Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 12:10 2 713 23

Как чезне влиянието на Гръцката православна църква

  • религия-
  • църква-
  • православна църква-
  • гърция-
  • гейове-
  • погребение-
  • еднополови бракове-
  • крематориум-
  • атина

Последният удар - признаването на хомосексуалните бракове

Как чезне влиянието на Гръцката православна църква - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проблемите на Гръцката православна църква (ГПЦ) не са от вчера: преди повече от 40 години тя загуби монопола си върху бракосъчетанията в страната. До 1982 година Гърция беше единствената държава в Европа, където беше възможен само църковният брак, пише Михаел Мартенс във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ).

Борбата срещу гражданските бракове

Църквата печелеше добре от бракосъчетанията, а легализирането на гражданския брак я лиши от значими постъпления. Неслучайно митрополитите започнаха да твърдят, че гражданският брак е равносилен на "прелюбодеяние и проституция". Имаше дори свещенослужители, които отказват да кръщават деца, родени в такива „безбожни“ бракове, се казва в публикацията.

Следващият удар църквата понесе покрай хармонизирането на законодателство на страната с европейското, в това число и на гръцкото семейно право. Това стана след 1981 година, когато Гърция бе приета в Европейската общност. Дотогава изневярата в семейството е смятана за престъпление, което се вписва в полицейските досиета и даже се наказва със затвор. Тогава е премахната и задължителната зестра за жените, която беше тежко бреме за по-бедните семейства с повече дъщери, посочва ФАЦ.

Религиозната принадлежност в личните карти

Пред нов проблем се изправи Гръцката православна църква, след като през май 2000 година по времето на премиера-социалист Костас Симитис бе решено в личните карти на гърците да не се отбелязва религиозната принадлежност. Това стана в хода на присъединяването на Гърция към Шенгенското пространство и свързаните с това разпоредби за защита на личните данни, припомня Михаел Мартенс.

След това църквата и консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" (НД) се вдигнаха на бунт, обявявайки, че промяната лишава гърците от културната им идентичност. По онова време дори започна събирането на подписи за референдум. Под петицията тогава се подписа и лидерът на НД и бъдещ премиер на Гърция Костас Караманлис. В Атина и Солун над 100 000 души протестираха срещу реформата, но правителството остана твърдо и показа на църквата, че Гърция все пак е демокрация, а не теокрация, коментира ФАЦ.

Борбата срещу крематориумите

Следващото премерване на силите беше свързано с правото на кремация след смъртта. Гръцката православна църква отхвърляше кремацията, посочвайки за това богословски, канонични и антропологични причини. Преди всичко обаче цареше страх, че църквата може да загуби своя доходен монопол върху погребенията, пише Михаел Мартенс и припомня в тази връзка, че в продължение на десетилетия църквата е успявала да използва властта си, за да предотврати изграждането на крематориуми. Много гърци, които въпреки това предпочитаха кремацията, дори транспортираха своите починали близки през границата, за да бъдат кремирани в съседна България, припомня ФАЦ.

Първият крематориум в Гърция се появи чак през 2019 - след 13 години на борба, през които църквата саботираше това начинание всячески. През 2014 г. църквата забрани на свещеници да отслужват помени и служби за починали, които са били кремирани. ГПЦ не възразяваше само срещу кремирането на атеисти, еретици и хора от други вероизповедания. И до ден-днешен в Гърция функционира само този единствен частен крематориум - на 70 километра северно от Атина. Така че тази битка е загубена само наполовина от църквата, пише ФАЦ.

Последният удар

Миналата седмица обаче тя претърпя много горчиво поражение, след като парламентът одобри с голямо мнозинство еднополовите бракове. Хомосексуалните вече могат да сключват напълно признати бракове и да осиновяват деца. За Гръцката православна църква това е истински ужас, коментира ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххххххххххххх

    17 9 Отговор
    ГПЦ никога няма да изгуби влиянието си. Само прочетете историята им след 1829 г.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ...

    13 25 Отговор
    Всички религии трябва да бъдат забранени тъй като са базирани на ФЕЙК НЮЗ. В тях няма нито едно доказателство, а само - един дядо каза. вЕрвайте му. Дори и баба няма... Що ли?
  • 6 Не,бе

    32 3 Отговор
    Просто,както във всеки парламент в Европа и Северна Америка гейовете са мнозинство.

    Коментиран от #7

  • 7 Акъл море

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Не,бе":

    Глава шанандура. Аре не си измисляй причина що караш на левачката.
  • 8 Караманлис

    24 3 Отговор
    Същата политика и у нас.Целта им е да унищожат православието,за да го заместят с измислени ценности,множество полове и лесно манипулиране на масите.Измисля се враг и истерия на сплашване.Единствения им проблем е долнокачествената пропаганда,която е често с обратен ефект.
  • 9 ТаУмВзе

    13 2 Отговор
    След Схизмата от 1056 ли? Щото католиците бичат само 4 Кръстоносни походи и 2 световни войни.
  • 10 Сила

    19 4 Отговор
    Вярата е нещо лично и съкровенно...... Религията е само бизнес
  • 11 Не искаме

    4 1 Отговор
    гръчки.

    Д. Талев "Преспанските камбани"
  • 12 СенГЕЙ

    1 4 Отговор
    Браво на наште ! СЛАВА !
  • 13 Глупави попове

    5 8 Отговор
    Държавата им дава право да се вземат законно, те протестират. Явно забранената любов по манастири и мето си е по-сладка.
  • 14 Соваж бейби

    4 4 Отговор
    Религията няма нищо общо с Бог и да живееш в хармония на този свят,добър ,учащ или работещ със семейство.Дори и в християнството не всички санове поп се женят ,забранено е а сега ми кажете не е ли нормално да одобряват еднополови бракове и поради липсата на жена но с биологични нужди правят и други бели като момченцата например и още много грозни неща ....
  • 15 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    ЕС е съюз на католически държави, православието си заминава а след това ще препишем Библията трябва ни нов герой
  • 16 Мъдрият

    14 2 Отговор
    Както писах за последния закон за гей-браковете: какво чакате вие, православни гърци?

    Излизайте веднага на масови протести, докато управляващите не отменят този анти закон!

    Вие много пъти протестирахте за щяло и нещяло, а сега, когато имате единствения реален и истински повод за протест - не го правите?!

    Не се бавете - излизайте на протести!

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Соваж бейби

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    Ами много станаха вече и операции има легални ,късно е приятел!Докато се вайкате и робувате на ралигия вманиачени как мигрантите ставали повече и си наложат тяхна религия/в дни когато хората не им пука и не са религиозни/..ейовете стават мнозинство!Отворете си най после очите за истинските проблеми не да се вкарвате в битки с вятърни мелници и фантазии ала Дон Кихот
  • 18 Атина Палада

    6 5 Отговор
    До 1982г бил възможен само църковния брак"(....) Ами не е така, защото и днес през 2024г за официален брак се води само църковния! Нямаш ли църковен брак, ти нямаш официален брак... Това е до днес.. За в бъдеще.... Не зная.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не е така...

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Атина Палада":

    От 1982 г. социалистическото правителство на Андреас Папандреу и ПАСОК, узакони гражданския брак, което е в сила и до днес.

    Коментиран от #23

  • 22 Воини на Тива

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    Как да излязат да протестират срещу нещо,което им е в кръвта?
  • 23 Атина Палада

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Не е така...":

    Знам само, че само с този брак, в Гърция не те водят в официален граждански брак.. Сиреч, ако нямаш църковен (да не си се венчал и в църквата) не си в официален брак.. Това знам от гърците.
Новини по държави: