Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 13:35 2 781 4

Затворено за мигранти! Новият договор между Гърция и Турция принуди трафикантите да рискуват твърде много

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • фронтекс-
  • мигранти-
  • бежанци

Според публикацията трафикантите са променили начина си на действие, защото знаят, че морските патрули са намалени в условията на лошо време

Затворено за мигранти! Новият договор между Гърция и Турция принуди трафикантите да рискуват твърде много - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тревога е обявена през последните денонощия в гръцката брегова охрана заради рязко увеличаване на миграционните потоци от турските брегове към гръцките острови в източната част на Егейско море, пише в електронното си издание „Катимерини“, информира БТА.

Заради ситуацията е било решено началникът на бреговата охрана Йоргос Александракис да посети остров Лесбос, където отблизо да координира действията на патрулните катери.

Увеличаването на миграционния натиск е започнало от петък и е ескалирало през уикенда в условията на влошаване на времето в източната част на Егейско море.

Според публикацията трафикантите са променили начина си на действие, защото знаят, че морските патрули са намалени в условията на лошо време.

Според сведения на „Катимерини“, които изданието определя като „напълно потвърдени“, от петък сутрин до понеделник сутрин са регистрирани общо 18 случая на пристигане на мигранти, повечето от които на островите Лесбос и Кос. Този брой е значително по-висок, отколкото през предишните дни.

Малко преди посещението на Александракис на Лесбос е регистриран инцидент между турски катер и два плавателни съда на гръцката брегова охрана край островчетата Имия, който обаче е бил разрешен с пряка комуникация между представители на Гърция и на Турция.

Според данни, получени от вестника, в периода са открити около 400 мигранти, пристигнали на гръцка територия, като са били регистрирани още 6 случая, при които патрулни кораби на бреговата охрана са спрели движението на съдове с мигранти преди да навлязат в гръцки териториални води.

Гръцки служители са коментирали пред „Катимерини“, че увеличаването на миграционния натиск според тях не е свързан с някаква внезапна промяна в позицията на Турция, а в промяна на начина на действие на трафикантите, които избират да изпращат лодките с мигранти към Гърция в дни, в които времето е лошо и има ветрове от седма и дори осма степен по скалата на Бофорт. Това е така, защото знаят, че турските и гръцките патрули са намалени и вероятността за откриване на мигрантите е по-малка.

Според източниците този начин на действие се наблюдава през последните месеци заради като цяло по-доброто сътрудничество между Гърция и Турция в контрола на морските граници.

Празнотите, които се установяват в сътрудничеството между гръцката и турската брегова охрана след споразумението от Анкара за сътрудничество в охраната на границите, ще бъдат обсъдени на среща на официални представители между двете страни, която ще се проведе на 4 март на гръцкия остров Хиос. В срещата ще участват ръководителите на двете служби, които отговарят съответно за турските брегове и за островите в източната част на Егейско море. Очаква се да участва и гръцкият министър на корабоплаването и островната политика Христос Стилиадинис.

Споразумението за сътрудничество в охраната на границите беше постигнато през октомври миналата година от турския министър на вътрешните работи Али Йерликая и от гръцкия министър на миграцията и убежището на Гърция Димитрис Керидис на срещата им в Анкара.

Очаква се на срещата в Хиос гръцката страна да поиска от турската да засили действията на жандармерията, за да може трафикантите и мигрантите да бъдат откривани преди отплаването им за Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трафикант

    3 0 Отговор
    скъсвам са от рискуване и все повече прибирам
  • 2 Тиква

    3 0 Отговор
    Стайков, как е днес бялото? Пиши от къде минават дефакто от толкова години? Не преписвай, а мисли!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    Напълниха Европа с навлеци без документи, без желание за интеграция, без желание за работа
    🥸🥸🥸

    Коментиран от #4

  • 4 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    що се не жалваш на любимия ти ес,те ги канят и защитават
Новини по държави: