Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2024 16:51 1 959 77

Володимир Зеленски на Балканите: Трябва да засилим оръжейното сътрудничество

  • володимир зеленски-
  • албания-
  • война-
  • оръжие-
  • украйна

Украинският държавен глава подчерта, че неговото правителство иска да организира "украинско-балкански форум за отбранителната промишленост", тъй като някои от държавите в региона разполагат със значителен капацитет за производство на боеприпаси

Володимир Зеленски на Балканите: Трябва да засилим оръжейното сътрудничество - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес лидерите на страни от Югоизточна Европа, които се събраха на среща на високо равнище в Тирана, да окажат по-голяма подкрепа на страната му, която изчерпва боеприпасите си във войната с Русия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Имаме проблеми с доставките на боеприпаси, което се отразява на ситуацията на бойното поле", заяви Зеленски, обръщайки се към лидерите при откриването на срещата в албанската столица.

Още новини от Украйна

Зеленски и албанското правителство са домакини днес на среща в Тирана, която е насочена към насърчаване на по-нататъшната подкрепа за Киев от страните в Югоизточна Европа на фона на нарастващите признаци на умора две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинският държавен глава подчерта, че неговото правителство иска да организира "украинско-балкански форум за отбранителната промишленост", тъй като някои от държавите в региона разполагат със значителен капацитет за производство на боеприпаси.

"Интересуваме се от съвместно производство с вас и с всички наши партньори", заяви Зеленски пред делегациите на Албания, Сърбия, Северна Македония, Косово, Босна, Черна гора, Хърватия и Молдова, посочва Ройтерс.

"Има около 500 отбранителни компании, работещи в Украйна, всяка от тях ни дава допълнителна сила, но не е достатъчно, за да спечелим срещу (руския президент Владимир) Путин", отбеляза той.

Зеленски предложи организирането на форум в Киев или в някоя балканска столица за засилване на оръжейното сътрудничество, като напомни, че подобни инициативи са осъществени миналата година с британски и американски компании.

Албания, Северна Македония и Черна гора, които са членки на НАТО, се присъединиха към западните санкции срещу Русия и изпратиха оръжия и оборудване в Украйна, отбелязва агенцията. Някои от балканските страни разполагат със съществена оръжейна индустрия, по-специално Сърбия и Хърватия, която е наследство от бивша Югославия.

Зеленски каза, че е поканил всички балкански лидери да участват в среща на върха на партньорите и съюзниците в Швейцария, която ще се състои тази пролет и на която ще бъде обсъдена визията му за мир, която предвижда изтегляне на руската армия от всички украински територии. Тази дипломатическа инициатива, базирана на т.нар. "мирна формула" на Зеленски, не включва Русия и е отхвърляна от Москва като несъстоятелна, отбелязва Ройтерс.

"Изключително ключово за нашите страни, за нашите свободни държави, е Путин и неговият режим да загубят войната", изтъкна още Зеленски, цитиран от агенция АТА.

Той благодари на албанския премиер Еди Рама за военната, хуманитарната и политическата подкрепа, която Албания оказва на Украйна.

"Оценявам вашето гостоприемство и възможността, която ни давате, да разговаряме за това как да подсилим региона на нашите страни и цяла Европа, защото сега всеки разбира, че пътят, който Европа ще следва през следващите поколения, е определен и ние всички искаме Европа да бъде пространство, където всяка страна определя съдбата си. Ние сме виждали в миналото как определени хора са се опитвали да определят съдбата на други страни. Това се е случвало на Балканите, в Източна Европа и в други части на Европа", посочи той, като добави, че "Путин се опитва да прави точно това".

Зеленски отбеляза също, че Украйна подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на страните от региона.

"На първо място, ние вярваме, че всяка държава, всяка нация в Европа, която се придържа към принципите на европейската и евроатлантическата общност и желае да стане член на тези общности, заслужава пълна интеграция. Украйна подкрепя вашите държави по пътя на интеграцията им и е много благодарна за подкрепата, която ни оказвате за нашата интеграция. Европейският съюз и НАТО са осигурили на Европа най-дългата и най-надеждна ера на сигурност, мир и икономическо развитие", заяви още украинският президент, цитиран от АТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    114 9 Отговор
    Противно човече е това същество,,,,, няма да коментирам, няма и да чета, ще кажа само слава на Русия, страната два пъти освободила България.....

    Коментиран от #74

  • 2 Българин

    91 8 Отговор
    Мачкай Вова, чакаме те на Дунав!!!

    Коментиран от #75

  • 3 Аве

    91 4 Отговор
    Тоя зелен мишок се чуди вече, къде да иде само и само да не в украйна да не го докопат неговите си нацисти да се отърват от присъствието му завинаги?
  • 4 Във Война и Мир

    50 2 Отговор
    Да! Особенно в България, че платените въшкари са малко, войнизирани и девойнизирани, място за въшкари под пагон ще се намерят за някой друг лев.

    Коментиран от #47

  • 5 българина

    73 3 Отговор
    съгласен съм, сътрудничество има когато е полезно и за двете страни. Каква е нашата полза, освен че даваме всичко безплатно?
  • 6 пешо

    76 2 Отговор
    тоя наркоман ще запали и балканите
  • 7 Пич

    57 2 Отговор
    Абе я се осъзнай , и започвай да копаеш тунели като мексиканските наркотрафиканти !!! Иначе ще си сътрудничиш с военния трибунал !!!
  • 8 свети Петър

    56 3 Отговор
    Войната скоро свършва, но това не значи, че след това предалите народите си няма да си получат заслуженото!
  • 9 🙄🙄🙄

    47 2 Отговор
    Малоумниците станаха повече от разумните 🙄
    На България и една 🚀 с 10 ☢️ бойни глави стига🙄
    НАТО иска да пробва дали функционира 👍
  • 10 Тоя болен наркомен

    54 2 Отговор
    Живна малко с нови обещания и сега спиране няма!
    Ех, опеле, взимай си бегалците и джукестите трътки и се разкарай от Държавата ни!
  • 11 Зельони

    47 2 Отговор
    Вий произвеждайтИ и пращайтИ. За без пари разбира се. Ний ще трепем пра-внуците на вашите освободители и бомбим пазари, детски градини и т.н.
  • 12 Иго

    52 3 Отговор
    Ето го дрогираният комик,просяк,крадец на пари и сериен убиец!! Унищожи държавата си и половин милион азовци и невинни украински войници, за жалост и руско езично население!! Премахнете го , озаптете го подпалвач на световна война !!

    Коментиран от #21

  • 13 Тоя па само проси

    40 2 Отговор
    Иска да избие всички украинци и да освободи земята за ...... Дано я превземе Русия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КАСАПИН

    26 2 Отговор
    И ЩО ДА ГО ПРАЙМ
  • 16 Антон

    42 3 Отговор
    Това което искаш не е сътрудничество а просия. При сътрудничество всяка държава влага нещо, а ти нищо не даваш а само искаш. ПРОСЯК!!!
  • 17 Пантагрюел

    30 2 Отговор
    С какво ще плащаш като искаш? С парЕ или с нещо си друго?
    На запад на тоя взеха да му викат вече мистър Дайдайдай.
  • 18 Това си е твой

    33 2 Отговор
    Проблем бе шапшал! Защо се обвързваш с всички. Да запалиш цял свят!
  • 19 7855678

    28 2 Отговор
    Педрунгел
  • 20 Аааааааа

    34 2 Отговор
    не, нееее. Имаш си господари, след като ти спряха кранчето, недей да просиш, и вкарваш интриги на Балканите. Вади от твоя джоб, че там не са малко, вади, вади.
  • 21 Рон Джереми

    3 32 Отговор

    До коментар #12 от "Иго":

    "просяк,крадец на пари и сериен убиец!!"

    Пак се обърка. Просяк, крадец на пари и сериен убиец е един друг джуджак, но с дръпнати очи и живее под земята.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Свободен Българин!

    12 1 Отговор
    Защо триете инакомислещите !Да не сте Комунисти?!?!

    Коментиран от #43

  • 24 Дядо Гъдю

    23 2 Отговор
    Много за хитър се има тоя.
    Значи България да тегли кредити,за да финансира производството на джипане и да плаща на работниците си ,да ги дари на Хитреца,после цялото население да връща кредитите,А самият Хитрец да крещи: ,,да живее оръжейното сътрудничество" Ама докато има ба ЛаМи,ще има и та рикати.
  • 25 Кулебара

    18 2 Отговор
    когато разговарял с американските политици им казвал: " слушайте, докато вие там си играете на вашата вътрешна политика в Украйна умират хора" . Зеленски отдавна нарежда на западните си колеги. Сякаш някой ги е карал да влизат в ролята на натовска пехота. Много нагли започнаха да стават.
  • 26 Лукчо

    2 14 Отговор
    Ятаганът на хан Кубрат който му беше подарен от един българин преди няколко дни е да отреже главата на врагът си и да пие вино от него.
  • 27 Зелен жалък смешник си

    22 2 Отговор
    Разкарай се краварска слуга
  • 28 олодимир зеленанской

    14 1 Отговор
    Дайте мангизи ве......Самолиги,танкове,коту имати..Дайти начи ши съ оплъчъ на фаш-фашистките американски щати.
  • 29 Механик

    14 1 Отговор
    Бе то хубаво да го засилим, ама не останахте. Няма с кого.
    И стига си говорил за оръжие и оръжие! Май за друго не мислите, а?
    п.п.
    Думите на Зелински повече ми звучат като : "Хайде шашкъни! Дайте ни оръжие! Давайте! Искам! Искам па!!!
  • 30 😉........

    3 10 Отговор
    Ние в Арсенал и ВМЗ си вършим работата, другите да дадът повече газ, наторихме богато украинският чернозем, без много приказки и шум груз 200 нека не спира🤟😜

    Коментиран от #33

  • 31 Пенчо

    9 1 Отговор
    Тоя си прави алъш-вереша а пък вие му вярвайте че воюва!
  • 32 Мунчо юмручето

    9 1 Отговор
    Тоя навсякъде иска тои да казва кои какво да прави наркос я шмъркаи и стои далеч от окраина да не ти прати Путин новичок
  • 33 Много поздрави!

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "😉........":

    От ,,Генерал-200-Мясник"...😉!
  • 34 Дзверцов

    9 2 Отговор
    Зеления потник пак ли е на просия!? Да не дава акъл, а да звъни на чичо Вова и да сдава властта безусловно.
  • 35 Велик !!!

    2 23 Отговор
    Цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията ! Показа на света, че цялата пара на Кремъл е в свирката.
    Цял свят ненавижда масовия убиец Путлер! Броят се на пръстите на едната ръка страните, които няма да го арестуват за престъпленията и зверствата, които е извършил и продължава да върши.
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове!
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове.
    Умишлени и цинични ракетни удари по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения.
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас!“.
  • 36 Хасковски каунь

    6 2 Отговор
    На 3 МАРТ Зеленски ще се качва на ШИПКА
  • 37 Клоунът да си организира бягството!

    15 2 Отговор
    Руските войски си върнаха и Работино! Руснаците напредват бързо на запад!
  • 38 РЕАЛИСТ

    14 1 Отговор
    Зеления щом е опрял до балканите пиши го бегал.
  • 39 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    1 9 Отговор
    Оня побъpkaн бункеpeн мишок Путлер, що никой никъде не го иска ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Акула

    8 0 Отговор
    БЕСРАМНИКЪТ Волонски
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Свободен Българин!":

    не фашисти
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Търновец

    12 0 Отговор
    Украйна в ЕС? Ако войната продължи още година човешките жертви и разрушения ще доведат до още рецесия в цяла Европа, и досега щетите за Германия да поне 400 милиарда евра. Зеленски да иска пари от Ротшилд и Рокфелер
  • 47 Търновец

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Във Война и Мир":

    Според бивш офицер от ФСБ през 2022 Путин е планирал да нападне Хокайдо, още 1945 Сталин едвам не завзе острова добре че Американците го спряха
  • 48 Сатана Z

    13 0 Отговор
    Стига бе Зелен клоун.Ае,предавай се ,че ни омръзна от сутрин до вечер да ни разсмиваш с простотиите си.
  • 49 Симо

    0 9 Отговор
    За щастие Украйна има 94 атомни бомби от съветската епоха и сега Русия е в цунгцванг.

    Коментиран от #70, #72

  • 50 Ъхъъъъъъ мозък

    11 0 Отговор
    "Интересуваме се от съвместно производство с вас и с всички наши партньори" обаче няма да плащаме, вие ще плащате, и ще произвеждате а аз само ще карам украинците да умират. Голяма далавера за всички. Ни един полза няма да има ама пък няма само ние да страдаме.
  • 51 Албанската конференция

    7 1 Отговор
    В Тирана е N1 ! Голямо нещо, голяма работа.
  • 52 Скоро и украинският парламент

    8 1 Отговор
    и правителство в Тирана ще се премести. Хубаво е Зеленски да свиква. Хубаво е
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бащицата Махно

    10 1 Отговор
    Вече време наближава
    зелето да се предава,
    Тоз нашмъркан веселяк,
    да вдига белия байрак !!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Факти не ме трийте

    7 0 Отговор
    Сега,готиното е,че излезе ли статия и съвсем очевидно един и същи човек започва да пише.Обърнете внимание! Един и същи стил,буквално минута след минута. След това,който му се закачи на номера,припява

    Коментиран от #73

  • 59 факуса

    6 0 Отговор
    сиреч давайте квот имате а ние ще го ползваме,за да изтощаваме русия за благото на сащ
  • 60 граф Монте Кристо

    6 1 Отговор
    Нова заговорническа терористична конференция,тия ги подкараха всеки ден някъде из ес и постоянно се наговарят,дори за сръбския ВПК се сетили,нима си въобразяват ,че сърбите ще пратят дори един патрон на окраина.Интересно защо не споменават България,или те по презумпция си я имат за здраво пришита към всу и отделяща значителна част от БВП,ОТ залъка на мизерстващите и боледуващи българи.
  • 61 Русофилски номера

    2 4 Отговор
    Абсолютно русофилско изпълнение. Един и същ започва да пише. Тежка манипулация

    Коментиран от #71

  • 62 хххх

    8 0 Отговор
    Тоя ненормалник иска да направи и от Балканите "буре с барут"...!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кво пише на снимката а?

    8 0 Отговор
    "Кримска платформа" . Тея ли ще ни казват кво трябва да правим и какво не трябва ? Кримска платформа.... Даже не е и балканска ! Че Крим е руски бре каква е тая руска платформа ? Тоя Зеления съвсем се обърка
  • 65 Кирчо от Кокорчево

    7 0 Отговор
    Кво сътрудничество кви 5 гривени бе нашмуркан.За теб и Ок Райна всичко ПРИКЛЮЧИ! Марш при Господарите си!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Тито

    9 0 Отговор
    Ей наркоман...без ПАРИ МАМА НА ТАТЕ-НЕ ДАВА! Като искаш снаряди-ПЛАЩАЙ! Пазарна -хАмериканска икономика! Съветската братска взаимопомощ Горбачов я унищожи оше 1991......така,че искаш- ПЛАЩАШ!
  • 68 Видовден

    8 1 Отговор
    Ей тоя като хиена НАХАЛЕН! Дайте,дайте,дайте.....малко давате! И за какво да ти даваме бе наркоман?! Унищожи цял един Народ с холивудските си амбиции.....ама и за там не ставаш! За нищо не ставаш! Сърбай си попарата сам!
  • 69 след като

    4 0 Отговор
    на натю и на обора им писна от зеленото шмъркало, сега ще се опитва да зарибява Балканите. Не е същото, клоуне. Бегай да нагледаш имотите си по света и този в Египет.
  • 70 ти къде ги видя тези бомби,

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Симо":

    бле Симо??? Толкова ли сте гъсти склоуна, та ти ги показа??? Вярваш ли си на това, което пишеш, или така са ти поръчали???
    Русишя е обрачена да побеждава и това го знае ЦЯЛ СВЯТ. Затова и толкова бърникат около нея. Нали отидоха в Израел и Газа, после в Тайван и т.н. и т.н. Но все за Русия говорят.
    Напомням думите на канцлера Ото фон Бисмарк: "зная 1000 начина да извадиш руската мечка от бърлогата и нито един да я върнеш".
  • 71 БАЦЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Русофилски номера":

    А МИНУСЧЕТАТА БРОИШ ЛИ СИ ЩОТО ЕДИН И СЪЩ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ГИ СЛОЖИ
  • 72 СИМООООО

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Симо":

    СИМО. БЕЕЕЕЕЕЕЕ
    НЯМА БЕЕЕЕЕ
    АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ГИ ЗЕХА И ГИ ДАДАХА НА РУСНАЦИТЕ БЕЕЕЕЕЕ. СИМООООО
    ЩОТО НА ТЪПУРИ БОМБИ НЕ СЕ ПОЛАГАТ БЕЕЕЕ
  • 73 КАТО

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Факти не ме трийте":

    БАЙХО@Й ЛИ ИЛИ КАТО ОТЕЦ ДИОНИСЙ
    А ОТЗИВИТЕ БРОИШ ЛИ ГИ
    АДЕ НЕ ГИ БРОЙ ЩОТО ЩЕ СЕ ВКИСНЕШ
  • 74 Нали тъй, тавариш

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кнаус 485":

    Въведеното у нас след 1944 г. руско крепостно право се оказа далеч по-унизително от т.н. турско робство. Започна с масово избиване на българския елит, ликвидиране на промишлеността и селското стопанство. Закрепостяване към града, където си се родил и към местоработата. Дефицити във всичко. За кола се чакаше 12 години, за бойлер и др. битова техника по минимум 6 месеца. Забрана за пътуване в чужбина. За пограничните градове в България се пътуваше с виза – т.н. открит лист.
    Руското робство е далеч по-нечовешко и унизително от турското!
  • 75 Така е, другарю

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Русия - това са „Хора, които се скитат из Европа и търсят какво могат да унищожат. Унищожават за забавление.“ - Фьодор Достоевски.
  • 76 Делайла

    1 0 Отговор
    ВОЙНАТА НЯМА ДА СВЪРШИ БЛИЗКИТЕ 2,3 ГОДИНИ МИСЛЕТЕ КАКВО ЩЕ ДАВАМЕ ОЩЕ 30Г НА ЗЕЛЕНИЯ КОЙТО ИЗБИ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД,ОПУСТОШИ ЕВРОПА А ТОЙ НАТРУПА МИЛИАРДИ И ИМОТИ ПО ЦЯЛ СВЯТ ,А НИЕ ДА ГО ДУХАМЕ ,НАШИТЕ ГАБИ И ДЕНКАТА СА ЗА ТРЕПАНЕ И ТАГАРЕНКО ЗЕЛЕНИЯ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ ГОЛЯМИ НА ХОРАТА СИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА КОЯТО ТОЙ Я НАПРАВИ ВИЧЕ СЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА И УРСУЛИЦА ДЕТО УМИРА ЗА НЕГО В ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА Я ДЪРЖАТ ,А НАШИЯ НАРОД ГО ЧАКА ГОЛЯМА БЕДНОСТ ЩЕ МАХАТ НОЩНАТА ТАРИФА И ЩЕ ИМА ЕДНА ОТ 0 30ЛВ КАК ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ МИСЛЕТЕ ,БЪЛГАРИ
  • 77 Делайла

    1 0 Отговор
    ВОЙНАТА НЯМА ДА СВЪРШИ БЛИЗКИТЕ 2,3 ГОДИНИ МИСЛЕТЕ КАКВО ЩЕ ДАВАМЕ ОЩЕ 30Г НА ЗЕЛЕНИЯ КОЙТО ИЗБИ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД,ОПУСТОШИ ЕВРОПА А ТОЙ НАТРУПА МИЛИАРДИ И ИМОТИ ПО ЦЯЛ СВЯТ ,А НИЕ ДА ГО ДУХАМЕ ,НАШИТЕ ГАБИ И ДЕНКАТА СА ЗА ТРЕПАНЕ И ТАГАРЕНКО ЗЕЛЕНИЯ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ ГОЛЯМИ НА ХОРАТА СИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА КОЯТО ТОЙ Я НАПРАВИ ВИЧЕ СЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА И УРСУЛИЦА ДЕТО УМИРА ЗА НЕГО В ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА Я ДЪРЖАТ ,А НАШИЯ НАРОД ГО ЧАКА ГОЛЯМА БЕДНОСТ ЩЕ МАХАТ НОЩНАТА ТАРИФА И ЩЕ ИМА ЕДНА ОТ 0 30ЛВ КАК ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ МИСЛЕТЕ ,БЪЛГАРИ
Новини по държави: