Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 11:39 675 10

На 26 февруари Унгария ще одобри присъединяването на Швеция към НАТО

  • унгария-
  • швеция-
  • нато-
  • присъединяване-
  • одобри

В събота премиерът Виктор Орбан също заяви в годишната си реч за състоянието на страната, че гласуването вероятно ще дойде в началото на пролетната сесия на парламента

На 26 февруари Унгария ще одобри присъединяването на Швеция към НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Управляващата партия в Унгария изрази готовност да одобри дълго отлаганата ратификация на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО на 26 февруари. Това бе обявено от председателя на парламентарната група на "Фидес" Мате Кочиш във Фейсбук, съобщиха Блумбърг и News.bg.

В събота премиерът Виктор Орбан също заяви в годишната си реч за състоянието на страната, че гласуването вероятно ще дойде в началото на пролетната сесия на парламента, още следващата седмица.

"Лидерът на парламентарната група на "Фидес" Мате Кочиш предлага унгарското Народно събрание да проведе окончателно гласуване за ратифициране на членството на Швеция в НАТО на 26 февруари, като обеща подкрепата на "Фидес" за предложението", добави говорителят на правителството Золтан Ковач в социалната мрежа X.

Това е окончателното одобрение, необходимо за влизането на Швеция в Алианса. Членството на скандинавската страна е от решаващо значение за военния съюз, за да подобри способностите да защитава източния си фланг, чиято дължина се удвои след приемането на Финландия през април миналата година.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО след нахлуването на руските сили в Украйна преди две години.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която все още не е одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса - процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията ѝ със Съединените щати и предизвиква безпокойство сред съюзниците.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 1 Отговор
    Орбан клекна
  • 2 Българин

    7 5 Отговор
    руските подложки няма къде да ходят
  • 3 Българин

    8 5 Отговор
    НАТО е сила
  • 4 Чиститу на

    5 2 Отговор
    Хаяско.
  • 5 Агент Николай

    4 2 Отговор
    ЕВАЛА ВИКТОРЕ! ЕВАЛА ОРБАНЕ!
  • 6 Жа омра

    5 5 Отговор
    Значи ,че пуделите стават с един повече.До сега пудел и чихуахуа мечка не са били нема и да бият,ноооо за мезе стават.

    Коментиран от #9

  • 7 НИКО

    5 6 Отговор
    ЕДНО БЕЗМИСЛЕНО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ, ТРЪМП ЩЕ РАЗПУНЕ НАТО СКОРО
  • 8 Родител 6

    0 3 Отговор
    А България ще влезе в Шенген,паййййсеее Путине най веке от Македонията Северната там е силата на НАТУ. И от гръцките еднополови родители.
  • 9 От ЮАР

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Жа омра":

    БВП на Швеция е 600 милиарда долара, което е една трета от БВП на Русия, но за разлика от Русия, БВП на Швеция е от високо-технологични продукти, а не от изкопни работи. Сумарното БВП на страните от НАТО, преди влизането на Финландия и Швеция беше 15 ПЪТИ по-голямо от това на Русия. Затова, по-полека с квалификациите, кой е пудел и кой е голяма спихната овчарка. Пудели, ама с остри зъби.
  • 10 От ЮАР

    4 2 Отговор
    Дори Песков и Путин са наясно, че Русия няма шанс срещу НАТО. Влизането на Швеция и Финландия в НАТО е ключов момент, защото с тия страни, Балтийско море става вътрешно море на НАТО. Русия има малък излаз, в дъното на коридора. Издигна се не желязна завеса, а желязна стена от Свалбард, зад Полярния Кръг, през Прибалтика и Босфора, чак до Кавказ. Исторически шанс е за България, да е част от най-могъщата военна и икономическа сила на земята (защото ЕС има сумарен БВП по-голям дори от този на Америка).
Новини по държави: