Last news in Fakti

12 Март, 2024 14:01 4 975 40

Канада: хиляди жени са стерилизирани по принуда

  • насилие над жени-
  • канада-
  • жени-
  • принуда-
  • стерилизация-
  • стерилизирани-
  • коренно население

И днес продължават да стерилизират жени по принуда

Канада: хиляди жени са стерилизирани по принуда - 1
Снимка: Shutterstock

"Думите на белокожия лекар са се запечатали в съзнанието ми", споделя Лиз* пред германската обществена медия АРД. "Най-добре да се съгласиш да абортираш. Защото ние така или иначе ще ти вземем бебето", казал навремето лекарят. Лиз, която произхожда от коренното население на Канада и тогава била само на 17 години, изобщо не посмяла да възрази.

Това било в края на 1970-те години. Лиз трябвало да отиде в "Индианската клиника" в Онтарио, Канада - здравно заведение, в което третирали хора от коренното население с цел "да се пригодят" към тъй наречената цивилизация. В тази клиника била произнесена и присъдата над Лиз: че като самотна майка не била в състояние да се грижи за още едно дете. Ето защо лекарят решил да я подложи на стерилизация.

И днес продължават да стерилизират жени по принуда

Лиз добре помни как лекарят уж ѝ обяснявал какво ще се случи, но тя така и не разбрала и се съгласила само заради натиска, упражнен над нея. Едва години по-късно осъзнала, че тя изобщо не е изолиран случай. От 1920-те години нататък десетки хиляди жени от коренното канадско население били стерилизирани против волята им - и в съзвучие с тогавашното евгенично законодателство, разказва репортерката на АРД Анте Пасенхайм.

"Това законодателство вече е отменено, но такива неща се случват и днес", казва Ивон Бойър, която е сенаторка в Конгреса в Отава и също произхожда от коренното население.

Тя всекидневно получава оплаквания от жени, които са били подложени на принудителна стерилизация. Бройър, която е първата сенаторка от коренното население, излъчена от провинция Онтарио, твърди, че от 1970 година насам принудително са били стерилизирани поне 12 000 жени.

"Много жени са принуждавани към тази стъпка още преди да са родили дете. Социалните работници и медиците решават дали съответната жена е в състояние да се грижи за свое дете или не", обяснява сенаторката. Навремето тя е работила като санитарка и има дългогодишен опит с проявите на расизъм в канадската здравна система. После завършила право, за да може да се бори срещу това явление и веднага започнала да събира информация.

Когато сигналите достигнали до правозащитниците в ООН, те веднага поискали съответно разследване. Защото Женевските конвенции определят насилственото стерилизиране като престъпление срещу човечеството, като форма на геноцид. Под ръководството на сенаторката през 2022 година е изготвен доклад, а в изслушването със своята история навремето се включва и Лиз.

Лиз е общински служител и работи в резервата "Форт Уилям Фърст Нейшън", който е заобиколен от гори и един езерен залив. Сега в караваната си тя отново внимателно слуша записа от изслушването на мобилен телефон. Дишането ѝ се учестява от чутото. Тя рядко е посмявала да говори за случилото се, не го е разказала дори на дъщеря си, която родила на 16-годишна възраст. "Срамувах се", признава Лиз.

В Сената говори и друга жена със същата съдбата. Силвия Тюканоу била стерилизирана принудително, когато била на 29 години. В клиниката тя родила момче, но веднага след раждането я подготвили за процедурата и я вързали на една носилка. "Изпитвах панически страх и плачех. Трудно си поемах дъх, защото главата ми висеше назад, по-ниско от тялото", разказва Силвия. И добавя, че по едно време ѝ замирисало на обгорена плът и чула лекаря да казва: "Готово, всичко вече е прекъснато." Говорел за нейните маточни тръби.

След изслушването в Сената много жени решават да прекратят мълчанието си по темата. А сенаторката Ивон Бойър се е нагърбила със задачата да разкрива подобни случаи на принудителна стерилизация, за да се прекрати веднъж завинаги тази ужасяваща практика, а жертвите ѝ да бъдат обезщетени. Но пътят дотам е дълъг: според канадските закони принудителната стерилизация засега дори не е наказуема. Първата крачка е да се приеме съответен закон, казва Бойър. "Той не може да лекува, но затова пък ще предотвратява. Защото всеки ще се замисли дали да стерилизира насилствено една жена, ако заради това го вкарат за 14 години в затвора", казва тя.

Колко точно жени са стерилизирани в Канада?

Сенатската комисия настоява да бъде създаден национален съвет, който да разследва случаите в цялата страна. Ивон Бойър казва, че в северната част на Канада още не са провеждани такива разследвания: "Знаем, че 25 процента от тамошните жени от коренното население са били стерилизирани. Докарвали ги с кораби на юг, извършвали масови стерилизации, после ги връщали обратно", разказва тя. Нужни са обаче точни числа за съдбите на жените от коренното население, което представлява 5% от общо 40-те милиона канадци.

В момента в различни канадски провинции са внесени поне 5 колективни иска, в които жените атакуват както медиците, така и управляващите. Самото правителство вече отдели милиони долари в подкрепа на жертвите на принудителна стерилизация. Финансират се и програми за по-добър достъп на коренните жени до медицински грижи, включително и акушерски.

Жените трябва да си върнат доверието в здравеопазването, казва Лин Грулкс, която е начело на най-голямата женска организация на коренното население в Канада. "Трябваше да минат столетия, за да достигнем днешното равнище, за да се промени старото мислене. Трябва да започнем от образованието и възпитанието, за да могат нашите деца да надмогнат тази системна дискриминация", казва тя пред АРД.

*Името е променено

Автор: Анте Пасенхайм ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тази

    101 7 Отговор
    "Демокрация на цивилизованите" ни я налагат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    84 5 Отговор
    Менгеле му е Бедна Фантасмагорията ей!

    Коментиран от #29

  • 4 фактите

    107 6 Отговор
    Канадците са фашисти, техен идол напр. е нациста Гунко, канят го ръкопляскат му! В Канада има памерници на СС дивизии, а изpoда Трюдо показа сатанинското си лице по време на ковид геноцида и протестите на нормалните канадци!
    Киро, къде мислите е ъпдейтван, ммм?
  • 5 ей така с руzcлямците

    8 52 Отговор
    дератизация,кастрация и анихилация

    Коментиран от #8, #9, #24

  • 6 Атина Палада

    79 5 Отговор
    Това е "цивилизования свят" на нашите шо.роши.
  • 7 Аз съм веган

    13 54 Отговор
    А в мордор само ги оставят хуманно да си умрат от глад ескимосите.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахахаха

    45 3 Отговор

    До коментар #5 от "ей така с руzcлямците":

    Ама се оказа, че е за козяците. Идва и твоя ред. Ихууу
    П.П. Кака Галя.
  • 10 Айде бе

    57 3 Отговор
    в Канада?Тц,тц,тц...Сигур не е верно,не мое да бъде!Мчи нали тез са едни от онез дето ни отварят очите на нази-"тъмните балканци" за едните им райски "ценности"?????Кирчо ша ни кажЕ>

    Коментиран от #15

  • 11 Зевс

    58 3 Отговор
    Евгениката е интересна тема, зародила се е в началото на миналия век в САЩ, основната цел е изчистването на нацията от "недъгави", да ви звучи познато? Точно така, през 20те години идеите на евгениката са изнесени към Германия и стават основа за виждането на един мустакат чичко за "чиста германска раса". Най-интересното е, че евгениката стига от САЩ до Германия с помощта на кого, ами на евреите.
  • 12 Те веганите

    31 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм веган":

    Умират от глад. Пасат трева.
    Защо съдиш по себе си за другите, тревопасно 🐄
  • 13 Жмуц

    38 3 Отговор
    Либерастията е проказа!
  • 14 Аптекар

    38 3 Отговор
    Да,а днес с инДжекцийки,под форма на фък сини.Всеки доброволно,сам си преценя.
  • 15 В тоя ред на мисли

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Айде бе":

    Жената на Кирчо е минала между капките.Може би.А може би отглежда неговите извънбрачни.
  • 16 Соваж бейби

    40 2 Отговор
    Чела съм много подобни статии ,чела съм че и цели племена и раси са затривали и затриват краварите ?!Никъде не съм чела да се отговори ЗАЩО ??Защо се страхуват от индиянците и мексиканци ?

    Коментиран от #27

  • 17 СЗО

    20 7 Отговор
    И нашите индианци така трябва да ги "цивилизоват".

    Коментиран от #21, #26

  • 18 демокрация по канадски

    31 2 Отговор
    също като геноцида над индианците в Щатите - най-големета демокрация, която е световен полицай номер едно и винаги помага на онеправданите - намиг.
  • 19 Факт

    26 2 Отговор
    Планът Калерги по всички фронтове действа ! Прочетете в интернет и вижте дали не съм прав !
  • 20 Уууууууу

    27 1 Отговор
    Канадски сатанисти-съдисти. Трепане трябва
  • 21 Соваж бейби

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "СЗО":

    Да ама не е човешко не си му дал живота ти ,разбираш ли?Иначе мъжете четох се впускате в големи съчинения за разрешен аборт в Европа а за други казваш нямат право на поколение ?!защо кой си ти та да преценяш
  • 22 Файзер

    17 3 Отговор
    Сега направиха същото с Файзер и Модерна.

    Коментиран от #25

  • 23 Голяма

    23 1 Отговор
    Цивилизация, голямо нещо. И това нещо искат да ги налагат на всички народи. Безобразие.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 каза та се сетих,

    29 1 Отговор

    До коментар #22 от "Файзер":

    какво стана с обвинението към съпруга и сина на акушерката за злоупотребата със 71 милиарда евро, свързани с Файзер компанията ца ваксините? ЗАЩО НИЩО НЕ НИ СЕ СЪОБЩАВА? Вместо това я гласят за нов мандат. Не стига че се издъни и със зелената сделка и с цялостната си политика.

    Коментиран от #32

  • 26 Само това е начина

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "СЗО":

    Съгласен на 1000% иначе друга оправия няма, тия нашите даже не са в резервати . А за госпожата която те е коментирала ще и пожелая да я срещнат петима такива в тъмното за да си промени мнението
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МирО

    10 1 Отговор
    Да, демокрация и …. ценности
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фикри

    20 0 Отговор
    Той нашия модел е по-добър, "електората" почва да ражда на 12-13 г. и ражда докато може, как ги отглежда ви е ясно, колко изоставени има по институциите също, а има и доста продадение и всичко това на гърба на данакоплатеца.
    Като изостави едно дете, веднага кастрация, като продаде дете пак.
  • 31 Някой съмнява ли се още?

    18 1 Отговор
    Западналите са си били винаги фашизъм!
    "Това било в края на 1970-те години...." А уж фашизмът бил победен 1945-та г.? Просто стерилизирали коренното население, като бездомни котки или кучета? Е, тези дошли на земята на тези хора и ги стерилизирали, за да не се раждат? Намаляват населенито... Било "спасяване на планетата от излишните хора..."?
    САЩ, Канада, западналите в Европа...всичките са един дол дренки- фашо, фашо...
  • 32 Атина Палада

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "каза та се сетих,":

    Стана.... едно голямо нищо!
    Жената изобличила Урсула, отиде един може би по добър свят! Дали случайно?!
  • 33 Aлфа Bълкът

    3 6 Отговор
    Бай Тошо да си е отварял очите едно време. Сега щяхме да сме 4-5млн, но чист и подредена нация.
  • 34 Кой бе? Канадците ли?

    16 0 Отговор
    Е нема начин!
    Всичките са толкова светли, положителни и позитивни, начелно с най-светлия, положителен и позитивен министър-председател, човекът с открито и честно лице, с чорапи с тематика от Междузвездни войни, че няма начин да са го правили.
    И в Австралия не са го правили с местното население. А в Дания дори и със собствените си хора не са го правили.
    За Америка да не говорим, там директно са ги стерилизирали като компоти.
    С уинчестърите.
  • 35 Симо

    10 0 Отговор
    Висшата раса, висшата раса решава като Господ, кой да живее и кой да умре! Кой може да се грижи за детето си и кой не!! Тези "хора" са изроди. Нечовеци! Самоопределящи се като по-висши и даващи на другите статут на по-низши. А всъщност са едни кръвожадни, алчни грабители, присвояващи си дори правото на някой да живее.
  • 36 Реалист

    9 0 Отговор
    В Канада са абс. фашисти
  • 37 Eдин

    7 0 Отговор
    Ами ... ДЕМОКРАЦИЯ ! Нали и ние това искаме!!!
  • 38 ТВА И СТАЛИН НЕ ГО Е

    5 1 Отговор
    ПРАВИЛ......

    Коментиран от #39

  • 39 Знаеш ....

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "ТВА И СТАЛИН НЕ ГО Е":

    Правил е подобни неща. А на вас повтарям, греховете винаги се плащат и никакви кабалисти няма да ви помогнат...
  • 40 сашо

    8 0 Отговор
    Преди 2-3 години имаше статия в която се разказваше как в течение на много години децата са били изнасилвани , унижени , оскърбявали наказвали ги по -най жесток начин и всичко това продължало с години в училищата за духовните служители .
Новини по държави: