Last news in Fakti

12 Март, 2024 17:26 1 502 8

Престъпления срещу човечеството! Швейцария съди чичото на Башар Асад

  • башар асад-
  • сирия-
  • хама-
  • рифаат асад

Рифаат Асад е наричан от критиците си "Касапина от Хама" за смазването на въстание в града, при което загиват хиляди хора

Престъпления срещу човечеството! Швейцария съди чичото на Башар Асад  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главната прокуратура на Швейцария изправя пред съда чичото на сирийския президент Башар Асад за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, датиращи от времето му като военен командир през 1982 г. Това предаде агенция Ройтерс.

86-годишният Рифаат Асад е обвинен в поръчителство на убийства, актове на изтезания, жестоко отношение и незаконни задържания. Държавното обвинение твърди, че деянията са извършени през февруари 1982 г., когато той е отговарял за войските в западния град Хама.

Асад е наричан от критиците си "Касапина от Хама" за смазването на въстание в града, при което загиват хиляди хора.

Според обвинителния акт на швейцарската прокуратура конфликтът между сирийските въоръжени сили и техните ислямистки опоненти е довел до смъртта на между 3000 и 60 000 души в Хама. Повечето от загиналите са цивилни.

Рифаат Асад живее в изгнание от средата на 80-те години на миналия век, след като бе обвинен в опит да свали брат си, тогавашния президент Хафез Асад. Той се завърна в Сирия през 2021 г., като избяга от затвора във Франция, където беше признат за виновен в придобиването на имущество за милиони евро с помощта на средства, отклонени от сирийската държава.

Службата на главния прокурор започна производство за военни престъпления срещу Асад през декември 2013 г. Според прокуратурата Асад се е намирал на територията на Швейцария, когато разследването е стартирало.

Според Швейцарския наказателно-процесуален кодекс, в отсъствието на подсъдимия е възможно задочен процес при определени условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко логика

    12 7 Отговор
    ОЗХО каза, че химическата атака в 2015 била дело на ИСИС, а заради нея САЩ бомбиха Сирия.
    Сега ще трябва да се копае по-назад, по възможност нещо забравено, за да не може да се изясни бързо.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Много запознат

    10 15 Отговор
    Малкия асад е пуделче на пуcин, а Сирия е загубила суверенитета си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    22 8 Отговор
    Кога ще съдите Нетаняху,това куче уби 50 000 палестински деца, или пак 6 милиона лъжи
  • 5 име

    17 7 Отговор
    Защо всички мигранти в ЕС са от страни с американска демокрация или бивши африкански колонии на западните демократи? Що преди англичани и американци да изпратят в Сирия брадатите главорези да се борят за "човешки права и свободна търговия", от Сирия нямаше мигранти към ЕС?
  • 6 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    6 7 Отговор
    Избягал от затвора. Явно джендърите гледат много уестърн. Айде НЯКОЙ ТРИПОЛОВ да пробва да избяга/ от затвора. Ще му напълнят хралупата с олово. А че големите си играят и балъците се вързват. Важното е че чупещи полуоски се радват
  • 7 име

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Малко логика":

    До 2018г. разследващи от Организацията за превенция на хим. оръжия (OPCW) не са изпращани на предполагаемите места на атака, с извинението, че не може да се гарантира тяхната сигурност. Това, естествено, не пречи на САЩ, Франция и Англия да обвиняват Асад, че ползва хим. оръжие. 2018г има поредна инсценировка на хим. атака, но този път OPCW изпраща екип. Първоначалния им доклад сочи, че няма данни за използвани хим. оръжия, но под натиска на западни представители в OPCW, доклада е потулен и е изфабрикуван нов, подписан от разследващи, които не са били на терен. Фалшивия доклад е повод за терористите от САЩ, Англия и Франция да бомбардират Сирия в момент, в който се бори с брадатите главорези на запада. Журналиста Арън Мейт (Aaron Mate) разкрива потуления доклад с помощта на истинските разследващи. Естествено, обявен е за дезинформатор, комунист и т.н. Руската телевизия RT оповестява разкритията пред европейските граждани и това, както и зачестилите репортажи от Сирия, доказващи съучаститето на Белите каски и ислямистите, води до цензорирането на RT в ЕССР. Фреанция, например, лъже своите граждани, че не финансира Белите каски, и е важно европейските данъкоплатци да не разбират, парите им отиват за подпомагане на главорези.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: