Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2024 12:33 4 936 89

Украинският фронт затъва без отбранителни линии и боеприпаси

  • русия-
  • украйна-
  • боеприпаси-
  • артилерия-
  • ракети

Позициите, на които украинската армия се оттегли след Авдеевка, са слабо укрепени и свидетелстват на слабостта на отбраната

Украинският фронт затъва без отбранителни линии и боеприпаси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Позициите, на които украинската армия се оттегли след Авдеевка, са слабо укрепени и свидетелстват на слабостта на отбраната. Това пише New York Times, като се позовава на спътникови снимки на Planet Labs. NYT сравнява изображенията с тези на руската отбранителна линия в Запорожка област, която много месеци бе щурмувана от украинците миналата година, в крайна сметка безуспешно. Настоящите украински позиция са значително по-слаби.

За липсата на добре укрепени позиции говориха преди това много украински журналисти и блогъри, като дори президентът Зеленски, който посети този участък о фронта през ноември, говори за нуждата да се ускори изграждането на отбранителни съоръжения. Явно обаче това и до този момент не е направено, пише руската редакция на BBC, цитирайки и думите на финландския анализатор Паси Паройнен, който казва, че на практика нищо не е направено.

Липсата на добре укрепени позиции води до бързото придвижване на руската армия - с темпо, което не е отбелязвано от много месеци насам. След взимането на Авдеека руските войски се придвижиха скоростно с още четири километра на запад, превзеха още три села и щурмуват четвърто.

За такова придвижване на руските сили, говори и в днешния си доклад Институтът за изследване на войната (ISW), който отчита по геолокирани кадри напредък в централна и източна Орловка и Тоненкое, западно от Авдеевка. Руски военни блогъри твърдят и за напредък в Степное и Новобахмутовка, но тези данни не са потвърдени.

Съобщава се, че руското военно командване включва допълнителни елементи в настъпателни операции западно от Авдеевка, което допълнително предполага, че руските сили възнамеряват да продължат усилията си да напреднат възможно най-далеч, преди украинските сили да създадат по-трудни за проникване отбранителни линии.

ISW отчита напредъка на руските сили и близо до Кремина на фона на продължителни позиционни сражения по линията Купянск - Сватове - Креминна. Геолокирани кадри показват, че руските сили са напреднали източно от Терни и южно от Белохоривка. Изглежда, че руските войски се опитват да се движат югозападно от град Донецк, като същевременно се движат на североизток от района на Велика Новосилка на границата на Донецка и Запорожка област. Това руско усилие изглежда включва селища по маршрута Маринка - Победа - Въгледар.

В останалите части на фронта ISW не вижда потвърдена промяна на фронтовата линия, но за сметка на това отчита продължаващо руско усилия за настъпление.

Вчера новият главнокомандващ украинската армия Олександър Сирски посети източния фронт, описа ситуацията на фронта там като "трудна, но контролирана" и анонсира кадрови промени. Той увери, че "вече му е напълно ясно защо при еднакви показатели една бригада съумява да сдържа врага, а друга не" и че преди всичко това зависи от командира на бригадата и от нивото на неговата подготовка, опит и способност да вземи адекватни решения.

Малко по-късно обаче украинския президент Володимир Зеленски направи изявление, посветено преди всичко на руския удар по Одеса, който срина част от девететажен жилищен блок и взе осем жертви. Зеленски отправи остри упреци към западните партньори на Украйна, които бавят обещаната военна помощ. "Закъсненията в доставката на оръжие за Украйна и противовъздушната отбрана за защита на нашите хора водят до загубени животи", посочи Володимир Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорбара

    94 123 Отговор
    Нещо по въпроса козеци?

    Коментиран от #12, #17, #36, #82

  • 2 Пич

    110 118 Отговор
    Тихо , смотаняци !!! Тъкмо предишната статия ме убеди как Украйна побеждава навсякъде , а вие сега пак ми посявате съмнения !!!
  • 3 Третото очо

    47 88 Отговор
    Дупка в полето имат, друго не
  • 4 Бай той Толстой

    105 93 Отговор
    Слава на Русия и червената армия.
  • 5 Бръмммм

    100 90 Отговор
    Нали не беше важно завземането на Авдеевка? А тролчета?
  • 6 Волдемор Зеленский

    99 89 Отговор
    Укрепленията, които дълги години бяха изграждани по границата, с помощта на UK и САЩ, вече са компрометирани, дори и вълшебните зелени долари не помагат. А и май вече немаора.
  • 7 Да затъва

    94 88 Отговор
    За украински нацисти не ни пука. Нормалните украинци отдавна избягаха от ада на Зеленски.
  • 8 Гледам и виждам

    89 87 Отговор
    Написали пет страници плява а истината е, че укрите "геройски" дават назад по посока Киев.

    Коментиран от #59

  • 9 там вече е ясно

    98 4 Отговор
    А фатки час по час разтяга локуми. Следва поредната статия в която е демонстрирана нагледно идеята на тагаренко за пренаписване на историята и оплюване на Русия, поучават ни да си сменим празика с 24-ти май, и разбира се, удобно се пропуска Берлинския конгрес, както и кои срещу кои сили са се потивопоставили във Освободителната война.

    За десерт, поредната порция фантазии на тема "Урааа, днес сварихме още 2-3 СУшки!"
  • 10 макдоналдс тръмп

    114 6 Отговор
    Днес е 3ти март СЛАВА НА РУСИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахахаха

    12 34 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Скоро ще те мобилизират за фронта! Не давате оръжие, скоро ще го носите сами!

    Коментиран от #39

  • 13 Мим

    75 5 Отговор
    Зелен клоун,животите се губят заради тебе.Колкото повече се ежиш на руснаците без покритие,толкова повече животи ще загубите....

    Коментиран от #15

  • 14 Пилотът Гошу

    56 4 Отговор
    Че ще не са ги укрепили? Нали дрънкаха колко време руснаците туй правели, онуй правели, а украинците кво? Спали пак? Винаги трябва да имаш вариант за отстъпление....

    Коментиран от #32

  • 15 Хахахаха

    7 51 Отговор

    До коментар #13 от "Мим":

    Рашагите няма да спрат войната, даже и да победят Украйна. Ако победят, ще имат още и украинската армия, та па ци!

    Коментиран от #23, #34, #38

  • 16 1234

    43 10 Отговор
    Все повече си мисля,че украинците играят на ,,умряла лисица,,!?!?
  • 17 ха ха

    6 47 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Кой въпрос? Киев за 3 дни ли?

    Коментиран от #24, #28, #46

  • 18 Има изход

    3 50 Отговор
    Да дадат на укрите атомна бомба

    Коментиран от #61

  • 19 Мдааааааа

    77 3 Отговор
    "Украинският фронт затъва без отбранителни линии и боеприпаси"....То щото пък ние на Шипка сме имали отбранителни линии и боеприпаси и 50+ държави са ни пращали милиарди долари и хиляди тонове всякакво въоръжение.
  • 20 факуса

    55 4 Отговор
    ама нали свалиха пак руски самолет що се косят питеците
  • 21 Артилерист

    94 6 Отговор
    Слава на победоносната Руска армия! На този ден ни е освободила от турско робство, а днес освобождава Украйна от бандеровския неонацизъм, подкрепян от цялата западна глутница, начело със САЩ...
  • 22 Дедо ви

    82 4 Отговор
    Добре, че нас американците ни освободиха на трети март. Голяма битка е било на Шипка и американците са ни освободили от руско робство. Така ще пише след няколко години в учебниците по история.

    Коментиран от #45, #62

  • 23 факуса

    4 25 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    сво е смешник,за смях стана вече

    Коментиран от #30

  • 24 Пилотът Гошу

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Нещо бъркаш Лукашенко с Путин.
  • 25 голям праз

    41 2 Отговор
    Като няма отбранителни линии. Нали има бели.
  • 26 Мишел

    49 1 Отговор
    Повтарям коментара си от вчера актуален е и днес:

    "Леки корекции от днешните фронтови карти:
    Руската армия напредва на на 6 км. , а на 16 км.след Авдеевка.
    След Авдеевка руската армия е превзела не 3, а по 3 населени места в двете набързо копнати украински отбранителни линии след Авдеевка.
    Украинската отбрана е мижава след Авдеевка, защото е лишена от тежките оръжия, техниката и боеприпасите, изоставени в превзети град и не оказва голямо съпротивление на настъпващите руски щурмови групи.
    Продължава бомбардирането на украинските позиции пред атакуващите руски части със средно 40 броя планиращи ФАБ/КАБ 500/1500 дневно.
    За да запуши пробива, украинското командване прехвърла жива сила и тежки оръжия от други участъци на фронта, с което и там отбраната става слаба. Очакват се скоро и други руски пробиви, срещу Харков, задължително срещу Херсон и в Запорожие.
    Руснаците не очакваха толкова бърз колапс на отбраната при Авдеевка, не бяха концентрирали достатъчно сили и затова не напредват бързо. Калният сезон също пречи."

    Днес и над Новомихайловка север руското знаме.
  • 27 О.З.Полковник Хичев

    55 2 Отговор
    ВСУ няма ресурса и военния потенциал на РФ, като прибавим и ширещата се там некомпетентност граничеща според мен в отделни случаи дори със саботаж ситуацията за Украйна въобще не е оптимистична! Най - голямата им грешка бе, че не изградиха солидни отбранителни линии от точката на контраатаката, нещо, което ще бъде според мен фатално! И аз, и техните командващи сме учили, че преди контраатака зад гърба си трябва да имаш солидни защитни съоръжения понеже ако тя бъде отблъсната да можеш да се върнеш зад тях и да минимализираш щетите, които въодушевения и връхлитащ противник би ти нанесъл! Това не бе направено, а е залегнало като основно правило в учебниците!

    Коментиран от #33

  • 28 Пръц

    45 5 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Не съм чул Путин да е казал това.Ако ти знаеш дай инфо.Какво значение има война за 3 дни или 3 години или 30 Всички знаят победителя.След 300млд маслени и още толкова блокирани руски активи-НИЩО.А сега помисли ако 300млд бяха дадени на Авганистан, Сирия, Либия,Ирак..........Ма то няма нужда то Рамбо сам се изнася.Къде с поличка,къде с фередже,къде по прашки
  • 29 ЖЕКО

    53 20 Отговор
    а някои да е очаквал нещо друго освен разгром на укрофашистите

    Коментиран от #41

  • 30 Хахахаха

    32 4 Отговор

    До коментар #23 от "факуса":

    Има ли значение, как е наречена войната?
  • 31 Хахахах

    51 17 Отговор
    Укрите сега ще видят къде зимуват раците. Да "благодаря т" на кравите за унищожената държава.
  • 32 Стюардесата леля Гошка

    36 7 Отговор

    До коментар #14 от "Пилотът Гошу":

    Тогава са си мислели че контранастъплението ще е успешно и няма да им трябват минни полета и укрепления.
  • 33 Украйна е с 4 пъти

    15 31 Отговор

    До коментар #27 от "О.З.Полковник Хичев":

    по-малко население, беше нападната вероломно, а Русия се е готвила, нямат флот, далекобойни ракети, модерно и достатъчно ПВО, ПРО, зле са с танкове и БМП, нямат превъзходство във въздуха, забранено им е да нанасят щети с натовско оръжие в тила на противника. Това което им дават от НАТО е в недостатъчни количества и не навреме. Нямат обучени пилоти и танкисти за западни оръжия. Да се надяваш на чудеса при това положение, че и да правиш контранастъпление е просто невъзможно.

    Коментиран от #40, #47

  • 34 😆😆😆

    40 8 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Преди да се пънзаш тук да ни разказваш гледай какво каза Aрестович преди дни!
    Америка ще докара конфликта до директен сблъсък НАТО - Русия!
    Балтийските републики ще нападнат Русия, тя ще отговори с три ☢️🚀, по Лондон, Париж и Берлин!
    🇺🇲 ще обяви изтеглянето си от Европа зада избегнат удар по Вашингтон!
    Това ще бъде предизборен подарък за Европа 🙄
    👏👏👏
  • 35 Ха,ха,ха

    39 8 Отговор
    По- голям успех да запазят живота си е ако тръгнат към Киев и потърсят сметка на тези които ти изпращат на явна смърт.

    Коментиран от #37

  • 36 Ха-ха-ха! Нищо подобно!

    8 41 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Дроновете на украинците се справят отлично... Руснаците молят за пощада.

  • 37 Ти къде искаш да ги

    28 8 Отговор

    До коментар #35 от "Ха,ха,ха":

    пращат, на Малдивите ли? Нали има окупатори за трепане...
  • 38 Баце,

    30 11 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Като нищо ще се окажеш прав.
    Полячетата или ще си налягат парцалите, или Украйна (със столица Лвов) ще ги остави с половин държава.
    Балтийските пинчери изобщо няма смисъл да ги коментираме, че и Финландия ще утече покрай тях.
    Приднестровието са ясни, Молдова да стиска докато руснаците приключат с Украйна (със столица Киев), че Мая я чака "референдум".

    И ако на "обединения запад" не му дойде акъла горното ще се случи до края на следващата година.
  • 39 Чорбара

    17 11 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Така е...няма спор! Но като ми дадът калашника ще мина първо през тебе и други такива! Не за друго...да си вземем довиждане! Нали така?
  • 40 Баце,

    37 8 Отговор

    До коментар #33 от "Украйна е с 4 пъти":

    Като се знаеш, че си кьопав що си го вадиш пред големия батко? Що ти трябва да му се дървиш и да му обясняваш какви яки приятели имаш и как ще му държиш децата в мазето?

    Коментиран от #49

  • 41 Само мозъчни инвалиди

    16 34 Отговор

    До коментар #29 от "ЖЕКО":

    може да се надяват, че фашистка Русия ще бъде краен победител в тази война...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Фащ

    33 4 Отговор
    Загубиха и тази си война.

    Коментиран от #44

  • 44 Русия загуби

    5 30 Отговор

    До коментар #43 от "Фащ":

    поредната си война.
  • 45 В Габрово

    4 33 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо ви":

    има квартал "Киевци" където е имало гарнизон на руската армия 1878г. Когато габровци ги наричали руснаци те казвали - не сме руснаци, руснаците са московци, а ние сме киевци. Това са били войските сражавали се на Шипка. Руснаците имат навика да си присвояват всичко положително от Руската Империя и СССР. Руският поп Гундяев нафута Радев за това, че спомена финландци, румънци, украинци като освободители, а вицепрезидентката Йотова му целува ръка на колене.

    Коментиран от #50, #51, #65

  • 46 Васко

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    не не ,другият :как можа толкова малка да налапаш бухалка????
  • 47 Хи хи хи

    29 2 Отговор

    До коментар #33 от "Украйна е с 4 пъти":

    "..... вероломно нападната"

    От осем години си го търсеха боя със свещ!
  • 48 Ура, ура

    37 1 Отговор
    Украинците бягат, панически. Украинците бягат без да се обръщат назад. Слава на Русия. Честит 3ти март на всички българи. Днес всички мекотели в България нямаха смелост да кажат от какво сме се освободили, и кой ни е освободил. На 3ти март България е освободена от турско робство, повтарям турско робство. 500 г сме давали кръвен данък, вижте и Батак. България е освободена от нашите руски братя и храбрите български опълченци. Вечна Слава на Героите българи и руси.
  • 49 Кой на кого

    3 26 Отговор

    До коментар #40 от "Баце,":

    го е извадил, да не би военните действия да са на руска територия бе умник? Защитават се доколкото могат и ако не бяха доставките на западни оръжия досега да са победени. Руснаците са агресори, а за украинците това е Отечествена война.

    Коментиран от #52

  • 50 Руснака

    25 1 Отговор

    До коментар #45 от "В Габрово":

    и на теб сьм ти дал живот,,,но ето ти благодарноста, само аз сьм ти татко..украйнците и те са джендьри щото нали ФАШ.....
  • 51 а стига простотии

    23 2 Отговор

    До коментар #45 от "В Габрово":

    Малко преди селцето Киевци , има квартал Русевци . Нещо и за това да кажеш ? А до 1995 година е било само "колибите" с 48 жителя. ..... толкова с историята .

    Коментиран от #66

  • 52 Васко

    15 1 Отговор

    До коментар #49 от "Кой на кого":

    за децата на Домбас ?? кой го извади прьв? не бьди наивна ....
  • 53 Укрите са тотално разбити

    7 10 Отговор
    В същото време кремъл губи самолети, кораби, елитна бригада зекове и москва е в пламаци! Руските се евакуират!
    Но всу са разбити и мислят да разбият керченския мост на феодалната дружба...
  • 54 Никой обаче

    3 19 Отговор
    не обяснява идеологията на тия "нацисти" и какво желаят те. Наблюдавайки какво става в Южна Осетия, Абхазия, Крим, Херсон, Запорожие, Донбас, Луганск съседните народи виждат какво ги очаква. Както казва Путин - където има и един руснак дори, това е руска земя. Затова пъдят руснаците от своята територия по всички възможни начини - от най-меки до най-тежки. Това се смята за нацизъм и фашизъм и Матушка Русия се чувства длъжна да ги "aсвaбaждава", заедно с територията разбира се.
  • 55 От страни

    24 1 Отговор
    Така де. Нали писаха че Авдеевка е без значение. Че гроздето е кисело. А сега? Маке ма па дъжд - няма къде да се бранят. Не успяват да изкопават окопи щото бягат.
  • 56 След Кримската

    8 14 Отговор
    война руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора. Иначе щяха да демилитаризират и деосманизират Истанбул.
  • 57 Когато руските

    3 25 Отговор
    войски са още на румънска територия са посетени от десетима български войводи които им предлагат следното: Дайте ни 100 000 пушки, ние ще подсигурим 100 000 българи и до Цариград ще сме вече 200 000. Няма смисъл да умирате за нашето освобождение. Руските генерали намират предложението за разумно, но получават гневна депеша от Москва. " Ние сме дошли да завладеем Цариград, как ще накараме това да го направят българите? После как ще ги разоръжим, а и те ще твърдят, че сами са се освободили". Идеята се проваля, а българското Опълчение е съставено от 7-8 000 души с по една стара пушка "Шаспо" с картонени гилзи обр. 1866г. за двама бойци.

    Коментиран от #63

  • 58 Блез Паскал

    30 1 Отговор
    Браво на Руснаците!
    Бийте ги тези Мръсни укри!
  • 59 От страни

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гледам и виждам":

    Нафора не стигна на подлогите - 8 коментара навъртяха минусите а на 9 пак обикновената картинка.
  • 60 Васил

    7 1 Отговор
    Това е показател колко е жалка и стисната бездушна Европа.
  • 61 От страни

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Има изход":

    Изхода е да ти дам теслата и два пирона щото ти хлопа една дъска. Щом ти се приискало атомна война.
  • 62 И още

    24 1 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо ви":

    Не само, че американците са ни освободили на трети март, но и са ни подарявали бомбички над Софето, пускали играчки и часовничета, които благодарствено са гърмели в ръцете на хората.
  • 63 Мисля

    20 6 Отговор

    До коментар #57 от "Когато руските":

    Да бе,да!Българските войводи са се биели срещу пари,затова и поета Ботев без грам четнически опит поема дружината.Другите са искали пари.А 100 000 души по онова време ще събереш на върба в сряда.Самите чети са наброявали 20-40 човека и масово са били залавяни и предавани от самите българи.

    Коментиран от #72

  • 64 Да си кажем истината

    23 1 Отговор
    Запада затъва, а О-краинският фронт почва да се срива!

    Коментиран от #68

  • 65 От страни

    16 1 Отговор

    До коментар #45 от "В Габрово":

    Ей кви са тия глупости дето сбра тук? В Интернет днес има всичко и няма никви "киевци". И не се знае защо квартала в Габрово се казва "киевци". И нали уж укрите са баш русняци а ония са монголци или фино-угри? ква квша ви е в главите....

    Коментиран от #69

  • 66 От страни

    15 1 Отговор

    До коментар #51 от "а стига простотии":

    Мани глупаците по едно време беха писали че 1-Украински фронт и 2 и 3-Украински фпрнт са воювали само украинци. Та такива ми ти историци.

    Коментиран от #70

  • 67 свидетел

    9 1 Отговор
    "трудна, но контролирана" - явно е плачевна !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Напиши го в гугъл

    1 13 Отговор

    До коментар #65 от "От страни":

    "киевци габрово", има го на 3км от центъра на Габрово, село се води, но там са най-луксозните къщи в града. Има и Русевци, но явно не са се понасяли и лагерите им са били съседни, но различни. Ако ходиш на Шипка прочети фамилиите на жертвите, повечето са с украински фамилии.

    Коментиран от #89

  • 70 свидетел

    10 0 Отговор

    До коментар #66 от "От страни":

    от свидетели знам, че 3-ти украински е бил предимно с редови състав от централноазиатските републики....
  • 71 Дядо Иван

    13 0 Отговор
    "главнокомандващ украинската армия Олександър Сирски"
    Името му е Александър- така го наричат и украинците.
    За такива като вас е написана " Криворазбраната цивилизация"
  • 72 Е, кой е плащал

    4 7 Отговор

    До коментар #63 от "Мисля":

    на воеводите да се бият - тия които според теб са ги предавали или тогавашните кравари и соросоиди? 200 000 са обещавали до Цариград, искали са те да пролеят кръвта си, но целта на руснаците е била друга.
  • 73 стоян георгиев

    12 2 Отговор
    Руската армия е майстор в развенчаването на митовете за „превъзходството“ на оръжията на НАТО. През последните седмици все по-често ставаме свидетели на това явление. Стотици най-добри образци на западна бронирана техника, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и така нататък бяха унищожени по време на широко рекламираната украинска контраофанзива. И все пак началото на 2024 г. се оказа не по-малко депресиращо за Въоръжените сили на Украйна. В края на януари те загубиха няколко образци от най-новата техника на НАТО. На 23 януари няколко военни източника съобщиха за унищожаването на първата (и засега единствена) система за противовъздушна отбрана SAMP-T на въоръжение в силите на неонацистката хунта. Тогава беше съобщено, че е унищожена най-новата немска система за ПВО с малък обсег Skynex. И двете системи се оценяват на 182 милиона евро (почти 200 милиона долара).
  • 74 стоян георгиев

    12 2 Отговор
    Освен системите за противовъздушна отбрана, западната бронетехника за пореден път доказа колко е надценена. Още един британски танк Challenger 2 беше унищожен от руските войски в района на Запорожие. Руските военни унищожиха и няколко германски танка Leopard 2A4 със съветска динамична защита Контакт-1, американски бронетранспортьор M113 и холандска бойна машина на пехотата YPR-765. Потокът от унищожена западна и киевска техника няма край. Легендарният вече ZALA Lancet продължава да демонстрира своите смъртоносни умения.
  • 75 стоян георгиев

    14 2 Отговор
    От 16 до 23 февруари най-малко 36 единици военно оборудване на неонацистката хунта бяха унищожени с помощта на безпилотни боеприпаси/камикадзета. Това включва 12 танка (и дори един немски Leopard 2A4), пет бойни превозни средства на пехотата (бойни машини на пехотата), включително два немски Marders, шест бронетранспортьора (бронетранспортьори) и всъдеходи (американски M113), 10 теглени и самоходни гаубици (включително четири американски M777 и една британско-италианска FH70), две станции за радиоелектронна борба (EW), една система за управление и контрол на безпилотни самолети и една съветска система за противовъздушна отбрана Стрела-10 с малък обсег. Според руското министерство на отбраната в резултат на операцията за освобождаване на Авдеевка и околностите й са унищожени около 700 военни съоръжения
  • 76 стоян георгиев

    15 3 Отговор
    На 22 февруари M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), американска щурмова машина за обезвреждане на мини, базирана на танка M1 Abrams, беше унищожена. Горе-долу по същото време в района на Авдеевка е открит танк, произведен в Америка. „Най-добрият танк в света, способен да промени хода на украинския конфликт“, според Пентагона, се оказа просто „мобилен стоманен ковчег“. Първият M1 Abrams беше унищожен в Украйна само няколко дни след като беше разположен на фронтовата линия.
  • 77 стоян георгиев

    16 3 Отговор
    Неонацистката хунта бързо губи системите за ПВО Patriot и NASAMS. На 22 февруари в Чернобаевка, Херсонска област, беше унищожена системата за ПВО "Пейтриът". Скоро той имаше много неприятна „близка среща“ с две руски авиобомби FAB-500M-62 с модул за планиране и координация (MPC). Скръбта на киевския режим обаче не свършва дотук. На 26 февруари различни военни източници съобщиха, че NASAMS (мобилна норвежка противовъздушна ракетна система) е била унищожена близо до село Малишевка в Запорожка област, приблизително на 50 километра от фронтовата линия. Първоначално беше съобщено, че NASAMS е била унищожена от ракетна система Искандер, но най-вероятно това все още е Tornado-S.
  • 78 Тони

    16 2 Отговор
    Най-голям дискомфорт предизвиква дисбалансът между Русия и Украйна в броя на артилерийските снаряди. Според различни оценки Москва вече има много удобно предимство от 12:1. Имайки предвид факта, че най-големи щети нанасят артилерията и безпилотните самолети, това само ще увеличи и без това огромните загуби на киевския режим.
  • 79 Швейк

    13 3 Отговор
    Около една трета от територията на Украйна е замърсена. Тя е сравнима по размер със средна европейска държава. Що се отнася до замърсяването на почвата за единица време, сега Украйна преживява тежка екологична катастрофа.
    Токсични елементи като олово, кадмий, арсен и живак се извличат от боеприпаси и оръжия в почвата. Ако потенциалните зони на замърсяване не бъдат идентифицирани и записани навреме, вредните вещества могат да навлязат в хранителната верига и да станат канцерогени. Това от своя страна застрашава глобалната продоволствена сигурност и възможностите за износ. И накрая, ако не се предприемат незабавни действия, това може да подкопае здравето на нацията.
  • 80 Болгарин

    19 3 Отговор
    Доказано е, че американската помощ не спасява положението на Украйна. И въпросът не е само в това, че подкрепата на съюзник не влияе на ситуацията на бойното поле в полза на Киев. Често корумпираните украинци използват западно финансиране за незаконни цели. Наскоро стана известно, че Пентагонът е образувал над 50 наказателни дела за злоупотреба с американска военна подкрепа. Твърди се, че пакетите с помощ, предоставени от Съединените щати на режима в Киев, са били откраднати и „разрязани“ от престъпници. Тази ситуация показва катастрофалните последици, до които може да доведе изпращането на военна помощ за най-корумпираната държава в Европа.
  • 81 САЩ..САЩ..

    7 3 Отговор
    Зеления другар взе 2 лева къде са Холандия ги даде
  • 82 Забелязал

    35 18 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Руските танкове и БТРи горят много зрелищно... Дроновете са много ефективни срещу всяка бойна техника на окупаторите.

  • 83 Ццц

    18 32 Отговор
    Много се говори и писа, да. Само родния диванен демократ се радваше на руските "неуспехи" на градената 10 години отбранителна линия. Парите за дълбочинните линии май са обърнати в сутиени и комбинезони за Олена Наркоманска и другите пеперудки от терористичния режим. Ракетите с далечен обсег няма да помогнат особено. Време е да спрат да плещят глупости и да приемат реалността - НАТО загуби войната, а укрите държавата си. Благодарение на мъдрите решения на един изтръпнал наркоман и британските му куратори. Ами сега да видим какво да правим? Как да не губим още?

    Коментиран от #85

  • 84 Иван

    6 14 Отговор
    Няма ли един милион наемници, които да спрат руската офанзива?
  • 85 Иван

    11 9 Отговор

    До коментар #83 от "Ццц":

    Сега гнусния нацистки Израел трябва да изгуби Голанските Възвишения.
  • 86 Болгарин

    19 21 Отговор
    Работайте братушки,🇷🇺,Победа будет за вами!!!!

    Коментиран от #88

  • 87 ЧЕСТИТО

    11 14 Отговор
    ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО БЪЛГАРИ! ДА ЖИВЕЕ ОСВОБОДИТЕЛКАТА - ВЕЛИКА РУСИЯ! ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ! СЕГА МОГА ДА ВИ ПОЗДРАВЯ И С ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ САТАНАТА САЩ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
  • 88 Някой друг път

    12 1 Отговор

    До коментар #86 от "Болгарин":

    ще бъде...
  • 89 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #69 от "Напиши го в гугъл":

    Абе кви украински не е имало Украйна тогава - четете историята бе. Само с псувни и обиди политика не се бистри. Има го на документ населението по години, има преписи (Държавен архив РФ Фонд 728 Оп.1 Ч.1 Л.27) проведени от Генерал-губернатора Потёмкин че са живеели 152 000 половината русняци половината ногайци, и е писал писма на Екатерина да му разрешат да преселва повече русняци че иначе ще върне земите на турците. Та му е разрешила да пресели 2,5 милиона селяни, били са поканени 100 хиляди сърби и германци. Та къде са украинците?
Новини по държави: