Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2024 22:40 2 517 18

Киев потвърди: Поляците не се появиха на преговорите за границата

  • полша-
  • украйна-
  • денис шмигал-
  • анджей дуда-
  • доналд туск-
  • пшеница-
  • володимир зеленски

Президентът Володимир Зеленски беше помолил полския си колега Анджей Дуда, премиера на страната Доналд Туск и представители на ЕС да дойдат на границата с Украйна, за да се обсъдят протестите на фермерите

Киев потвърди: Поляците не се появиха на преговорите за границата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинска правителствена делегация посети днес границата с членуващата в ЕС Полша за поискани разговори относно протеста и блокадата на товари с украинска стока от страна на полски земеделци, но на уреченото място не е имало представители на Варшава, обяви премиерът на Украйна Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше помолил полския си колега Анджей Дуда, премиера на страната Доналд Туск и представители на ЕС да дойдат на полската граница с Украйна, за да се обсъдят протестите на фермерите, но молбата му не е била уважена, посочва Ройтерс.

"Украинското правителство е тук (на границата) днес", написа Шмигал в "Телеграм". "За жалост обаче... среща с представители на Полша не се състоя", добави той.

"Блокадата на границата нанася удар по цялата търговия между Полща и Украйна и върху икономиката на двете страни. Не само Украйна губи от това, но и полските предприемачи, които годишно изнасят стока на стойност 12 милиарда долара за нашия пазар", заявява още украинският министър-председател.

От кабинета на полския премиер за момента не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар на ситуацията. Земеделци от цяла Европа протестират срещу ограниченията, наложени им от ЕС чрез мерки за справяне с климатичните изменения, както и срещу нарастването на разходите си в среда на нелоялна, както те казват, конкуренция след решението на ЕС от 2022 г. да отмени митата върху украинските хранителни продукти. С това ЕС цели да подпомогне Украйна след руската инвазия, от началото на която утре се навършват две години.

Много поляци се включиха в протестите, като по този начин направиха трудна задачата на премиера Туск да балансира между исканията им и запазването на правителствената подкрепа за Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Зная, че протестиращите земеделци не са настроени срещу Украйна в борбата ѝ с руската инвазия. Има може би един-два инцидента, но ще се справим със ситуацията", заяви днес Туск.

За да направят демонстрантите от Полша съпричастни с военната реалност в родината си, членове на Украинския земеделски съюз са разположили на полско-украинската граница повредена от руските сили селскостопанска техника.

Полската полиция съобщи, че разследва разсипване на рапица от три украински товарни камиона. Вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков каза, че причинителите на щетите на товара засега не са известни, но трябва да бъдат подведени под отговорност. Говорителката на полската полиция Ева Чиж заяви за Ройтерс, че полицейските служители са уведомени за инцидента, станал на гара в близост до граничния пункт Дорохуск.

Кубраков написа в социалната платформа "Екс", че товарът е трябвало да стигне до германския град Хамбург. "Независимо дали става въпрос за военна агресия или за повредена стока, престъпниците трябва да бъдат наказани, така че други да не се изкушават да последват примера им", заяви украинският вицепремиер.

Междувременно в полски медии се появиха кадри на земеделци, блокирали път към летище "Пижовице" в Южна Полша. Тази седмица селскостопанските производители от Полша засилиха протестите си, като блокираха почти цялото движение към и от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    6 15 Отговор
    Уплашили са се пшеките

    Коментиран от #18

  • 2 Последния Софиянец

    33 1 Отговор
    Чакайте ги в Лвов.
  • 3 Мдаа

    56 3 Отговор
    Те ще ви разкажат играта. Помнят. Ще ревете за руснаците, но ще е късно. Помнете.
  • 4 Делю Хайдутин

    43 1 Отговор
    Полският президент каза че няма да преговаря.
  • 5 Иван

    28 2 Отговор
    Гнусната еврейска са.танинска нацистка хазарска коварна сп.ер.ма Еленски представлява евреина Бил Гейтс.
  • 6 Чичи

    29 1 Отговор
    И дружина Полска вече гаври зеленясалите...🤣
  • 7 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    23 2 Отговор
    Киев потвърди: Поляците не се появиха на преговорите за границата

    НАРКОМАН НАПУШЕН --ТИ ИСКАШ ДА ИМ ГО МУШКАШ ---А ТЕ ДА ТИ СЕ МОЛЯТ --МНОГО СИ НАГЪЛ --
    КОЛКО МЛАДИ МОМЧЕТА ЗАТРИ -ТОВА СА НОВОСЪЗДАДЕНИ СЕМЕЙСТВА С ПО ДВЕ ДЕЦА -- КОЛКО ПРАВЯТ ЗАГУБИТЕ ТИ --АЗ ГИ СМЕТНАХ --- 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ -ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТЕРИТОРИЯ ----ОБАЧЕ ТЕБ ТЕ -Боли- Х -я

    Коментиран от #9

  • 8 Соваж бейби

    32 2 Отговор
    Ми то вече цяла Европа вдигна ръце от украина,никой не им иска отровното зърно и продукти в замяна на оръжие.Да си прибира и мигрантите и да се предава на Русия по живо по здраво много хора умряха и без дом заради тази глупава война

    Коментиран от #10

  • 9 Аха

    2 23 Отговор

    До коментар #7 от "АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА":

    И какво трябваше да направи, да каже на джуджето, ето вземи каквото и колкото искаш, така ли. Явно и с България така ще направят някои хора, ако мога да ги нарека изобщо хора.
  • 10 Ха ха ха

    1 20 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Няма лошо, женска логика, предават се и готово, ти така ли правиш като някой те барне не където трябва. Заемаш веднага водоравна поза ха ха ха.

    Коментиран от #12

  • 11 Когато

    24 1 Отговор
    Нямаш шанс да победиш не се заяждай с по-силния. Трябваше само да спазват Минските споразумения.
  • 12 Хихихи

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    Никои не е длъжен да ги рани,хахаха
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    НИКОИ ВЕЧЕ НЕЩЕ ДА ВИДИ ЗЕЛЕНСКИ, СТАНАЛ Е МНОГО НАХАЛЕН И ОТВРААТИИТЕЛЕН
  • 14 Тонката

    14 1 Отговор
    Де да беше само зърното....В полските градове по границата с Украйна се вихри потресаваща спекула! Украинжите продават всичко каквото могат от хуманитарната помощ, която им се праща....И не продават единични бройки, а с тирове...Така че, не е само зърното, което освен, че е отровено с пестициди, но вече е и мухлясало....Проблемите са много, но нас ни се представя като проблем само със "зърното".
  • 15 Хм...

    3 0 Отговор
    И каква стана тя?
    Довчера поляците се прегръщаха и целуваха със зеленски в украинския парламент, пък сега не щат и да го погледнат.
    Американците явно се усетиха, че няма смисъл да въоръжават допълнително Русия.
    Германците изглежда решиха, че засега два Т34 пред Бундестага са им достатъчни.
    Горкичките 404! Прелъстени и изоставени...
    А беше толкова весело като подскачаха и крещяха по площадите, похапваха курабийки, палеха хора в културния дом и драскаха "чемодан, вокзал, София"!
  • 16 Стършели

    4 0 Отговор
    Ситуацията напомня на тази по времето на Тодор Живков: подписано беше двустранно споразумение с Англия за безвизов режим, тоест англичаните свободно влизат и излизат от България (това не се отнасяше за българите). Украйнските стоки влизат в ЕС и България свободно без мита и проверки но нашите не могат. Така е и с камионите на Украйна - безпрепятствено завзимат пазара без редовни документи.
    ГМО зърнени храни ни натрапват на половин цена и ни тровят украйнците.
  • 17 Нищо ново

    1 0 Отговор
    Поляците по този начин казват на Киев да се насочат към експорт по въздуха. Киев-Вашингтон. И без това зърното е ГМО от американско семе.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: