Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2024 16:20 3 592 59

Западни войници в Украйна: защо Макрон каза това?

  • еманюел макрон-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • ес-
  • франция-
  • войници-
  • макрон

Без да се консултира със съюзниците си, Макрон пренебрегна настоящата стратегия на НАТО за Украйна

Западни войници в Украйна: защо Макрон каза това? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент има проблем - неговата страна е доста назад в списъка на държавите, които подкрепят Украйна. Париж доставя твърде малко оръжия и също спестява от финансови помощи за Украйна, пише Хелга Шмид от кореспондентския пункт на германската обществена телевизия АРД в Брюксел.

Но да остава на втория ред след страни като Нидерландия, Дания, Норвегия и Германия не се вписва в образа, който Еманюел Макрон обича да представя пред международната общност и най-вече пред собствените си сънародници.

Още новини от Украйна

Макрон все още вярва, че Франция е велика сила. И като малцина други владее изкуството да гледа към самия себе си нагоре, пише още Шмид. Нагоре към президента, поставил се на самия връх над всички дребни пазарлъци за въоръжение, четем още в текста.

Вместо това Макрон предпочита да произнася грандиозни речи и просто да разсъждава на глас пред обществеността, че в битката срещу Путин могат да бъдат хвърлени не само оръжия, но и хора. Той все пак направи и уговорката, че в момента на Запад няма консенсус в полза на подобна инициатива.

Същинският скандал в изказването на Макрон

И това е същинският скандал: това изречение, че на Запад все още няма консенсус за разполагане на сухопътни войски, е съвсем не на място. Защото до вчера, до самоинициативата на Макрон съществуваше противоположният консенсус - Украйна ще бъде подкрепена с оръжия толкова дълго, колкото е необходимо, но не и със сухопътни войски. Рискът по този начин да станем страна във войната би бил твърде голям, припомня АРД.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг повтаря това като мантра. С ясното послание, че Западът няма да започне война с Русия. Изглежда, че нищо от това няма значение за Макрон. Без да се консултира със съюзниците си, той пренебрегва настоящата стратегия на НАТО. Не зад сцената, в някоя задна стаичка, където подобни съображения за хода на войната биха били пó на място, а пред камерите на голямата сцена в Елисейския дворец.

Макрон трябва да си даде ясна сметка къде е Франция

Намерението е ясно: Макрон иска да отклони вниманието от слабостта на своята политика спрямо Украйна, защото тя не прилича на политиката на велика сила. Френските оръжейни доставки за Украйна се равняват на една мъничка частица от това, което Германия е предоставила на Киев, припомня Хелга Шмид.

И тъй като държавният дълг при Макрон е достигнал почти главозамайващите 100 процента от това, което произвежда икономиката на страната, Париж не може дори да гарантира, че обещаните три милиарда действително ще бъдат преведени на Киев през настоящата година.

Това е доста оскъден резултат за един президент, който обича наистина да се възприема като държавен глава, като лидер, който говори на равна нога с президента на САЩ Джо Байдън, а (преди) и с руския президент Владимир Путин.

Макрон трябва да осъзнае, че ръководи една отслабена средна по влияние сила - Франция, която е по-уместно да се присъедини към солидарността на съюзниците от НАТО. Тя вероятно отново ще стане много важна, обобщава авторката на коментара в АРД.

Автор: Хелга Шмид ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Видяхте ли

    66 2 Отговор
    притеснената физиономия на някакъв говорител в сащ когато казваше, че сащ няма да изпращат войски?

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пожелание

    65 3 Отговор
    Макрон да се качва на метлата с Баба Яга , и да не се връща от гората !!
  • 5 Сократ

    66 1 Отговор
    Защо ли? А как да обясни френските трупове на кадрови военни в укрия?
  • 6 Сократ

    55 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Ти гледай как нашите продажници ни подобряват нашия живот
  • 7 Хихи

    47 0 Отговор
    Най добре да почне да си говори с Путин, като по неравен
  • 8 кнаус 485

    48 1 Отговор
    МаКрон е просто един микрон сато простото кире....автора не го чета,въпреки,че като гредам затлавието може да са написали нещо вярно.....
  • 9 ЗАЩОТО Е НЕИЗБИРАЕМ

    48 0 Отговор
    и се прави на интересн. Всички знаят, че вече са там неофициално
  • 10 Трол

    43 0 Отговор
    Намекват на г-н Макрон, че като не може да си държи устата зад зъбите, ще трябва да капне някой лев.
  • 11 Сталин

    47 1 Отговор
    Европа си пази оръжията за тях в предстоящата голяма война,не като нас които дадохме всички снаряди и танкове и бронестраспортьори, България няма и една редица модерно оръжие,Турция може да ни превземе само с 10 байрактари,отделно България е изтъргувана от посолството, всички които живеят на север от линията Бургас,Пловдиви Кърджали да се преместят в България,защото това ще бъдат турски земи, Ердоган отдавна е хвърлил око на златните ни мини в Родопите.
    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър

    Коментиран от #45

  • 12 Гошо

    44 1 Отговор
    Когато 12 юни 1912 Наполеон пресича границата на Русия На следващият ден 13 Император Александър I изпраща своят генерал-адютант А. Д. Балашов с мисия при Наполеон да се запази " status quo ante bellum" или положението преди война При срещата на 14 Наполеон отхвърля предложението и подигравателно пита генерала за най краткият път до Москва На което Балашов отговаря " Пътищата за Москва човек сам си ги избира ,Карл XII ,например изба през Полтава "
    Наполеон избира през Смоленск , Хитлер и през Полтава и Смоленск
  • 13 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    35 2 Отговор
    Щото е един смешник геронтофил и иска да си придава важност.
  • 14 Марко Травальо:

    36 2 Отговор
    Макрон и умиращите западни лидери - лъжци, откачалки и престъпници .
  • 15 Ццц

    38 2 Отговор
    Макрон е поредният отгледан за политик палячо. Цяло поколение от същите докара ЕС до ниво, че да връщат председателката като куфар от Китай.
  • 16 Варна

    35 0 Отговор
    Представете си за макрон как говорят , а нашите как изглеждат в очите на света
  • 17 Госあ

    7 13 Отговор
    На фрау Шмид треа да и е ясно, че Франция абсолютно винаги в своята история, доста по богата от немската, е била по-важен геополитически играч от Германия. Изключение е ВСВ, където лъсна варварството на швабите, но затова пък ПСВ франсетата им пукат каските. И да, много правилно Макрон е много по пестелив с предоставянето на оръжие за укронацистите. И това се забелязва от когото трябва, а не приказките. Затова може да си говори каквото поиска. Освен това, Франция не е окупирана от краварите.

    Коментиран от #28, #35

  • 18 Плевнелиев

    35 0 Отговор
    Аз съм за изпращане на френски войски в Украйна! Тук бяха дошли такива в Коиловци, някой помни ли кво им се случи?
  • 19 Отговора за

    16 0 Отговор
    това защо го е казал е само едни,защото е тъп.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 😆😆😆

    18 2 Отговор
    Защото трябват хора за разширяване🙄, не чухте ли?
    Българите ще са първа линия😉
    Който не стъпи на мина е късметлия 😆😆😆
  • 24 Евроатлантик

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "Видяхте ли":

    Всеки може да да казва абсолютно всичко..., но важното е какво прави...

    Кремълските фашисти колко пъти излъгаха, че няма да нападат Украйна...?

    Не сме виждали такава физиономия.

    Коментиран от #29, #32

  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    23 1 Отговор
    Макрон вероятно е ухапан от бясно куче или от бясно Тагаре!
  • 26 А,може ли да та

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    питам кой ша са престраши да посегне на Велика Русия,щот кат глеам как всички дадоа заден,че на Макароня сол тшака излизи да го оправдава,че не бил разбран тъпанара прост.
  • 27 кална вена

    7 2 Отговор
    абе тва да не е като да си ги мерите....ахахах ма накрая да не се окаже че меренето ще е реципрочно на дълбочината на проникването отзад.....всичко се пише, руснаците ме убедиха че са отмъстителна и злопаметна нация....всичко ще се го платим с лихвите и макарона го знае....за това лае....и не хапи

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 еврофанатик

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Евроатлантик":

    те и минските се спазваха...ама надали тъйчи си затваряй плвалника лицемерен!
  • 30 Свободната медия :))))))

    19 1 Отговор
    Вие сте с нашите новини: Губернатора на колонията чалгерия обяви ,че няма да изпращаме войски в Окрайна. Експерти смятат ,че не може да им се вярва тъй като направиха коалиция с герб ,а казаха ,че ще я изринат. Друга интересна новина е ,че са забелязани хора ,които вече не са за запада и управляващите. Изцепките на евроатлантиците се забелязват. Сега от фронта в Окрайна. Русия съобщи за унищожено американско танкче. За първи път в бой беше пуснат американското танкче М1 Ейбрамс и беше унищожено. Военни започват да се чудят дали Русия вече е започнала да се подиграва с Окрайна. Сега у нас: Военни питат какво става със старите самолетчета за ,които дадохме милиарди ,питат кога нашите "съюзници" ще ни дадат нова и модерна техника ,защото нали сме им съюзници. Това бяха интересните новини. Пожелаваме Ви лека евроатлантическа вечер !
  • 31 Ха хи хо

    23 0 Отговор
    Супер отивам на фронта при едно условие. Да видя в окопа Денков, Тагаренков, Вожда в кимоно и още 240 знайни и незнайни доброволци. Само, че ще съм отсреща!
  • 32 Да казваха го

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Евроатлантик":

    дано се сетят тъпанарите да вземат да спазват Минските съглашения,но те само се присмиваха и подиграваха,но в края на краищата си получават тупаниците в тъпанарските кратуни и така ще бъде до победата.Това бъди сигурен,че ще настъпи и то няма да е много далеч.
  • 33 Бъркаш само с

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "кална вена":

    това,че руснаците са отмъстителна и злопаметна нация.това показва,че не познаваш въобще руснаците.Разбиват всеки който посегне на тях иначе с пръст няма да те докоснат,защото си знаят силата и не си заслужава да се хабят с тези които не си заслужават.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ти въобще не си в час

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    с неокопираната Франция от САЩ.Заради разваленият договор между Австралия и Франция за подводниците в полза на САЩ,този Микрон подскача като петле 2 дена,докато не го привика губещия се и здрависващ се с сенките и му извъртя ушите на геврек и микрона се кротна и взе да си вдига високо задните части към краварите отвъд големия гьол.. Франция не е никаква сила а просто едно подобие на държава,африканците я изгониха най-позорно миналата година и те не можаха нищо да направят. Космическата им програма е в разпад и нито се чува нито се поменава за изстрелване на ракети от франска Гвиана,ако не са отхвърлили това френска и да е само Гвиана.Та запомни Франция е едно голямо нищо и Де Гол се върти в гроба заради този малоумен олигофрен със тотално сбъркана психика,да вземеш баба си за жена.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Усещаш ли се

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    че обрисуваш картината която се случва в Украйна,а Русия показа на целия запад и САЩ барабар със скапаното НАТО,че въобще не и дреме да воюва срещу тях. Виж След малоумното заявление на Микарон ,първи които казаха,че няма да пращат военни в Украйна бе както винаги САЩ,а после и останалите европейски пудели Германия,Италия,Полша,и т.н. само бившия министър на Естония сега дипломат в Швеция се изказва малоумно като Микрон с министри с меки китки от другия бряг.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БеГемот

    4 1 Отговор
    Французите са националисти и никога няма да се подчинят на САЩ...
  • 42 Айдеее

    6 2 Отговор
    Почна промиването!

    След два три месеца:

    Ами че то няма нищо лошо да поизпратим малко войничета в усръйнъ
  • 43 Наглецо

    9 0 Отговор
    Това с икономиката чака и Германия.Много да не лаят.Когато прибираш милиони примати които освен да получават пари без да работят,фалита е неизбежен.
  • 44 факуса

    9 1 Отговор
    като чета,че и фрацата е със огромни дългове,не вдявам що нашите продажници ни врат в клуба на длъжниците,явно да ги платим,затуй дания чехия полша шведите се дърпат,ама продажната сглобка упорито ни влаче там
  • 45 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    ще месим погачи и ще навържем атлантиците по границата
  • 46 Ейй

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    А вземи напиши нещо друго. Стига бе , не ти ли писна да копираш два , три текста под всяка статия.
  • 47 Ейй

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Айде стига пак копи - пейст. Спри се бе.
  • 48 Митка Шопова

    6 0 Отговор
    Ще им гледаме сеира на натуто като ги погнат кадировците пандизчиите и селските алкаши големо бегане ще падне.
  • 49 френски мераци

    3 0 Отговор
    Не го съдете Макарончо толкова строго, все пак е франсе!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Безпристрастен

    0 0 Отговор
    Макрон нито е луд,нито безотговорен.Особено в сегашната ситуация.Лично мнение,но той изигра един блестящ ход.Хайде , директно да ви видя всички европейци.Стиска ли ви, да изпратите жива сила,или само на думи сте силни.! И го постигна само за един ден! Виждаме,как всички включват директно на задна скорост,освен пуделите,от който нищо не зависи.Свързвайки изявлението му за " мозъчна смърт" на отнчо,и призивите за общи европейски сили, показа,че той е най независим от белия дом.Пак ще подчертая: той прекрасно осъзнава, безсмислието на това наливане на милиарди, отново и отново,защото знае че живата сила,решава изхода на всяка война.А жива сила,нито в Европа,нито зад океана никой не смее да употреби.
  • 58 КАЗАЛ Е НЕЩО , НАЛИ Е ИДЬОТ И БАБОЕБ !?

    0 0 Отговор
    ПУТИН ЩЕ ГО ТРЕСНЕ ТА ЩЕ СЕ НЕ ВИДИ ! МУНЧО !
  • 59 Дориан Хаджидемиров

    0 0 Отговор
    По добре ще е за всички тия да спрат да наливат масло в огъня и да оставят украинците и руснаците да се разберат помежду си никой няма сметка да се разгаря още повече конфликта особено ние колкото по бързо приключи това толкова по добре ще бъде за всички.
Новини по държави: