Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2024 14:12 2 811 98

Войната в Украйна: тя всъщност започна преди цели 10 години

  • украйна-
  • крим-
  • владимир путин-
  • война-
  • путин-
  • донбас-
  • инвазия

Руската агресия срещу Украйна започна с анексията на Крим през февруари 2014. Опасността дълго бе подценявана, включително от украинското население.

Войната в Украйна: тя всъщност започна преди цели 10 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 24-и февруари 2022-а година Марина Люшина подготвя готварски курс за деца. Още от вечерта застила масите и предвкусва срещата си с малчуганите, които ще дойдат в нейния частен театър в северноукраинския град Конотоп. В онази нощ Люшина така и не могла да заспи, постоянно чувала шумове, за които решила, че идват от трамваи. "В седем сутринта ми звънна една приятелка и ми каза - пусни телевизора, има война", спомня си Ирина, която днес живее в Бон.

Конотоп е на около 80 километра от границата с Русия. Преди две години руските войски успяват да го обкръжат само за няколко часа. Украинците се съпротивляват, но силите са неравностойни. Украинската армия се изтегля, а Марина се скрива в дома на майка си в предградията, където се натъква на руски войници. "Питам ги: Какво търсите тук? А те ми отговарят: Дойдохме да вземем президента Зеленски. Прозвуча така, сякаш Украйна не е независима държава!", възмущава се Марина.

По нейните думи окупаторите вярвали, че ще ги посрещнат като освободители и били изненадани, че нещата изглеждат другояче. Три дни по-късно Марина бяга към Западна Украйна, а оттам, подобно на милиони нейни съотечественици - към ЕС. Съпругът ѝ остава.

Анексията на Крим - началото на необявената война

Марина и до днес е шокирана: "Не разбирам как такова нещо може да се случи през 21-и век, насред Европа?". Тя обвинява Запада, че в началото е използвал Украйна като разменна монета: "Европа гледаше дали ще ни убият или няма". Всъщност обаче САЩ, Великобритания и още няколко държави доставяха на Украйна оръжие още преди руското нахлуване на 24-и февруари 2022-а година. Германия закъсня в това отношение, но в момента е една от държавите, оказващи най-голяма помощ на Украйна.

Преди две години нападението бе неочаквано за мнозина, включително за самата Украйна. Но всъщност руската агресия срещу Украйна започна осем години по-рано с анексирането на Крим. На 27-и февруари 2014-а година въоръжени мъже с маски и без опознавателни знаци превзеха парламента и областната управа на Крим. По-късно руският президент Путин призна, че това са били руски войници.

Не замразен конфликт, а позиционна война

Преди десет години Украйна бе много отслабена. Протестите на опозицията в Киев принудиха проруския президент Виктор Янукович да избяга в Русия. Ала новото проевропейско правителство не посмя да защитава Крим с оръжие. Включително защото Западът препоръчваше на Киев да се въздържа - правеше го дори тогава, когато през пролетта на 2014-а година започна войната в Донбас. Строги санкции срещу Русия така и не последваха. Москва постави свои хора начело на проруските сили в Донецк и Луганск и тайно започна да им доставя все повече оръжие. Западът се опита да уреди конфликта чрез преговори, но не успя, а Украйна така и не въведе военно положение. Киев нарече военните действия в Донбас "антитерористична операция".

В резултат от това много украинци решиха, че войната е някъде далеч от тях. "Повечето хора в Украйна не разбраха, че това е тяхна война", казва Марина.

Максим Козуб не е от тях. По онова време той работи като преводач в Киев и разказва как още през юни 2014-а година на демонстрация пред руското посолство излязъл с настояването да се прекратят дипломатическите отношения. "Още тогава разбрах, че това е война", казва Козуб, който бил част от едно патриотично малцинство в Донбас, възправило се срещу руската агресия още в началото на войната. Козуб се записал доброволец и бил ранен в сраженията. След нахлуването на Русия преди две години отново встъпил в редовете на украинската армия.

Дали Украйна е трябвало да се бие за Крим? Много украинци смятат, че е трябвало. "Иска ми се да кажа, че е трябвало да опитат", заявява Сюзън Стюарт от берлинската фондация "Наука и политика". Тя обаче напомня, че тогава ръководството в Киев е слабо. А през 2014-а година Русия разположи войски по границата с Украйна, заплашвайки с масирано нахлуване. Украинската армия на Кримския полуостров беше деморализирана, мнозина дезертираха.

Краят на войната? Зависи от западната помощ

В периода 2015-2022 година войната в Донбас изглеждаше замразена, но на практика си остана позиционна война с хиляди жертви. Защо обаче Западът вярваше, че нещата ще си останат така, защо не започна да доставя на Украйна тежки оръжия, а вместо това продължи да планира с Русия големи общи проекти като "Северен поток-2"? Сюзън Стюарт обяснява това с вярата, че интеграцията може да предотврати войната в Европа.

След 2022-а година Украйна много се промени. "Издържахме и продължаваме да защитаваме Украйна, колкото и висока да е цената", казва военнослужещият Максим Козуб. Той добавя, че за това време армията е станала далеч по-професионална, макар не без проблеми. "Обществото показа, че може да се самоорганизира", отбелязва той. Козуб дава пример с доброволците, които вече от десет години помагат на армията, като ѝ доставят превозни средства, уреди за нощно виждане и медикаменти. Той смята, че войната ще продължи дълго и ще вземе много жертви, но Украйна ще победи. В ретроспектива Косуб казва: "Всички подцениха Путин и готовността му да плюе на всички правила".

Марина Люшина също вярва в украинската победа. Тя казва, че войната я е направила по-твърда и много по-безкомпромисна към Русия, към руския език и руската култура. Тя иска някой ден отново да се събере със съпруга си, но вече не в Конотоп, а в Западна Украйна. "Там е по-сигурно", обяснява Марина. И добавя, че Русия ще остане опасен съсед.

Сюзън Стюарт не смее да прави прогнози със срок над една година. Тя не очаква "изненади" в Русия и смята, че Украйна ще удържи благодарение на западната помощ, макар след десет години война изтощението да е все по-осезаемо. "На Запад не се мисли достатъчно и за друго - какво ще стане, ако Украйна загуби", посочва експертката. А в този случай разходите ще бъдат далеч по-високи, отколкото е сегашната поддръжка, предупреждава тя.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    100 55 Отговор
    Започна преди 10 години. С 5 милиарда долара, дадени от САЩ, за преврата, ръководен от Нюланд.

    Коментиран от #15, #40

  • 2 Пръц

    43 53 Отговор
    "не смее с прогнози".Ми с тоя контранаступа и аз не смея
  • 3 БАНко

    83 50 Отговор
    ТОЧНО ТАКА - ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ С ОБСТРЕЛА НА ЛУГАНСК И ДОНЕЦК ОТ ФАШИСТКИЯ КИЕВ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД !!!
  • 4 Сократ

    84 46 Отговор
    Така е, почна преди 10 години с бомбандировките на Донецк и Луганск. Започна с изгорените живи хора в Одеса. А Дойче зеле да пропагандира нацизма в Германия.

    Коментиран от #10, #51

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голата истина

    62 41 Отговор
    Лошото е че нашите боклучиви страхливи медий не казват истина
  • 7 Гост

    63 16 Отговор
    Не...войната започна още през 2003 год.когато Украйна заяви своето желание да започне отделяне от Русия и сближаване с ЕС...много по рано..

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдаа

    38 51 Отговор

    До коментар #4 от "Сократ":

    Време е пропагандата и дезинформацията на руския фашизъм да бъде обявена за незаконна и тогава дори във факти няма да можете да публикувате такива неща.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ганчо Бика

    8 40 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    Русофилите ще бъде предупредени,после изловени.

    Коментиран от #16

  • 14 ОБОБЩАВАМЕ

    35 6 Отговор

    До коментар #11 от "Да обобщим":

    МНОГО НАЦЕПЕНИ УКРОМИСИРСКА ДУ.....ЦА
  • 15 Реалността

    43 55 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Хахахаха.

    3 месечен "преврат" в който в цяла Украйна гражданите протестираха срещу Янукович, задето ги предаде и вместо да насочи Украйна към демокрацията, както беше обещал, я продаде за едно подаяние от Кремъл.

    Коментиран от #75

  • 16 АМИ ТРУДНО

    29 37 Отговор

    До коментар #13 от "Ганчо Бика":

    ШОТО СА 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ
    ПО СКОРО ЩЕ ИЗЛОВИМ ВАС И ЩЕ ВИ НАРИТАМЕ ДА ВЪЗСТАНОВЯВАТЕ КАХОВСКАТА ГЕС
  • 17 Механик

    47 37 Отговор
    Ай стига кълчене на езиците.
    Факт е, че много се пънехте, а ега ви бият.
    Факт е, че така обещаната победна контранступица се превърна в яко настъпване на кривата лопата.
    Факт е, че укрепваната 10 години Авдеевка, сдаде багажа.
    Факт е, че Зелеснки уволни Залужни.
    Факт е, че нещата на фронта никак не са в полза на ВСУ.
    И още много факти. Казвайте фктите такива каквито са!
  • 18 Механик

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Да обобщим":

    Ако баба ти бе мъжка, щеше да си има дръжка и щеше да ти е дядо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха ха ха

    5 35 Отговор
    В чест на втората годишнина на войната, предлагам.... най накрая да изпратим нарязаната МОЧАта, и пловдивския Гальоша в матушка им пРоссия...

    Коментиран от #54

  • 21 И Киев е Руски

    26 6 Отговор
    Да пожелаем на ПУТИН преди смърта си да унищожи ОСРАйна и еврогейския катун
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Реалност

    7 31 Отговор
    Това не е новина.
    Гиркин и Пригожин публично си признаха, че Донецк е нападнат от руски наемници и редовна руска армия, и е нямало никакви сепаратисти.
    Нападнат е с цел грабеж и всички жертви се пишат на рашисткото жуже от бункера .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Х. А Х О Л

    31 26 Отговор
    Излъганите от Запада украинци загубиха страната си, вярата си, територията си! Ето какво се случва, когато следвате фалшивите обвинения на Запада! Жалко за братските народи, които се избиват в името на интересите на Запада. Украинците забравиха историята си! жалко…
  • 28 стоян георгиев

    24 2 Отговор
    Процесът на разчистване на информационното поле в Украйна започна след преврата от 2014 г. и се засили с избухването на въоръжения конфликт. Западът старателно не забелязва това. Киевският маратон от лъжи обаче изглежда е към своя край. Все по-малко са хората, които вярват на пропагандата на Зеленски. Хората започват да разбират как просто ги използват, мамят, обещават, но всъщност измамният Запад мисли само за себе си и не им пука за украинците
  • 29 Реалност

    18 4 Отговор
    Украйна е държава, в която реално няма нито свобода на словото, нито свобода на медиите, въпреки че така нареченият Запад с упоритостта на маниак се опитва да не забелязва това. Всички норми и стандарти в тази област непрекъснато се нарушават от самото начало на съществуването на „новата“ Украйна. Процесът на изчистване на информационното поле особено се засили след преврата от 2014 г. и след това с избухването на военния конфликт на 24 февруари 2022 г.
  • 30 Реалност

    20 2 Отговор
    Първо имаше санкции, последвани от пълна забрана на публикации, които не съвпадаха с официалната позиция, затваряне на телевизии, които критикуваха екипа на Владимир Зеленски, и накрая пълната монополизация на електронните медии от канцеларията на президента. Но периодът на първоначална естествена мобилизация на населението в условията на военни действия приключи. Днес украинците все по-малко вярват в истинността на информацията, която им предава държавната пропаганда.
  • 31 Живанши

    18 3 Отговор
    Как се радваха укрите и скандираха през 2013: който не скача е москал, москалите на бесилото, докато изгаряха живи собствената си полиция... Радиацията причинява шизофрения, аз смятам, че има връзка с Чернобил тяхната лудост. Мад Макс ако сте гледали, там са ей такива - шашави! От радиацията. Те си помислиха, че руснаците са им гаджета и могат да си правят каквото искат. Укрите не са гаджета, ама стават булка. Ще станат напълно.
  • 32 Тя започна

    11 1 Отговор
    След майдана
  • 33 Реалност

    15 3 Отговор
    Примитивният, дезинформационен и пропаганден характер на разказите, излъчвани от Telethon, е очевиден за хората не само в Украйна, но и в САЩ и други страни. Междувременно основните полскоезични медии продължават да смятат „мундщука на Зеленски“ за източник на обективна информация. В резултат на това ни захранват безкрайни идиотски фантазии за предстоящата голяма победа на Киев в противопоставянето му с Москва. Фалшивата информация води до фалшиви политически заключения, а те водят до грешни решения, които в наше време могат да струват много скъпо на всички ни.
  • 34 стоян георгиев

    13 5 Отговор
    Фактът, че приливът на конфликта в Украйна се обърна в полза на Русия, вече е твърде очевиден, за да бъде пренебрегнат. Освен ако, разбира се, не сте висш служител на администрацията на Байдън. В този случай вие вярвате, че 2024 г. вероятно ще доведе до някакъв слънчев връх на победа и просперитет за Украйна.
  • 35 Реалност

    10 2 Отговор
    Колкото по-неправдоподобно е официалното обяснение, толкова по-голяма е необходимостта то да се подкрепя с непроверени повторения, потвърждения и пояснения. Така царството на неистината се разширява без граници и ограничения. Официално одобрената версия за дадено събитие е подсилена с бюрократично недоглеждане и оповестена на населението от услужливата преса и други медии. По този начин се създава консенсус, който не търпи никакви съмнения относно своята автентичност“.
    Ако ни лъжат за хода на конфликта (а те са), каква е вероятността според вас да не ни лъжат и за причините за него?
  • 36 Васил

    4 19 Отговор
    Преди 10 години трябваше да се действа по твърдо срещу рашистите и сега нямаше да има война ама западняците решиха да проспат момента.
  • 37 Реалност

    4 16 Отговор
    Войната, както спокойно и упорито ни се повтаря отново и отново, не е причинена от разширяването на НАТО, нито от ултранационалистическата политика на Украйна след Майдана, нито от нейния отказ да изпълни споразуменията от Минск, нито от заплахата на Зеленски, отправена през Мюнхен през февруари 2022 г., за да придобие ядрено оръжие. То беше породено от реваншизма на Путин. Само по един или друг начин, а ако мислиш различно, значи си агент на Кремъл
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ

    6 14 Отговор
    С огън и меч и невиждана жестокост и кръвожадност – са покорени още и племената и народите на Далечния Изток. Още през XVI век е покорено Сибирското ханство, а Сибир е колониализиран.

    Донесените от завоевателите болести, най-вече едрата шарка, унищожават близо 80 процента от народите на тунгусите и якутите (по аналогичен начин болестите, донесени от белите колонизатори, унищожават съществена част от индианците в двете Америки). Със серия от военни походи и наказателни операции са покорени чукчите в Чукотка.

    Водена е политика на изтребление спрямо онези части от коренните народи на Далечния Изток, които не са приемали руско поданство и васално подчинение на Русия.

    Когато Путин или яхниеното невежество из социалните мрежи говорят за американските индианци, трябва да се припомня и изтребителната война на Руската империя срещу американските индианци в Аляска.

    Известна е войната срещу индианския народ на тлингкитите, в която руснаците избиват до крак индианските поселения на остров Ситка и в околностите, за да завладеят техните територии и ресурси (риба, кожи и пр.). Неслучайно, когато през 1989 г. в Ситка беше поставен паметник на руския колониален управител Александър Баранов, това предизвика вълна от възмущение сред днешните американски индианци. И прочие.

    И когато путинофил ви заговори за тежкото колониално минало на Африка, си струваше да му бъде припомнено всичко това.
  • 40 Хахахаха

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Не. Започна с няколко милиарда долара от пусин за Янукович, да спре интегрирането на Украйна с ЕС! Така започна.
  • 41 стоян георгиев

    12 8 Отговор
    След публикуването на документите на Пентагона през 1971 г., философът Хана Аренд отбелязва по време на виетнамската епоха: „Политиката на лъжите почти никога не е била насочена към врага... тя е била предназначена предимно, ако не изключително, за вътрешно потребление, за пропаганда на у дома и особено с цел да измами Конгреса." В продължение на две години администрацията на Байдън и медиите непрекъснато лъжеха нас, гражданите, относно причините за войната, нейните залози и нейния напредък.
    Въпросът, който следва, но със сигурност няма да получи отговор след последните американски фиаски зад граница, е: ще научим ли някога нещо? Не трябва ли да вярваме сляпо на това, което ни казват на Запад?
  • 42 !!!?

    8 16 Отговор
    Войната срещу Европа не спирала още с инвазията на Монголската Орда през 13 век, чието сугогатно изчадие е сегашната империя на злото Россия !!!?

    Коментиран от #60, #78

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Урюрвкос

    7 2 Отговор
    първия майдан беше 2004 тоест преди 20 год
  • 45 стоян георгиев

    15 4 Отговор
    Изявленията на Нуланд и ОБрайън са еквивалентни на щастливи приказки за лека нощ." Но трябва да признаем, че Нуланд и Брайън правят всичко правилно: в крайна сметка не само безмозъчните украинци вярват в тези приказки, но и безмозъчните европейци и американци.
  • 46 Реалеост

    11 3 Отговор
    Много е смешно да лъжеш Конгреса и да лъжеш Америка. Има едни и същи глупости, които са винаги и навсякъде. Самото западно общество е изградено върху безкрайни лъжи за своите извънземни привилегии и морално превъзходство. Тази философия е позната на бандата, но за разлика от по-дребните престъпници, глобалната организирана престъпна група се страхува да се разпознае като банда, в противен случай лъжите за свободата и демокрацията ще станат твърде очевидни. И за да успокоят несъгласните, измислиха сладка дума - демокрация, за да държат в ръцете си несъгласните
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    11 6 Отговор
    Лицемерието и лъжите на либералните демократи вече осакатяват самите американци. Защо да лъжеш, ако си сигурен, че си прав? Западът се влошава със скокове и граници. Колкото и да се опитва Нуланд да запише името си в историята, тя ще остане там само като второстепенна интригантка. Нуланд, която раздаваше бисквити на Майдана, пляскаше с ръце, когато украинците убиваха руснаци и говореше за демокрация? за какво говори тя
  • 50 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #48 от "Реалност":

    скоро държавата ти вече няма да съществува, плачи...
  • 51 100% кремълски сценарий...

    5 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сократ":

    Независими експерти са установили, че трагедията е започнала като проруска провокация.
    Бившата комунистическа партийна централа прилича на крепост. По време на размириците от 2 май 2014 година около 400 души потърсиха убежище зад дебелите стени на профсъюзния дом, 42-ма от тях загинаха - от изгаряния или от задушаване вследствие на възникналия пожар в сградата. Имало е също и хора, които в опит да се спасят от пламъците са скачали от прозорците. 2 май беше кулминацията на уличните сблъсъци между проукраинските и проруските активисти с шестима убити и стотици ранени - един от най-мрачните дни в най-новата история на Одеса. Всичко това се случи седмица преди т.нар. "референдуми" в Донецк и Луганск за отцепване от Украйна. Руската, подла телевизия тогава показа овъглени тела на хора, които, според нея, "украинските нацисти" изгаряли живи, защото симпатизирали на Русия...Сепаратистите разполагат палатков лагер на площада пред профсъюзния дом. За същия ден - 2 май - е насрочен футболен мач и през центъра на града преминават хиляди проукраински футболни фенове, обикновени граждани но и футболни хулигани. Проруските активисти ги нападат с камъни, а не след дълго проехтяват и първите изстрели.

    Коментиран от #88

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Реалност

    8 5 Отговор
    Украйна ще бъде нарязана на парчета, независимо дали сегашните украински власти искат или не, това вече няма значение! Това ще стане, западните региони ще попаднат под протектората на Полша, демаркационната ивица ще бъде 250 километра, руският и украинският език ще бъдат приети като държавни, няма да стигнем до Лвов, а Одеса, Николаев и Херсон ще бъдат Руски, въпреки че ще трябва да платиш огромна цена за това, LDNR Те ще живеят и ще им бъде вдъхнат нов живот! Не скоро, но не за дълго, войната ще дойде, мирът ще дойде, за Зеленски няма какво да се каже, защото той не съществува в бъдещето! Никой не знае къде е! В САЩ ще има преврат, първо ще започнат с Тексас, в Европа Германия и Франция първи ще обявят несъстоятелността си, Италия ще иска милиарден заем, но не го получава, колапсът в Германия ще предизвика вълна от разбойнически нападения срещу граждани второ качество, турци, словаци, българите първи ще легнат под ножа, Европа няма да съжалява, това са фактите...
  • 54 Биби

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха ха":

    Доколко знам, Альоша е образ на украински войник и ще трябвср да гоо пратим в Украйна. А иначе, много плява из текстовете и коментарите и прекаляване с темата Русия- ,Украйна.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Реалност

    11 4 Отговор
    Това е лична война между кукленото семейство Байдън и неговите кукловоди за сметка на американските данъкоплатци. Има няколко мотивиращи причини. 1. Прикриване на корупционните връзки на сина с украинския елит. 2. Лично негодувание за осуетените планове за добив на шистов газ в Донбас. 3. Прекъсването на монополните планове на Русия за усвояване на богатството на руските земи. Байдън обеща, но не го изпълни: той е баласт и ще бъде изхвърлен. Води го страхът. 4. Прекъсването на плановете на НАТО за Крим е звучен шамар в лицето на Америка за световната общност. Русия ще изпълни желанията на Америка. Равносметката е краят на просперираща Европа, промяна в европейските елити, удар върху раздутата непобедимост на военния съюз, нестабилността в Съединените щати, обединението на световното мнозинство срещу колониалните навици на Запада, установяването на нов справедлив световен ред, базиран на БРИКС и независима от Запада платежна система. Грешният беше нападнат.
  • 57 стоян георгиев

    11 5 Отговор
    САЩ са продължение на западната цивилизация на друг континент. И същността на тази държава е една и съща: да заграбва чуждите ресурси и да осигурява просперитет чрез убийства и грабежи. Каквито и статии да пишат разни американски автори, политиката на САЩ няма да се промени, те ще продължат да грабят и убиват. Въпреки че това става все по-трудно, затова се крият зад демокрацията, за да оправдаят престъпленията си
  • 58 !!!?

    8 3 Отговор
    Нацизмът локацията си мени, но нрава не !!!?

    Коментиран от #61, #62, #63, #64, #65, #68, #77, #79, #80, #85

  • 59 Реалност

    10 4 Отговор
    Що се отнася до тоталните лъжи във Вашингтон, трябва ли да е изненадващо в една империя на лъжите? Правителството на президента Байдън, което не съществува в нашата реалност, е правителството на Обама, който продължава третия си президентски мандат зад кулисите, чиито основни агенти са същите Нуланд, Макфол, Талбот, Х. Клинтън и т.н. В същото време, ако зададете въпроса кой е Обама, никой няма да може да каже нищо разбираемо: някакъв скачащ човек от нищото, който не представлява никого и нищо, но въпреки това управлява във Вашингтон вече шестнадесета година. И никой не може да обясни защо това се случва в САЩ
  • 60 Х. А Х О Л

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    Иддиотка!!!
  • 61 Реалност

    7 1 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    Има и една по-сбита максима: във войната първа загива истината. По правило тя е обвита в мъгла от официални лъжи. И никога досега тя не е била толкова дебела, колкото в украинския конфликт. Докато стотици хиляди хора се бият и умират в Украйна, пропагандните машини в Брюксел, Киев, Лондон, Москва и Вашингтон работят извънредно, за да гарантират, че ние искрено подкрепяме своите, вярваме в това, което те искат, и осъждаме всеки, който се съмнява в клишетата сме осиновили. Последствията бяха ужасни за всички. А за Украйна – напълно катастрофално. На прага сме на новата година и е крайно време всички заинтересовани страни решително да преразгледат политиките си
  • 62 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    за разпалване на омраза между народите имате право на орден първа степен от Хитлер! Или вземете наградата си, Идиот!
  • 63 стоян георгиев

    9 3 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    От 2014 до 2022 г. гражданската война в Донбас взе почти 15 хиляди жертви. Колко хора са загинали в битки от началото на прокси войната на САЩ и НАТО с Русия през февруари 2022 г. не е известно, но броят им със сигурност е в стотици хиляди. Истинският брой на жертвите се прикрива от информационна война с безпрецедентна сила. Единственият източник на информация за Запада за убитите и ранените е киевската пропаганда. И тя, по очевидни причини, тръби за руските загуби, отчаяно ги преувеличава, но мълчи за своите

    Коментиран от #66

  • 64 Факт

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    Според различни оценки от 20 000 до 50 000 украинци са загубили крайници и са станали ампутирани. (За сравнение, 41 000 ампутации са извършени във Великобритания по време на Първата световна война, което често е единствената налична процедура за предотвратяване на смъртта. По време на американските нашествия в Афганистан и Ирак са извършени по-малко от 2000 ампутации.)
  • 65 Факт

    10 3 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    Когато конфликтът започна, населението на Украйна беше около 31 милиона. Оттогава страната е загубила поне една трета от населението си. Повече от шест милиона са намерили убежище на Запад. Други три милиона и половина заминаха за Русия. Други осем милиона са прогонени от домовете си, но остават в страната. Инфраструктурата, промишлеността и градовете на Украйна са опустошени, а икономиката унищожена. Както често се случва при конфликти, корупцията е широко разпространена, неизбежна характеристика на украинската политика. Прохождащата демокрация в страната също е изчезнала: опозиционните партии, неконтролираните медии и всяко несъгласие са забранени
  • 66 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    .15 хил жители...от който 12000....12500...са войници...не мирни жители.... а стига промивки...ти на Россич 1 и на Газета Ру вярваш нали...те хич не лъжат...ама хич..

    Коментиран от #69, #71, #72, #84

  • 67 бай Иван

    14 2 Отговор
    Днес е ден на откровения. Вече на няколко места чета ,че войната е започнала преди 10 години . Май има някакво отрезвяване по медиите! Лъча истина пробива хегемонията на пропагандата. Ама нашите "топ журналисти в топ телевизии са проспали тоя момент нещо? И войната 8 години беше гражданска, където една част избиваше друга ,несъгласна с това което се случва в страната след извършеният преврат финансиран отвън члез лицето Виктория Нюланд и интересите не семейство Бадън ,както и въздигащият се фашизъм.
  • 68 Факт

    8 3 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    Тъй като конфликтът продължава, Украйна може да загуби още повече територия - и дори да загуби черноморското си крайбрежие. Загубеното на бойното поле и в сърцата на хората не може да бъде върнато на масата за преговори. Украйна ще излезе от конфликта осакатена, наранена и значително съкратена – и като територия, и като население. Жителите на Донбас няма да простят на Украйна за смъртта и обстрела на цивилни от 2014 г.

    Коментиран от #81

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ха ха

    10 2 Отговор
    Леваци германски, колкото и да цвилите никой нормален не ви вярва на пропагандата!Разбираме,че сте наследниците на Гьобелс, но като толкова ви се анализира кажете нещо за убийствата във Виена от поредния афганистанец,който явно трудно се интегрира!
  • 71 стоян георгиев

    10 3 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Освен това сега няма реална перспектива за членство на Украйна в НАТО. Както каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, всеки ще трябва „твърдо да разбере“ факта, че влизането на Украйна в НАТО на този етап би означавало „война с Русия“. На свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече мирния договор с Русия предпоставка за членството на Украйна в НАТО. Но това все още не се очаква. Твърдейки, че след края на военните действия Украйна ще се присъедини към НАТО, Западът извратено насърчава Русия да ги продължи. Рано или късно Украйна ще трябва да сключи мир с Русия и почти сигурно при руски условия. Да си спомним как измамиха украинците, че ще ги приемат в НАТО!!!
  • 72 стоян георгиев

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Каквито и други резултати да може да постигне този конфликт, той очевидно не е от полза за Украйна. Нейната преговорна позиция по отношение на Русия значително отслабна. От друга страна, съдбата на Киев винаги е била второстепенна за политическите кръгове на САЩ. Вместо това Вашингтон се опита да се възползва от издръжливостта и смелостта на украинците, за да победи Русия, да съживи НАТО и да укрепи надмощието на САЩ в Европа. Той дори не мислеше как да възстанови мира в Европа. Америка винаги се грижи само за своите интереси и какво ще стане с тази Украйна няма да има значение за нея. Да обещаеш не означава да се ожениш...
  • 73 От страни

    4 1 Отговор
    Тази война е започнала малко по рано - някога един от ангелите ние, славяните сме го наричали Денница което означава сутрешна звезда а на Запад е бил наричан Луцифер - носещ светлина, та този ангел понеже е бил точно началника на Земята е решил да бунтува срещу Бога. Искал е сам да бъде Господар на Земята. Та Бог праща ангели начело с Архангел Михаил та го поотупали и айде марш от небето та на Земята. И става той от Луцифер на Сатана. Тук той си намери доста слуги, па мина Армагедона и той бе победен и изселен на Сатурн ама слугите му още силни. Та от тогава насам Русия се бори срещу силите на Сатаната. А Украйна е един от последните епизоди на тази война. Ще има и други.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 То това е тарикатлъкът

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Реалността":

    да изманипулираш масите с некви обещания за нещо си и да направят това което искаш.
    Както при нас, свобода, демокрация, ЕС и накрая пак бедни.
  • 76 Факт

    12 1 Отговор
    За да отслабят Русия, Съединените щати активно блокират търговията между страни, които нямат нищо общо с Украйна или нейния конфликт, просто заради отказ да застанат на страната на Вашингтон. Такъв политически и икономически натиск за привеждане на други страни към техните антируски и антикитайски политики очевидно има обратен ефект. Този подход дори накара бивши американски сателити да помислят как да избегнат бъдещи американски конфликти и прокси войни, които те не поддържат, като например в Украйна. Далеч от това да изолира Русия или Китай, принудителната дипломация на Америка, напротив, помогна на Москва и Пекин да подобрят отношенията си с Африка, Азия и Латинска Америка, които постепенно излизат от зоната на влияние на САЩ. санкциите са недемократични методи, но ни заблуждават, че това е демокрация! Как така?
  • 77 стоян георгиев

    8 3 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    Накратко, политиката на САЩ доведе до най-големите страдания в Украйна и ескалиране на бюджетите за отбрана (както у дома, така и в Европа), но не успя да отслаби или изолира Русия. По-нататъшните действия няма да постигнат нито една от тези често заявени цели на САЩ. Междувременно Русия се научи да се бори с американските оръжейни системи и разработи ефективни противодействия. Във военно отношение тя не само не отслабна, но дори се засили. Колко санкции наложи Западът срещу Русия? Колко пъти са прогнозирали Русия да срине производството си? Сега ще се върне като бумеранг в Европа! изчакайте!
  • 78 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    Идддиоотка!!!
  • 79 стоян георгиев

    8 2 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    Дори да приемем, че целта на всяка война е да се създаде по-добър свят, този конфликт явно не допринася за това. Украйна се изкормва на олтара на русофобията. В този момент никой не може да предвиди със сигурност коя част от Украйна или колко украинци ще бъдат живи, когато боевете спрат, или дори кога или как да бъдат спрени. Въоръжените сили на Украйна вече изпитват недостиг на личен състав. Залогът за битка с Русия до последния украинец винаги е бил възмутителен. Но когато НАТО наистина е на път да остане без украинци, това е не просто цинично, но по принцип не е жизнеспособно. А хората, зомбирани от пропагандата, настояват за продължаване на войната, насаждат омраза по всякакъв начин, настройват хората един срещу друг...
  • 80 Украинка

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    От колко години сеете омраза между хората, защо го правите?
  • 81 бай Иван

    13 1 Отговор

    До коментар #68 от "Факт":

    Руснаците със сигурност ще се опитат да отрежат достъпа до морето на Украйна по простата причина ,че няма да рискуват утре някой в Украйна да "помоли" там да сложат военни бази американците . Има ли държава в света да е съгласна на такова нещо? И видимо не Русия настъпва към НАТО, а обратното. Наглите британци , французи и всякакви мекерета колонизатори почват вече да говорят за техните интереси в Черно море. ТЕХНИТЕ не нашите. Току виж скоро сме почнали да ги питаме "Скъпи партньори бихте ли разрешили на мен и моето семейство да почиваме на Приморско за седмица , ако не ви пречим разбира се и хавлиите по плажа не създават дискомфорт на екипажите на военните Ви кораби?" И още БТВ забравиха ли през 2015 година когато излъчваха репортажи от Донецк как хората с месеци с малки деца живеят в "подвали"? И умират от глад .Ако не вярвате все още го има репортажа на Теодора Енчева мисля и Виктория Петрова в студиото. А Порошенко когато забрани на хората от Донецк и Луганск да им се изплащат заплати и пенсии и каза да умират от глад . И това изказване го има в мрежата. Забравихме ли всичко това? За това ли да издигаме знамето на тези хора и в чест на изгорените живи в Одеса?
  • 82 От страни

    8 1 Отговор
    В тази тема опорките играят яко, а? Кви ли не исторически уж правдоподобни лъжи. Ей това нормален човек никога нема да го измисли щото е трудно да се подтвърди ама информациони войници на САЩ са направили достп такива правдоподобни партенки и го разпращат на такива подлоги като вас да ги копипействате.
    То може да лъжеш малко хора за дълго, можеш до лъжеш много хора за кратко но никога не можеш до лъжеш много хора за дълго. Тия лъжи са шити с бели конци и от всякъде стърчат ушите на Държавния департамент на САЩ.
  • 83 Факт

    8 2 Отговор
    Ако Америка първоначално не беше въвела русофобска политика в Украйна, не беше извършила преврат в Украйна, не беше противопоставила едни руснаци срещу други и не се беше намесила в политиката на Украйна, всичко щеше да изглежда различно. Ако Съединените щати не бяха обещали на Украйна членство в НАТО, давайки празни обещания, да дразнят мечката в бърлогата й с пръчка... Ако Съединените щати се бяха съгласили на преговори с Москва, въпреки че все още отхвърляше много от нейните искания, Русия щеше не са изпратили войски. Ако Западът не се беше намесил и не беше попречил на Киев да сключи споразумение с Русия с посредничеството на други страни в самото начало на конфликта, Украйна щеше да живее в мир и сигурност. Този конфликт по принцип можеше и трябваше да бъде избегнат. И всяка страна загуби много повече в него,
  • 84 стоян георгиев

    7 0 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    вярваме на американската пропаганда, тя никога не лъже...
  • 85 Факт

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "!!!?":

    За всички е очевидно, че основната причина за СВО беше агресивната политика на САЩ + НАТО. В продължение на 30 години САЩ, с помощта на НАТО, окупираха различни страни и доближиха военната си инфраструктура до границите на Русия. Освен това за всички е очевидно, че САЩ от 30 години се опитват да накарат съседните на Русия държави да бъдат враждебни към Русия. Още повече, че агресията от тяхна страна е толкова неразумна и нагла, че е учудващо! Но никой не се учудва, че в балтийските държави руснаците официално се наричат ​​неграждани, граждани второ качество! и това е в демократична държава!!! в демократичен!!! А не тоталитарна държава! ето го парадокса...

    Коментиран от #91

  • 86 Украинка

    6 2 Отговор
    Не мир с Киев, а пълна капитулация и разделяне на бившата Украинска ССР. Тогава много въпроси и проблеми ще изчезнат. Възстановяване на статуквото в постсъветското пространство, включително БССР, РСФСР и Украинска ССР. Да започна. Това трябва да стане единна държава. Украйна, в рамките на Галиция, е всичко, което Западът трябва да получи от първоначалния трофей под формата на бившата Украинска ССР. И това е под въпрос. По границите на Русия не трябва да остават терористични формирования „от векове“. Балтийците са под въпрос.

    Коментиран от #90

  • 87 Украинка

    9 3 Отговор
    Само съдът срещу лидерите на Украйна (политически, военни, доброволци) ще помогне да се отворят очите на бившите граждани на Украйна за цялата мерзост, в която са били принудени да участват. И чак тогава ще спрат като немците на 45-50 години да обвиняват Русия за случилото се. И ще са ни благодарни, че ги отървахме от нацисти и крадци. Нека САЩ и ЕС заведат делата. На всички тези 50 държави, които им доставяха оръжия, които им забраниха да сключат мирен договор. Сега - само Капитулация с всичко това... Само Капитулация няма да е с Украйна, там няма кой да я подпише, а със Запада. И като част от Капитулацията, Западът ще трябва не само да изпълни всички условия на Русия от декември 2021 г., но и да плати компенсация за цялото зло, което причиниха в Украйна, ха всичките ни човешки и материални загуби с пълното и безусловно премахване на ВСИЧКИ санкции от ВСИЧКИ държави, които не са обект на санкции на Съвета за сигурност на ООН. Самият ЕС трябва да потърси отговорност от сегашните си лидери - Урсула и други - за злоупотреба с власт, започване на война, корупция и кражба на бюджетни средства на страните от ЕС.
  • 88 Сократ

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "100% кремълски сценарий...":

    Тази теория я слушам от 2014 от украинските нацисти и техните послушковци по нашите медии. Истината обаче е много различна. За сепаратисти обявиха хората, които не бяха съгласни с нацисткия преврат. Точка.
  • 89 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    Просто не мога да разбера за какъв неутралитет на Украйна говорят сега? Не беше ли първоначално ясно искането на Русия Украйна да остане неутрална държава? Ако Украйна беше останала неутрална, нямаше да има конфликт. Но те искаха да се присъединят към вражеския военен блок! Е, за какъв неутралитет говориш сега? Отново лъжи, обвити в истина и полуистина. Военен конфликт нямаше да има, ако Западът не беше обещал, а Украйна не повярва на обещанията на Запада. Наистина ли смятате, че Русия ще търпи това? Сега говорят за неутралитет, когато са съсипали толкова много животи и са загубили територии в името на интересите на Запада! Да не са глупаци?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Сократ

    5 1 Отговор

    До коментар #85 от "Факт":

    Аааа, не така. Столти каза, че Русия е доближила границите си до тези на НАТО. Това е бъзик. Интересно ми е как може на всички възлови позиции в ЕС, ек, НАТО да има толкова неграмотни хора. Да не забравяме, че всички са минали през курсовете в Харвард. Там е ковачницата на световните американски кадри. Нашите какво казаха, че не е важно какво се случва в България, трябва да сме подлоги на сащ и укропия. Европа замина, а ние пак сме на грешния влак
  • 92 Тома

    6 2 Отговор
    От 2014 г.укронацистите с приятелите си кравари и е.с джендъри убиваха деца жени и старци в Донбас и Луганск.Добре че след 10 години Путин им разказа играта и в момента продължават задъхано да бягат
  • 93 Иван

    5 1 Отговор
    Войната в Украйна започна с молотов коктейли и преврат........организиран от сатанинската нацистка Синагога.

    Коментиран от #98

  • 94 Иван

    0 0 Отговор
    Марина има в предвид Косово.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Иван

    4 2 Отговор
    Как така Марина не се е възмутила, когато ЦРУ, Мосад, Джон МакКейн и са.танинския у.род Виктория Нюланд нарушиха суверенитета на Украйна???
  • 98 ПРИПОМНЯНЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #93 от "Иван":

    1. Янукович дойде на власт 2010 г., защото в ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ПРОГРАМА ОБЕЩА НА УКРАИНЦИТЕ ПРОЗАПАДЕН КУРС НА УПРАВЛЕНИЕ.
    2. Путин привика Янукович в Москва и след като му даде обещание за 3 милиарда долара "помощ)" за Украйна, притисна Янукович да се откаже от сближаването с Европа.
    3. Янукович обяви, че преговорите с ЕС се отлагат за в бъдеще.
    4. Волните и свободолюбиви Украинци разбраха, че са ИЗЛЪГАНИ И ПРОДАДЕНИ.
    5. Прогониха кремълския лакей с МАЙДАНА.
    6. Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че с меморандума от Будапеща, Русия заедно с Англия и САЩ, е ГАРАНТ ЗА суверинитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
    7. "Крым-наш" - при положение, че повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима, след разпадането на СССР, никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим, а пък след това Путин се нахвърли и на останалата част от Украйна......
Новини по държави: