Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Февруари, 2024 18:57 2 016 100

Войната в Украйна, година 3 – историята се пише сега

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

С навлизането на войната в третата й година, според актуални оценки Киев изпада във все по-тежка ситуация и Москва има надмощие

Войната в Украйна, година 3 – историята се пише сега - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хиляди хора излязоха в събота по улиците на европейски градове, за да изразят подкрепата си за Украйна в деня, когато се навърши втората годишнина от пълномащабното руско нахлуване в страната. Въпреки тази гражданска мобилизация обаче, европейците са песимисти за шансовете на Украйна да спечели войната срещу Русия, показват данни от допитване, проведено в 12 държави от ЕС и публикувано миналата седмица, отбелязва Франс прес.

Проучването на мозъчния тръст „Европейски съвет за международни отношения“ показва, че само 10% от анкетираните прогнозират победа за Украйна на терен, а 37 на сто смятат, че войната ще приключи с някаква форма на компромис. Все пак обаче, 41% мислят, че ЕС трябва да увеличи или да запази своята подкрепа за Украйна на сегашното ниво предвид вероятността американската помощ да секне при евентуална победа на Доналд Тръмп през ноември на президентските избори в САЩ, обобщава АФП.

На този фон украинският външен министър Дмитро Кулеба, който на 24 февруари посети Одеса заедно с германския първи дипломат Аналена Бербок, изрази оптимизъм за бъдещето на Украйна в ЕС, предаде ДПА. „Преди две години не съм и помислял, че през 2024 г. ще има толкова много причини да се гордеем, че сме европейци“, каза Кулеба. „Историята се пише точно сега“, категоричен е украинският външен министър.

С навлизането на войната в третата ѝ година, според актуални оценки Украйна изпада във все по-тежка ситуация и Русия има надмощие, коментира Лорънс Фридман в анализ за „Форин афеърс“. Дълбокият песимизъм, посочва авторът, се подчертава от съобщения за остър недостиг на боеприпаси и на жива сила у украинската страна, съмнения за това дали американската подкрепа ще продължи и от усещането, че руските сили, които не ги е грижа за собствените им загуби, са готови да се възползват от ситуацията.

Проблемът е, смята Фридман, че начинът, по който войната ще се развие през 2024 г., ще зависи не само от това как Украйна се справя с военните предизвикателства, а и от това колко и по какъв начин Западът я подкрепя.

Украйна не е преставала да получава западна подкрепа от началото на руската агресия през 2014 г., но тази подкрепа никога не е била напълно достатъчна и обикновено е пристигала с голямо закъснение, отчита Фридман. Той смята също, че на Европа ще ѝ излезе по-евтино да поддържа Украйна отколкото да се справя по-късно с победа на Путин.

В момента войната е в критична фаза, пише “Форин афеърс“. Ако западната подкрепа остане стабилна, Путин може да установи и на третата годишнина от началото ѝ, че изглежда войната не може да бъде спечелена, точно както изглежда днес, на сегашната втора годишнина.

От друга страна, пише във в. „Гардиан“ Олга Чиж, смъртта на Алексей Навални предвещава мрачно бъдеще за Русия след президентските избори, за Европа и за света. Печалният обрат на събитията е трагедия не само за Русия, това е смразяващ сигнал към застъпниците на либералната демокрация, независимо къде се намират, отбелязва Чиж, която е изследователка на политическото насилие и репресивните режими в катедрата по политически науки в Университета в Торонто.

Дързък ход като това да се отървеш от ключов политически опонент, нямаше да има смисъл, ако Путин просто искаше да продължи както досега и след изборите, чийто резултат вече е гарантиран. Но случилото се придобива повече смисъл, ако Путин в момента се подготвя да предприеме нов, по-политически натоварен курс. В този случай той ще иска да не оставя нищо на случайността. Каквото и да е планирал, след като Навални вече е мъртъв, дори и най-слабата възможност за политическа съпротива вътре в Русия сега изглежда „угасена“.

В условията на дебати в Конгреса на САЩ за най-новия пакет финансова помощ и на колебанието на ЕС на какво да даде приоритет в собствената си военнопромишлена продукция Путин мъдрува върху най-зловещия си проект досега. Западът трябва да се подготви за „следизборния“ Путин – необуздан деспот, решен да постигне целите си на всяка цена, заключава анализът на „Гардиън“.

Изкушаващо е да се види в очевидното убийство на Навални, както направиха някои американски анализатори, знак за слабост на Путин, пише Маша Гесен в „Нюйоркър“, цитирана от в. „Вашингтон пост“. Но способността на един диктатор да унищожи всичко, от което го е страх, е белег за хватката му върху властта, както и за способността му да избира кога да нанесе удар. Путин изглежда се чувства оптимист за собственото си бъдеще, смята Гесен.

В обзорен материал в „Политико“ на авторски колектив под заглавие „Военната стратегия Украйна: да оцелее през 2024 и да победи през 2025“, се отбелязва, че никой не е в състояние да осигури детайлна пътна карта за 2024 г., но има единодушие, че три основни неща ще определят траекторията през идните месеци: първо – тази пролет предстои съобразяване с реалността на очакванията, тъй като Украйна няма да разполага с оборудване и войници за значима контраофанзива; второ – Русия, с помощта на съюзниците си, си е осигурила артилерийско превъзходство и заедно с безмилостни сухопътни атаки засипва със снаряди украинските позиции; и трето – без западна противовъздушна отбрана, ракети с голям обсег и артилерийски снаряди Киев трудно ще постигне надеждна и устойчива защита, обобщава „Политико“. Изданието цитира естонския министър на отбраната Хано Певкур, че тази година „ще е година на стратегическо изграждане и защита както за Украйна, така и за евроатлантическата общност – време за изграждане на необходимата военна и промишлена база“. До 2025 г. Украйна може да разполага с достатъчно умения и способи да победи Русия, прогнозира Певкур.

„Политико“ цитира допитване в Украйна, което показва, че 85% от населението все още вярва, че страната им ще победи, но не всички анкетирани са в състояние да кажат как ще изглежда победата и кога ще дойде, а настроението в Украйна е мрачно, отчита анализът.

На това опонира бившият командващ на американските войски в Европа генерал Бен Ходжис. „Чакайте малко!“, призовава той, „войната не е спирала от 10 години. Русия е имала надмощие във всяко отношение, но след 10 години е завладяла само 18% от Украйна“, изтъква ген. Ходжис, цитиран от „Политико“. „Те (руснаците) загубиха половин милион войници, Черноморският флот отива на зле, а ВВС не могат да постигнат превъзходство във въздуха“. Това което е нужно, обяснява висшият американски военен, „е ясна ангажираност на западните лидери – не само да стоят редом с Украйна толкова дълго, колкото трябва, а да я подкрепят с оръжия, от които се нуждае, за да може наистина да спечели войната“. „Според мен, всъщност Русия е в по-лоша форма отколкото си мислим“, посочва Ходжис.

Както изтъква Тимъти Гартън Аш във в. „Гардиън“, ако подкрепяш едната страна във война срещу смъртоносен диктатор, ти наистина трябва да искаш подкрепяната от тебе страна да печели, а не просто „да не загуби“ – формулата, към която (Олаф) Шолц и (Еманюел) Макрон често се връщат.Това не е езикът на силата, единственият, който Путин разбира. Както отбеляза украинският президент Володимир Зеленски, пише Аш, в изказването си на Мюнхенската конференция веднага след Шолц: Не е просто въпрос на оръжия. Въпросът е готови ли сте психологически?“ Мирновременната логика на преговори, компромиси и взаимноизгоден резултат (за двете страни) просто не може да бъде приложена, смята Аш.

Като се има предвид критичната ситуация на фронтовата линия в Украйна, лидерите на големите европейски държави трябва да се поучат от по-малките като Дания, Чехия и Естония и да бъдат по-смели, по-бързи и по-решителни, заключава британският историк и изследовател на Източна Европа Аш. И те (лидерите на големите държави) трябва да намерят по-директен, по-пламенен и по-вдъхновяващ изказ. Защото обществата, които все още се радват на комфортен мирен начин на живот и където мнозина очевидно вярват, че войната може скоро да свърши с договорена компромисна мирна сделка, трябва да бъдат разтърсени, за да се събудят.

И тук Аш цитира чешкия президент Петър Павел, че саможертвата, която ние всички можем да направим, е „намаляване на собствения ни комфорт“ – физически, но също и психологически.

Тимъти Гартън Аш пише как на Мюнхенската конференция е говорила украинката Юлия Паевска – военен парамедик ветеран, която е била в плен на руснаците, и е разказала, че е виждала „потоци от кръв, реки от страдание и деца, умиращи в ръцете й“. „Дайте ни оръжия“, призовала Паевска участниците във форума по отбрана, „за да убием тази война“.

Според Аш най-гротескният момент на конференцията е било изказването на американския сенатор републиканец Пийт Рикетс, който сравнил инвазията на Путин в Украйна с „инвазията“ в САЩ на нелегални имигранти, влизащи от Мексико.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хохо Бохо

    16 80 Отговор
    Както беше победен фашизма, така ще бъде победен и рашизма...

    Коментиран от #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само слепец не вижда

    79 8 Отговор
    Историята вече е ясна-Украйна привърши курса в угода на англо саксите.Светът стана много полярен-запада губи влиянието си. Мечтата за златният милиард се счупи.Нео либерализма се превърна в тотална диктатура.Надеждите на човечеството са насочени към Изток и Север. Дълговете са в западният свят-а реалните икономики и парите са на Изток от Европа....и т.н...и т.н....

    Коментиран от #75

  • 5 Хахахаха

    7 54 Отговор
    Факти пуснете видеото, да видят хората геноцида над хората в окупираните райони. Тези които не подкрепят войната, се разселват от тези райони (и ги пращат в Сибир). Нацизма се завърна в човешка форма в русия. Видеото е интересно, пуснете го.

    Коментиран от #95

  • 6 оФчара

    67 12 Отговор
    Хиляди хора излязоха в събота по улиците на европейски градове, за да изразят подкрепата си за Украйна.


    Сън сънувах мила мамо че съм във Багдат....Хората излизаха за да подкрепят Палестина,Укрите никой не ги бръсне вече,там работата е ясна.

    Коментиран от #46

  • 7 Пръц

    62 8 Отговор
    Как така Русия има предимство?Нали имаха само лопати?На то това е ФАКТИ.Като много половите бракове.Днес съм мъж а утре жена

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПА ОНО Е ЯСНО

    8 40 Отговор
    Блицкрига на пун-дя е точен - 3 дня в Киев и за седмица в Лисабон.

    Коментиран от #33, #90

  • 10 Радио Елто

    45 8 Отговор
    Русия Ще Победи
    Краят На Украйна Се Вижда
    Русия Ще Ни Освободи
    Пак Ще Бъдем Братя
    Продажните Ни Политици
    Ще Бъдат Наказани
    От Народният Съд
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Украйна приключи

    41 2 Отговор
    Без оръжие няма никакви шансове за победа.Руснаците ежедневно изстрелват 50 000 снаряда,укро ф а ш и с т и т е само 5 000
  • 15 Само в Путинофилска България

    5 41 Отговор
    НЕ подкрепиха протеста на украинците в София!

    Коментиран от #54

  • 16 Глупости

    45 2 Отговор
    Джо Байдън разпали тая война.Американците,половината са болни мозъци.
  • 17 Пръц

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "11 години пред селото":

    Ама в Украйна,а?
  • 18 Ей,кота рак

    24 1 Отговор
    Ти изби рибата.Знаел езици,майта пчия.Че ти в л а д е еш български език на ниво п е т о к л ас н и к.
  • 19 оФчара

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ти няма ли да пратиш некоя и друга бака с шкембе чорба за фронта,от твоето заведение,,оп фургона ,,исках да кажа.
  • 20 Предпоследният Софиянец

    13 6 Отговор
    Крайно време е да те мобилизират за фронта
  • 21 Тебе първи ще те мобилизират

    14 10 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ако не те мобилизират, ДАНС ще те арестува! Все си вътре.

    Коментиран от #65

  • 22 ами даааа

    26 2 Отговор
    Положението отива на изуй гащи .
  • 23 Жеко

    35 1 Отговор
    До сега с колкото окраинци съм имал вземане даване - никой не иска да ходи в окрайна . Само на обществените мероприятия се бият в гърдите колко много държат на нея .
  • 24 Залужни

    30 2 Отговор
    Дайте пари на Сирски да смени и тавана на офиса си да изглежда като землянка, че се издъни яко с фалшивите снимки, симулиращи военна обстановка.

    Циркът е толкова абсурден, че сигурно доста хора се чудят дали това не е някакъв фарс за точене на пари?
  • 25 Мнение

    29 1 Отговор
    Много глупости се изприказваха и написаха за 2 години. Времето опровергава всички безпочвени изказвания. Така, че е добре да се пише обективно.
  • 26 Хохо Бохо

    29 3 Отговор
    Днес доби беше в кииф, след като подари копието на меча на хан Аспарух думите на зелетото наци бяха "ако са са подаръци предпочитам ПВО" Преди няколко дена съби партийната книжка сподели класифицирана информация, до която не би трябвало да има достъп относно готвен пакет с помощи за нацистите. Та в този ред на мисли бих направил обосновано предположение, че нашите ракети С-300 утекоха в канала USраина, още повече, че козяшкия валия трябваше да слезе до кочината и да намагнити лекинко сглобката. Факт е, че сме козяшки вилает и под козяшко иго но без право да ходим там, само с визи и само младият цвят на нацията-новите еничари
  • 27 Въпросче

    28 3 Отговор
    Какво стаана с тезата, че Русия е свършила оръжията и е много зле? Защо излъгахте? Измислете нещо ново, че за догодина това няма как да мине.
  • 28 БАНко

    34 3 Отговор
    ДНЕС В БРЮКСЕЛ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ИСТИНАТА ЗА ВОЙНАТА И ЖЕЛАНИЕТО НА СТОТИЦИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ С 1000 ТРАКТОРА ДА СЕ СПРЕ ДАВАНЕТО НА ОРЪЖИЕ И НАШИТЕ ПАРИ ЗА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА И ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!! ТОВА Е ИСТИНАТА , НЕ ВАШИТЕ ГЛУПОНТИИ И БРЪТВЕЖИ !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фейкове и маниполации на тема Украйна!!

    37 3 Отговор
    Путин няма намерение да напада Европа Зеленски плаши Европейците, за да, са по Шедри!!

    Коментиран от #31

  • 31 До четвърти клас

    0 15 Отговор

    До коментар #30 от "Фейкове и маниполации на тема Украйна!!":

    ли си учил?
  • 32 ха ха

    8 1 Отговор
    пак ли ги излъгахте с безплатна бира ?
  • 33 Симоняншата пискаше

    6 22 Отговор

    До коментар #9 от "ПА ОНО Е ЯСНО":

    Киев за два дня,а другият до нея вика полтара дня.
    Копейките да си преведат- полтара
  • 34 А СЕ ЗЕМЕТЕ У РЪЦЕ

    19 1 Отговор
    10% СМЯТАТ ЧЕ УКРАЙНА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТ НО 40 % ИСКАТ ПОДКРЕПАТА ФА ПРОДЪЛЖИ
    АМ ЧИ ТИЯ ХОРА ПРОСТО ИСКАТ УКАРАЙНА ДА ИЗЧЕЗНЕ ЩОМ ЩЕ ЗАГУБИ НО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОЮВА
    АМИ ЧИ ТЕ СА ЧИСТИ ПУТИНИСТИ
  • 35 ДА АМА

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    КРЕТЕНИЗМА ОСОБЕНО ТВОЯ Е НЕПОБЕДИМ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 когато Пригожин с 5 хиляди оцеляли

    4 16 Отговор

    До коментар #36 от "Донбас":

    затворника край Бахмут,стигна на два часа път от Москва, в Кремала остана само чистачката.И един багерист прекопа шосето.

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нищо общо с истината

    3 13 Отговор

    До коментар #36 от "Донбас":

    Да ви измислят нещо друго.
  • 40 Историята

    16 1 Отговор
    се пише и тя съвсем няма да е по американски, колкото и да им се ще на "добрите". След като Украйна падне с гръм и трясък ще разберат , че Русия далече не е онази отворена врата към Китай.
  • 41 А Порошенко

    23 2 Отговор

    До коментар #38 от "Клети закъсали копейки":

    Кой заплашваше от трибуната, че децата им ще се крият в мазетата и децата шм няма да могат да ходят на училище, докато укрофашистите ще се разхождат свободно по улиците !
    Забрави ли бе генно модифициран бройлер ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не е срамно

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "Не е срамно":

    от разпадащата се държавност в "различни посоки" много близки до властта лица са изнасяли важна информация (правят го и досега) но тук не е място за това
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Багериста

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "когато Пригожин с 5 хиляди оцеляли":

    Не ми платиха нищо! !А беше и събота даже. извънреден труд 🪆
  • 46 Диди

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "оФчара":

    Проспали сте събитията .
  • 47 Милиони са

    19 2 Отговор
    тези, които не излязоха, т.е. са стещу усрайна, така че си го набийте в тъпите глави...
  • 48 Гларус

    21 2 Отговор
    Във Варна бяха 50 човека хилядите дето ги пишат, видях и една позната от йес бългериа.
    А не само историята се пише сега, ами и географията.
    Тагаренко ако ни набърка във войната, ще е първата и жертва...
  • 49 Ха-ха-ха...

    3 13 Отговор
    733 ден от "тридневната" сво. А трудното за мордория тепърва предстои.

    Коментиран от #64

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Марш

    18 2 Отговор
    Стигнах само до Навални и спрях. Наистина ли някой нормален човек мисли, че тоя дребен измамник има каквото и да е влияние върху руския народ и политиката на Русия?

    Иначе на бойното поле всичко е ясно - смазаните и разбити остатъци на укрoпската армия или се предават или умират. Вече нямат нито хора, нито оръжие. И не че озверилият срещу Русия запад НЕ ИСКА да им даде. Просто НЕ МОЖЕ. Няма как скапани държави с фиктивни икономики, които нарочно се ДЕИНДУСТРИАЛИЗИРАХА за да правят кефа на дeбилчето г. тунбергова, да се опълчат на индустриален колос като Русия. Неслучайно Русия произвежда 7 пъти повече боеприпаси от цялото НАТО. А като свършат укрите, кой ще се бие? Те може да са нацистка измeт, ама поне да се бият умеят - нали са руснаци. Някакви пeдърчета от ЕС ли - дето само ще се епилират и ще спорят кой от какъв пол е? Нали виждаме тука нашите русофоби - денонощно громят руснаците на приказки в интернет, ама ако им предложиш наистина да отидат да ги громят, крият се като мишки !!!
  • 52 Украйна е руската Македония

    16 1 Отговор
    Искуствена държава с измислен народ - така нареченият "украински народ" е РУСКИЯТ НАРОД с имплантирано антируско самосъзнание - западен инженеринг, също като сръбският инженеринг в съзнанието на така наречения "македонски народ".

    Гражданската война между руснаци и риснаци с антируско самосъзнание на територията на измислената и изкуствена държава "Украина"/Окраина/покраина на Русия и на Полско-литовската държава Ржеч Посполита започна в активната си част с юдо-фашисткия и укронацистки "евромайдан" в Киев през ноември-декември 2013 г. и с безразборната стрелба на наети от юдо-фашистите и техните слуги - укронацистите - снайперисти, които на 18.02.2014 г. откриха огъм едновременно срещу укронацистите на улицата и стещу полицейските сили от отряда "Беркут".

    На 22.02.2014 г. юдо-фашистите от "Десен сектор", в който имаше 2000 юдо-ционисти и техните слуги - глупавите укронацисти - извършиха държавния преврат в Киев и започнаха агресията си срещу регионите с поддържащи законния украински президент Виктор Янукович, когото се опитаха да убият и който беше принуден да се спаси първо в Донбас.

    Коментиран от #59

  • 53 Бяхме лоялни на съюза с Хитлер

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    От такава лоялност Боже упази!

    нАТО е ВРЕДНО за БЪЛГАРИЯ!

    Долу антибългарската военно-политическа търговска и неофашистка организация nATO!

    Да живее България!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Артилерист

    9 1 Отговор
    Протестирали са агитки като тази на платения жълтопаветен умнокрасивитет или на сините ултраси, които бяха изведени да щурмуват парламента по времето на Пл. Орешарски. Такива социално отпаднали елементи винаги ще се намерят. По-важно е, какво се случва със страните им и специално с България, докато те протестират за сметка на американците, които си пълнят гушите от нещастието на колонизираните, ограбените-спрените изгодни сделки с Русия, харизаните на вятъра милиарди за войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите-стотиците хиляди убити и разрушенията от разпалената от американците поредна война...
  • 58 Фен

    10 1 Отговор
    Хората излязоха в подкрепа на Палестина. Ма на ДВ ви заповядаха, да не ги виждате. Субординация.
  • 59 ........

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Украйна е руската Македония":

    Значи казваш е имало 2000 юдо-ционисти?Затова на клиповете от 2014-та нито руснаците,нито укрите разбират какво са скандирали.То и онази Виктория Ню Ленд е същата по произход.Зелето също.Карат баламите да си играят на нацисти и комунисти,за да може като се избият взаимно да освободят територията за Нов Небесен Йерусалим.На македонците историята им е преправена също от юдо-циониста Самуил Борисович Бернщайн.Сега някакви руси п.и.к.л.и от укро пропагандата по социалните мрежи на развален български се пробват да настройват македонци срещу българи...
    Значи когато българите в България правят протести с хиляди няма ни стон,ни ред по медиите,но когато са укрите гърмят всички...Е,не е нормално това!Все едно сме окупирани в собствената си държава!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хахохихо

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ха-ха-ха...":

    Да трудно ще е да настигнат бягащите нацисти към полската граница !
  • 65 ДБил

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тебе първи ще те мобилизират":

    Отвътре излизаш, от укра- безследно изчезнал, за да не надвишат 31000...
  • 66 Напреднал

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Котаракът явно ни подканя да отидем на Източния Фронт и да застанем на страната на Украйна. Ако понякакъв начин ме закарат насила там, ще съм първият, който ще се предаде на братушките

    Коментиран от #81

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Само хиляди... ти да видиш

    4 2 Отговор
    А родинолюбивите и избягали укри в европейските курорти и не само са милиони... то за туй и има 7 моГилизации и вече липсва пушечно месо и наближава искането на байдъню за последния 0краинец!!!
  • 72 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    8 2 Отговор
    Каде са тия хиляди дето излезнаха да подкрепят окрайна защо лъжете??????
  • 73 Тежки психически отклонения

    4 1 Отговор
    Министър Кулеба се гордее, че Украйна е унищожена като държава. От 52 000 000 души при социалистическа Украйна, днес няма и половината.

    Коментиран от #77

  • 74 Голям пакет, ама мек

    6 2 Отговор
    Вече и БТА ли разпространява фалшиви новини? Протестите са срещу политиките на Брюксел, а не "в подкрепа на Украйна".
  • 75 Боцмана

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Само слепец не вижда":

    И тн, и тн, и тн, и тн, и тн… лакърдиите на един слепец, и извратен рашист!
  • 76 Къде са

    1 1 Отговор
    Нещо нЕма снимки?

    Коментиран от #92

  • 77 Бонзай

    0 2 Отговор

    До коментар #73 от "Тежки психически отклонения":

    Ами социалистическа Украйна, както и всички “братски” народи по онова време нямаха паспорти. Всички източноевропейски страни бяха опасани с бодлива тел и кльонове, да не би някой западноевропейски гражданин да посмее да емигрира в реалния социализъм. К’ва е мислихме, к’ва стана! Та такива работи-съветски…
  • 78 Падането на Европа

    3 1 Отговор
    Умопомрачителни небивалици. Евроатлантиците си остават умствено немощни.
  • 79 Бате Гойко

    0 4 Отговор

    До коментар #67 от "Браво за поста!":

    Като те е толкова страх, бегай у Русия! Крепостните там са вечни, не търпят промяна. Каквото е било в царска Русия, същото е било и в Съветска Русия, а сега същото е и в Нацистка Русия! Развитие йок!!!

    Коментиран от #87

  • 80 Студопор

    2 0 Отговор
    Какво значи, че хиляди хора били излязли в подкрепа на Украйна? А двойно повече като излязоха в подкрепа на Палестина? Някой чу ли ги? Зачете ли им мнението? Защо е важно, когато хората (Уж) подкрепят една кауза, но не е важно, когато подкрепят друга?

    Коментиран от #84

  • 81 Готин

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Напреднал":

    Нали им се бяхме “предали” на братушките (те толкова са и братушки) за 45 години, та още не можем да отлепим от дъното

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Живей

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Готин":

    си в ЛГБТ обществото докато не са изкоренили пе .де...Рас...тията. Всичко изпратихте.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Търновец

    4 0 Отговор
    Украйна трябва да предаде на Немската прокуратура шестте заподозряни за извършването на диверсията срещу Северен поток - преди време в Германия бяха извършени обиски има и свидетел срещу един от заподозрените. Украйна с този терористичен акт нанесе щети за милиарди на ЕС и помогна на нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер да изблъскат Руските олигарси от ЕС. Немците обедняха и спешно се запасиха с въглища а милиони Украинци вместо да се бият на фронта отидоха в ЕС, между тях и много руско говорящи. Европа поначало беше възприета в САЩ като конкурент и войната води до рецесия и обедняване в Европа.

    Коментиран от #88, #89

  • 87 СрАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Бате Гойко":

    Това се нарича дисциплина. Затова вашият Хитлер подви колене . Няма да мине нито един кръстоносец.
  • 88 Унуфрий

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Търновец":

    Всички украинци са рускоговорящи. Селският им диалект се превърна в официален език след директива на Сталин от преди голямата война.
  • 89 Янтръ

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Търновец":

    Пенчо бре, учи. Пенчо пак не ще.
  • 90 Занемей

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПА ОНО Е ЯСНО":

    Шоп. Слушай сръбска музика и куфей.
  • 91 Конспи

    2 0 Отговор
    Tипично за демокрацията. Една трета от съобщенията изтрити от модератор

    Къде са алтеративните мнения?
  • 92 Статистик

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Къде са":

    Е кви снимки бе, приятел? В Софето бяха трийсетина заблудени душици, дето не знаеха защо са там!

    А по-интересно щеше да е, ако бяха показали снимки от вчера в Брюксел и Варшава - само че не "за", а против Украйна и тъпата еврогейска политика!
  • 93 соломон предателят

    1 0 Отговор
    Хиляди фермери са по улиците на Европейските градове а тези нагли престъпни Англoсаксонски престъпници казват ,че са излезе в подкрепа за Украйна ? Нагл оста , безочието нямат граници Гьобелс е нищо пред тези лицемери пропагандисти.
  • 94 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    На тоя шашав кретен макрон му хлопа дъската,засега той се изявява като основен подстрекател,именно той подхвърлил идеята ,че всяка страна от ес може по своя инициатива да прати войски в окраина,а това е най-ефективната помощ,трябва нещо да се направи,стига са се потривали.И ето,менков отива в Киев и предлага да прати войски,за да се предотврати уж руско нахлуване в черноморския регион,разбирай и в България.Дори да беше в резултат от чисто и непорочно въображение,а също и от страх да си получат заслуженото,менковци ще направят и най-големите безумия и ще ни вкарат безотговорно във войната.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.