

    3 1 Отговор
    Като заграбена чужда територия и ако света си мълчи и си затваря очите този прецедент ще се превърне в нормална практика.
  • 37 Генерал Колев

    2 1 Отговор
    Факт е, че милиони ислямски мигранти нападнаха ЕС като африкански скакалци. Питам аз, защо не мигрират в богатите арабски държави? Една вяра са, а хукнали към християнският ЕС. Разбира се тези ислямски чаршафи ще променят всичко в Европа и в крайна сметка ще я завладеят.Без съмнение, емирите и ходжите доволно протриват ръце, натирили ислямската паплач да свърши без пушка да гръмне черното дело. Това могат да направят глупавите европейски комисари, които се имат за много умни. Първата държава, която ще падне от мюсюлманското нашестиве е Република Северна Македония. До 10 - 15 години ,тя ще стане първата превзета от мюсюлманството ислямска държава. То ви е за главите. Слепци! .

    Коментиран от #43

  • 38 Българка

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Не е морално хора":

    Нацистите светът на 7-ми октомври 2023г ги видя много добре кои са. Тона са терористите от ХАМАС нападнали внезапно Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха, мародерстваха и накрая завлякоха 253 души в тунелите на ГАЗА. На този ден палестинците играха кючеци в името на победата. Радваха се на убийствата и гордо вееха знамена. Сега ревът. Да ревът, да се махат от ГАЗА и да мигрират в Египет и другите богати арабски държави.Това е.
  • 39 Гост

    2 3 Отговор
    Защо мигрантите не живеят, в държавите където са родени к"во им пречи. На всичкото отгоре не мигрират в богатите арабски мюсюлмански държави, ами хукнали в християнска Европа да живеят, че и социалните фондове да източват. Кой ще ги търпи тези мързеливи мюсюлмани? Няма кой! Не става.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Задай същия въпрос на израелците, те повечето идват от други страни.
  • 43 Пилотът Гошу

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Генерал Колев":

    Твоята приятелка Ангела Меркел ги покани. Не е глупав тоя, който яде баницата. Евентуално имаш достатъчно акъл да схванеш, че беше инициирано, подпомагано и оставено да се случи от европейските правителства.
  • 44 Глей сега

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Спокойно можеше просто да се напише":

    То и Украйна е призната даже и от Русия ама.....
  • 45 защо защо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Посланика на Нацистки Израел":

    Защото първо трябва Мутрофанова а после Мошето.
  • 46 копирай и постави

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Още през далечната":

    Ти си готов за редактор от Факти.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.