Last news in Fakti

15 Март, 2024 23:01 2 583 44

Няколко въпроса след смъртта на патриарх Неофит

  • религия-
  • патриарх неофит-
  • неофит-
  • патриарх-
  • църква-
  • траур-
  • национален траур-
  • бпц-
  • румен радев

Защо в България бе обявен двудневен национален траур в памет на патриарх Неофит?

Няколко въпроса след смъртта на патриарх Неофит - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

Защо българското правителство обяви двудневен национален траур по повод смъртта на патриарх Неофит?

Защо от всички възможни канали бликат новини за всенародна тъга и покруса?

Защо президентът Румен Радев отмени връчването на мандата, Борисов и Стоичков публично се натъжиха, а дори политическа формация като "Да, България" написа жалейка за един високопоставен духовник, който все пак има досие от ДС?

Тези въпроси може да звучат кощунствено, провокативно или поне нетактично непосредствено след смъртта на ръководителя на БПЦ, но това не значи, че са неоснователни.

Неофит е бил добър човек. Но България е светска държава.

Да, по всичко личи, че патриарх Неофит наистина е бил добър, мъдър и благочестив човек, който - въпреки московското си образование - намери сили ясно да осъди войната на Русия срещу Украйна. Достоен човек, събрал доста морален кредит и доверие. Да.

Но България е светска държава и когато едно правителство (и то с неясен в момента статут) обявява национален траур, това в някакъв смисъл внушава, че дори хората, които не споделят православната религия, са длъжни да тъгуват. Да не говорим, че масовият българин дълбоко в себе си си остава неверник, макар че много обича да се черкува, да вдига църковни сватби, да кръщава бебета и да пълзи под масата на определени религиозни празници. Вижте равнището на дребната и едра корупция, вижте домашните и улични насилия, вижте речника на политиците, чуйте какво се пее в чалготеките, огледайте се за такова нещо като обществен морал - не, това население не изглежда особено благочестиво.

Тогава?

Отвъд официалната версия в памет на мъдрия патриарх Неофит, за траурните вълнения в България има още две обяснения, които вероятно вървят ръка за ръка. Мислещата част от българското общество, включително и повечето политици, тоест онова, което в едни нормални времена и общества се нарича "национален елит", наистина би искала хората да се сплотят, макар и само в скръбта и преклонението си пред ковчега на един добър човек. За да вървим напред, ни трябва единство и обща кауза, казва си този елит - и като Диоген с фенера търси тази обща кауза под дърво и камък, включително и в църквата. Какво пък? Ако я намери там - няма лошо, както се казва на новобългарски. Лошото, много лошото е, ако тази обща кауза там си и остане. Ако не излезе извън черковните двери - да почисти улиците, да ремонтира училищата и учебниците, да се възправи срещу домашното и уличното насилие, а в крайна сметка и да изпрати в парламента наистина отговорни и разумни хора, които да работят за тази същата обща кауза.

На лов за гласове преди изборите

Точно тук нещата опират и до второто обяснение: изборите. През юни предстоят европейски избори, възможно е в България те да се окажат сдвоени и с поредните предсрочни парламентарни избори - и всички партии и политици със сетни сили се опитват да изцедят от така наречения електорат и най-последния възможен глас, дори гласец. Нима за тази цел не си струва да се поклоним и пред ковчега на Неофит и да яхнем вълната на всенародния траур? Вероятно това си казват мнозина от тях. И го правят.

Ето как се оказва, че в една светска държава, където 75% от хората може би познават и отчасти спазват ритуалите на православната църква, но иначе нямат много взимане-даване с християнския морал, точно в тази отдавна известна като безбожна държава, тъкмо смъртта на православния патриарх се превръща в обединяващо събитие. Дано да е за добро.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    37 6 Отговор
    Чудно как още не е изпълзял калин янакиев?!
    .. Сигурно събира злокобен дъх....

    Коментиран от #7

  • 2 Обратен

    47 3 Отговор
    Патриарх Неофит умря,вечна му памет. А ден на траур Гонзо стана шеф на БФС.Те това е държава.Един великан си отива,а един циганин с 8ми клас образование идва.

    Коментиран от #5

  • 3 Защо толкова лъжете?

    28 13 Отговор
    Патриарх Неофит НЕ е осъждал руската агресия в Украйна!?

    цитирам думите уж на Патриарх Неофит, които са казани не от него, а четени от митрополит Антоний -

    "Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава."

    Кой интерпретира думите толкова нагло? И защо "Унищожителната война против братска Украйна" да е руска, а не англо-американска ? Както и е..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Далавера

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Обратен":

    И патриарх ще стане Ники ролекса с баща милиционер!
  • 6 !!!?

    15 17 Отговор
    Траурно знаме по повод кончината на българският Патриарх е покрило образа на един чужд за православните българи назначен от Кремъл за светец апликиран на катедралния храм Св.Св. Кирил и Методий !
    !!!?

  • 7 Дааа

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Град Симитли":

    Ще изпълзи гадината, ще изпълзи! Не му е дошъл ред в нацистките медии! ! Слагат го на опашката, че Е лешояд!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дааа

    12 14 Отговор
    Лично Путин е убил българския патриарх! Удушил го е с голи ръце, пред екипи на Дойче Веле, Свободна Европа и останалите нацистки медии!

    Коментиран от #13

  • 11 Племето яко издуха

    1 1 Отговор
    цилиндрите!
  • 12 Онзи пловдивският поп

    17 11 Отговор
    с поръчковото Ауди за 300 000 и Ролекса за 50 000, ще новият главен поп на плебса.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руският милиционер-поп Кирил

    6 13 Отговор
    ще дойде ли на погребението да нашока пак манерката на Резидента?

    Коментиран от #16

  • 15 Има

    9 19 Отговор
    Един по-важен въпрос : Някой ще си направи ли труда да разследва как така нашият патриарх заболя фатално точно когато стана скандалът с тъй наречената "руска църква" ?! Всеизвестен е фактът, че някъде на север има едни "вежливи" човечета, които са специалисти в изкуственото причиняване на "естествена" смърт, и чийто девиз още от времето на един мустакат унифирмен чичко е "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем" !

    Коментиран от #23, #39

  • 16 Така де

    9 14 Отговор

    До коментар #14 от "Руският милиционер-поп Кирил":

    Много жалък беше президента Радев, когато Гундяев му набива канчето!
  • 17 Толерантен

    4 9 Отговор
    Патриархът не ми е направил нищо лошо, с нищо не ми е помогнал....
    За мен добър политик, актьор или художник са не по-малко важни.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 смешник краварски

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Има":

    че то затова хората пишат че путин го е удушил бе не четеш ли? лично путин оня дето вече умря стана и го удуши
  • 24 Име

    2 0 Отговор
    Човек е бил човека, сега - това е грозно - да се приказва - бил шеф на ДС, първо - при ДС нямаше нелегални мигранти - ти да видиш - какво е каналджия да си при бай Тошо и там - еди-кой си. Второ, бай Тошо беше стиснат, но - това е селската черта - иначе не е спирал някой да учи езици, имаше огромни недъзи, но - сега - Църквите работеха - освен това - видяхме какво стана с комунизма - нищо.

    Не става въпрос - да си бием челата - или да ходим със свещи в ръка по улицата и т.н.

    Този опростява нещата - ще го видим - когато го замъкнат един вид силите на другото ведомство, както и да е.

    Коментиран от #30

  • 25 Бай Ганьо

    5 0 Отговор
    Дойче зеле се изпуснаха по темата.
  • 26 България за българите

    5 0 Отговор
    Да, длъжен си глупако да тъжиш! Длъжен!!! БЪЛГАРИЯ Е ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА!!!! На всеки който не му е изгодно да си събира партакешите и изчезва по най бързия начин.. Чзчезвай!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТИНАТА":

    Boeing ще унищожи всеки инженер, който разкрие истината за престъпленията на корпорацията.
  • 29 ТрампЛин

    3 2 Отговор
    От фалшивата Подмяна на комунистическия Режим, през фалшивия футбол с фалшива коса, до футбол с фалшива диплома. Фалша продължава! Държавата ни се нуждае от Истински Рестарт във всяка една сфера, от Църквата, през Морала и Идеала, до Футбола, иначе идва ред на Колю Ролекса!!!

    Коментиран от #40

  • 30 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    Имаше нелегални мигранти! Не лъжи! Само че посоката беше обратна на днешната! Хората умираха на граничната бразда, по кльоновете, в хладилните камиони….

    Коментиран от #41

  • 31 Андрешко

    3 0 Отговор
    Само като прочете човек, че патриархът бил "ръководител" на БПЦ и му става ясно колко дезориентиран е авторът на тази публикация.
    А какво да кажем за самата статия....

    Коментиран от #33

  • 32 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ханче Къкринско! А има ли Народна песен за комунист? А за шумкар? Ако има да знаеш че е Фалшива! Като комунизма!
  • 33 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Андрешко":

    Точно “ръководител” е бил! Назначен! Лека му пръст, явно е имал “качества” за “ръководител”
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ΜΡΙ

    1 2 Отговор
    Hе трии Мъpш0. България е православна държава! Който не е православен трябва да бъде yбиΒαΗ! Апостасията трябва да се наказва със cMъρΤ! Православие или cΜΡΤ!
  • 39 котка на валериан

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Има":

    "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем" ! е мисъл от един роман, който е написан доста преди Сталин да е станал какъвто и да е ръководител на каквото и да е. Трябва и да се чете, другарю и приятелю на Сашко Шорошки!
  • 40 Розовия пират

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ТрампЛин":

    рестарт = революция (НЕцветна като последната)
    Оня човечец дето го хванаха за заплахи към политиците нали това каза?
  • 41 Гайски апостол

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТрампЛин":

    Правилно! Умираха на граничната бразда и по кльоновете, защото така се прави когато се охраняват границите на една държава. Иначе просто няма никаква държава.
  • 42 Палачинката

    2 0 Отговор
    Спомням си как шорошнята години виеше,че Патриархът бил човек на ДС! Що така сега обърнаха палачинката? Май заради евроизборите?
  • 43 Обратно на живот за вас

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Който не иска да вярва в светото православие трябва да бъде убиван, κοπελε просто! Православие или смрт мрши! Deus vult!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.