Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2024 19:40 4 818 141

Битката за Черно море: Как Украйна надви Русия

  • русия-
  • украйна-
  • черно море-
  • ракети-
  • крим

Вследствие на голямата загуба руснаците трябваше да изтеглят военните си кораби далеч от украинските брегове, тъй като крилатите ракети „Нептун“ имат обсег от до 300 километра

Битката за Черно море: Как Украйна надви Русия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В битката по море Украйна има далеч по-големи успехи, отколкото по суша. Русия фактически вече не доминира в Черно море, където изгуби една трета от бойните си кораби. На какво се дължи това?

На 14 февруари пред бреговете на Крим, недалеч от Ялта, с дронове бе потопен руският военен кораб „Цезар Куников“ - голям десантен кораб с дължина 112 метра, специално пригоден за операции по дебаркиране и превоз на товари до 500 тона, пуснат на вода през 1986 година.

Когато Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 година, тя заложи именно на този вид кораби, но планираният десант при Одеса се провали заради украинските морски мини, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Оттогава насам бяха потопени четири от десетте кораба, с които разполагаше руският Черноморски флот – те бяха поразени от дронове-камикадзе, балистични и крилати ракети. Нещо повече – досега Украйна разруши или повреди сериозно 17 големи военни кораба на руския Черноморски флот – това са близо една трето от всички кораби.

Страшилище за руснаците

Това е най-невероятната страна на войната: тъкмо държавата, която от анексията на Крим през 2014 година практически няма собствени военноморски сили, се превърна в страшилище за руснаците именно по море, коментира ФАЦ.

„Нойе Цюрхер Цайтунг“ също обръща внимание на увеличаващите се загуби на Черноморския флот и отбелязва, че Украйна е постигнала зрелищни успехи в това отношение още в началото на войната, а от миналата есен насам ритмично, приблизително веднъж месечно, извежда от строя руски военни кораби. Според швейцарското издание това е истинска катастрофа за Русия, още повече, че корабите няма с какво да бъдат заменени. От началото на войната в Черно море не е бил пуснат на вода нито един голям нов руски кораб, а укрепване на останалата част от флота – например откъм Северно или Балтийско море - не е възможно. Турция пък блокира преминаването на военни кораби през Босфора и така Черноморският флот изпадна в дълбока криза.

Битката за Черно море

„Ако бях руски матрос, щях да съм много уплашен от факта, че сухопътни войски успяват да потопят толкова голяма част от Черноморския флот“, казва пред ФАЦ неназован високопоставен служител на НАТО, който се е занимавал с набирането на морски офицери. „Никого не бихме могли да привлечем във флота по този начин“, посочва той и допълва, че има затруднения с бойния морал на руските части, включително военно-морските. А това съвсем не е единственият проблем на Черноморския флот, отбелязва германското издание.

То припомня, че още непосредствено след началото на войната Русия изгуби най-ценния си кораб – крайцера „Москва“, който трябваше да защитава флота по море. Украинците го потопиха на 150 км от Одеса, използвайки за първи път разработените от тях крилати ракети „Нептун“. Снабденият с мощен радар и с модерни управляеми снаряди кораб принципно е бил в състояние да ги прехване – но ракетата го достига от мъртъв ъгъл, а вниманието на екипажа е било отклонено от боен дрон във въздуха. Украинците са можели лесно да предвидят модела на поведение на руснаците, тъй като Москва постоянно е извършвала едни и същи маневри,посочва пред ФАЦ представителят на НАТО.

Русия не можа да реализира заплахите си

Вследствие на голямата загуба руснаците трябваше да изтеглят военните си кораби далеч от украинските брегове, тъй като крилатите ракети „Нептун“ имат обсег от до 300 километра. Това позволи на украинците през юни 2022 година да си възвърнат стратегически важния Змийски остров – което бе предпоставка за подновяването на гражданското корабоплаване в западната част на Черно море, припомня ФАЦ. Месец по-късно бе отворен коридорът за превоз на зърно. Сключеното с посредничеството на ООН споразумение между Украйна, Турция и Русия даде на Киев възможността в рамките на една година да изнесе почти 33 милиона тона храни.

Когато през юли 2023 година руснаците отказаха да подновят споразумението, Западът се изпълни със загриженост, че украинските пристанища ще бъдат блокирани отново. Русия заплаши всички цивилни кораби, че ще ги разглежда като легитимни военни цели. През август един търговски кораб бе спрян и обискиран – но това в крайна сметка бе единствената акция от този вид, пише ФАЦ с обяснението, че в ситуацията в Черно море са били настъпили промени, които не са в полза на руския флот.

В началото на август украинците разрушиха един след друг два руски кораба на изток – десантен кораб пред Новоросийск и танкер близо до Керч. И в двата случая бяха използвани водни дронове. Пореден удар на руската флота бе нанесен в средата на септември – този път от въздуха.

Москва фактически вече не доминира в Черно море

В рамките на сложна акция, в която участваха балистични ракети и западни крилати ракети, украинците разрушиха още два ценни военни кораба в пристанището на Севастопол – една подводница и десантния кораб „Минск“. След това Русия изтегли голяма част от Черноморския си флот от главната му квартира в Севастопол.

Така Москва фактически изгуби доминиращата си роля в Черно море, пише ФАЦ. Оттогава насам износът на Украйна почти достигна предовоенните си равнища, което даде благоприятно отражение върху икономиката на страната.

Т.е. войната по море протича много по-различно от войната по суша, обобщава германското издание, визирайки отсъствието на значими промени по протежението на фронта. За сметка на това в Черно море на руснаците им се наложи да се изтеглят все по-нататък и да се откажат от Крим като важна база за флота.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    55 79 Отговор
    😄😄😄😄😄😄
    Жълто сините човечета на огън

    Коментиран от #21, #65

  • 2 Русофоб

    37 78 Отговор
    Дръжки, дръжки.

    Коментиран от #8

  • 3 Тома

    115 82 Отговор
    А къде е украинския флот

    Коментиран от #28, #46, #82, #126

  • 4 Не е така

    45 89 Отговор
    Руския флот лови рачета на дъното.

    Коментиран от #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха ха

    64 5 Отговор
    ха ха ха ха ха ха х а
  • 7 Ха ха ха ха

    112 26 Отговор
    Пак приказки от 1001 нощ. Руснаците държат Черно море в ръцете си, маневрират, прегрупират се, атакуват. Смешници
  • 8 Ха Ха

    30 61 Отговор

    До коментар #2 от "Русофоб":

    Хайде почвайте да обяснявате как не е вярно и Масква е на ремонт!
  • 9 Нептун с харпун

    25 78 Отговор
    Пусин го направиха на маймун!
    Добре че главата му е от чугун!
    Меги от Тервел
  • 10 До...

    81 15 Отговор
    ...две години бивша окраина ще е с ново име в книгата на ООН - РФ ще се наричат териториите на изток от Полша.
  • 11 Айде бе

    83 15 Отговор
    Само зелето може да съчини такъв пасквил от лъжи на наниз. Явно нямат си и представа от стратегия и военна техника ама пропи лъжите им са на всеки кръгъл час.
  • 12 Хахахаха

    98 11 Отговор
    Украинският флот е господаря на Черно море !!!! Къде е той, бе Дойчоооу??? Хахаха. Кьопава пропаганда. Западните ви читатели толкова ли са т@пи , бе ей. Ш0ш0 миги. Не си заслужава да ви коментирам драсканиците смешни.

    Коментиран от #32, #75

  • 13 Българин

    17 68 Отговор
    Вследствие на претърпените загуби от РФ предстои да бъде пуснат отново в битка кораба-музей крайцера "Аврора"Хахахахаааа блатни диванета
  • 14 Софиянец

    61 3 Отговор
    Някой яко го тресе шизофренията 😂
  • 15 Аз да кажа

    47 13 Отговор
    Да надвиеш господаря на морето с откровени лъжи...пак не става.
  • 16 реру

    38 24 Отговор
    Важно е, че корабите от Черноморския флот на РФ вече получават новия, от I-во поколение...

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 да бе

    62 11 Отговор
    😀😀😀 ще видим къде отива и Одеса след някой и друг месец

    Коментиран от #53

  • 19 Гачо

    68 10 Отговор
    Някой ако повярва на написаното то Москва вече трябва да е капитулирала.И да попитам DW,според тях сега като Украйна победи Русия,Деленски автоматично ли става президент на Русия или ще има демократични избори?
  • 20 Българин

    12 49 Отговор
    Блатните започнаха да дялат от дърво Еднодръвки!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сатана Z

    46 17 Отговор
    Я пак една рекапитулация от Краварска Правда:
    „Новините на CNN“ от 29 февруари 2024 г. потвърждават загуби (в бойни формации и в тила) на личен състав от Въоръжените сили на Украйна и други въоръжени формирования
    – убити, починали от рани, болести – 489036,
    ранени, осакатени – 535725,
    изоставени, както и безследно изчезнали - 115488, заловени - 33115
  • 23 😆😆😆

    54 8 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува 🙄
    😆😆😆
    Какво ще пишете и как ще се оправдавате когато окрайна остане без излаз на Черено море🙄
    😆😆😆

    Коментиран от #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 АЗОВСТАЛ

    46 9 Отговор
    Цял завод за стомана си спечелиха, ще си построят нови кораби.
  • 26 ТОДОР СТОЯНОВ

    42 7 Отговор
    КЪВ Е ТОЯ ФИУМ ВЕ...КЪДЕ ГО ДАВАТ, В ЗАМУНДА ИМА ЛИ ГО...???
    МИСЛЯ, ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ОСЪЗНАЕТЕ ВСИЧКИ ДЖУРНАЛИСТИ И ДА БЪДЕТЕ ЧЕСТНИ СЪС СЕБЕ СИ...ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ТОЗИ ЖИВОТ!!!АКО НАПРАВИТЕ ТРОВА, НОКОГА НЯМА ДА СЕ НАЛАГА ДА ЧЕТЕМ НЕДЪГАВИ-НЕБИВАЛИЦИ...
  • 27 Тото

    41 8 Отговор
    Абсолютни измислици и свободни съчинения!!! Статията няма връзка със реалноста на тази планета!!!!

    Коментиран от #35

  • 28 До Тома

    44 35 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Точно в това е героизмът на украинските военни - без да имат собствен флот,разгромиха Черноморския флот на Русия.
  • 29 Чакай ся...?!

    34 15 Отговор
    ,,Как Украйна НАДВИ Русия"
    Не бързайте,като пуле,напреж майка си...!
    Краят на мача още не е свирен...!!!
  • 30 DW - Пропаганден машинен

    42 18 Отговор
    Гледам заглавиетo, гледам календара, аве не е 1-ви април? А ясно значи е Гьобелс Веле, отмъщават си с пропаганда, че ги разкриха, как те нацистите отново искат да нападат руснаците!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ха Ха

    5 30 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Как да не си заслужава, спечели копейка! Ако не коментираш, тьотка няма да плати. Нали това ви е веруюто, да защитавате руския господар.
  • 33 НАЛИ?!

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не е така":

    Като ,,Кримският мост"...😝!
  • 34 хммм

    27 3 Отговор
    И всичко това в момент на недостиг на боеприпаси, а само с лопатата. И самолети падат по два- три на ден. Какво ли ще е ако имат и малко боеприпаси.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Голяма работа

    40 9 Отговор
    Руснаците доказаха че могат и без кораби. С лопати и чипове от перални бъхтят цялото НАТЮ, дето се изсипа в Украйна.

    Коментиран от #100

  • 37 ха ха

    13 5 Отговор
    ами успяха , с натовска навигация и ракети
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 От страни

    38 8 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува - до вчера по ваши статии укрите бягаха а днес са надвили Русия7 Ей а оправете се с писането че ни разкъсвате мозъците. Това че корабите са вчерашно оръжие не прави укрите по силни. Ей хутите доказаха че с прашка ги потопяват американски и английски кораби. Русия не е задействала корабите, те си стоят в пристанищата и укрите се правят на мъже да ги целят? Даже не са и укрите а са инглизите и то ще им излезе солено рано или късно. НАТО станахте смешни - Шолц издаде британците а те за да си му отмъстят го издадоха него - и такова ми ти НАТО....За смех сте. Смеят ви се всичките кучета на Горно Пещене....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДБил

    24 0 Отговор
    Ако имаш Искандер с 500 км обсег, защо трябва да ходиш на 300км????????

    Коментиран от #123

  • 43 САЩ разкриха кои градове ще загуби

    33 14 Отговор
    Украйна ! Украйна ще загуби Одеса и Харков по време на настъплението на руските въоръжени сили, заяви бившият съветник на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в интервю за германския YouTube канал Die Weltwoche."Те ще поемат контрола над Одеса и Харков. Това вече е планирано", каза експертът.
  • 44 А бе

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "😆😆😆":

    Колко скоро, след три дена ли?

    Коментиран от #68

  • 45 БРАВО

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    ...само това ще ти кажа...!

    Коментиран от #55

  • 46 Сердиканец

    36 9 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Украинският флот отдавна не съществува - последния украински военен кораб беше унищожен от Русия на 31 май 2023г. , а над 90% от корабите на Украйна бяха унищожени още през първите месец след като Русия започна СВО.
    Докато за 2 години украинците с изключителната помощ на десетки НАТО-вски държави са потопили 3 или 4 руски военни кораба, а Русия разполага с около 500 и продължава да произвежда нови многофункционални високотехнологични подводници, фрегати и корвети.

    Коментиран от #59

  • 47 Как Украйна надви Русия

    35 6 Отговор
    И ще загуби Одеса и Харков ? А ? Как Украйна надви Русия ?
  • 48 Руси

    30 8 Отговор
    Главната задача на СВО е да превземе
    южните райони на Украйна, осрбено
    Обеската област, с което Украйна ще
    загуби излаз на Черно море, а това
    означава, че няма да има ВМФ.

    Коментиран от #64

  • 49 ДБил

    17 4 Отговор

    До коментар #31 от "НОВИНАТА НА ЧАСА":

    Може и немския кораб да е завързал второ сражение. При първото думнаха кравешки безпилотник...Даже хутите се учудиха, когато падна на брега...
  • 50 Хохо Бохо

    8 30 Отговор
    Нещастните руснаци не знаят какво нещастие ги очаква.
    В исторически план САЩ и Западът ги спасяват над пет пъти от Гладомор, доколкото могат, с волни дарения...
    Спасяват милиони руснаци от гладна смърт.
    Но този път! Този път ще ги остави да умират от глад!
    Повярвайте ми!
    И дано да бъркам, защото ние сме хора и не можем да ги оставим да умират от глад...

    Коментиран от #60

  • 51 А бе

    13 26 Отговор

    До коментар #41 от "Патриоти БГ🇧🇬":

    България е за нас българите, не за руски продажни цървули, работещи срещу родината си! Марш при господаря си!

    Коментиран от #56, #121

  • 52 Не е важно колко битки си спечелил

    23 8 Отговор
    Ако въобще си ги спечелил

    Важно е кой ще спечели войната
    А това не са ВСУ
  • 53 Сметах, сметах

    7 11 Отговор

    До коментар #18 от "да бе":

    Вече трябваше да са подминали Вашингтон.

    Коментиран от #102

  • 54 Рашън ЛейдиБой

    7 17 Отговор
    Гундяев е наградил с орден Сергей Удовенко

    Началника на ФСО на Раша е награден лично от Гундяев за това че службите
    Много добре се справят с охраната на
    КГБ Агента в Расо.

    Така е Треперят от страх КГБ Дрогарете да не би да ги накаже народната любов .

    Хахаха
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бай Гетман

    24 4 Отговор
    Украинският черноморски флот, в какво състояние е?

    Коментиран от #69, #71

  • 58 Ха Ха

    11 17 Отговор
    Русороби, леко да не си счупите малките писалчици, от бързане да защитавате господаря си! Кокошките така се блъскат за храна, като вас.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Никаква помощ

    9 17 Отговор

    До коментар #50 от "Хохо Бохо":

    Няма да има .
    Кризата с яйцата ще им се види като шега на Блатните.
    Чакат ги много гладни години
    Голодомора ще бъде страшен .
    А Северна Корея и Иран
    Освен с оръжия ,не могат да им помогнат .

    Куба вече се усети и се обърна Към САЩ и ООН .
    Но Раша кой ще им помага.
    Жалко че пак бедните е го отнесат .
    Ония в Кремъл ще им гледат сеира.
  • 61 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    9 17 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 62 Доктор

    14 4 Отговор
    Пропаганда за малоумници.
  • 63 А бе

    7 2 Отговор

    До коментар #56 от "Българин 🇧🇬":

    Те са в гардероба ти.
  • 64 Главната задача

    10 15 Отговор

    До коментар #48 от "Руси":

    Не беше ли
    Денацификация?
    Вече се объркахме .

    А Киев за 3 дни , Лисабон ,Париж Берлин
    С тях какво стана .

    Хахаха
  • 65 Евроатлантик

    24 11 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Самолети, кораби, ракети, хиляди танкове... всичко руско се унищожава с лекота от украинците...

    Коментиран от #74, #86

  • 66 Овчаров

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин 🇧🇬":

    Освобождава от съдържанието на хазната, от архивите. А от ракията, виното, прасета и кокошки, то се подразбира- широка е руската душа.
  • 67 Ей Подлого

    8 15 Отговор

    До коментар #41 от "Патриоти БГ🇧🇬":

    Путлерска
    Безполов Блатник.
    Марш към Блатото
  • 68 😆😆😆

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "А бе":

    Без значение - крайният ефекта е важен😉
    Когато му дойде времето 😉
    Няма самоубийци, прави се с акъл 👏👏👏
  • 69 За какво им е флот

    6 11 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Гетман":

    Те и така правят
    Тралала Ушанките в Черно море .

    Крайцера Масква изплува ли ?
  • 70 фашистки рашастан в изолация

    8 23 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Много те боли май как една малка Украйна успя сама да пребие като мpъcно nce руската фашистка армия,че барабар и с другите Иран миран,Северна Корея,Чечня и Беларус.Света предполагаше,че Русия е една мижитурката във военната сфера,но никой не е предполагал,че е чак толкова голяма мижитиурка.Всяка вечер преди да заспиш ти и останалите руски фашисти трябва да се молите на всички богове НАТО да не реши да се намеша в конфликта,че тогава фашистка Русия ще бъде сгазена като хлебарка за не повече от няколко часа.Руснаците го знаят това много добре и треперят от страх,а ти диванен хулиган си смел от натовска България!
  • 71 ...

    12 12 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Гетман":

    Резонен въпрос. Украинците не разполагат с черноморски флот и въпреки това потопиха 40% от руските кораби в Черно море. Даже повредиха една руска подводница... направиха го с помощта на въздушен дрон.
    Това е постижение за Гинес, нали?

    Подводница и въздушен дрон... хи.хи.хи :))

    Коментиран от #139

  • 72 соломон предателят

    13 7 Отговор
    Путин вместо да фъфлиш и хленчиш досега тоя Ангглосаксонскаta сг...ан - Англия трябваше да е на дъното на океана. Остава другото Световно зло наречена Америка - Но той ще се замисли преди да нападне защото няма да има победители! или ще се примири защото те си го заслужиха или ще се самоунищожим . Те са решили на всяка цена да унищожат Русия и няма да се спрат пред нищо. Знаят ,че Путин няма да прибегне до Ядрените си ракети- което означава свобода на действие без да има последствия и да бъдеш наказан. Докога Путин ще ги търпиш или като далечната 1941 година чакахте Немците да дойдат до Москва когатo можеше с Чехоcловшката армия която беше за тях година една от най добре въоръжените и подготвени - още там да ги унищожите.
  • 73 безплатен обяд няма

    8 13 Отговор
    Само преди 2 часа нов СУ-34 пое към небитието.

    Коментиран от #76

  • 74 фактите

    8 19 Отговор

    До коментар #65 от "Евроатлантик":

    До момента Русия е изгубила 1.244.040 окупатора.С това темпо rлyпаците съвсем спокойно ще догонят жертвите си от ВСВ.Отделно Русия до момента е избуила 12582 бронирани машини , 6610 танка , 10106 артилерии , 345 самолета , 325 хеликоптера , 25 кораби и 1 подводница.Русия буквално си е загубила 40% от военните потенциал,като вече не влиза дори в първите 5 най-силни държави.
  • 75 М Илиев

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    И къде казаха нещо за украйнски флот ????????
    Сигурен ли си , че четеш същата статия ?

    Коментиран от #85

  • 76 гостгост

    8 16 Отговор

    До коментар #73 от "безплатен обяд няма":

    Вчера беше свален и поредния СУ-35.Тези самолетчета светят на радарите като коледна елха.Интересно ми е как с подобна остаряла и ръждива техника Русия си мисли,че може да се конкурира на Китай,запада еле пък САЩ
  • 77 Роки

    9 16 Отговор

    До коментар #17 от "Българин 🇧🇬":

    Руската армия окупира България след 1944 и я пороби. България беше в дълга изолация. Руската армия пороби и цяла централна и източна Европа след 1945 .

    Коментиран от #79

  • 78 Хаха

    16 5 Отговор
    Какви кораби, какви подводници!? Та според доче зеле руснаците преди повече от година останаха само по кирки, лопати и перални! А и живи войници не им останаха, воюват руски "духове"! Затова днес всушанките и отановци успешно "настъпват" към Киив, като междувременно естествено "доминират" и в Черно море с несъществуващия си флот...

    Коментиран от #91

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 14 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.
  • 81 хахаха

    13 2 Отговор
    "Оттогава насам бяха потопени четири от десетте кораба, с които разполагаше руският Черноморски флот – те бяха поразени от дронове-камикадзе, балистични и крилати ракети. Нещо повече – досега Украйна разруши или повреди сериозно 17 големи военни кораба на руския Черноморски флот – това са близо една трето от всички кораби."
    сега - 10 кораба ли има Черноморският флот или повече? Ако са само 10, то как така 17 повредени са една трета от Черноморския флот?
  • 82 С писане на дърти глупости

    8 17 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    няма, как да помогнеш на фашистка Русия, русофилче.
    Отивай на фронта да помагаш на рашистите!
  • 83 ХА ХА

    4 16 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Я повтори отново?Руска армия ли? Че то има ли такава??
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ами

    16 1 Отговор

    До коментар #75 от "М Илиев":

    как да кажат нещо за украински флот, като такъв не съществува в природата?
  • 86 Демократ

    10 6 Отговор

    До коментар #65 от "Евроатлантик":

    Как ви лъжат. Руснаците привзимат село след село
  • 87 Киев за три дни

    9 14 Отговор
    Няма нищо чудно в това че украинците потопиха 13 кораба на руския черноморски военен флот! В това число и уж най-модерните и без аналогови и на теория, непотопяеми! Всички руски бойни кораби са създадени преди повече от петдесет години от СССР. Така е и с ракетите , Сармат, Булава, Искандер, Кинжал и така нататък, те пък са създадени през шейсете години на двайсти век. А сега са с нови имена.
  • 88 абориген

    9 3 Отговор
    най много да ги амбицират да вземат цялото крайбрежие
  • 89 Аз съм z

    15 9 Отговор
    Точно така е ! Руснаците треперят от страх . Лично Тагарев ръководи украинския флот при действията му . В подкрепа на Володимир наркомански е пристигнал по море с надуваемата лодка , дето я купихме от НАТО . На кърмата е бил Сюлейман Паси и Даниел лорер . 🤣
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 А бе

    5 11 Отговор

    До коментар #78 от "Хаха":

    Няма как да просъществува армия от алкохолици.
  • 92 9689

    13 4 Отговор
    А Украйна има ли кораби?

    Коментиран от #96

  • 93 ханс

    13 4 Отговор
    И във вкиснато зеле яко шмъркат
  • 94 Мда

    10 0 Отговор
    Все така да продължават да надвиват и скоро задграничните им паспорти ще са с червен цвят
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хаха

    10 4 Отговор

    До коментар #92 от "9689":

    Имаше около 30 кораба и подводници, но от май 23 г. има 0 /нула/. Последният всушански кораб със звучното име Олигофренко беше потопен на пристанището през май месец...
  • 97 Бай Дън

    10 1 Отговор
    Глупостите които качвате нямат край.

    Коментиран от #103

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Поредната лъжа тук

    7 6 Отговор
    До кога бе ненормалници ще лъжете нормални ли сте всички в тая загубена държава

    Коментиран от #119

  • 100 Фют

    5 8 Отговор

    До коментар #36 от "Голяма работа":

    А НАТЮ знае ли, че ги бъхтят, 🤔

    Хахахаха

    Коментиран от #105

  • 101 Мамул

    10 4 Отговор
    Ко? Ко речи? Крайна надвила Русия? В коя вселена се случило това? В неква паралелна?
  • 102 СмЕтах ,смЕеетах...!

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "Сметах, сметах":

    Вече трЕбваше КонтраНаступа да е завзел Крим и Зелката да си е изпълнила обещанието-да кара лятната си почивка в Крим...!
  • 103 Аноним

    9 1 Отговор

    До коментар #97 от "Бай Дън":

    Тия хора колко ли получават да пишат пропаганда ежечасно??
  • 104 Ся,ся

    11 5 Отговор
    Значи, интересен е предпоследния абзац,където се споменават натювските ракети( както стана известно обслужвани от техни оператори). И се вижда че сега танковете и особено бавно подвижните и огромни като размери кораби са като кавалерията през 2 Световна. Да му мислят краварите с флот за трилиона.
  • 105 Питай Макарона...!

    12 8 Отговор

    До коментар #100 от "Фют":

    Как му стопиха за един миг с ,,Кинжал",няколко френски...,,хуманитарни дейци"...!
  • 106 Лорд Димо

    6 13 Отговор
    Украйна разсипа рашиския флот в Черно море. Не смеят да излязат от източните си пристанища. Скоро и там!

    Коментиран от #110

  • 107 az #СВО

    12 6 Отговор
    Извънредно!

    На 22 февруари 2024 г. ПВО системата С-500 прихвана хиперзвуковия блок на междуконтинентална балистична ракета.

    По време на учения е свалена междуконтиненталната балистична ракета Р-29РМУ2 "Синева". Изстреляна е от атомния подводен крайцер „Тула“, който се намира в морето на Лаптеви. С-500 се е намирала на полигона Чижа в Архангелска област, над който е свалена ракетата.
    Системата е доказала способността си да проследява хиперзвукови цели, включително усъвършенствани разработки.

    Тоест, руснаците могат да прихващат ракети, с които запада все още не разполага.
    А той не може да прихваща ракетите, които те вече имат....

    Коментиран от #109

  • 108 Данчо

    9 3 Отговор
    Абе какво стана с оня самолетоносач на кюмюр?
  • 109 симо

    2 3 Отговор

    До коментар #107 от "az #СВО":

    Дрън, дрън
  • 110 Хаха

    12 5 Отговор

    До коментар #106 от "Лорд Димо":

    И като ги "разбиха" в Черно море, що още не са си върнали поне Крим бе, пъпеш атлантически!? Ти какво разбираш под "разбиване" и "победи" - писания по ютюб и вестници ли?!
  • 111 Ейбрамс Леопардов Чалънджъров

    9 5 Отговор
    Горим яко!
  • 112 РУСНАЦИТЕ

    14 9 Отговор
    БАВНО ИЗСТИСКВАТ УКРАИНСКИЯ ПАРЦАЛ
    УКРОФИЛИТЕ У НАС КВИЧАТ И СЕ ЧУДЯТ ОТ КЪДЕ ДА НАМЕРЯТ ОПОРКИ
    В СОФИЯ СЕ ВЕЯТ РУСКИ И БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА
    СЪЩОТО ЩЕ БЪДЕ И НА ШИПКА
    ТА ТАКА КВИЧЕТЕ СОРОС ПОДЛОГИ

    Коментиран от #113, #114

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Вее се на ма_к'яти фр'ъчи'лото

    4 4 Отговор

    До коментар #112 от "РУСНАЦИТЕ":

    Хомляк
  • 115 az #СВО

    5 16 Отговор
    Но да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️

    Коментиран от #118

  • 116 Мишел

    14 2 Отговор
    От 33 бойни кораба и една подводница Черноморския руски флот загуби крайцера Москва, ГДК Саратов, ГДК Новочеркаск и МРК Ивановец. Останалите ударени руски кораби се ремонтират, подводницата е ремонтирана и се модернизира. Ремонтът свършва до края на 2024.
    От всичките 29 бойни кораби и една подводница на украинския черноморски флот, няма нито един, който да е в морето и с екипаж. Най -големите тежкият крайцер Киев( найголемия кораб в Черно море) и крайцера Хетман Сегайдачний( близнак на Москва), са на дъното в Очаков , заедно 4 други, останалите са изоставени в Крим.
    Та кой флот е надвития?
  • 117 Пак пропаганден анонс

    10 2 Отговор
    Русия не желае да започне Третата световна, а морето е обща територия, но и това може да се промени.
  • 118 ОК!ДА ОБОБЩИМ!

    10 4 Отговор

    До коментар #115 от "az #СВО":

    КРАТКО И ЯСНО!
    РУСИЯ СПЕЧЕЛИ:
    КРИМ+26%БИВША УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ!
  • 119 Цирк

    4 5 Отговор

    До коментар #99 от "Поредната лъжа тук":

    Щом русофилските мизерници лаете до небесата значи всичко е истина
  • 120 преди отбой

    2 5 Отговор
    1.въстание в ингушетия
    2.пак хлопки в сенг пидерсбург
    3.още едно $ру полетя навеки 🤡
  • 121 А бе,к ре.Тен,

    7 4 Отговор

    До коментар #51 от "А бе":

    ако не беше Русия,нямаше да има Държава България! Те ни освободиха и ни създадоха Държавата!Вечна слава на Русия нашата Освободителка!Честит Национален празник 3ти март!Да живее Независима България! Винаги с Русия,никога против!Само Възраждане!
  • 122 Фактически сте се довели

    5 3 Отговор
    до подобие на "Приказки от хиляда и една нощ". Небивалица след небивалица. Не ми се вярва, че дори верните до гроб на украинската кауза се хващат на такива фантасмагории. Най-ироничното е, че такива статии непрекъснато имат обратен ефект. Така че продължавайте в същия дух.

    Коментиран от #129

  • 123 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДБил":

    Го имаш само на снимка
  • 124 Да ама

    4 3 Отговор
    Русия има най големия поводен флот в Черно море
  • 125 Хаха

    5 3 Отговор
    "Великая, непобедимая" российская армада !
  • 126 ХА ХА

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Украинския флот е жертва на лъжеца путин: "да нападаме украйна, вие луди ли сте"
    А украйна потопи 25 рф черупки от брега. И те така.
    И не е 1/3 от флота, а повече от 1/2 защото рашките преместиха 8 кораба от каспииския флот, за попълнения понеже няма как да минат през босфора.
  • 127 Най обичам да чета

    5 4 Отговор
    за украински победи. Затова съм тук:):)
    И разбрах как Украйна надви Русия

    Коментиран от #130, #131

  • 128 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 7 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 129 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #122 от "Фактически сте се довели":

    Дума ли каза или г.. Зо ми облиза?
  • 130 Това им е работа на журналистите

    5 1 Отговор

    До коментар #127 от "Най обичам да чета":

    да ни отварят очите.
    Това което виждаме не е това което трябва да видим.
  • 131 ХА ХА

    1 8 Отговор

    До коментар #127 от "Най обичам да чета":

    А кво викат руцките вдовички дето останаха и без лади и без палта, само с чувал картошки.

    Коментиран от #137

  • 132 Спорт

    6 0 Отговор
    Ох , пак ли украинците побеждават? От две години "ет" а пък все "наеи ходят.
  • 133 пламен

    0 7 Отговор
    До края на войната, русия ще бъде отрязана от черно и Азовско морета.
    Украйна ще има обща граница с Казахстан и излаз на Каспийско море

    Коментиран от #136

  • 134 4846 стига глупости

    4 0 Отговор
    Майката ви разкатаха
  • 135 Кораби

    3 2 Отговор
    се правят . Москва - стар крайцер , отдавна за декомисия , Новочеркаский - също стар ,
    ударен преди . Укр загуби Азовско море , 20% от територията си , 30% от населението и
    30% от индустрията и инфраструктурата си . Загуби несравними с кораби или самолети .
  • 136 САЩисан вие на поляна

    4 0 Отговор

    До коментар #133 от "пламен":

    Ще, ще, ще, ще...щекотливите козяци, измислете поне някоя друга представка...ако можете, разбира се.
  • 137 Хе хе, хо хо, хи хи

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "ХА ХА":

    Много, много си пр0с..ама много.
  • 138 Аз и ти

    0 0 Отговор
    А възраждане са предатели
  • 139 Бай Гетман

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "...":

    Батко, дано да го унищожат на 100%, та барем руснаците си го модернизират.

    Всички унищожени кораби, включително и крайцерът Москва, представян незнайно защо за некав си флагман, са 35+ годишни бангии, които са почти с приключил експлотационен живот.

    Подводницата, която за сметка на това беше чистак бърсак новичка, по скоро е отписана след две попадения на КР, а не повредена. И не я удариха с "въздушен дрон" , а с КР скалп ег/ сторм шедоу. Ама тва папагали като теб, няма как да го знаят. Всичко това няма значение, целите на специалната военна операция, ще бъдат изпълнени.
  • 140 "Как Украйна надви"

    0 0 Отговор
    Това от раздел "Хумор, сатира и забава" ли е?
  • 141 Ха Ха ХА

    0 0 Отговор
    дойче - шалвар нюз......
Новини по държави: