Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2024 13:39 4 138 37

Войната в Украйна: когато украинци предават други украинци

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • купянск

Купянск се намира само на няколко километра от фронтовата линия, в продължение на шест месеца градът е бил под руска окупация, преди украинските войски да успеят да го отвоюват

Войната в Украйна: когато украинци предават други украинци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато идват руските окупатори, много украинци са изправени пред избора да бягат или да се спогодят с руснаците. Много от тях напускат домовете си, но други остават и намират общ език с нашествениците. Репортаж на АРД:

Дмитро Новицки е полицай от Купянск, Източна Украйна. Заедно с колегите си той разкрива престъпления, разследва ракетни удари и се опитва да предотврати грабежи. Една от задачите на Новицки обаче е особено важна за него: издирването на колаборационисти. На темата е посветен репортажът на АРД: за украинците, които са намерили общ език и обща кауза с руските окупатори по време на окупацията.

"Знаем, че тук все още има много колаборационисти. Рано или късно обаче всеки ще трябва да отговаря за действията си", казва Новицки пред германската обществено-правна медия.

Твърде опасна задача

Купянск се намира само на няколко километра от фронтовата линия. В продължение на шест месеца градът е бил под руска окупация, преди украинските войски да успеят да го отвоюват. Своя принос за това е дал и Дмитро Новицки. Неговата задача е опасна - полицаят събира важна информация за украинските войски.

"Сред колегите ми имаше много колаборационисти. Те смениха страната, на която служеха, и започнаха да ни предават", разказва той за АРД. "Знаеха кои сме, къде живеем, какво сме правили, какви коли караме. Показваха на руснаците кого и къде да търсят", допълва той.

Град Купянск не е изолиран случай, отбелязва германското издание. Войната срещу Украйна представлява и история на колаборацията. Много показателен е случаят с Херсон в южната част на страната. Там именно служители на вътрешното разузнаване (Службата за сигурност на Украйна - СБУ) отчасти са заподозрени, че са работили за Русия и така са улеснили бързото напредване на нашествениците.

На лов за колаборационисти

Днес Украйна търси колаборационисти в освободените райони. И има проблем, обяснява Олександър Павличенко от Хелзинкската група за човешки права: "Практиката показва, че най-големите колаборационисти бягат. С други думи тези, които са заемали водещи позиции в администрацията, полицията, съдебната система или образованието." По думите му те са заминавали за Русия, където са получили големи суми пари и апартаменти. След това вече не е възможно те да бъдат арестувани.

В офиса си в Изюм в Източна Украйна местният журналист Костянтин Хрихоренко показва последното издание на вестника си. Съдебните процеси срещу колаборационистите са важна тема за него. Той е избягал от руските войски, тъй като в качеството си на журналист се е страхувал за живота си.

Окупацията е оставила отпечатък върху града и до ден днешен, обяснява Хрихоренко: "Познавам много хора, сътрудничили и работили с окупаторите. Не вярвам на тези хора. Те все още са в града, разхождат се свободно по улиците. И не са променили отношението си."

Недоверие и взаимни обвинения

Взаимното недоверие и обвиненията характеризират областите, освободени от руска окупация. Много от завърналите се подозират в колаборационизъм други, които са останали. И обратното - хората, които не са преживели окупацията, не трябва да дават оценки за това как другите са успявали да оцелеят. Кметът на Изюм Валерий Марченко също е избягал от руските войски. Заради това някои го наричат предател.

Пред АРД той казва, че не може да има доверие на част от населението: "Има хора, които са сътрудничили на руснаците. Бяхме окупирани почти 6 месеца и мисля, че тези хора все още чакат завръщането им".

Според Марченко сега хората се държат по различен начин, за да не си навлекат неприятности. Позиционират се в подкрепа на Украйна и нейните въоръжени сили, разказва кметът. И допълва: "Но мисля, че дълбоко в сърцата си те очакват руснаците".

През март 2022 г. - само няколко седмици след началото на руската агресивна война - украинското правителство приема закон за наказателно преследване на колаборационистите. Правозащитници като Олександър Павличенко критикуват прекалено широкия обхват на закона. Заради това той представлява и проблем за самите съдии.

Проблематичните случаи

Павличенко дава пример с окупирано село в Херсонска област в Южна Украйна:

"В селото все още живеели хора и окупаторите носели хуманитарна помощ, храна и хигиенни продукти. Те не ходели от врата на врата и не раздавали храната, а я предоставяли на администрацията - и по-конкретно контактували с жена от съвета на селото. На нея руснаците давали храната, а тя я раздава на жителите на селото". Според украинския закон въпросната жена сега може да бъде обвинена в сътрудничество с окупационния режим.

Друг пример, който дава АРД, е за хора, работили в създадената от руснаците поща по време на окупацията. "Не бяхме единствените. Искахме само да изкарваме някакви пари. Ние живеем тук", казва Сирхий Криворотов, който е работил във въпросната пощенска служба.

Независимо дали става дума за пощата, сметосъбирането или училищата, според журналиста Костянтин Хрихоренко всеки, работил при окупационния режим, е бил заподозрян в определен момент. И до днес съществува голямо недоверие между хората. Единствено времето и справедливото законодателство могат да помогнат травмата да бъде преодоляна, смята кметът Марченко.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 атеш айдар марийка дамбаз

    60 11 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди

    Коментиран от #5

  • 2 да де

    87 7 Отговор
    Поредната тъЪпа пропаганда на гьобелсвеле.
  • 3 Сократ

    80 6 Отговор
    Поредната пръдня публикувана тук.

    Коментиран от #15

  • 4 Рибар

    74 5 Отговор
    В неделя ходих за риба с приятели.
    На водоема имаше 2 автомобила с българска и 5 с украинска регистрация.
    Говорещите български бяхме 5 човека а руски 14 / мъже на 35-45 г./

    Коментиран от #25

  • 5 Пич , с оценка КА

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "атеш айдар марийка дамбаз":

    Изпуснал си една 0 ...🤭
  • 6 Мда

    10 60 Отговор
    Наще русофилски предатели са същите.

    Коментиран от #10, #20, #32

  • 7 Дика

    7 48 Отговор
    И там си имат Копейкин.
  • 8 КАКВИ УКРАИНЦИ

    55 9 Отговор
    Там има зомбирани фашисти и руснаци. Толкова колкото има македонци , толкова има и украинци
  • 9 Глюпости

    8 40 Отговор
    Не беше ли 3 дневна СВО ?!🤔 Нет войны ..

    Коментиран от #12

  • 10 мдаааа

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Слагай ги , знаеш куда ..
  • 11 гост

    43 4 Отговор
    Този полицай е бил в ролята на прочутите АЙНЗАЦ ГРУПИ, които са вървели след настъпващите германски войски в Украйна и "прочиствали" евреи, комунисти и въобще всички "подозрителни" !
  • 12 Сократ

    48 5 Отговор

    До коментар #9 от "Глюпости":

    Колкото пъти да пейстнеш тази лъже, истина няма да стане. Няколко пъти обясних кой пусна това за трите дни. Но на такива, като теб с две мозъчни клетки, не може да се вбие нищо.
  • 13 Дойче Веле е

    43 2 Отговор
    Пумийна пропаганда.
  • 14 българин

    3 31 Отговор
    Предателите си получават заслуженото, родните копейки да му мислят!
  • 15 читател

    2 20 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    С горните руслямци дойдохте да я помиришете.
  • 16 Аз съм

    30 0 Отговор
    Статия от и за идиоти !!!
  • 17 Сандо

    35 1 Отговор
    Абе вижте им управляващите от какъв етнос са:президент - евреин;военен министър - татарин;главнокомандващ - руснак.И още много и много.Пита се:къде са истинските /а не пребоядисани/ украинци?

    Коментиран от #23

  • 18 Гръч

    33 2 Отговор
    Тук се говори за фашисти,които преследват мирни хора и ги убиват,каквато е практиката в укрия от 2014 до днес
  • 19 Банбан

    25 0 Отговор
    Гьобелс веле
  • 20 Хахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Това е опорка на посолството, не можа ли измислиш нещо друго.
  • 21 Факт

    15 1 Отговор
    Нищо ново.През ВСВ хората в населените места първо посрещали германците с хляб и сол,после партизаните накрая Червената армия.И всеки ги биел и ограбвал.Въпрос на оцеляване.
  • 22 ами

    24 0 Отговор
    рускоговорящи украинци срещу украинскоговорящи руснаци
  • 23 Ех е как да стане

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Сандо, то Украйна няма, Вие търсите украинци!
  • 24 БеГемот

    17 1 Отговор
    Айде почна са ...лов на вещици ...накрая ще останат само" истинските "украинци...

    Коментиран от #27

  • 25 Соваж бейби

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рибар":

    Ела ги виж и тука по улиците укр.регистрация коли,по магазини пълни колички с алкохол и мезета ,продукти за готвене и плодове,зеленщуци няма така ми е направило впечатление явно само се пие до нас..ане и си замезва,здрави ,яки мъже защо не си ги прибере зелката да се бият на фронта ами се споменава за войници от Европа ?!Аз ли не съм добре или ненормалници ни управляват ?!не стига че ни ги натресоха да ги издържаме ,всяват омраза срещу Русия ,санкции ами и да ходим вместо тях се бием за тяхното благо в тяхната държава а те да се опиянчват и си почиват 2 години вече ?!
  • 26 ССС

    23 1 Отговор
    "В селото все още живеели хора и окупаторите носели хуманитарна помощ, храна и хигиенни продукти. Те не ходели от врата на врата и не раздавали храната, а я предоставяли на администрацията - и по-конкретно контактували с жена от съвета на селото. На нея руснаците давали храната, а тя я раздава на жителите на селото"
    Чакай, бе, кви помощи? Нали крадяха храната на хората, щото били гладни! Щото сте им прекъснали логистичните канали! Пък и щото са "чудовища", "изроди", и т.н.
    "На лъжата краката са къси" - така ни учеха едно време. Тия ни го доказаха!
  • 27 ДБил

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "БеГемот":

    Търси се виновен за кривата аномална ракета....
  • 28 БАРС

    22 1 Отговор
    ИМАМ ПОЗНАТО СЕМЕЙСТВО ОТ УКРАИНА .НО ТЕ ЖИВЕЯТ ВЪВ ГР. ВИНИЦА.ЖЕНАТА Е БАШ ОТ ЛУГАНСК.ТА Я ПОПИТАХ А ТЕСА СИЛНО ВЯРВАЩИ И МНОГО ЧЕСТНИ ХОРА.ТА НА ВЪПРОСЪТ МИ КАЖЕТЕ МИ ЧЕСТНО КОЙ ЗАПОЧНА ТАЯ ВОЙНА ОТГОВОРЪТ БЕШЕ УКРАИНА И ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЦИ ТОГАВА НА МАЙДАНА ТА ТЕСА ТОРЧИНОВ АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК ПОРОБИЙ.ПОПИТАХ ГИ ОЩЕ ГЛЕДАХ КАК УКРАИНСКАТА АВИЯЦИЯ КАК БОМБАНДИРАШЕ МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО БЕШЕ СЕ СЪБРАЛО 2014 НА 9 МАЙ ПО ЗАПОВЕД НА ТОРЧИНОВ ,ДА КАЗА ТОВА ЕВЯРНО ,А ПИТАМ РУСНАЦИ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ ЛИ НАД ВАМС ,ГЛУПОСТИ КАЗА ЖЕНАТА НЯМА ТАКОВА НЕЩО НАПРОТИВ УКРАИНА ИЗДЕВАТЕЛСТВАШЕ ОСОБЕННО ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕСТИГА КАЗА ЧЕ ПЛАЩАХА ПОЛОВИНАТА НА НЯКАКВА НИЩОЖНА ПЕНСИЯ А ПОСЛЕ И СПРЯХА ДА Я ПЛАЩАТ.2 ГОД.НИКАКВИ ПЕНСИИ УКРАИНА НЕ Е ПЛАЩАЛА .ПОСЛЕ РОСИЯ НИ ПОМОГНА ТЯ ПОЧНА ДА ПРЕВЕЖДА ПАРИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.А ПИТАМ Я А СЕГА КАК СА ТАМ МНОГ ДОБРЕ КАЗА.НА БАЩА И РАША Е УВЕЛИЧИЛА ПЕНСИЯТА И ПОЛУЧАЛ ПЕНСИЯ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКО МУ Е ДАВАЛА УКРАИНА КОГАТО СА БИЛЕ НОРМАЛНИ ВСЕ ОЩЕ ОТНОШЕНИЯТА ИМ.САГА КАЗА ХОРАТА ТАМ ХОДЯТ НА РАБОТА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО И ДОВОЛНИ.ОПАСНОТО Е ЧЕ С ДАЛУКОБОЙНИ РАКЕТИ УКРИТЕ СТРЕЛЯТ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.НО АЗ МИСЛЯ ,ЧЕ ВЕЧЕ ТАМ НЕ ДОСТИГАТ В ЛУГАНЦК.А ЗАБРАВИХ ВЯРНО Е ЧЕ АЗОВЦИТЕ ЯКО СА ГИ ТОРМОЗИЛИ И ТО МНОГО ЯКО П СЕЛАТА И СА УБИВАЛИ ДА ТОВА САМАТА ИСТИНА ,НО НИКОЙ НЕ ХОДИ ТАМ ДА ВИДЯТ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ТАМ ХОРАТА.
  • 29 Едуард Петров

    15 2 Отговор
    Не е възможно, цял свят да воюва с Русия и да я победите!
    Много лесно забравяте, че Русия е най-голямата ядрена държава! Русия може да взриви САЩ и не само от янки дудъл нищо няма да остане, но ще потънат и Канада, и Мексико и Бразилия, и Аржентина!
    Да! Също и Боливия, Гватемала, Хондурас, Куба, Хавай, Порто Рико...! Всичко и всички!
    Разбира се, през Северния Полюс и от Космоса, Русия ще удари Северна Америка и Аляска, където са базирани ядрените сили на САЩ и Канада, а също от там ще получи ответен атомен удар! Руските ядрени подводници са от двете страни на САЩ и ще се опитат да ударят американския флот, преди да бъдат потопени, както стана с АПЛ ,,Курск"! Помним много добре случая!
    ДАНО ДА НЯМА, ЗАЩОТО ПОБЕДИТЕЛИ НЯМА ДА ИМА!
    БОГ ДА НИ ПАЗИ! АМИН!
    (Защото нямаме друго, което да ни опази!)
  • 30 Каунь

    11 1 Отговор
    Само накрая да не се окаже, че колаборационистите са се оказали повече от антиколаборационистите!
  • 31 Тра-ла-ла

    13 3 Отговор
    Поредния Димитър дето е станал Дмитро. Такива измислени имена нито в Полша знам да има нито в Русия, нито в коя да е съседна на Украйна държава. Един Павло дето се водеше украинец съм срещал преди време, кога всички станаха с тия имена само мога да гадая. Един дето си беше Николай преди изведнъж стана Микола и така и не ми обясни как така си е променил името. Ама така се прави измислена държава - измислен език (който май само Зеля знае) и измислени имена.
  • 32 Хи хи хи

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Ами че предай ги на усръинското "правосъдие"
  • 33 Малийййй,

    10 3 Отговор
    Нова пропаганда, "украинци предават украинци".
    Абе вие правите ли разлика между граждани на държава и етнически произход? Че то 85% от измисления ви "украински народ" са си чисти руснаци.
  • 34 хахаха

    9 0 Отговор
    вторият президент на покрайнината, леонид кучма, издава книгата "Украина не Россия"...в едно интервю по тоя повод той казва: вече имаме укщрайна, сега трябва да създаваме украинци...та толкоз за украиинската нация...
  • 35 Сърцата

    8 1 Отговор
    "Но мисля, че дълбоко в сърцата си те очакват руснаците".
    Сърцата на хората са по силни от оръжията . Защото те правят армиите и ще пребъдат .
  • 36 Кирчо от Кокорчево

    9 0 Отговор
    Те Укрите правиха същото и през 1941......Колко от тях работиха за Хитлер?! Колко от тях работиха в концлагерите?!.....Колко от тях бяха в "Айнзацгрупите"?!!!!!!!!
  • 37 Единственото

    4 0 Отговор
    Което тази статия макар и косвено доказва че войната между Русия и Украйна е гражданска война
Новини по държави: