Last news in Fakti

6 Март, 2024 10:39 1 091 8

Ливан: Израел и „Хизбула“ ще преговарят

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • преговори-
  • ивицата газа-
  • наджиб микати

Ливанските официални лица проучват предложението на американския пратеник

Ливан: Израел и „Хизбула“ ще преговарят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се скоро да започнат непреки преговори за прекратяване на сраженията между Израел и въоръжената групировка "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА, цитирайки ливански медии, съобщи БТА.

Служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати обяви днес, че преговорите ще започнат по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който ще започне в началото на следващата седмица, посочи ливанската осведомителна агенция ННА.

Ливанските официални лица проучват предложението на американския пратеник Еймъс Хохстийн, съветник на президента на САЩ Джо Байдън. В понеделник Хохстийн бе в Бейрут за разговори, които бяха съсредоточени върху дипломатическите усилия за прекратяване на военните действия между подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел.

От началото на войната в ивицата Газа след нападението срещу Южен Израел на свързаната с "Хизбула" палестинска ислямистка групировка "Хамас" и други войнстващи групировки на 7 октомври, в района на израелско-ливанската граница избухнаха боеве, отбелязва ДПА. И от двете страни на границата има загинали, а десетки хиляди жители напуснаха домовете си заради сраженията.

Вчера отново е бе регистриран ракетен обстрел от територията на Ливан по посока на Израел, съобщиха израелските военни. След нападението Израел предприе ответни мерки и атакува позиции на "Хизбула". Израелският министър на отбраната Йоав Галант неотдавна обяви, че ще увеличи военни натиск върху "Хизбула" в отговор на ежедневните ѝ нападения срещу Израел, докато въоръжената групировка не се оттегли от границата.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка се е установила в буферната зона, която бе създадена в граничната зона на Южен Ливан след края на Израелско-ливанска война от 2006 г. и оттам тя ежедневно обстрелва територията на Северен Израел. Израел иска да използва дипломатически натиск, за да гарантира, че групировката ще се изтегли зад река Литани, на 30 километра от границата - както е предвидено в Резолюция 1701 на ООН. Наскоро обаче Галант предупреди, че Израел е готов да започне и мащабна военна операция, ако това се наложи. Дипломатите се опасяват, че това може да доведе до сериозна ескалация на напрежението в региона, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БРАВО

    2 1 Отговор
    При следващия поход за освобождението на Божиите земи, християни и мюсюлмани ще се бият рамо до рамо за да ги изчистят от ционизма.

    Коментиран от #7

  • 3 Нетаняхуй

    1 1 Отговор
    Израел се умори да воюва и ще си вземе почивка.
  • 4 Аз съм веган

    1 1 Отговор
    Как се наиграха камиларите не е истина. Има да плачат и да плащат още много. Ще я запомнят екскурзията в Израел
  • 5 ...

    1 2 Отговор
    Ливан държава ли е или лукова глава. Какво се церемонят в тия Хизбула. Или са ливанци тия или не. Или ги държат из късо и ги командват или ги бият. Държавата щяла да прави преговори между групировка и друга държава. Слаба държава. Слаби управляващи. Няква си групировка да ги размотава.
  • 6 РЕАЛНО

    2 1 Отговор
    Ако НАТО нападне Русия от България, дали Русия ще и пука за това че са били НАТО или ще изсипе бомбите си на българската територия без да и пука кой бил? Така и с Израел.
  • 7 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    Не става! Христос и апостолите Му са евреи, не мюсюлмани.

    Коментиран от #8

  • 8 име

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаа":

    Не казвам да се чистят от юдеите, а от ционизма. Гледай някой документален филм за Палестина, Хамас и т.н. Сред евреите ива достатъчно разумни хора, които разбират че трябва да живеят в мир, а политиката на управляващите ги води до омагьосан кръг - насилие, на което се отговаря с насилие, на което се отговаря пак с насилие.