Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 12:35 1 622 5

Неочаквана оставка! Палестинският премиер напуска властта

  • мохамад щайе-
  • махмут абас-
  • палестина-
  • западен бряг-
  • израел-
  • хамас-
  • газа

Мохамад Щайе е връчил оставката си на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас

Неочаквана оставка! Палестинският премиер напуска властта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министър-председателят на Палестинската автономна власт Мохамад Щайе заяви днес, че той и правителството му са подали оставка в името на постигането на широк консенсус сред палестинците за политическото устройство на палестинските територии след края на войната между Израел и радикалното движение "Хамас", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Щайе е връчил оставката на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

"Връчих молба за оставка на правителството на президента Абас във вторник", каза палестинският премиер, цитиран от телевизионния канал "Ал Кахира ал Ихбария". Той добави, че смята за неприемливи "опитите да се превърне палестинското правителство в административен инструмент".

По думите му по време на управлението си неговото правителство е успяло "да постигне баланс между потребностите на гражданите и защитата на правата на палестинския народ", посочва ТАСС.

Оставката на Щайе идва в момент, когато върху Абас се упражнява натиск да преустрои палестинската власт, като същевременно се разрастват международните усилия за спиране на войната в ивицата Газа и създаване на политическа структура за управление на анклава, отбелязва Ройтерс.

Според АП Абас към момента все още не е решил дали да приеме оставката на Щайе и неговото правителство, но тя е знак, че подкрепяните от Запада палестински ръководители искат да ускорят промените в Палестинската автономна власт. Идеята на САЩ е преустроена Палестинска автономия да управлява в Газа, но все още съществуват редица пречки за осъществяването ѝ, посочва агенцията.

Палестинската автономна власт контролира част от територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, а ислямисткото движение "Хамас", което воюва с Израел от 7 октомври миналата година, управляваше ивицата Газа преди избухването на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фикус

    2 1 Отговор
    " Въпросът е от правна и политическа плоскост. Ние ще предложим платформа, на която той (Путин) да се съгласи, че той е загубил тази война и че това е голяма грешка.“- посочи Зеленски, цитиран от УНИАН. ЩО ЗА ПЛОСКОСТ ПЪК Е ТОВА?! СИГУРНО Е ПЛОСКОСТ ЗА СЛАГАНЕ НА ПОДА. ЗНЪЙШ ЛИ?!
  • 2 Лора

    0 0 Отговор
    От правна и политическа гледна точка.
  • 3 бомбата

    1 1 Отговор
    Късай етикета,и да видим,какво има в кутията!
  • 4 ЗОРО

    5 1 Отговор
    На укро фашизма и ционисткия фашизъм трябва да се сложи решителен край!
  • 5 21-ви век

    3 1 Отговор
    Палестинска автономна власт, под израелска окупация.....