19 Януари, 2014 21:08 1 277 0

Сблъсъци в центъра на Киев

  • киев-
  • украйна-
  • сблъсъци

Нова вълна протести в Украйна

Сблъсъци в центъра на Киев - 1
Снимки: nashkiev.ua
Близо сто хиляди украински протестиращи (някои медии съобщиха за 200 хиляди) се събраха в центъра на столицата Киев в знак на протест срещу новите правила за ограничаване на демонстрациите. С напредването на деня се стигна до сблъсъци между няколкостотин млади демостранти и милицията, предаде Би Би Си.
 
Един от автобусите на униформените е бил запален с коктейл Молотов. Младежите са атакували с тояги и запалителни бомби. В отговор милицията е употребила зашеметяващи гранати. Използвани са и водни оръдия, въпреки минусовите температури.
 
От вътрешното министерство призоваха населението да не участва в сблъсъците и заявиха, че вече е образувано наказателно производство. Милицията записва на видео сблъсъците.
 
Лидерите на трите основни опозиционни сили - Арсений Яценюк от партия "Отечество",  Олег Тягнибок от радикалната националистическа парти "Свобода" и Виталий Кличко от "Удар" призоваха привържениците си да не се поддават на провокации и да се въздържат от насилие. Според ИТАР ТАСС обаче, те са загубили контрол над демонстрантите.

Кличко се обърна със видеообръщение към президента Виктор Янукович: "Вие воювате с народа. Единственият изход е пълна смяна на властта. Не повтаряйте съдбата на Чаушеско и Кадафи!"

 
Масовите протести в Киев бяха подновени, след като парламентът набързо гласува пакет от закони, предназначени да попречат на промеждането на улични демонстрации, които заляха страната от ноември насам, когато правителството отказа да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз.
 
Украинската опозиция смята, че законите, подобни на тези приети през 2012 г. в Русия,  са приети в нарушение на процедурите и в своята същност противоречат на Конституцията на Украйна.
Западните страни осъдиха новите промени в украинското законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: