Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 19:50 2 196 60

Официално! И Германия легализира марихуаната

  • канабис-
  • марихуана-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия

Опозиционните консерватори се противопоставят на новите правила, които според тях са твърде сложни за налагане от властите и могат да доведат до по-голямо потребление

Официално! И Германия легализира марихуаната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Очаква се парламентът на Германия да приеме закон в петък, легализиращ отглеждането и консумацията на ограничено количество канабис, узаконявайки поведението на 4,5 милиона германци, за които се смята, че употребяват наркотика, предава Ройтерс.

Съгласно предложенията, внесени от управляващата трипартийна коалиция на канцлера Олаф Шолц, отглеждането на до три растения за лична консумация и притежаването на до 25 грама канабис ще бъдат легализирани.

По-мащабно, но все още некомерсиално производство на канабис ще бъде разрешено за членове на така наречените клубове за канабис, които могат да имат не повече от 500 членове, всички от които трябва да са пълнолетни. Само членовете на клуба ще имат право да консумират продукцията им.

"Целта е да се разбие черния пазар и престъпността, свързана с наркотици, да се намали количеството на търговията и да се намали броят на потребителите", каза министърът на здравеопазването Карл Лаутербах.

Този ход ще направи Германия деветата страна, която легализира употребата на наркотика за развлечение. Канабисът е законен и в някои щати на Съединените щати и Австралия.

Много повече държави позволяват медицинската му употреба като болкоуспокояващо, практика, която Германия планира да регулира в отделен закон.

Канабисът ще остане незаконен за непълнолетни и силно ограничен за млади възрастни. Консумирането му в близост до училища и детски площадки остава незаконно.

"Това ограничение е необходимо, защото канабисът е особено вреден за все още растящия мозък", каза Лаутербах. "Никой не трябва да разбира погрешно този закон: консумацията на канабис се легализира, но това не означава, че не е опасна.

Опозиционните консерватори се противопоставят на новите правила, които според тях са твърде сложни за налагане от властите и могат да доведат до по-голямо потребление.

"Вместо да защити децата и младите хора, коалицията действа като държавен наркодилър", каза депутатът от християндемократите Тино Зорге.

Някои експерти се съмняват, че новите разпоредби ще окажат голямо влияние върху търговията, тъй като тези, които не желаят да отглеждат свой собствен канабис или да се присъединят към клубове, може все пак да предпочетат да купуват наркотика.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Официално

    29 14 Отговор
    Германия е 🚾🚾🚾🚾🚾

    Коментиран от #48

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    28 9 Отговор
    Германците за пореден път станаха за смях.
    Гърците легализираха Еднополовите бракове, скоро и Зообраковете, германците с няква марихуана ни замазват очите )))

    Коментиран от #26

  • 3 Примати

    17 14 Отговор
    Според мен това не е правилно, защото има пристрастени хора към марихуаната

    Коментиран от #16

  • 4 стоян георгиев

    18 7 Отговор
    Путин да прати ракети на наркоманите фашисти в Германия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЕАЛИСТ

    29 3 Отговор
    Трудния живот трябва да се преодолее някак. Алкохол и дрога за масите и всичко е точно.
  • 7 нормално

    16 4 Отговор
    и ракията е легална
  • 8 Иго

    23 2 Отговор
    Шолц по примера на украинският си брат наркоман ,фашизира и ще раздава бял прах ,за да замъглява мозъците на германците ,като отвлече вниманието им от бездната в която ги вкара !!
  • 9 Даааа......

    18 17 Отговор
    Този ход ще направи Германия деветата страна, която легализира употребата на наркотика за развлечение. ...... В България след 50 години, както винаги

    Коментиран от #14, #27, #34

  • 10 обективен

    25 3 Отговор
    Ами нормално е защото искат народа да е постоянно под наркоза , тъй като Германия много запада !
  • 11 КОТарАК

    21 0 Отговор
    „Днешните младежи не мислят за никой друг, освен за самите себе си. Нямат никаква почит към родителите си или уважение към по-възрастните. Говорят така, сякаш само те знаят Истината, а нашата мъдрост за тях е просто глупост. Колкото до момичетата – те са нахални, безсрамни, без никаква женственост в поведението си или в начина си на обличане…“-АРИСТОТЕЛ

    Коментиран от #45

  • 12 Гост 2

    8 3 Отговор
    Удари ги с ядрено оръжие тези наркомани немски ида им се свършват мъките
  • 13 Иван

    13 1 Отговор
    Гнусната еврейска са.танинска нацистка хазарска сп.ер.ма Еленски го направи преди Германия.
  • 14 НАБЛЮДАТЕЛ

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Даааа......":

    Дрогата е за хора без фантазия. Какво развлечение е това да се напушиш. Кеф за тъпаци.
  • 15 Дааааааа, за тва иде реч!

    13 2 Отговор
    В тези клубове за канабис, които могат да имат не повече от 500 членове може и българи да участват и съвсем законно да си я получават с куриерски услуги в България. ДАНС и МВР могат само да контролират фактурата вече.
  • 16 Анонимен

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Като незапознат към марихуаната няма пристрастяване! Забранена е преди около век заради петрола защото става по евтино гориво от конопс . освен това има стотици приложения на конопа Информация в Нета който иска може да намери
  • 17 Браео Супер

    5 10 Отговор
    Ние Във Русия сме на Хероин и Крокудил от 30 години законно хахахаха
  • 18 Мдааа...

    9 3 Отговор
    В Испания е така повече от двадесет години.За някои заболявания марихуаната е в помощ,като болкоуспокояващо .
  • 19 Пи екс фи

    16 4 Отговор
    Следваща крачка легализиране на хероина. Нормално, след джендър идеологията, след превръщането в норма на всичко антихристиянско. Извода : сценаристите от столетия х 100 са едни и същи !

    Коментиран от #46

  • 20 Ддд

    12 3 Отговор
    То щото в Холандия е разрешена марихуаната, за това на черно бизнеса процъфтява. Същото ще стане и в Германия и останалите държави разрешаващи дрогата!
  • 21 мдааа

    9 1 Отговор
    Ще връткат наркодалаверки със зелениягном, ако оцелее де
  • 22 Стар Руски Г@й

    2 6 Отговор
    Във Русия всичко е законно само Дупе да имаш да го Късат Путинистите
    Хахахаха

    Коментиран от #36

  • 23 Тенденция

    19 2 Отговор
    Навсякъде в "цивилизования свят" въвеждат драконови мерки срещу тютюна и легализират марихуаната. Това не е случайно. Проблемът е, че тютюна прави хората неподатливи на пропагандата и промиването на мозъка, докато марихуаната има точно обратния ефект. Първи това го забелязват учените в нацистка Германия и забраняват тютюнопушенето, за сметка на това нацитата са си затваряли очите за пушенето на опиум. Същата тенденция се забелязва в последните години в "демократичните държави". Само за сравнение, в "любимата" на жълтопаветните Северна Корея, няма проблем да пушиш опиати навсякъде, по-разпространени са от цигарите. Натам ли ни водите уважаеми юроатлантици?
  • 24 Вместо ние да изнасяме за Германия

    10 1 Отговор
    Сега ще я внасяме от Германия. Това ли е националният ни интерес да питам като до края на 1 вата световна война сме били водещ износител за Европа. Както и на Пелин впрочем и туя за френският абсент, маков екстракт и т.н
  • 25 Гледна точка

    8 0 Отговор
    И таз Западне ценност ще дойде у нас. ЛейБГварТейците вече са тук. Соросоидите действащи за разпада на държавите и те ... Единствената гледна точка и двойния стандарт, лъжите и пропагандата ни мачкат десетилетия....
  • 26 Русия е

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка 🇷🇺":

    Кочина

    Коментиран от #52

  • 27 дядо поп

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Даааа......":

    В България преди три години забраниха ментоловите цигари , с мента в тютюна или капсулка с мента във филтъра която се чупи по желание на пушача. Забраниха ги с тъпия коментар , че поради особения си вкус създавали риск да изкушават и да се пушат от малолетни!
  • 28 Затова не ни искат в Шенген

    8 1 Отговор
    За да не им пушим тревичката.
  • 29 Ддд

    10 5 Отговор
    За тези които пишат че към марихуаната не се пристрастявало. Може и така да е, но е първата стъпка към използване на друга дрога.
    При използване на тютюн към какво се пристрастява човек, че толкова упорито се борят с тютюнопушенето, но започват да разрешават употреба на дрога. Скоро и по хард наркотици!

    Коментиран от #55

  • 30 БРАВО!

    5 1 Отговор
    В.В. ПУТИН Е ВИНОВЕН!:))
  • 31 ДБил

    5 1 Отговор
    Няма да имате нищо, но ще бъдете щастливи.
  • 32 От страни

    6 1 Отговор
    Ми то други грижи нали няма в Германия. Производствата напускат фермерите поливат с торове общините а зелените си мислят как да си дръпнат по една цигарка с марихуана.....
    Чак сега разбращо им е такава политиката - тия си пушат най редовно в Бундестага...
    Абе хора, весело ви е ама ни предупреждавайте че ви вземахме насериозно.
  • 33 Хохо Бохо

    5 4 Отговор
    Братският краварски народ ще им прати фентанил на бедните германци. Значително съкращава мъките и разходите на държавата
  • 34 Хохо Бохо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Даааа......":

    За сметка на това ще видим на живо изпаднали германци за които само бяхме чели.
  • 35 6-6-6

    5 2 Отговор
    Браво! България отново последни във всичко и по всичко. Милиарди ще излязат на светло и ще се обложат със съответния данък.Още други доста милиарди ще завъртят и другите индустрии свързани с канабиса. Ганчо лапа мухите,докато мутрите прибират парите му и децата му се унижават в рпу-тата и в последствие на улицата заради един джоинт.
  • 36 Не си първото и второто

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Стар Руски Г@й":

    Но третото си със сигурност.
  • 37 Сатана Z

    6 2 Отговор
    Днес в Германия разрешават марихуаната,а утре евтаназията.
  • 38 Нашите депутати

    5 0 Отговор
    Всички пушат тревичка но не я узаконяват. Защо ли ?

    Коментиран от #41

  • 39 Това е начина за решаването на важните

    2 0 Отговор
    проблеми на Германия. Най-належащото е извършено. Браво!
    При Оруел народа бе успиван чрез долнокачествен джин, но сега времената са други. Въпреки че ситуацията е същата каквато е описал в 1984
  • 40 И аз искам да гледам марихуана

    6 0 Отговор
    Защо Българският парламент, МС и полиция ми забраняват ? Впрочем в България има поне 52 фирми които я гледат законно през някакви специални сертификати и лицензии но имената на фирмите и собствениците им са много секретни. Сещате ли се на кой са ?
  • 41 ДБил

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Нашите депутати":

    Предпочитам истински изживявания. Не миражи.
  • 42 ЧЕСТИТ ВИ ЗАПАД

    5 2 Отговор
    ХЕМ ОБРА ТЕН , ХЕМ ДРУ САН....
  • 43 В България -

    4 0 Отговор
    едва ли! Не че хората нямат нужда да отпуснат, в тази зловредна среда, не, че и сега не се продава под път и над път, но печалбата от продажбата требе да си я инкасира организираната престъпност, щото има сума ти чекмеджета за пълнене по вертикалата.
  • 44 Веднага родните ни депутати

    2 0 Отговор
    Спешно да гласуват легализиране на марихуаната ! Писна ми да сме втора категория хора и държава. Да преписват закона 1/1 от немците и да го гласуват моментално. Всич да не се правят на луди. Няма българите в Германия да ходят и чужда икономика да хранят. 100 лева аренда за декар що марихуана е .....за 400000 лв поне
  • 45 КОТарАК

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    КАКТО и подозирах-русофилите са толкова ограничени , да не доловят иронията и мъдроста -хилядолетна
  • 46 Лудия касапин

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пи екс фи":

    Вие ли копейкаджии наричате това антихристиянско? Нападението на чужда страна и избиване на невинни,убийството на всеки инако мислещ или да живееш в лукс,докато собствения ти народ мизерства....това ли ви е православното християнство...с това ли сте по- добри от джендърите? Както винаги лицемерието при вас е безкрайно,щели да направят всички наркомани,ами виж онова алкохолно петно Медведев и още милиони руснаци...или водката не е антихристиянска?
  • 47 В Македония

    1 0 Отговор
    Поне 80 хиляди декара са засяти.
  • 48 ккк

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Официално":

    Защо да е кочина? Един от малкото умни ходове на сегашното правителство - обещаха да ударят престъпните кланове и сега им резнаха много сериозен клон от бюджета. Отделно от това ще има постъпления в хазната и по-малко безсмислена работа за полицията.
    Преди време се зарекоха пак на престъпните кланове и ги удариха много тежко с акциза за наргилета. След влизането му в сила, шишабаровете са празни
  • 49 ПриАтелииии....

    2 0 Отговор
    Аз съм министъра на културата. Да живее културата.... Пиците и Еконта
  • 50 Сега кво искате а?

    4 0 Отговор
    Да съсипете бизнеса на Домуша и Бойчо ли?
  • 51 Сократ

    3 2 Отговор
    Честито. То и наркомана зеленски я легализира. Наркоманията е бъдещето. Гледайте градовете на сащ в какво са се превърнали. Сега и немските.
  • 52 Иванушка 🇷🇺

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Русия е":

    "....Русия е кочина...."

    Тази "кочина" е единствената страна в света която е Направила Нещо за България.

    Коментиран от #54, #56, #59

  • 53 Наркос

    4 2 Отговор
    Живея във Франкфурт през по-голямата част от годината и тук са най-добрите партита в света.
    Отдавна не правят проблеми и преди да се легализира. Бизнеса си върви, парите са добри, а като се върна до бг все едно времето е спряло в 19 век. Нищо все ще ви дойде акъла някой ден ;)

    wir leben alle unter dem gleichen himmel aber wir haben nich alle den gleichen horizont

    Коментиран от #57

  • 54 Лудия касапин

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Иванушка 🇷🇺":

    Виждаме всяка страна за която Русия "единствено е направила нещо" в какво състояние са...погледни от Куба до Монголия и от Сирия до Полша.
  • 55 Петьо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ддд":

    Първата стъпка към използването на друга дрога е алкохолът.
  • 56 Наско

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Иванушка 🇷🇺":

    Благодарение на Русия изгубихме половината си народ и територия. Виж границите на българското землище в Османската империя. Оказа се, че "освобождението" ни е нанесло много повече щети от робството. Ама така е, когато те "освободи" една империя, а не си се освободил сам. Двете най-ярки фигури на освободителното ни движение - Раковски и Левски, са говорили точно за това, но нашите безродници откъде да знаят като не се интересуват от българска история. Те искат просто да са руски роби за да се чувстват част от нещо голямо.
  • 57 Аршлох

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Наркос":

    Ти нали си добре нас не ни мисли сърбай си твоята попара в Мангалфурт лека
  • 58 ДЪРЖАВАТА ГЕРМАНИЯ РАЗБРА ЧЕ МИГРАНТА

    1 0 Отговор
    НЯМА ДА РАБОТИ , КАКТО И ГЕРМАНЦИТЕ ....... ТА СА РЕШИЛИ ПОНЕ С ДРОГАТА ДА ИМ ПРИБИРАТ ПАРИТЕ ! ЧЕСТИТО ШВАБИ !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: