Last news in Fakti

2 Март, 2024 12:18 1 737 20

Глас народен! Джо Байдън е загубил избиратели в щата Мичиган заради подкрепата си за Израел

  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • израел-
  • демократическа партия

Предизборният щаб на Байдън и високопоставени представители на неговата Демократическа партия обещаха да удвоят усилията си за спечелване на повече избиратели на фона на опитите на президента на САЩ да разреши конфликтите в Близкия изток

Глас народен! Джо Байдън е загубил избиратели в щата Мичиган заради подкрепата си за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предизборният щаб на Джо Байдън и високопоставени представители на неговата Демократическа партия обещаха да удвоят усилията си за спечелване на повече избиратели на фона на опитите на президента на САЩ да разреши конфликтите в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, след като на първичните избори в щата Мичиган тази седмица бе регистриран по-масов от очакваното вот "Не подкрепям никого", символизиращ протест срещу подкрепата на Байдън за Израел. Около 13,2 процента от избирателите демократи в щата Мичиган пуснаха бюлетина, като отбелязаха на нея "Не подкрепям никого" на първичните избори след продължилия седмици наред натиск от страна на политическите активисти, показа преброяването на социологическата агенция "Едисън рисърч", цитирано от Ройтерс. При преброени около 85 процента от всички гласове вотът с "Не подкрепям никого" е над 100 000 гласа, което е много повече над очакваното, отбелязва агенцията.

Щабът на Байдън ще продължи "да се бори в този щат, както за неподкрепящите никого избиратели, така и за целия електорат на щата Мичиган", каза високопоставен служител на предизборната му кампания. "Президентът ще продължи да работи за мира в Близкия изток", добави той.

Твърдата подкрепа на Байдън за Израел по време на петмесечната му война с палестинското ислямистко движение "Хамас", която унищожи ивицата Газа, предизвика възмущение и добре организиран отпор сред демократите с прогресивни разбирания и американците от арабски произход, съсредоточени в щата Мичиган, отбелязва Ройтерс. Те поискаха от Байдън да настоява за постоянно прекратяване на огъня в ивицата Газа, а симпатизиращите му демократи да гласуват с "Не подкрепям никого" на първичните избори, за да дадат знак, че Байдън може да загуби подкрепата им на президентските избори през ноември.

Около 20 000 души гласуваха с "Не подкрепям никого" на първичните избори на демократите в Мичиган през 2012 г. - последния път, когато президент демократ се стремеше към преизбиране в този щат. През 2020 г. Байдън спечели в Мичиган с по-малко от 3 процента разлика, а някои допитвания показват, че вероятният кандидат на републиканците Доналд Тръмп този път ще има преднина в този щат при евентуален пряк двубой с него, отбелязва Ройтерс.

Бойците на "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 души за заложници на 7 октомври според израелските данни, което предизвика нападението по суша на Израел в ивицата Газа. Палестинските здравни власти в анклава съобщиха, че досега около 30 000 души са загинали.

Представители на Демократическата партия в щата Мичиган обещаха да направят повече, за да спечелят избиратели. Ръководителят на предизборния щаб на Байдън в Мичиган Майк Фросълоун каза пред организаторите на партията, че усилията им ще се насочат към президентските избори, като ще се чука по вратите, ще има автоматични телефонни обаждания и ще се открият няколко офиса в този щат.

"Знаем, че когато избирателите видят броя на гласовете за президента Джо Байдън и за Доналд Тръмп сложени едни до други, те ще изберат Байдън", каза той и добави, че президентът на САЩ ще изложи този аргумент в своята Реч за състоянието на Съюза на 7 март.

Осемдесет и една годишният Байдън се сблъсква с нисък рейтинг на одобрение и безпокойство относно неговата възраст. Такова безпокойство има и за 77-годишния бивш президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс. Що се касае до проблемите на Тръмп, миналия месец нюйоркски съдия официално осъди Тръмп да плати около 450 милиона долара за измама във връзка с неговото финансово състояние и срещу него са заведени четири несвързани помежду си наказателни дела, по които той не се е признал за виновен.

Около 35 процента от републиканците подкрепиха бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли в първичните избори в щата Мичиган, което е потенциален признак на слабост и за Тръмп. Някои от нейните избиратели споделиха, че няма да подкрепят Тръмп на президентските избори.

Каквото и да било трайно разрешаване на конфликта в ивицата Газа изглежда много далечно, а броят на жертвите продължава да расте, като според оценките една четвърт от населението е изправено пред глад. Ако Тръмп бъде преизбран, се очаква той да бъде силен поддръжник на Израел и десния му лидер Бенямин Нетаняху.

Проучване на Ройтерс/Ипсос установи, че "екстремизмът" е основната причина за загриженост за американските избиратели преди изборите през 2024 г., надделявайки над икономиката или имиграцията, но повечето от тях оценяват Байдън като по-добре подготвен да се справи с този проблем.

В изявление във вторник вечер Байдън зае противоположни позиции в сравнение с Тръмп по въпроси като абортите, здравеопазването и икономиката, но не спомена нищо за ивицата Газа или войната в Близкия изток.

Вицепрезидентът Камала Харис по-късно отбеляза, че резултатите от първичните избори в Мичиган "ясно показват, че населението на щата е готово да се заеме с въпросите, които тези избори биха могли да засегнат, включително правото на глас, насилието с оръжие и репродуктивните права, но също не каза нищо за Близкия изток.

Организаторите на кампанията на вота "Не подкрепям никого" казаха, че ще продължат да създават предизвикателства за демократите, посочва Ройтерс.

"Делегацията ни планира да държи кандидата на Демократическата партия отговорен за антивоенната програма на местната общност по време на конгреса на Демократическата партия в Чикаго", обяви представител на кампанията "Слушайте Мичиган", една от организациите, които стоят зад нея. "Ще се видим там", добави той, цитиран от Ройтерс.

Както президентът Байдън, така и бившият президент Доналд Тръмп получиха значителен брой гласове, символизиращи своеобразен протест, когато си осигуриха победите на първичните избори в щата Мичиган, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл". Вестникът посочва, че сега предстои решаващият въпрос в оспорвания щат: Какво ще направят тези избиратели през ноември?

Въпреки че Байдън се сблъска с минимална опозиция на първичните избори, усилията да бъдат убедени избирателите в Мичиган да гласуват с "Не подкрепям никого" събраха десетки хиляди гласове, когато жителите на щата отидоха до урните. Гласуването отбеляза един от най-значимите символични протести до момента срещу начина, по който президентът се справя с войната между Израел и "Хамас" и хуманитарната криза в ивицата Газа, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският вестник отбелязва, че за екипа на Тръмп гласуването в щата Мичиган предлагаше възможност да се види дали бившият президент може да подобри подкрепата си сред избирателите, които имат 4-годишно университетско образование. Това е забележимо слабо място в началото на първичните избори на републиканците през 2024 г. Някои от тези проблеми за Тръмп се появиха отново на първичните избори и в щата Мичиган, докато неговата опонентка Ники Хейли събра повече от 25 процента от гласовете само няколко дни след като получи близо 40 процента в родния си щат Южна Каролина.

Коалиция от пропалестински организации си беше поставила скромната цел за 10 000 избиратели, които да не гласуват. Това бе разликата при победата на Тръмп през 2016 г. в щата Мичиган. Целта им беше да се изпрати послание, че разочарованието на избирателите от подкрепата на Байдън за военната кампания на Израел може да му струва скъпо през ноември, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

През 2020 г. Байдън спечели в щата Мичиган със 154 000 гласа, но организаторите, стоящи зад усилията за неангажираност, казаха, че разликата с Тръмп показва как дори по-малка част от гласовете могат да бъдат от значение при оспорвани избори.

Вестникът посочва, че неангажираните надхвърлиха целта си от 10 000 гласа и отбелязаха значително по-висок резултат, отколкото при последните първични избори в щата Мичиган.

В сравнение с първичните избори на демократите в щата Мичиган през 2012 г., спечелени от тогавашния действащ президент Барак Обама, избирателите, гласували с "Не подкрепям никого" събраха 11 процента от гласовете.

В навечерието на първичните избори кампанията за гласуване с "Не подкрепям никого" организира митинги, пусна дигитални реклами и изпрати писма по пощата, в които се казваше, че за да се спечели тяхната подкрепа, е нужна сериозна промяна в политиката на местната администрация, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Движението беше подкрепено и от конгресменката демократ Рашида Тлаиб от щата Мичиган, единственият член на Конгреса на САЩ, която е американка от палестински произход. Тя записа автоматично обаждане, призоваващо жителите на Мичиган да гласуват с "Не подкрепям никого", отбелязва вестникът.

Съюзниците на президента Байдън се опитаха да се противопоставят на тези послания, като пуснаха произраелски реклами и предупредиха, че да не се гласува за Байдън през ноември означава да се гласува за Тръмп. Повечето от избирателите, разгневени от реакцията на Байдън по отношение на войната в ивицата Газа заявиха, че нямат желание Тръмп да се върне в Белия дом, но не могат да пренебрегнат мащабите на смъртта и разрушенията в Газа и през ноември планират да гласуват за трета партия или да си останат у дома, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът отбелязва, че фокусът върху щата Мичиган, бойно поле, което беше от решаващо значение за победата на Байдън над Тръмп през 2020 г., привлече отчасти вниманието заради високия процент на американците от арабски и мюсюлмански произход. Отказът на Байдън да отправи призив за постоянно прекратяване на огъня рискува да подкопае подкрепата за него и сред други ключови за коалицията му избирателни групи, като младите хора и чернокожите избиратели.

Някои политически лидери в щата Мичиган изразиха загриженост, че недоволството от президента Байдън в редица общности може да е непоправимо, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Имаше усилия на демократите да накарат жителите на щата Мичиган да гласуват с "Не подкрепям никого" като символичен знак на протест срещу начина, по който президентът на САЩ Джо Байдън действа по отношение на войната в ивицата Газа, посочва в анализ на същата тема в. "Вашингтон пост".

От страна на републиканците пък Ники Хейли изтъкваше аргумента, че продължаващото нежелание на основната част от голямата стара Републиканска партия да приеме напълно Тръмп го превръща в рисков фактор за изборите през ноември, отбелязва ежедневникът.

Американският вестник изброява някои основни изводи по тези и други теми:

1. Какво означава гласуване с "Не подкрепям никого"

Идеята на кампанията "Не подкрепям никого" беше да се съберат много избиратели в щат с непропорционално голям брой американци от арабски произход, които да изразят мнението си. И може би да изпратят своеобразно послание на президента Байдън за политиката му в Близкия изток, която твърде много облагодетелства Израел. Кампанията беше ръководена от някои видни демократи, включително от конгресменката демократ от щата Мичиган Рашида Тлаиб, която е от палестински произход, пише в. "Вашингтон пост".

Няма съмнение, че тази кампания привлече вниманието на избирателите на първичните избори, отбелязва вестникът. Друг е въпросът дали това наистина промени модела за изборите през 2024 г., тъй като преброените 13,3 процента от гласовете, избрали тази опция, са значителни. Но важен е контекстът. Приблизителният брой на избирателите, гласували за опцията "Не подкрепям никого", които са около 100 000 души, е значително по-голям, отколкото на първичните избори през 2012 г., 2016 г. и 2020 г. в щата Мичиган. Тогава около 20 000 души всеки път избираха да гласуват с "Не подкрепям никого".

Но действителният процент беше само малко по-висок, отколкото на последните първични избори в Мичиган с участието на действащ президент през 2012 година. Тогава гласовете "Не подкрепям никого" получиха около 11 процента срещу Барак Обама. Това обаче беше надпревара с много по-ниска избирателна активност, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Друго нещо, което трябва да се припомни, е че процесът на номиниране през 2012 г. се характеризираше с много съществени резултати за гласовете "Не подкрепям никого" или "Без предпочитания", посочва вестникът. Опцията получи 42 процента в щата Кентъки, 21 процента в щата Северна Каролина и между 11 и 14 процента в щатите Роуд Айлънд, Тенеси, Мериленд и Масачузетс, в допълнение към щата Мичиган.

Но сега гласовете "Не подкрепям никого" ясно сигнализират за нещо съвсем различно - и потенциално предизвикващо повече повод за загриженост за сегашния президент - от онези гласове, символизиращи протест през 2012 г., коментира в. "Вашингтон пост". Истинският въпрос е дали може да се мобилизира подкрепа в други щати и по други начини, за да бъде накаран Байдън наистина да чувства като че ли трябва да промени действията си и да се погрижи за левия фланг в партията си, отбелязва американският вестник.

Символичният протестен вот получи опора след първоначалния фалстарт в щата Ню Хемпшър. Сега трябва да бъде даден знак, че кампанията "Не подкрепям никого" има някаква трайна сила, посочва ежедневникът.

2. Ники Хейли избледнява, но не напълно

През последните седмици Ники Хейли започна да твърди, че нейният дял от гласовете е признак за уязвимост за лидера на нейната партия.

След като получи 43 процента от гласовете в щата Ню Хемпшър и почти 40 процента в щата Южна Каролина, тя използва тези цифри като аргумент за това как Тръмп не може да спечели президентските избори, предвид статута му на "де факто" действащ фаворит, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Това, което първичните избори в щата Мичиган потвърждават е, че делът на гласовете за Хейли няма да се приближи до 40 процента в предстоящата надпревара, но тя все още просто не е приключила, коментира ежедневникът.

Ню Хемпшър и Южна Каролина винаги са били вероятните щати като върхови постижения на Хейли - предвид преобладаващия брой независими избиратели в първия щат и факта, че вторият е родният ѝ щат. Резултатите в Мичиган и социологическите проучвания в щатите, в които първичните избори предстоят в така наречения супервторник през следващата седмица, сочат далеч по-слабо привличане към алтернативния вариант, прогнозира вестникът.

Няма данни от екзитполовете, които показват колко избиратели се насочват евентуално към Тръмп на президентските избори. Но 26,5 процента от гласовете съвсем не са нищо. Това е по-добро от нейното представяне в национален мащаб и в много от щатите, където ще се гласува в така наречения супервторник, отбелязва в. "Вашингтон пост". Хейли също така отново надхвърля прогнозите на социологическите проучвания, както и в Ню Хемпшър и Южна Каролина, което предполага, че тези допитвания може би надценяват силата на Тръмп (поне на първичните избори).

Според вестника Мичиган е щат, в който през последните години местните партийни структури са се ориентирали много към Тръмп. А Тръмп държи номинацията на Републиканската партия толкова здраво, че от известно време е ясно, че гласовете за Хейли са всъщност гласове, символизиращи своеобразен протест срещу него. Както изглежда, тези гласове ще продължат да идват. Но отново е трудно да се каже какво предвещава това за изборите през ноември.

3. Хейли започва да признава края на играта

Ако се вгледате по-внимателно в реториката на Ники Хейли през последните дни, става ясно, че тя всъщност вече не твърди, че тази надпревара може да бъде спечелена, отбелязва в. "Вашингтон пост". Вместо това тя като че ли изтъква как Тръмп ще торпилира партията. И сега това се потвърди, посочва вестникът.

В ефира на телевизия Си Ен Ен, коментирайки пристигащите резултати, водещата Дана Баш попита Хейли дали партията просто се е отдалечила от нейния тип консерватизъм и сега е "за Доналд Тръмп".

"Много е възможно", отговори Хейли и добави: "Ние им даваме възможност за избор".

В общи линии Хейли сигнализира, че ще издържи до така наречения супервторник през следващата седмица, защото е казала, че така ще направи. "Да им дадем възможност за избор" не означава "Аз ще спечеля", добави тя, цитирана от в. "Вашингтон пост".

Сега нейната цел изглежда е да изрази своето мнение и евентуално, ако Тръмп загуби, да може да каже (може би преди друга кампания): "Казах ви го", отбелязва американският вестник.

4. Действителният основен претендент срещу Байдън на първичните избори отпада

Това че действителният основен претендент срещу президента Байдън на първичните избори - Филипс, демократ от щата Минесота, загуби спрямо гласовете "Не подкрепям никого", не беше ужасно изненадващо, коментира в. "Вашингтон пост".

Кампанията "Не подкрепям никого" имаше значително по-голяма инерция зад себе си, посочва вестникът.

Филипс все още би могъл да бъде алтернативен избор пред Байдън и в други щати, но Мичиган навежда на мисълта, че ще бъде едва забележим избор.

В действителност Филипс завърши на четвърто място (2,7 процента) - след Уилиамсън (3 процента).

Уилиамсън прекрати участието си в кампанията преди три седмици, заключава в. "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    6 5 Отговор
    Янките мразят арабите надали.
  • 2 пожелание

    16 1 Отговор
    На Бай-издън да му сменят по често памперсите ,че вече се губи !!!
  • 3 Байдън

    15 1 Отговор
    Мичиган .чувал съм го.какво беше това

    Коментиран от #5

  • 4 Далавери

    24 1 Отговор
    Горките Демо(н)крати. Оплетоха се като "пате в кълчища". Колко много фалшификации ще бъдат необходими този път. При това републиканците ще са нащрек
  • 5 Бабетка денократка

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Байдън":

    Кекс беше с мушмули
  • 6 Нов мандат

    21 1 Отговор
    ДЕдо ви Джо ще спечели нов мандат, когато Украйна спечели войната. Пътници са и двамата, каквото и да правят !
    А след това какво ще се случи наистина е трудно да се прогнозира !
  • 7 Джо Байдън

    13 1 Отговор
    Вчера се чух с Шимон Перес да обсъдим помощта за Израел
  • 8 Путин да спре

    1 5 Отговор
    Да използва климатично оръжие в съединените щати ако иска да бъде
    преизбран Дедо
  • 9 Наркос

    17 1 Отговор
    Партията на Байдън няма да види мандат в следващите 10 години

    Коментиран от #13

  • 10 Малийййй,

    11 1 Отговор
    мъка наглофилска, деменцията ще пропадне.
  • 11 Уса

    11 0 Отговор
    Байдн е кукуригу на път
  • 12 Кой...

    8 0 Отговор
    ...въобще е жо бидон? Некъв психично болен човек с увреден мозък явно...
  • 13 Петдесет...

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наркос":

    ...не десет! Не се знае и дали няма да я заличат, много Републиканци са им се наточили, ще има мега тежък реваншизъм, може и гонения да има като загубят сега демонократците...
  • 14 Гошо

    3 4 Отговор
    Че е загубил избиратели е загубил ,но със сигурност не е ,заради подкрепата си към Израел или пък Украйна
  • 15 Смех

    4 0 Отговор
    Всички болни от деменция и паркинсон са за Бай Пън 😂
  • 16 Пенсионер ОСВ

    5 0 Отговор
    Прочетох само заглавието,не си губете времето от краткият ни живот в писане на излишни коментари..
  • 17 Хората

    2 0 Отговор
    Са казали не подкрепяме нито един старец. Трябват ни млади, жизнени и представителни кандидат президенти.
  • 18 ДБил

    0 0 Отговор
    Няма проблем - не го осъзнава.
  • 19 Тръмп щее следващия Президент на САЩ

    1 0 Отговор
    Останалото "като информация" са Фейкове и маниполации и плюене по Тръмп!!
  • 20 ЗОРО

    0 0 Отговор
    И байпън, и Оранжевият печем и тази ники хейли са психопати.... САЩ се управлява от психопати