Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Март, 2024 11:36 841 5

Губернаторът на Курската област: Нощта беше неспокойна заради мащабна атака с дронове (ВИДЕО)

  • украйна-
  • русия-
  • губернатор-
  • курска област-
  • роман старовойт

"Имаше опит на ДРГ (диверсионно-разузнавателна група) да пробие, имаше бойна стрелба, но там не беше осъществен пробив"

Губернаторът на Курската област: Нощта беше неспокойна заради мащабна атака с дронове (ВИДЕО) - 1
Губернаторът на Курска област Роман Старовойт (В) и представители на оперативните служби разглеждат повреденото хале на железопътната гара в Курск, 20 август 2023 г./Снимка: БГНЕС

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт публикува кратко 47-секундно видео, в което заявява, че снощи "е била неспокойна нощ". Във видеото той говори за "мащабна атака с дронове" в региона, като в надписа към публикацията той уточни, че те са били 11, предаде News.bg.

Едва след това губернаторът съобщава, че "от сутринта се води обстрел на село Теткино... имаше опит на ДРГ (диверсионно-разузнавателна група) да пробие, имаше бойна стрелба, но там не беше осъществен пробив."

В същото време представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна даде следния коментар: изброените формирования "действат като самостоятелни части, тъй като се състоят от руски граждани". "Сега вероятно има съвместна операция между тези части", каза той пред Канал 24.

Воюващите на страната на Украйна формирования ("Свобода на Русия" и РДК) многократно са обявявали диверсионни атаки, в някои случаи това е потвърждавано от руските власти.

Руският журналист Андрей Руденко също твърди в своя телеграм канал, че "в Белгородска област сутринта врагът е направил опит за пробив" и "изпрати три бронетранспортьора до югоизточната граница на Грайворонски район" (това е Белгородска област). . Според Руденко в Курска област в района на Теткино е имало "опит за пробив на границата", "част от вражеските сили са били унищожени, останалите са отстъпили".

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, който по-рано съобщи за нападения с дронове в нощта на 12 март, сега пише, че град Шебекино (също на границата с Украйна) е бил обстрелван от въоръжените сили на Украйна: "има един пострадал - жена е с охлузна рана на лицето", "има различни щети по шест частни домакинства, постройки на магазини, централна районна болница, детска градина и техникум".

На 21 май миналата година проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) извършиха рейд в Белгородска област, което доведе и до физически сблъсъци на територията на Русия. Два дни по-късно, 23 май, руските власти обявиха успешен финал на антитерористичната операция. Според руски източници лично генерал-полковник Александър Лапин е ръководил операцията.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Денис Капустин на 27 март.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил "организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област". ФСБ го обвини в "опит за убийство" на основателя на телевизионния канал "Царьград" Константин Малофеев и в организиране на "саботаж и терористичен акт" с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    9 16 Отговор
    Слава на Русия !Русия е Сила и Мощ !
  • 2 Диди

    12 9 Отговор
    Слава на кое? Тия мизерници не могат да понасят съседи които живеят по добре. Изостанала нация.

    Коментиран от #4

  • 3 Хохо Бохо

    6 9 Отговор
    Как па един евроатлантишки ценник не осъди укронацистките атаки над цивилно население. Нито един! После що го млатят? Ми за това

    Коментиран от #5

  • 4 хххх

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    за българите ли говориш?
  • 5 стоян

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    До 3 ком - за кои нацистки атаки говориш другар - защото нацистите които рушат и унищожават са в москва
Новини по държави: